Varianter Av Achimenes (49 Foton): Beskrivning Av Achimenes Yellow English Rose Och Double Pink Rose, Made In Heaven And Giselle, Peach Blossom Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Varianter Av Achimenes (49 Foton): Beskrivning Av Achimenes Yellow English Rose Och Double Pink Rose, Made In Heaven And Giselle, Peach Blossom Och Andra Sorter

Video: Varianter Av Achimenes (49 Foton): Beskrivning Av Achimenes Yellow English Rose Och Double Pink Rose, Made In Heaven And Giselle, Peach Blossom Och Andra Sorter
Video: KILIAN.ПОЛНЫЙ ОБЗОР МОЕЙ КОЛЛЕКЦИИ.BLACK PHANTOM,GOOD GIRL GONE BAD,MOONLIGHT IN HEAVEN,INTOXICATED 2024, Maj
Varianter Av Achimenes (49 Foton): Beskrivning Av Achimenes Yellow English Rose Och Double Pink Rose, Made In Heaven And Giselle, Peach Blossom Och Andra Sorter
Varianter Av Achimenes (49 Foton): Beskrivning Av Achimenes Yellow English Rose Och Double Pink Rose, Made In Heaven And Giselle, Peach Blossom Och Andra Sorter
Anonim

Själva namnet på inomhusblomman "achimenes" ("de som är rädda för kylan") antyder att denna växt kommer från varma länder. Hans hemland är Central- och Sydamerika, där Achimenes blommar året runt. Inom blommodling inomhus uppskattas de för variationen och ljusstyrkan i färgpaletten som kan dekorera vilken inredning som helst.

Särdrag

Akhimenes tillhör släktet med blommande växter från Gesneriev -familjen. Det är en flerårig rhizomört som blommar med vackra flerfärgade blomställningar. Denna blomma anses vara en släkting till Gloxinia och Violet. Det kännetecknas av ljushet och överflöd av blomning.

Rotsystemet är en rhizom i form av rhizomer, täckt med fjäll och påminner mycket om björkkattor eller grankottar. Blomman har svaga stjälkar och svagt förgrenade skott, täckta med ett skal av mörkgrön färg, ibland med en rödaktig nyans. Stammarna kan växa vertikalt eller falla ner och sprida sig.

Ahimenes kännetecknas av blomningstiden - den börjar i maj och slutar först i oktober. Blomställningar med 5 kronblad kan vara enkla eller parade och kännetecknas av en mängd olika färger och nyanser.

Bladens yttre yta är slät och glänsande, vener sticker ut väl på den. Färgen kan vara djupgrön, rosa och till och med röd. Insidan är något pubescent. Bladen är avlånga, kanterna är vågiga, fintandade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Släktet för denna blomma kännetecknas av många arter (cirka 26), sorter och uppfödda hybrider. Huvudtyperna av Achimenes är indelade enligt sådana karakteristiska egenskaper.

  • Tillväxt typ av stjälk och skott . Ahimenes är uppdelade i rak, halvampel och ampelodling. I upprätt achimenes växer stammen vertikalt och sidoskotten växer till sidorna och bildar en buske. Ampelväxtarter har en flexibel stam som sänks ner och krypande skott. I halvampel Achimenes kräver lockiga skott en tillväxtriktning.
  • Växtstorlek . Blommans höjd kan variera mellan 25-50 cm.
  • Typ av blomställningar . Blommor är enkla med släta kronblad, halvdubbla eller helt dubbla.
  • Storleken på blomställningarna . Achimenes blommor kan vara små (2,5-3 cm), medelstora (3-4,5 cm) och stora-upp till 6 cm i diameter.
  • Färgfärgning av blomställningar . Färgschemat representeras av nästan hela paletten av nyanser: vitt, olika nyanser av rött - från rosa till vinrött, lila och blått, gult och orange. Efter färg skiljer sig särskilt två arter - candida (vit) och coccinea (ljusröda eller lila -röda nyanser).
  • Knopparnas form . De är runda, långsträckta eller klockformade.

En speciell plats i artens mångfald upptar de mexikanska arterna och Achimenes i Erinberg. Ett särdrag hos den första är färgen på dess blad. Utanför har de en rik grön färg, och den inre ytan är rödbeta. Blomställningarnas färg är lila.

Se Ehrenberg är atypisk för släktet Achimenes. Salladsblad är äggformade med en mycket tjock hög (som bomull) på insidan. Klockformade blomställningar är målade i lavendeltoner.

Bild
Bild

Sortiment

Förutom de naturliga arterna av denna extraordinära blomma finns det fortfarande ett stort antal sorter som uppföds av uppfödare. De använde vilda sorter av Achimenea, och som ett resultat av hybridisering dök många vackra sorter upp, kännetecknade av stora blomställningar, extraordinärt utseende och även med färger som inte är i naturlig tillväxt.

Achimenes av sådana sorter anses vara den mest kända och älskade bland blomsterodlare

  • " Gul engelsk ros ". Ett stort antal sorter med en blomma som liknar en ros skapades av den berömda rumänska uppfödaren Serge Saliba. Denna sort av achimenes lades först ut för utvärdering av blomsterodlare 2012. Den tillhör typen av terry achimenes.

Stora (upp till 6 cm) frodiga dubbla blommor har en vacker ren blekgul nyans och kanter med en korrugerad och kantad linje. För att bevara denna färg i kulturen rekommenderas det att förvara den på platser med diffus belysning. När den hålls sval, får blomställningen en krämig eller mjuk korallskugga. Under riklig blomning kräver busken stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Dubbel rosa ros ". Denna sort av achimenes kännetecknas av en lång, härlig och riklig blomning. De upprättstående skotten, täckta med smala löv, förgrenar sig väl och bildar en tät men snygg buske. Den blommar med frodiga dubbla blomställningar av en blekrosa ton. Blommorna är ganska stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gjord i himlen " … Det är också en frotté look. Dess spektakulära stora blomställningar med en genomskinlig blå färg har en svårfångad lavendelskugga. Den blommar länge och rejält. Blad med tandade kanter är ljusgröna. Stammen med raka skott växer vertikalt. Skiljer sig i anspråkslöshet, kravlöst på villkoren för förvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Giselle ". En opretentiös sort med riklig blomning. Skott och stam är upprätt. "Giselle" förvånar med skönheten i sina dubbla, ganska stora blommor med en korallrosa färg. Ibland tar kronbladen en persika eller gulaktig nyans. Blomställningar kan vara regelbundna eller ojämna, som om de är rufsiga, i form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persikoblomma . Ahimenes storartad typ. Växten är ganska kort, kan nå en höjd av 25 cm. Den blommar rikligt, upp till 8 knoppar kan bindas på en gren. Bladen har en långsträckt form. Deras yttre yta är djupgrön, och den inre har en vinröd nyans.

Blommor av medelstorlek (cirka 3-4 cm) sticker ut starkt mot lövverkets rika gröna bakgrund. Blombladen är målade i känsliga pastellrosa toner med en lila nyans, och mitten är lila med en ljusgul fläck. Ahimenez är inte nyfiken på att lämna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hot Spot " … Skotten är upprätt. Busken har ett snyggt kompakt utseende. Kvistarna är täckta med tandade blad av en ljusgrön färg. Sorten har medelstora dubbla blommor av intensiv gul färg med kaotiska körsbärsröda suddiga fläckar, som blir mer och mer mättade under blomningen.

Växten känns bra bara med tillräckligt intensiv belysning, bra luftning och krävande värme. Vid låga temperaturer försvinner fläckar på kronbladet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tropisk skymning . Sorten bildar en låg buske med upprättstående processer. Små gröna blad har en fintandad kant. Terryblommor har en medelstorlek (upp till 3,5 cm). Växten kännetecknas av sin ljusstyrka och unika kombination av toner i ett brett spektrum av färger. De saftiga lila tonerna på kronbladet nära mitten av blomställningen får plötsligt orange och lila höjdpunkter. Denna färg gör att blomman verkar lysa inifrån.

Fördelarna med sorten, förutom den unika färgen, anses också vara stabil frotté, fullständig avslöjande av dess knoppar och riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Elfenbenskusten " … Sorten från samlingen S. Salib tillhör den upprättstående arten Achimenes och bildar en medelstor buske. Halvdubbla blommor ser vackra ut på gröna blad. Dess blommor är målade i blekgula (elfenben) färger, smidigt förvandlas till rikgult, och svalget har bruna fläckar med en rödaktig nyans.

Kronbladets vågiga ändar är dekorerade med en delikat lila kant. Kronbladet kan ändra färg när temperaturen ändras: från blek till ljus citronfärg och vid temperaturer över +30 får de en lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stan's Delight " avser en upprätt art, och till och med en process bildar en tät grenad buske med en brun stam. Lövverket är djupt grönt, dess inre yta är målad i vinröda toner. Achimenes har frodiga, tätt dubbla blommor av liten storlek (ca 2,5 cm) med en ojämn kant av kronbladet.

Den bländande ljusa crimson-röda eller skarlagiga färgen på blomställningarna är slående. Dess särdrag är att knopparna öppnas långsamt, långsamt, men detta kompenseras av blomningstiden. Under perioden med aktiv blomning kan vissa blomställningar öppna helt, och några knoppar förblir täta, inte helt blommande.

Anläggningen kräver inga krav på underhåll och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ambroise Verschaffelt . Denna sort erhölls efter hybridisering av de naturliga storblommiga Achimenes med Rinzi-sorten. Växten har starka, kraftfulla och sega skott, som riktas uppåt i början av tillväxten och sedan tappar med tiden. Stora blommor har kronblad med väldefinierade kanter.

Sorten utmärks av sin ursprungliga färg - tunna lila ådror är tydligt synliga på de vita kronbladen och bildar ett öppet nät och kärnan är täckt med prickar av samma färg. Därför kallas denna achimenes också chintz.

Denna färg gör sorten unik och tillför estetisk och dekorativ attraktion till den. Med åldern tar blomman formen av en buske, täckt med en kaskad av blomställningar under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Alter Ego" eller "Second Me " … Tillhör den rikliga arten, bildar en lång och grenad buske med en vinröd stam. Sorten överraskar med storleken på sina blomställningar, når 7 cm, liksom färgen på kronbladen på dubbla blommor, som kan ta olika nyanser - från ljusblå till djupblå i enlighet med belysningen, vilket återspeglas i dess namn.

Växten bildar så många blomställningar att skotten inte kan bära sin vikt, de böjer sig och hänger. Därför, under perioden med aktiv blomning, är det nödvändigt att stötta upp grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gul feber ". Detta är en blomma med rikliga skott. Blommor av medelstorlek kan vara antingen dubbla eller halva dubbla. Den ljusgula färgen längs kanterna på kronbladet blir gradvis ljusare och förvärvar ibland rosa nyanser. Blomställningens färg är stabil och konsekvent, och blomningen är mycket riklig. Krävande om villkoren för frihetsberövande.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sista gryningen " … En mängd ampelösa arter som kan förgrena sig väl och bilda en kompakt liten buske. De glänsande bladen är ljusgröna. Terry blomställningar av stor storlek har extravaganta färger - från gult till alla slags lila nyanser. Kronbladets vågiga kanter är prickade med små mörka prickar.

"Last Dawn" kan blomma inte bara dubbla, men också icke-dubbla blommor. Sådana blomställningar har en original fläckig kärna. Blommor på en växt kan ha olika färger. Anledningen till detta fenomen ligger i den chimära egenskapen hos denna sort, som uttrycks i förmågan att spegla förändrade förvaringsförhållanden (temperatur, belysning, klimat) i färgförändringar. Den blommar länge och rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Venedig … En miniatyr kompakt buske med korta, raka skott, täckta med små ljusgröna blad med små skåror. Graciösa små blommor (ca 2,5 cm) kan vara halvdubbla eller helt dubbla.

Mitten av de ljusa lila-violetta kronbladen är gul med en bred vit gloria. Enkla icke-dubbla blommor kan också blomma under blomningen. Sorten är krävande för underhålls- och skötselvillkoren och tål till och med direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Peach Orchard" - "Peach Orchard " … Sorten tillhör den rikliga typen av Achimenes. Den snygga busken har medelstora ljusgröna serratblad med en skarp spets. Medelstora blomställningar är både dubbla och halvdubbla. Kronbladets färg med sina känsliga tråkiga gula och ljusorange nyanser, som en persika, betonar blommornas nåd, som ser spektakulära ut mot lövverkets ljusgröna bakgrund.

På persikafärgen sticker fläckar av körsbärstoner starkt ut, och längs kronbladets ytterkant finns en kant med en rik rosa färg. Med starkt spritt ljus och god vård öppnas knopparna bättre och blomställningarna blir större. Ahimenes av denna sort behagar med lång och riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

När man odlar dessa underbara blommor är jordbrukstekniken av stor vikt. Ahimenes älskar bra och konsekvent grooming, vars regler inte är så komplicerade. För att blomman ska trivas med riklig blomning, rekommenderas det att följa sådana villkor för förvar.

Belysning och temperaturkontroll

Till skillnad från andra inomhusväxter rekommenderas inte achimenes att placeras på platser på södra sidan. Intensivt starkt solljus är endast tillåtet före och under spirande perioden och kan utsättas för skuggning med tyllgardiner. Sådant starkt ljus är kontraindicerat under blomningen . Den blommande växten bör placeras en bit från ett fönster eller på en fönsterbräda i öster eller väster.

Men om skotten och stjälken börjar sträcka ut sig, har växten inte tillräckligt med belysning . I detta fall måste den placeras på en ljusare plats.

Det är också viktigt att veta att Achimenes med mörka löv behöver mycket mer solljus än exemplar med ljusgrönt och brokigt lövverk.

Temperaturregimen beror också på växternas cykler: under vilande period bör temperaturen inte överstiga +15,18 grader, och under blomningen bör den ligga inom + 22,24 grader . Men en skarp övergång från ett varmt innehåll till ett svalare bör inte tillåtas. Detta bör göras gradvis, gradvis sänka temperaturen. Så blomman anpassar sig till svalheten, blir starkare och kan säkert övervintra.

För detta ändamål är det placerat i ett rum som är mindre varmt än vardagsrum (balkong, veranda, loggia).

Bild
Bild

Vattning och luftfuktighet

Att vara en tropisk växt kräver inomhus achimenes hög luftfuktighet - upp till 60%. Det är omöjligt att spraya buskarna för att öka luftfuktigheten, eftersom fläckar visas på bladen från vattnet. Du kan öka luftfuktigheten på följande sätt:

  • använd speciella luftfuktare;
  • spraya nära anläggningen;
  • lägg småsten eller specialmossa (sphagnum) i pallen och fukta dem hela tiden.

Du måste också vattna växten enligt reglerna:

  • du kan bara använda sedimenterat vatten, som är något varmare (med 2-3 grader) än luften i rummet;
  • du kan inte hälla vatten ovanpå kronan och blomställningar, du behöver bara fukta jorden under växten;
  • överflödigt vatten från sumpen måste tömmas efter varje vattning;
  • vattningen stoppas under vintern viloläge av achimenes.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordkomposition och toppdressing

I blomsterbutiker kan du köpa färdig jord, speciellt för Achimenes. Grytblandning kan också göras hemma. Denna växt älskar ljus, lätt sur jord. Substratets sammansättning bör innehålla följande komponenter: 2 delar arkjord, 1 del torv och 1 del sand. Vid plantering på behållarens botten måste ett avlopp placeras.

Endast blommande buskar behöver befruktning . Toppdressing appliceras med ett intervall på 1 gång på 10-14 dagar . Det rekommenderas att använda komplexa gödningsmedel. Den första överdressingen kan appliceras endast 1, 5 månader efter slutet av vilande perioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning eller klämning är en förutsättning för odling av Achimenes. Utan det kan du inte bilda en vacker buske med rätt form. Växten kommer inte att förgrena sig och bilda ett stort antal knoppar. Du måste nypa unga skott i nivå med det andra eller tredje bladet. Även om beskärning försenar knoppöppningen lite, men som ett resultat får vilande knoppar en drivkraft för snabb utveckling.

Bild
Bild

Överföra

En buske kan bara transplanteras efter att växten vaknat. Busken dras ut ur skålen, jorden avlägsnas försiktigt och knölarna - rhizomer släpps. Gamla rhizomer tas bort och unga måste transplanteras för senare odling . Rhizomer ska bara vara friska, utan tecken på mögel.

Med en liten skada av knölarna med mögel behandlas de med en fungicidlösning, och med en omfattande kastas de bort.

Transplantationen utförs i denna ordning: en tredjedel av skålen är fylld med dränering, sedan ett lager jord och ovanpå ett litet (cirka 1,5 cm) lager sand. Rhizomer läggs på sanden och täcks sedan med resten av jorden.

Det är lämpligt att använda breda, men grunda behållare. Det rekommenderas inte att plantera achimenes av olika sorter i en skål, eftersom varje sort eller art har sina egna egenskaper, och mer aktiva och intensivt utvecklande arter begränsar och försvagar de exemplar vars utveckling börjar senare.

Bild
Bild

Vilande vård

I blommans liv börjar en period när den terrestriska delen av achimenes dör och rotsystemet fortsätter att leva. Vid denna tidpunkt är knölar fyllda med näringsämnen och utvecklas.

Viloläget börjar vanligtvis under de sista dagarna i oktober och varar i cirka 2, 5 månader.

Torra stjälkar måste klippas av och skålen ska placeras på en sval och mörk plats.

Det är möjligt att inte vattna jorden, men inte ofta och lätt fuktning av jorden kommer att vara fördelaktigt. Det är nödvändigt att se till att busken inte vaknar i förväg … I detta fall måste den placeras i ett ljusare rum, öka exponeringen för ljuset och låta växten utvecklas. Men vanligtvis vaknar busken i februari . Knölarna tas ut och kontrolleras igen och transplanteras sedan i en skål och ersätter den gamla jorden med en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, med felaktig vård, har Achimenes några problem.

Om bruna knoppar dyker upp på busken, reagerar växten oftast på detta sätt på för hög temperatur av innehållet. Vid vattning med kallt vatten kan fläckar dyka upp på lövverket, och om det finns ett överskott av gödselmedel kastar grödan sina löv.

Men liknande manifestationer kan också uppstå när de skadas av skadliga insekter: bladlöss, spindelkvalster, mjölkfiskar, thrips. Om de hittas måste blomman behandlas med insekticider, till exempel "Aktara", "Fitoverm".

Om lövverket blir oelastiskt och mjukt eller ruttnar på det, kan rotrotssjukdom ha inträffat. Det är resultatet av felaktig vattning. Med ringfläck på bladbladen visas fläckar vid första ljuset i färg, som sedan blir bruna. I detta fall rekommenderas användning av fungicider.

Ansträngningarna för att lämna kommer inte att vara förgäves - Achimenes kommer att tacka dig med en vacker, ljus och frodig blomning som kommer att glädja ögat länge.

Rekommenderad: