Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar: Regler För Skärning Av Clematis. Hur Rotar Man Dem På Våren Och Hösten Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar: Regler För Skärning Av Clematis. Hur Rotar Man Dem På Våren Och Hösten Hemma?

Video: Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar: Regler För Skärning Av Clematis. Hur Rotar Man Dem På Våren Och Hösten Hemma?
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, April
Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar: Regler För Skärning Av Clematis. Hur Rotar Man Dem På Våren Och Hösten Hemma?
Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar: Regler För Skärning Av Clematis. Hur Rotar Man Dem På Våren Och Hösten Hemma?
Anonim

För att få nya blommande grödor använder trädgårdsmästare många beprövade metoder. När det gäller clematis anses sticklingar vara en av de mest effektiva reproduktionsmetoderna, som har många individuella egenskaper.

Bild
Bild

Häckningstid

Erfarna trädgårdsmästare, med hänsyn till särdragen i en viss säsong, har utvecklat vissa algoritmer för att föröka klematis genom sticklingar, som håller fast vid vilken det kommer att bli möjligt att få en ny kultur under den varma säsongen och även på vintern.

Sticklingar på hösten

Odlingen av en blommande kultur faller på en höstplanerad beskärning.

Trädgårdsmästare står inför uppgiften att välja friska och långa skott, vars längd kommer att vara minst 1 meter.

På hösten fördjupas sticklingar till lös jord, men högst 10 centimeter och fuktas . Efter en tid kommer jorden att skorpas, varefter planteringsplatsen för nya grödor på hösten är täckt med ett lager av mulch, med hjälp av fallna löv, nästa säsong kommer en ny clematis att dyka upp på rabatten.

Bild
Bild

Häckar före vintern

För att föröka klematis på vintern rekommenderas att inte använda gröna, men träiga skott av en hälsosam växt. Detta val beror på brist på solljus under den kalla perioden, på grund av vilka gröna sticklingar sannolikt inte kommer att slå rot.

Planteringsmaterialet måste vara minst 20 centimeter långt.

För att odla en blomma måste du utrusta ett mini-växthus hemma, där du måste hålla en temperatur över genomsnittet, samt måttlig luftfuktighet.

Bild
Bild

Sticklingar på våren

Den bästa tiden att klippa en clematisbuske är våren. Under denna period bör en frisk skott, minst 70 centimeter lång, separeras från moderplantan, det rekommenderas dock inte att använda toppen av kulturen för förökning, eftersom den vanligtvis inte har knoppar för tillväxt.

Efter beskärning måste planteringsmaterialet placeras i någon tillväxtstimulator i 30–40 minuter för att förbereda en plats för framtida rotning.

Det skulle vara mer korrekt att använda ett substrat från trädgårdens bördiga jord och humus för plantering. För rotning skapas spår som fuktas, varefter sticklingar måste sättas in i dem i upprätt läge upp till själva groddarna. Att ta hand om nya grödor skiljer sig inte från agrotekniska åtgärder för vuxna blommande grödor.

Bild
Bild

Sommarsticklingar

Clematis kan också klippas under blomningssäsongen, under denna period blir det mycket lättare att odla en kultur.

För att göra detta är det nödvändigt att skära av hälften eller en tredjedel av det gröna bladet från blomman tillsammans med skottet och välja det största exemplaret.

Den kan odlas i vatten tills de första rötterna dyker upp, eller så kan den omedelbart rotas i marken, enligt vanliga vårdregler. Till nästa sommar kommer denna metod att låta dig få en vacker ung kultur i trädgården.

Bild
Bild

Hur beskärs en stjälk?

Den första prioriteten när du väljer rätt planteringsmaterial är valet av en lämplig moderväxt i trädgården. Det är bäst att överväga clematis från hela sortimentet, som kommer att vara mer än 3 år gammalt, eftersom skotten från sådana blommor kommer att ha den maximala överlevnadsgraden . Ett enkelt sätt att föröka klematis är att separera plantmaterialet i kulturens spirande fas, vilket beror på närvaron av den maximala mängden aktiva substanser i skotten.

Innan ympning av en blommande kultur rekommenderas att den dessutom matas med komplexa förstärkta föreningar, där kväve nödvändigtvis kommer att finnas, vilket gynnsamt påverkar processen att rota nya skott i trädgården.

Reproduktion innebär också valet av ett sådant skott som det inte kommer några knoppar på, du kan kontrollera att kraven för planteringsmaterial uppfylls, böjer flykten . Om det inte går sönder kan du använda en sådan del av kulturen med förtroende för det planerade resultatet.

Bild
Bild

Det är bäst att klippa av skottet lite högre än den andra knoppen från marken . Varje stjälk bör också ha minst en nod, som innehåller två knoppar eller blad. I skott med korta internoder är det mer korrekt att klippa sticklingar med två knoppar. Snittet ska göras snett, under den allra sista knuten, minst 3 centimeter. Om snittet utförs horisontellt, då avståndet från knuten bör vara i intervallet 2 till 3 centimeter.

Om det finns plåtar på det insamlade materialet bör de förkortas till hälften, den nedre gröna massan slängs helt.

Den optimala klipplängden blir 50 centimeter.

Bild
Bild

Jordberedning

För att resultatet av sticklingar av clematis ska visas i trädgården för en ny blomningskultur, bör du vara uppmärksam på beredningen av jord eller en speciell jordblandning för att rota plantmaterial.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar i tvålagersjord.

Det första lagret i detta fall kommer helt att bestå av desinficerad flodsand. Nästa bottenlager blir en blandning av torv, svart jord och sand i lika stora mängder. Prioriteten är torv med låg syra, alla komponenter måste blandas väl med varandra.

Bild
Bild

Clematis utmärks därför av sitt låga motståndskraft mot svampinfektioner desinfektion är värt inte bara flodsand, utan också alla andra komponenter . För dessa ändamål kan du använda en svag lösning av mangan, "Fitosporin" eller "Fundazol".

Clematis rotar bara i lös jord, så trädgårdsmästaren bör ta hand om luftning av den valda jordblandningen.

Sticklingar kan planteras i speciella behållare, vars djup inte ska vara mer än 30 centimeter. Skikten ska ha samma tjocklek . Vissa odlare föredrar att föröka klematis i flaskor.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

För att odla en blommande växt från sticklingar bör du vägledas av ett specifikt grödplanteringsschema

Du kan ta små engångsplastkoppar för sittplatser om det inte är omedelbart möjligt att rota ner det i marken. I en sådan behållare kommer det att vara möjligt att observera utvecklingen av rotsystemet, vilket ökar chanserna att få en ny kultur

I behållaren längst ner är det nödvändigt att göra flera dräneringshål, hälla i det förberedda substratet, ta skottet och plantera det på ett sådant sätt att internoden i den nedre delen är hälften i marken.

Bild
Bild

Ett alternativ till att använda en separat behållare för plantering är att rota sticklingar på det öppna fältet. För att göra detta gräver grunda fåror i trädgården på den valda platsen, där sticklingarna placeras, med sand som toppskikt

Bild
Bild

Den samlande regeln för alla alternativ är användningen av ett täckmaterial, som är en transparent plastfilm. Clematis -sticklingar behöver en fuktig miljö för att gro, vilket kommer att påskynda rotbildningen

Bild
Bild

Att använda en bredhalsad glasburk är ett annat sätt att plantera en blommande vinstock. Vätskemängden ska vara sådan att vattnet endast täcker den nedre njuren

Det rekommenderas att linda in burken med lätt ogenomskinligt papper, lämna sticklingar på en skuggig plats i rummet.

Rotsystemet börjar dyka upp om en månad . Transplantation i marken utförs vid en tidpunkt då rötterna ökar i storlek upp till 4 centimeter.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Inte alla trädgårdsmästare har möjlighet att ordentligt odla klematissticklingar i växthus. Därför planteras det mesta av planteringsmaterialet i öppen mark mitt på sommaren.

Det rekommenderas att beskära sådana grödor till hösten och ta bort hela antennen.

Dessutom bör unga grödor dessutom täckas med ett lager av mulch för att behålla blommornas vitalitet under och efter övervintringen. På våren blir rotsystemet för de klematis som planterades i trädgården därför starkare växter kan säkert rotas till en permanent plats i trädgården.

Bild
Bild

Att odla sticklingar innebär att skapa förutsättningar för dem med närvaro av skugga; i växthus är kulturer ibland täckta med ett lager tunn gasväv. Vattning utförs tre gånger i veckan, och plantorna kan dessutom sprayas.

Att lossa jorden, samt att ta bort ogräs är obligatoriska vårdåtgärder.

Grova sticklingar, som gror i behållare, placeras på en sval plats till våren, med ankomsten av varma månader, temperaturen i rummet ökas gradvis, fuktas när jorden torkar. Det rekommenderas att ytterligare befrukta tre månader gamla clematis med mineralkomplex.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att få ett framgångsrikt planteringsmaterial från en vuxen klematis, det är värt att följa några tips om egenskaperna hos sticklingar kultur.

  • Förberedelsen av skott för rotning bör utföras på en sval dag, bäst av allt i grumligt väder. Den optimala tiden för skärning av sticklingar är kväll. Detta alternativ hjälper till att undvika uttorkning av moderkulturen och skott.
  • Att rota i ett växthus, i flaskor eller koppar på fönsterbrädorna kräver diffus belysning. Bräckliga unga växter bör skyddas från direkt solljus.
  • Det bästa täckmaterialet är gasväv, som behåller fukt väl och samtidigt låter luft passera igenom. Ett alternativ till det skulle vara alla lätta tyger i vitt. Du kan också använda glas, det måste först täckas med ett tunt lager vit färg.
  • För bättre rotning och överlevnad bör träskott delas upp i två delar innan de planteras. I denna form kommer plantmaterialet att slå rot många gånger snabbare.

Rekommenderad: