Vita Callaliljor (37 Bilder): Beskrivning Av Den Etiopiska Rhizomen Calla Och Vitfläckiga Calla, Hemtjänst

Innehållsförteckning:

Video: Vita Callaliljor (37 Bilder): Beskrivning Av Den Etiopiska Rhizomen Calla Och Vitfläckiga Calla, Hemtjänst

Video: Vita Callaliljor (37 Bilder): Beskrivning Av Den Etiopiska Rhizomen Calla Och Vitfläckiga Calla, Hemtjänst
Video: #short Calla Lily (Zantedeschia) 2024, Maj
Vita Callaliljor (37 Bilder): Beskrivning Av Den Etiopiska Rhizomen Calla Och Vitfläckiga Calla, Hemtjänst
Vita Callaliljor (37 Bilder): Beskrivning Av Den Etiopiska Rhizomen Calla Och Vitfläckiga Calla, Hemtjänst
Anonim

Mängden blommor i naturen är enorm, och tack vare kunskap inom blomsterodling kan en person odla många av dem hemma. Vita callaliljor anses med rätta vara en av de vackraste och spektakulära växterna som kan presenteras som en bukett eller odlas inomhus. För att de ska glädja sig med sitt vackra utseende måste du känna till egenskaperna hos dessa blommor och subtiliteterna i deras odling.

Bild
Bild

Beskrivning

Calla -växten (calla lilja) är en ovanlig och vacker blomma med stora gröna blad och vita blommor, vars kanter krullar som en brudens brudklänning. Bladstelen är raka och jämna, långa och breda gröna blad hålls på dem. Sedan kulturen kom till oss från Afrika har den sina egna egenskaper för tillväxt och odling.

På grund av förekomsten av olika sorter och arter förblir populariteten hos callaliljor genomgående hög, och de kan ses som en dekoration för ett rum för en semester eller som en dekorativ blomma i en kruka eller utomhus.

Bild
Bild

Bland de vanligaste typerna av callaliljor är:

Etiopisk rhizom

Bild
Bild

vitfläckig

Bild
Bild

Etiopiska calla representeras av ljusgröna blad och vita blommor. På lövverket av den vitfläckiga versionen finns vita prickar, som ger växten ett elegant och attraktivt utseende.

Bland de mest populära nyanser av callaliljor är:

vit

Bild
Bild

rosa

Bild
Bild

orange

Bild
Bild

gul

Bild
Bild

lila

Bild
Bild

Färgvarianterna av sorter talar inte bara om deras olika pigment, utan också om odlingens egenskaper, därför måste du ta reda på specifika egenskaper hos dess odling innan du väljer en viss typ av calla. De mest populära är vita callaliljor, som är mycket dekorativa växter ., som tillhör Aroid -familjen och representeras av en art - marsh calla, som kommer att diskuteras senare.

Bild
Bild

Landning

Marsh calla växer i den naturliga miljön nära träsk och vattendrag. För full utveckling behöver växten en tillräcklig mängd fukt och en optimal temperaturregim. På grund av kulturens dekorativitet odlas den i krukor och i närområdet. För att bli rik och vacker blommande är det viktigt att ta hand om den ordentligt.

Om plantering utförs i en kruka måste calla -knölar köpas . De transporteras i underlaget eller sågspån, från vilket de måste tas bort. För bra rotning på en ny plats måste du doppa glödlampan i en speciell lösning i flera timmar. Medan knölarna förbereds måste du ta itu med jorden.

En egenskap hos callas är behovet av en stor kruka, där rotsystemet kan kännas så fritt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För den minsta knölen måste du köpa en kruka på minst 2 liter. Behållarens storlek kommer att växa beroende på lampans storlek. Krukans botten bör täckas med dränering minst 5 centimeter hög, varefter den mest näringsrika jorden hälls. Det är värt att beräkna mängden jord i krukan korrekt. Dess höjd bör inte nå behållarens kanter. Det är också värt att lämna cirka 10 centimeter ledigt utrymme ovanför, ofylt med jord.

Marken måste tampas väl och vattnas med en specialiserad lösning, vilket kommer att bidra till snabbare rotning av kulturen.

Efterföljande utfodring kommer att ske med lösningar som ger näring åt själva växten och inte stimulerar rottillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När jordkrukan är klar kan du ta tag i knölen. Innan du planterar den måste du bestämma dess övre och nedre sida. Den släta delen kommer att vara längst ner och rosetten överst. Rötter kommer att börja dyka upp från utloppet i framtiden, därför är det så viktigt att placera det korrekt i potten. Därefter hälls ett litet lager av samma näringsrika jord ovanpå och grytan placeras på en varm plats. Det är viktigt att skydda den framtida blomman från drag och förhindra att jorden torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att plantera callaliljor i trädgården kan du börja transplantera knölen omedelbart efter att frosten har gått. För att uppnå en snabb tillväxt av en blomma på en ny plats är det värt att överföra den tillsammans med en jordklump där den dvalade. För att en växt ska växa bra är det viktigt att förbereda rätt jord för den. Den ska vara lätt och sur, och därför skulle den optimala kombinationen vara torv, humus, lövmark och sand i förhållandet 1: 1: 1: 0,5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Callaliljor börjar blomma i juni och slutar i oktober, varefter förberedelserna för en vilande period börjar. Blommor behåller sitt utseende från en till en och en halv månad. En växt kan ha cirka 10 stammar.

För att uppnå god tillväxt och blomning är det viktigt att skapa optimala förutsättningar för honom, utan vilken du snabbt kan förlora en så vacker kultur.

Bild
Bild

Vård

Förfarandet för att ta hand om callaliljor hemma är inte en särskilt svår process, men utan den nödvändiga kunskapen om temperaturindikatorer, mängden fukt som införs, utfodring, belysningsfunktioner är det svårt att korrekt odla denna kultur. Du måste kunna välja rätt jord för en ny kruka, plantera och föröka växten korrekt. Information om sjukdomar och skadedjur som kan påträffas vid odling av callaliljor kommer också att vara viktig. Att ta hand om det kommer inte att orsaka svårigheter för någon som är helt redo för denna process, annars behöver du inte beundra plantans spektakulära blommor.

Bild
Bild

Toppdressing

Calla kan växa både i kruka och utomhus. Krukväxter behöver obligatorisk utfodring, särskilt under aktiv växtodling. De blommor som planteras utomhus kommer att vara mindre krävande för tillsatser, eftersom de flesta av de nödvändiga ämnena kommer att kunna dra från jorden.

En kultur som växer hemma behöver befruktning med speciella lösningar som kan köpas i vilken blomsterbutik som helst: superfosfat, ammoniumnitrat och liknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matningsförfarandet utförs två gånger i månaden . För full tillväxt och utveckling av en blomma är det nödvändigt att applicera komplexa mineralgödselmedel, varva dem med organiska tillsatser. Under växtsäsongen är det viktigt att avstå från att använda kvävehaltiga preparat. Med utseende av peduncles rekommenderas introduktion av urea, och när blommorna börjar blomma är användning av äggskalinfusion ett bra alternativ.

Bild
Bild

Ämnen bör också påverka roten och den gröna delen av växten. Under introduktionen av kompositionen bör du undvika att få den på blommorna, annars försämras de snabbt. Med korrekt och snabb matning kan du uppnå god lökväxt, vilket gör det möjligt att fullt utveckla blommans markdel och glädja ägarna med stabil och lång blomning.

Vattning

Calla liljor inomhus är ganska krävande för vattning, så du bör vara särskilt uppmärksam på detta. Under perioden med tillväxt, utveckling och blomning bör införandet av fukt i potten vara stabilt och betydande. Huvudregeln som du bör veta om och följa är att inte fylla blomman så att vattnet är i kruka . Om du inte följer denna rekommendation kommer detta att leda till försurning av jorden och döden av rotsystemet, varefter blomman själv dör.

Bild
Bild

Den optimala tiden för vattning är när markens ovansida har torkat till ett centimeters djup. Stagnerat vatten är lika farligt som dess brist. Vita callaliljor gillar inte torka särskilt mycket och dör av det på kortast möjliga tid, så glöm inte att vattna denna växt. Liksom många prydnadsväxter har callaliljor en vilande period, som äger rum på sommaren. Under denna period är det nödvändigt att sluta vattna och placera blomman i ett mörkt och svalt rum.

Bild
Bild

Den färgade sorten av callaliljor skiljer sig från de vita genom att vattningsprocessen kan vara mindre frekvent på grund av möjligheten att behålla fukt i knölarna, så du kan vänta tills 3-4 cm av det översta lagret torkar och sedan vattna dem. En annan signifikant skillnad är den vilande perioden - färgade sorter vilar på vintern, och det är vid denna tidpunkt som vattningen måste slutföras och alla lämpliga förutsättningar för växtstöd måste skapas.

Vattningsfrekvensen och mängden fukt ökar under blomningen och minskar något efteråt.

För blommor som planteras i det fria är det värt att hitta en plats bredvid som det kommer att finnas en naturlig fuktkälla, vilket gör det möjligt att vattna kulturen mycket mindre ofta.

Bild
Bild

Belysning

Liksom de flesta blommor gillar callaliljor starkt, långvarigt ljus hela dagen. Direkt solljus kommer att skada blomman, så det är bäst att placera kruka på en plats där ljuset inte kommer att vara direkt. Sommartid bör vara från 10 till 12 timmar under den aktiva tillväxten av kulturen . För att upprätthålla denna varaktighet under höst-vintersäsongen behövs speciella lampor med en effekt på cirka 700 Lux.

Om det är för lite ljus, hotar det för en vit calla med brist på blomning och för en färgad calla - med bleka och uttryckslösa blommor. Den optimala platsen för potten kommer att vara västra och östra fönster, där det kommer att vara tillräckligt med ljus, men solen kommer inte att träffa blomman. Om anläggningen ligger på södra fönstret, bör den organisera en nyans för att skydda den från de brännande strålarna, och på det norra fönstret måste en speciell lampa installeras för att kompensera för bristen på belysning.

Bild
Bild

Temperatur

För callaliljor som växer inomhus är det viktigt att bibehålla korrekta temperaturavläsningar. På sommaren ska rummet vara cirka 20 grader Celsius för de vita sorterna och 20-25 för de färgade. För att kulturen ska växa och utvecklas korrekt är det värt att skydda den från plötsliga temperaturförändringar och undvika drag . Du bör inte lägga potten på balkongen eller nära ett öppet fönster, eftersom detta kommer att påverka calla negativt.

Vintern är en vilande period för den färgade sorten. Temperaturen bör sänkas till 10-15 grader. Eftersom färgade callaliljor praktiskt taget inte växer på vintern kan de till och med tas ur potten och förvaras i sågspån under hela viloläget. För att hålla växten vid liv är det viktigt att sänka temperaturen till 3-5 grader Celsius, samt ordna knölarna så att odlingspunkten är högst upp.

Så snart vintern är över kan du sätta tillbaka avföringen på plats och, med vårens början, börja vattna och fullvårda det, gradvis höja omgivningstemperaturen till sommarindikatorer.

Bild
Bild

Möjliga problem

Calla är inte en mycket nyckfull och smärtsam växt, men med felaktig vård av den du kan hitta sådana problem:

  • blekta och hängande löv;
  • curling av bladens spetsar;
  • döende och dåligt utvecklade blommor;
  • hål i bladen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kan orsakas av sjukdomar och växtskadegörare. Bland sjukdomarna är de vanligaste:

  • rot och gråröta;
  • mjöldagg;
  • antraknos.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland skadedjur på växten kan du hitta:

  • bladlöss;
  • skydda;
  • falsk sköld;
  • spindelkvalster.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att identifiera problemet måste du noggrant undersöka alla delar av växten för eventuella förändringar i utseende eller förekomst av neoplasmer, korrekt bestämma deras natur och omedelbart börja bekämpa dem. Om du missar ögonblicket kanske du inte hinner spara blomman.

Rekommenderad: