Gerberas (48 Foton): Vård Av Inomhusblommor Hemma, En Beskrivning Av Jamesons Gerbera, Vita, Orange Och Gula Arter

Innehållsförteckning:

Video: Gerberas (48 Foton): Vård Av Inomhusblommor Hemma, En Beskrivning Av Jamesons Gerbera, Vita, Orange Och Gula Arter

Video: Gerberas (48 Foton): Vård Av Inomhusblommor Hemma, En Beskrivning Av Jamesons Gerbera, Vita, Orange Och Gula Arter
Video: Växthus och Trädgård 2018 del 6 - Bladlöss och Ullöss 2024, Maj
Gerberas (48 Foton): Vård Av Inomhusblommor Hemma, En Beskrivning Av Jamesons Gerbera, Vita, Orange Och Gula Arter
Gerberas (48 Foton): Vård Av Inomhusblommor Hemma, En Beskrivning Av Jamesons Gerbera, Vita, Orange Och Gula Arter
Anonim

Gerberor är populära prydnadsväxter av familjen Compositae. De är uppfödda både i krukor och utomhus. Odlingen av dessa växter har sina egna egenskaper.

Bild
Bild

Beskrivning

Gerberas finns i södra Afrika och tropiska regioner i Asien. Fram till nyligen odlades de bara i växthus. Krukväxter och kungliga sorter växer nu fram. Dessa blommor har följande egenskaper, egenskaper och egenskaper.

Stammarna är bladlösa och bladen riktas nedåt . Blommor samlas i korgar. Kronbladet är smalt, långt och rörformat. Blommor har olika färger, men oftast är de gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerbera är en lökväxt . En blomma som ser ut som en enorm kamomill blommar på en hög stjälk. Den har vanligtvis en diameter på cirka 10 cm, under sin vikt böjer stammen kraftigt. Det finns också sorter som producerar mindre blommor - cirka 5 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mitten av en blomma (kallad en loop) - gul, svart eller mörkbrun. Gerbera kronblad är vita, grädde, med nyanser av gult, orange och rött. Stjälken sticker ut ovanför en tät rosett av löv och är täckt med känslig hög nedifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bladlösa blomstammarna är ihåliga . Blomställningar växer högst upp på stammen. Blomkorg består av flerfärgade blommor som fyller mitten av blomställningen. Dagens längd påverkar inte gerberablomningen. Blommor av krukväxter förekommer från tidig vår till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerberor i en blomkruka älskar väl upplysta platser . Blomman ska dock inte utsättas för direkt solljus. Dessutom tål den inte för höga temperaturer. På sommaren passar temperaturer på 20 grader dagtid och 17 grader på natten bäst, och på vintern 12 respektive 10 grader över noll. Sådana förhållanden gör att gerberan kan växa stadigt och vackert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa blommor är ganska kräsen när det gäller sammansättningen av krukväxterna . Marken ska vara lätt, välgenomsläpplig och ventilerad. Inomhusgerberor tolererar inte tung jord, vilket bromsar tillväxten. Jordblandningen ska vara något sur - pH cirka 5, 5-6, 5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt odlade och odlade gerberor blommar i sex månader (april-oktober) och ännu mycket längre - från tidig vår till sen höst. Därför kan växter bli en mycket graciös och vacker dekoration för alla interiörer. På sommaren kan de också visas framgångsrikt på en balkong, terrass eller trädgård, välj för dem väl upplysta platser, men skyddade från direkt solljus och starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerberor är naturligt fleråriga växter .men i krukor anses de ofta vara ettåriga som vi slänger efter blomningen. Men om det är möjligt att ge blomman på vintern ett ljust rum med en temperatur på 10-15 grader, kan växten blomma igen och avslöja sin skönhet fullt ut under nästa säsong.

Bild
Bild

Intressant det förutom krukväxter finns det sorter på marknaden som är lämpliga för säsongsbetonat trädgårdsarbete … Detta kan glädja alla älskare av dessa vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukväxter köps i form av plantor eller redan blommande växter . Hemma blommar gerberor från april till oktober. De kan odlas på soliga fönsterbrädor, på öppna terrasser och balkonger, där de kan växa ensamma eller vara i en komposition med annan vegetation. Det bör dock komma ihåg att de på grund av särskilda krav måste växa i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerberor hjälper till att rena luften . Ganska stora gerberalöv är ett utmärkt naturligt luftfilter. Anläggningen rensar effektivt luften från gifter och kemikalier från möbler, mattor, färg, cigarettrök eller rengöringsmedel (inklusive bensen, formaldehyd, trikloretylen). Gerberabladen återfuktar också luften väl, eftersom de har en hög transpirationshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Gerberor finns i hela färgpaletten, de är dekorativa och hållbara. I flera decennier har dessa växter varit bland de mest populära blommorna. Som redan nämnts var det tidigare möjligt för dem att reproducera endast i växthus, eftersom de krävde växthusförhållanden (växten kommer från heta regioner i världen) och höga stjälkar behövde skyddas från vind och drag. Men eftersom dvärgvarianter också har skapats odlas de i krukor eller direkt på det öppna fältet. Gerberas klassificeras vanligtvis i två huvudgrupper, som har avlats respektive från de två huvudsakliga sydafrikanska arterna:

grönbladig gerbera

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerbera Jameson

Bild
Bild
Bild
Bild

Från dessa arter finns det dessutom en uppdelning av växter beroende på storleken på blommor, färg och andra egenskaper. Totalt finns det mer än 80 sorter. Grönbladiga sorter skiljer sig åt genom att de har en grov bladyta. Blommorna är smala kronblad och stora.

Gerberor brukar betraktas som ettåriga. Men om inomhusvarianterna efter blomning och vissning lämnas i en månad utan vattning och sedan återupptas bevattning och gödning, kommer gerberan igen att släppa ut stammen, bladen och blomman. Även om mini-gerberor i kruka inte har så stora blommor (2-4 cm i diameter) som deras växthuskusiner, men det betyder inte att de är mindre attraktiva och bedårande. Dessutom kan vi välja mellan ett antal extremt vackra sorter av blommor i olika färger, inklusive vit, rosa, grädde, vinröd, röd, blå, blå, lila, gul, mix, samt med olika blomställningar: enkel, dubbel, full, nålliknande, hybrid.

Bild
Bild

Gerbera Jameson är en idealisk, om än något glömd växt . Efter skärning håller blommorna upp till 14 dagar. Gerbera har blomställningar, typiska för Astera, - korgar. Det är en flerårig växt som producerar många slumpmässiga rötter som växer vid foten eller sidan av skottet. Bladen är flikiga, tätt pubesenta under. Blommor - typiska för Asteraceae -familjen - samlas i en blomställning av en korgtyp. Kronbladet är långt och lätt böjt och bildar en eller flera lockar. Färgen är väldigt varierande, men pastellfärger råder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans växts höjd beror på sorten. Rosettens diameter är cirka 30-35 cm, bladens längd är i genomsnitt 15-30 cm. Blomställningens stjälk kan vara upp till 50-60 cm lång. Flera blomställningar visas på en växt samtidigt.

Landning

En relativt stor mängd planteringsmaterial kan erhållas på ganska kort tid genom generativ reproduktion av gerberor. Naturligtvis får vi växter som skiljer sig något från varandra och kräver intensivt urval. Ofta används denna metod för uppfödning av inomhus sorter. För att få frön måste blommorna pollineras artificiellt . Gerberafrön är ganska stora (220-400 frön / 1 g) och gror bäst omedelbart efter att de har skördats. Behandlade frön gror i mörker vid 20 grader i 7-10 dagar, och efter cirka 3 veckor (utseendet på de första riktiga bladen) bör plantorna skäras individuellt i krukor. När 2-3 löv visas på växten kan du transplantera till en permanent plats. Sågdatumet beror på odlingsmetoden och det planerade skördedatumet. Växtperioden för plantor varar cirka 12-15 veckor.

Bild
Bild

Den vanligaste metoden är vegetativ förökning av dessa blommor

  • För närvarande är in vitro (bakom glas, i ett provrör) en viktig metod för att odla växthusväxter . Metoden gör det möjligt att erhålla ett stort antal identiska växter utan sjukdomar, men detta kräver specialutrustning och ett laboratorium.
  • Arbetsprocess - ta bort moderplantorna från marken och skölj rotlöken ordentligt . Därefter måste du skära lövbladen, förkorta rötterna och ta bort blomskottets skott. Det är nödvändigt att skära roten i fragment med en kniv. Efter dekontaminering i en lösning, t.ex. en grund, bör plantorna transplanteras direkt till målväxtområdet.
  • Efter att noggrant ha rivit av alla löv och blommor placeras moderplantorna bredvid varandra i en multiplikator så att rotkragen är 2-3 cm över marken. Marken ska vara något kalkrik och rik på torvnäring. Det är nödvändigt att hålla lufttemperaturen minst 25 grader och hög markfuktighet (80-90%). Efter ungefär 7-10 dagar börjar nya skott växa från knopparna. Och efter ungefär 3 veckor, när det tredje bladet dyker upp, kan du samla plantorna.
Bild
Bild

Moderplantor används i cirka 3 månader och samlar plantor tre gånger. Från en sådan växt kan du få i genomsnitt 20-50 plantor. Plantorna placeras i ett permeabelt och sterilt substrat och ger förutsättningar som liknar dem som krävs för att få skotten. Efter 2-3 veckor börjar rotbildningen. Produktionsperioden för plantor innan de planteras på en permanent plats tar cirka 5-7 veckor.

Bild
Bild

Gerberor kan odlas på ett eller två års cykel. Växter planteras i lådor, behållare (ca 10 liter), plastpåsar eller direkt på sängarna. När du planterar i en trädgårdsbädd, förbered ett lager av jord ca 30 cm tjockt.

Planteringen utförs i två perioder: på sommaren (juni-juli) för höst-vinterblommande och i mars för sommarblomning. Planteringsintervallet är 20x30 cm för ettårig odling, 30x30 cm för tvåårig odling. Efter plantering tillämpas typiska vårdprocedurer-vattning, skydd och upprätthållande av lämplig temperatur och fuktighet. Särskilda tillväxtförfaranden reduceras till följande operationer.

  • Avlägsnande av blomställningsskott - utförs främst efter plantering av gerbera på en permanent plats för att stärka den vegetativa delen av växten. Detta fördröjer blomningen, men påverkar mängden och kvaliteten på blommorna. Blommor tas också bort före viloperioden.
  • Rengöringsanläggningar - borttagning av gamla blad, som gradvis blir gula och torra, vilket begränsar utvecklingen av svampsjukdomar. Det är nödvändigt att upprepa behandlingen var 2-3: e vecka.
  • Vila - används för tvåårig odling . Detta innebär en gradvis begränsning av vattning och befruktning (i november-december) och en minskning av temperaturen till cirka 15 grader över noll.
Bild
Bild

När de planteras i juni erhålls de största blomskördarna på hösten och vintern. Från en växt erhålls i genomsnitt 20 blommor per säsong. Skörd sker för hand, vrid försiktigt stjälkarna vid basen.

Vård

Att odla krubba gerberor är inte lätt eftersom växterna är ganska krävande.

  • Först och främst älskar de mycket starkt ljus, men utan exponering för direkt solljus, vilket kan bränna deras känsliga löv och blommor. De tolererar inte skugga bra och är därför inte lämpliga för odling på norrläge fönsterbrädor.
  • Gerberor kräver också ett bördig, genomsläppligt och lätt fuktigt underlag som aldrig får vara torrt eller för blött. Blommor tål inte övertorkning och är mycket känsliga för överflöd, eftersom de i båda fallen snabbt börjar tappa sitt vackra utseende. Deras löv torkar och blir gula, och växten kan till och med dö.
  • Det är lämpligt att sköta växten på ett sådant sätt att det inte uppstår drag, vilket har en mycket dålig effekt på dess utveckling.
  • Det är lämpligt att använda gödselmedel, eftersom det ger en lång blomning. Det är särskilt viktigt att den innehåller fosfor.
  • För att underlätta växtens absorption av mikronäringsämnen kan vattnet som används för att bevattna gerberorna surgöras med citronsyra.
  • Gerberor som växer i trädgården måste skyddas från vinden. De kräver intensiv vattning.
  • När de har köpts kan de förvaras i flera dagar i rumstemperaturvatten eller torka i 2 veckor, tätt inslagna i folie i ett kallt rum vid 1-2 grader över noll.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gerberor bör skyddas mot skadedjur och sjukdomar. Låt oss överväga huvudtyperna av dessa faror.

Bild
Bild

Sockerröta

Tecken:

  • i växthuset där gerberor odlas, finns det en karakteristisk söt lukt;
  • enskilda skott, och ibland hela växter, vissnar och dör;
  • vid bladets botten finns en karakteristisk vit skummig utsöndring som ändrar färg till brun;
  • ett stort antal fruktflugor flyter över sjuka växter och runt sekret.
Bild
Bild

Flugor livnär sig på söta utsöndringar och främjar samtidigt spridningen av patogena mikroorganismer till angränsande växter.

Phytophthora

Detta är en av de vanligaste och farligaste gerberasjukdomarna. Förlusten kan vara mer än 60% av växterna. Symtom uppstår från början av plantering till likvidationen av plantagen.

  • Sjuka växter, trots den nödvändiga mängden vatten i underlaget, tappar sin naturliga glans, blir gula, blir svarta och dör. Vid lufttemperaturer under 18 ° C ändrar bladen färg till rött. Patogenen utvecklas i substratet, varifrån den infekterar skottbasen. Det kryper ihop och dör. Det tar vanligtvis 2-6 veckor från infektion till symptomstart, beroende på växternas ålder, typen av substrat och miljöförhållanden.
  • Bladet ser fortfarande friskt ut men skiljer sig mycket lätt från rotsystemet när det dras ut. Patogenens utveckling underlättas av ett organiskt substrat med hög torvhalt, liksom dess höga luftfuktighet och en temperatur på 25-28 grader.
  • Patogenen sprids genom vatten under bevattning eller genom blötläggning i behållare. Spridningen av patogenen kan också inträffa när det finns damm i luftströmmarna. Källan till patogenen kan vara ett infekterat substrat som används för att plantera växter.
Bild
Bild

Dunig mögel

Äldre blad har små ovala vattniga fläckar. Med tiden ökar fläckarna snabbt i storlek och ändrar färg till gulbrun. Kraftigt angripna löv blir gula och dör av. Ett tunt lager av patogensporer är synligt på bladets undersida. De frigjorda sporerna överförs av luftströmmar eller insekter till angränsande växter och infekterar dem. Patogenens utveckling underlättas av hög luftfuktighet, vätning av löv under vattning och en temperatur på 12-22 grader (optimalt 15 grader). Sporer bildas några dagar efter infektion.

Bild
Bild

Mjöldagg

Symtom uppträder på bladets ovansida som fläckar eller vit pulverformig blomning. Snart är fläckarna anslutna till varandra och täcker hela plattans yta. Symtom på sjukdomen i form av den beskrivna placken kan förekomma på pedunclesna och områdena i skålen. Plack bildas av mycel och svampsporer. De utsöndrade sporerna transporteras av luftströmmar till angränsande växter och infekterar dem. Svampens utveckling underlättas genom att fukta bladen under vattning, fluktuationer i luftfuktigheten i växthuset och otillräckligt ljus. Vanligtvis tar det 5-7 dagar från infektionen till bildandet av sporer. Med en hög svårighetsgrad av symtomen på sjukdomen har växter långsam tillväxt, blomstammar förlängs inte, men bryts ofta av vid infektionsstället.

Bild
Bild

Bladfläckar

Enkla, mörkbruna och runda eller ovala fläckar visas på bladens yta. Svarta svampsporer bildas på ytan av fläckarna. Under bevattning av växter överförs sporer med luftströmmar eller insekter till angränsande växter, vilket sprider sjukdomen ytterligare. Utvecklingen av svampar underlättas av: hög luftfuktighet, hög växttäthet och vätning under vattning. De viktigaste metoderna för att behandla gerbera är att ta bort överflödiga löv, skadade blomställningar och spraya växter med svampdödande och anti-infektiösa medel.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort bladen ganska omfattande. Inomhus gerberaodlare rekommenderar att ta bort en tredjedel av alla löv. Denna behandling stimulerar tillväxten av nya unga blad och blommor.

Fästingar och bladlöss

Torra och gynnsamma temperaturförhållanden gynnar det snabba uppkomsten av skadedjur som spindelmider och bladlöss. Därför rekommenderas att utföra intensiv luftbevattning på sommaren. Detta är nödvändigt för att hålla hög luftfuktighet. Men försök att inte spruta vatten direkt på växten. Patogener av mögel och andra sjukdomar kan börja växa på våta gerberalöv.

Bild
Bild

Kompositioner med gerbera

Den stora fördelen med gerberor är att de inte är associerade med en viss händelse eller symbolik. Dessa är blommor för universellt bruk. De kan visas i alla händelser - från bröllopsbuketter till begravningssammansättningar. Och ingen kommer att skylla på oss för att ha använt denna blomma. Det är också värt att nämna att sorter med stora blomställningar är idealiska för stora kompositioner (till exempel i en rabatt), eftersom ett relativt litet antal växter är tillräckligt för att fylla ett stort utrymme.

Bild
Bild

Bukett gerberor

Röda rosor berättar om våra djupa känslor, liljekonvaljer är en symbol för oskuld och blyghet. Gerber är svår att jämföra med en ros, men dess skönhet kan inte förnekas. Dessutom är blomman i sig ett tecken på högsta respekt och beundran. Detta gör gerberabuketter efterfrågade som en present till lärare i slutet av läsåret eller läkare för deras hjälp. I allmänhet är de en ganska värdig present till alla som förtjänar vårt speciella erkännande. Det är därför dessa till synes oansenliga blommor är så villigt utvalda för buketter som vi ger till någon vid speciella tillfällen.

Bild
Bild

Perfekta blommor för ett bröllop

Respekt och beundran är också den exklusiva betydelsen att gerberor ofta väljs som en bröllopsbukett. Dessutom, även om ett ungt par inte kan blommans hemliga språk, ger gerberas skönhet de nygifta mycket glädje. Vackra blommor och färsk frukt i en korg är en fantastisk idé om du vill imponera och överraska. Liljor och gerberor är en aromatisk blandning som tack vare färsk frukt kommer att få en unik karaktär och betona deras skönhet. Du kan inte bara beundra denna gåva, utan också smaka på den (naturligtvis den ätbara delen av den). Välj gärna ett blomsterarrangemang med frukt.

Bild
Bild

Tropisk komposition

Detta är en korg med gerberor, rosenkvistar, nejlikor och murgröna. Förtrolla dina nära och kära med den vackra blommans betydelse och var med dem av hela ditt hjärta. De kommer definitivt att förstå och acceptera din bukett med glädje.

Bild
Bild

Gerberas i en kruka

Typiskt för krukväxter är löv som växer från marken, som är täckta med små villi från botten. Blommans krona stängs på natten och öppnar på morgonen när gerberorna känner dagens ljus.

Rekommenderad: