Svarta Callaliljor (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Black Forest" Och "Black Magic". Hemsjukvård Och Krukväxt

Innehållsförteckning:

Video: Svarta Callaliljor (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Black Forest" Och "Black Magic". Hemsjukvård Och Krukväxt

Video: Svarta Callaliljor (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Calla Lily "Fire Dancer" - Orange Calla Lilies 2024, Maj
Svarta Callaliljor (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Black Forest" Och "Black Magic". Hemsjukvård Och Krukväxt
Svarta Callaliljor (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Black Forest" Och "Black Magic". Hemsjukvård Och Krukväxt
Anonim

Svarta callaliljor anses vara de mest lyxiga och exotiska blommorna. De växer vackert både i trädgården och i lägenheten. Detta är en ganska sällsynt typ av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Calla tillhör Aroid -familjen, den kommer från Sydafrika, växer främst nära vattendrag. Det andra namnet är zantedeschia. Detta namn fick växten för att hedra botanisten som upptäckte dem. Callaliljor kallas också callaliljor, men detta namn betyder vilda växter, men dekorativa kallas fortfarande callaliljor. Svarta callaliljor är fleråriga blommor, de har en stjälk, blad, dessutom blommar de med vissa intervall . De reproducerar sig med hjälp av frön.

Det finns en uppfattning att svarta callaliljor växer bra uteslutande i trädgårdar, men så är inte fallet, de rotar sig också i hus. Callas kan nå ganska stora storlekar, från en meter eller mer. Blomningen sker mestadels från mitten till sensommaren.

Bild
Bild

Flera sorter av dessa blommor är kända, och vi kommer att överväga många av de dekorativa sorterna i den här artikeln. Alla sorter har samma egenskaper, till exempel blad som ligger bredvid rötterna. Blommorna växer på stammen, som också har ett överkast och ett öra. Överkastet är ett brett, långt ark med ljusgrön färg och det liknar en tratt som täcker örat. Som regel har blommor som är svarta i färg silverfärgade eller vita fläckar på kronbladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sorter

Låt oss bo på de vanligaste sorterna av svarta callaliljor.

Svart skog

Dessa callaliljor är mycket fina, ovanliga blommor, och de låter dig inte se bort från dig. Växter är avsedda att växa både hemma och i trädgården . Trädgårdsversionen används mycket ofta vid skapandet av olika buketter. Och det används också ganska ofta för bröllopskompositioner, därför kallas sådana kallaliljor också för "bröllopsblommor".

Callaliljor i höjd kan nå 80 cm, men det finns exemplar och högre. Schwarzwald är ett gult öra och överkast. Blad växer upp till 30 cm i längd.

Färgen på bladen är smaragd, det finns också fläckar av vit och silverfärg. I detta avseende kan bladen likna en pilspets.

Bild
Bild

Svart magi

Blomningen av denna sort hemma sker från mitten av sommaren till början av hösten. Vid denna tidpunkt visas stora gula blommor, med en svart mitt inuti. Det finns nästan ingen lukt. Callaliljor når en höjd av 15 cm och i diameter - 10. Den blommar i mindre än en månad. Callas som planteras i trädgården växer upp till 90 cm och har smaragd, som vaxblad. Blom i en och en halv månad. Det är nödvändigt att plantera calla liljor i trädgården från mitten till sen vår, när det inte blir kallt väder. Det är också nödvändigt att vattna det regelbundet så att växten inte torkar ut.

Så snart blomningen slutar är det nödvändigt att vattna mindre ofta. Det ska man komma ihåg trädgårdsblommor tolererar inte kyla, och under vintern måste de transplanteras i en kruka, medan det är nödvändigt att rengöra växterna från torra löv . Calla växer bra i lätt fuktig, lätt sur jord och på ett soligt läge. Om du skär en hemblomma kommer den att behålla sin fräschör i en vecka.

Bild
Bild

Svart stjärna

En sådan blomma är liten i storlek, lila, nästan svart, med en rosa kant. Lämplig för behållartillväxt, den kan bli upp till 75 cm hög. Doften visas bara i varmt väder och har en distinkt vaniljdoft. Blomningen sker från mitten av juli till augusti.

Bild
Bild

Svartögd dam

Denna art kallas "svartögd" eftersom inuti själva blomman finns en svart färg som liknar ett öga. Calla har nyanser från ljusgult till ljusgult, nästan vitt. Hon är opretentiös, men hon behöver solen. Blomman kan odlas i trädgården och hemma . Mycket ofta planteras en sådan calla på stranden av olika reservoarer, där det ser väldigt elegant ut. Vid varmt väder känns doften mycket starkare än i kallt väder. Blomningen varar 1, 5 månader.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Callas behöver konstant vattning och sprutning. I en tid när blomningen varar måste de vattnas ännu rikligare. Men detta måste göras efter att jorden är helt torr. Vattna callaliljorna med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Eftersom växten älskar lite sur jord måste citronsyra periodiskt tillsättas i vattnet.

Det är mycket viktigt att det finns fuktig luft i rummet där anläggningen ligger. Om blomman ligger i öppen mark måste den också sprutas. Det är bäst att göra detta på morgonen eller på natten, så att växten hinner absorbera allt vatten, eftersom det helt enkelt kommer att avdunsta under dagen. Callaliljor ska placeras i ett väl upplyst rum, men skyddat från direkt solljus , eftersom direkt ultraviolett ljus kan leda till torkning av blomman och brännskador. Detta gäller både inhemska och trädgårdssorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen i rummet där anläggningen ligger är också mycket viktig. Olika temperaturer måste upprätthållas under en viss säsong. På sommaren ska den inte överstiga 24 grader, men på vintern är det bättre att hålla nivån på 15 grader. Och under inga omständigheter ska drag och hypotermi tillåtas … På sommaren måste växten tas ut i luften, men innan du gör detta är det bättre att omedelbart ta hand om skyddet mot effekterna av sol och drag.

Behållaren där svart calla kommer att växa är också lämpligt att välja i förväg. En stor kruka eller behållare är idealisk. Om växten placeras i en liten behållare kommer den inte att blomma. Även samvetsgrann vård i detta fall hjälper inte callaliljorna att blomma. För en svart callalilja måste du välja en behållare vars diameter inte mindre än 20 cm . Materialet ska tas poröst så att blomman kan andas och överflödig fukt försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och deras behandling

Om du tar hand om callaliljor på ett felaktigt sätt och också plockar upp fel jord, kommer det att finnas stor sannolikhet för sjukdom.

För att förhindra att växten dör måste akuta åtgärder vidtas.

Antraknos är en svampsjukdom . Det är ganska vanligt i dessa blommor. Tecken:

  • bruna fläckar som ökar med tiden, kanterna blir röda;
  • mögel dyker upp;
  • bladen torkar och krullar;
  • stammen försvagas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker:

  • olämplig temperatur;
  • hög luftfuktighet;
  • riklig vattning.

Behandling:

  • ta bort drabbade löv;
  • minska vattning;
  • ta bort från värmeenheter;
  • behandla med svampdödande medel.

Kom ihåg att svampen kan spridas till jorden, så se till att ta bort löv som har fallit av. Om detta inte hjälper, bör du transplantera blomman och bearbeta den väl.

Mjöldagg förekommer i blommor som redan drabbats av svampen . Det manifesterar sig i tecken som en vit blomning, som växer snabbt och med tiden täcker hela växten. Efter en kort tid börjar bladen bli svarta och sedan dör de av.

Bild
Bild

Hur man kämpar:

  • ta bort de drabbade delarna;
  • behandla med svampdödande medel (1 gång på 7 dagar, 3 veckor);
  • minska vattning.

Denna sjukdom kan också förekomma i torr jord.

Rekommenderad: