Plommon- Och Aprikoshybrider (19 Bilder): "Plumkot" ("Pluot") Och "Aprium", Beskrivning Av Sorterna "Triumph" Och "Alex", "Hu

Innehållsförteckning:

Video: Plommon- Och Aprikoshybrider (19 Bilder): "Plumkot" ("Pluot") Och "Aprium", Beskrivning Av Sorterna "Triumph" Och "Alex", "Hu

Video: Plommon- Och Aprikoshybrider (19 Bilder):
Video: Pluot profiles: Flavor King and Dapple Dandy 2024, Maj
Plommon- Och Aprikoshybrider (19 Bilder): "Plumkot" ("Pluot") Och "Aprium", Beskrivning Av Sorterna "Triumph" Och "Alex", "Hu
Plommon- Och Aprikoshybrider (19 Bilder): "Plumkot" ("Pluot") Och "Aprium", Beskrivning Av Sorterna "Triumph" Och "Alex", "Hu
Anonim

Plommon och aprikos är älskade av många. Idag har det blivit möjligt att hitta plantor av hybrider som ger stora frukter med fantastisk smak. Vi kommer att prata om dem.

allmän beskrivning

En hybrid av plommon och aprikos introducerades i USA 1989. Arbetet gjordes av Floyd Seiger . Det var inte omedelbart möjligt att uppnå ett positivt resultat, men i slutändan visade sig sorten vara stabil och härdig som en plommon, och dess frukter fick en smak som aprikos. Trädgårdsmästare gillade genast denna unika kombination.

När det gäller yttre kvaliteter är ett sådant träd inte högt, vanligtvis inte mer än 2,5 meter. Lövverket är litet, grönt. Utseendet beror till stor del på typen av hybrid.

Bild
Bild

Typer och sorter

Bland hybriderna av aprikos och plommon är det lämpligt för Moskva -regionen och andra regioner i landet.

"Plumkot" ("Pluot")

Denna hybrid har flera sorter:

  • "Triumf";
  • "Alex";
  • Kolibri;
  • "Krona";
  • Röd sammet;
  • Wei Wong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Namnet "Plumkot" beskriver ett träd som uppvisar egenskaperna hos ett plommonträd . Om vi pratar om USA: s territorium, så odlas denna hybrid i Kalifornien.

Frukten har en slät hy, som ett plommon. Färgen kan vara lila med orange fläckar. Massan av en sådan frukt har en ljusröd nyans, ibland grön på utsidan och gul på insidan. Det finns många andra nyanser nära rosa och mörklila.

Doften av plumkota är något mellan plommon och aprikos. Vikten av en frukt är från 60 till 100 gram. De kännetecknas av sin ljusa doft, rika smak och brist på stringens med en liten bitterhet, som ibland kan spåras i plommon. Huden är tunn, lätt sönder, ingen surhet.

  • När det gäller sorterna då " Alex "syftar på en tidig mognadskultur. Frukterna är stora, släta, bollformade. Skalet är rosa med hallon, insidan är tätt, gult kött.
  • Ha " Kolibri " syrlig smak, frukterna är stora, mitt i säsongen. Denna sort kan noteras för sin goda frostbeständighet och ökade sjukdomsresistens.
  • " Krona " - mittsäsong, gula, sammetslen frukt.
  • " Triumf " mognar sent, har en sammetslen hud med lila prickar.
Bild
Bild

Aprium

Denna hybrid liknar mycket nektarin eller stor aprikos. I de flesta fall har den en orange hud med en röd rodnad. Det finns ingen intensiv pubescens. Massan inuti är också orange.

Om vi överväger olika sorter kan färgen på frukten förändras . För vissa är det rosa eller rött med rött kött. Jämfört med plumcotes har apriums ett stort ben inuti. Den genomsnittliga fruktvikten är från 50 till 80 gram.

Dessa frukter hyllas för sin fantastiska sötma. I utseende liknar de mer aprikos, men i smak dominerar plommonaromen och det finns också en citrusnot.

Bild
Bild

Sharafuga

Hittills har ingen kommit på var ett så komplext namn kommer ifrån. " Sharafuga" är en komplex hybrid där, förutom aprikos och plommon, även en persika är inblandad . Det har smältande kött, söt smak och en liten syrlighet. Doften är plommon och aprikos. Det finns ett litet ludd på fruktens yta.

Färgen kan variera. Det finns ljusgula frukter med rodnad, och det finns lila och till och med röda. Fruktens storlek kan vara upp till 6 cm i diameter. Formen är inte alltid sfärisk, ibland kan den vara oval.

Bild
Bild

Landning

Ett år innan du planterar plantor är det nödvändigt att ordentligt förbereda jorden. Först och främst utförs en kemisk analys av jorden. Om det finns ett lågt magnesiuminnehåll i jorden och det har ett surt pH används slakad kalk i en mängd av 1 t / ha (om jorden är lätt), 2 t / ha om den är tung. Hybriden växer bra i jord med ett pH på 6, 5–7, 1.

Före planteringen appliceras gödsel fortfarande med en maximal dos av 40 t / ha för höstplöjning . Du kan ersätta den med grönt gödselmedel. Det är bättre att använda senap, som sås på våren (30 kg frön per 1 hektar), sedan plöjt med det.

Ogräs är starka konkurrenter för unga plantor och kan också vara ett hem för insekter och sjukdomsvektorer. De kan tas bort manuellt, mekaniskt eller med herbicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrider som odlas i stora trädgårdar planteras på ett avstånd av 6 x 6, 6 x 5 eller 7 x 5 m . I ett litet område är ett avstånd på 4 x 4 eller 4 x 3 m tillåtet. Man bör komma ihåg att de inte gillar och inte behöver stark beskärning, därför är det inte så lätt att få önskad kronstorlek. Vanligtvis är planteringstätheten per hektar 500-1000.

Som regel planteras årliga plantor, de växer snabbt och får styrka under det första året . Äldre träd tolererar inte omplantering bra. Plantering utförs på hösten eller våren. I hybrider väljs vårplantering oftare för att undvika risken för frysning av plantor på vintern. Om träden grävs ur plantskolan på hösten planteras de ändå på våren, innan de förvaras på en lämplig plats.

Bild
Bild

Det är värt att plantera på våren i början av mars och april . En fördröjd plantering har en negativ inverkan på trädens hälsa. Om du planterar på hösten kommer trädet att växa snabbare på våren. Sådana plantor är mindre känsliga för frysning, men skydd krävs i det här fallet, så de är inslagna med täckmaterial från marken. Innan planteringen kontrolleras rotsystemets tillstånd, skadade rötter tas bort och behandlas med en manganlösning.

Först gräver de ett hål så att hela rotsystemet får plats fritt i det . Träd planteras djupare än de planterades i plantskolan. Rötterna är täckta med en blandning av jord med torv och gödsel. Efter plantering vattnas hybriden rikligt med 5-10 liter vatten. Röta är snabbare på detta sätt. Marken kan mullas med halm, bark.

Bild
Bild

Vård

Hybrider måste skötas som vanliga fruktträd. De behöver beskärning, bearbetning, vattning och befruktning.

Sanering

I oktober är det nödvändigt att utföra följande aktiviteter:

  • samling av löv;
  • gräva upp marken;
  • mata fruktträd;
  • sprutning mot skadedjur;
  • vattning.

Efter att bladen har fallit måste de samlas i en hög och brännas. I de flesta fall är bladen av fruktgrödor infekterade med patogener, så de bör inte lämnas kvar på kompost.

Att gräva upp jorden förbättrar passage av fukt och syre och eliminerar skadedjur i jorden. Kalk används för att skydda mot solbränna. Stammen och grenarna måste vitas.

Bild
Bild

Höstbarkvård innebär användning av inte bara en kalklösning, utan också en ganska komplex komposition, vars syfte är att skydda trädet från extrema temperaturer. Skorpan följer fysikens lagar, expanderar vid uppvärmning under dagen och krymper efter kylning på natten. På grund av detta uppstår sprickor i barken.

Den andra lösningen framställs av en blandning av kopparsulfat och kalk . För gamla träd bereds denna lösning med en pasta för att bilda en klibbig gelé. Du kan också lägga till sammansättningen av kogödsel och lera. Denna blandning kommer att bilda ett tjockt lager på stammen och fungera som en buffert.

Bild
Bild

Beskärning

Höstbeskärning av hybrider börjar nästan i augusti. Växten måste ha tid att förbereda sig för övervintring. På sommaren och våren rekommenderas att sanera, ta bort döda och skadade skott.

Det är absolut nödvändigt att klippa av grenar som växer fel . De förtjockar kronan och bidrar därigenom till att sjukdomar och insekter uppträder. Beskärning utförs med bearbetat lager.

Du kan använda en lösning av mangan eller blekmedel för behandling.

Bild
Bild

Vattning

Från och med våren vattnas unga träd regelbundet. Marken runt bör vara fuktig, men inte sumpig eller torr . Djupt vattning är perfekt så att jorden blötläggs med 40 cm. För att göra detta lägger de helt enkelt en slang bredvid den och efter några timmar ser de ut, om vattnet inte längre lämnar, så finns det tillräckligt med fukt. Nästa vattning utförs om en vecka, vid svår torka - om 3-4 dagar.

Höstvattning är också värt att öva på . Det utförs två veckor före den första frosten. Parallellt med förberedelserna för vintern är bevattning av fruktträd nödvändigt. Under fruktperioden behöver trädet mycket fukt, så rötterna fungerar i pumpläge. På hösten, efter skörd, är det nödvändigt att återställa vattenbalansen i själva växten. Om det regnar nästan varje dag på sommaren behöver du inte oroa dig, i alla andra fall kommer det att vara nödvändigt att producera högkvalitativ vattning.

Bild
Bild

Tid och mängd vatten som används beror på väderförhållandena under innevarande år. Om året är regnigt, minskar vattnet och mängden vatten som används. Under torrperioden appliceras fukt oftare och volymen ökar.

Vattentrycket regleras så att det inte flödar över tunncirkeln . I Ryssland sker en sådan torka mycket sällan, så det är vanligtvis tillräckligt att vattna växten i en halvtimme.

Efter bra vattning måste jorden under växten mulas. Gödsling och bevattning kan kombineras.

Bild
Bild

Gödselmedel

För att förbättra kvaliteten på markstrukturen är det lämpligt att använda naturligt gödningsmedel som kompost eller gödsel. Denna tillsats har alltid en positiv effekt på markens bördighet.

Dosen som ska appliceras på jorden beror på om det finns gräs runt trädet. Om ogräs växer under hybrid är det nödvändigt att tillsätta en dubbel dos kväve till jorden, eftersom ogräset konsumerar detta element i stora mängder.

Det är nödvändigt att införa kväve som toppdressing tidigt på våren, när jorden redan har värmts upp, eller lite senare med utseendet på den första grönskan . Bladen sprutas med en karbamidlösning, detta görs i tre steg: när knopparna märks, när träden blommar och efter blomningens slut.

Bild
Bild

I sur jord finns det alltid en fosforbrist . I det här fallet rekommenderas att använda släckt kalk för att minska surheten. I stora områden där träd redan bär frukt är det bättre att applicera fosfor djupt i jorden. I det här fallet talar vi om superfosfat, som kan vara enkelt eller trippel.

Kalium bör appliceras i en dos av 50-200 kg per hektar. Om jordytan är täckt med en gräsmatta måste du applicera 30% mer. Matning av växterna med detta element bör startas tidigt på våren och avslutas sent på hösten.

Magnesiumbrist ses vanligen i unga fruktträdgårdar där markhalterna sjunker under pH 5, 5 . För att lösa problemet fullständigt är det bäst att använda komplexa kalcium-magnesiumtillskott. Magnesium appliceras i en dos av 60 till 120 kg MgO per hektar. Gödsel appliceras från tidig vår till sen höst.

Magnesiumbladtillämpning är nödvändig när det saknades detta element i bladen förra året. Proceduren utförs i tre steg: under spirande, blomning och efter att bladen faller . Dosen är 10-20 kg per hektar.

Bild
Bild

Sjukdomsbehandling

Mycket uppmärksamhet bör ägnas åt förfarandet för bearbetning av träd under blomning och fruktsättning. Skador av insekter och sjukdomar vid denna tidpunkt kan direkt påverka en betydande minskning av grödans storlek och kvalitet.

För att skydda hybrider från skadedjur och sjukdomar används fungicider och insekticider . Tidigt på våren är det bättre att använda en lösning av kaliumpermanganat för sprutning. Varje träd kommer att kräva 3 hinkar medelstark lösning.

Bearbetning av stubbar, nedskärningar bör utföras i september med kopparsulfat. I september bearbetas bara stammarna av fruktträd, på våren - hela växten.

Sprutning av fruktträd bör utföras på kvällen, på måttligt varma, vindstilla dagar . Detta kommer att minska förlusten av läkemedlet och överföringen av ämnen till andra grödor. Arbetet utförs på kvällen, efter att bina har flugit runt. Procedurerna utförs från början av blomningen. Om det behövs kan det upprepas var 7-14 dagar tills början av fruktmognad.

Rekommenderad: