Inomhus Spindelträd (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Växt Hemma. Hur Förökar Jag En Blomma? Beskrivning Av Typer Och Sorter För Lägenheten. Hur Rotar Man Euonymus?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Spindelträd (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Växt Hemma. Hur Förökar Jag En Blomma? Beskrivning Av Typer Och Sorter För Lägenheten. Hur Rotar Man Euonymus?

Video: Inomhus Spindelträd (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Växt Hemma. Hur Förökar Jag En Blomma? Beskrivning Av Typer Och Sorter För Lägenheten. Hur Rotar Man Euonymus?
Video: How To Take Care of A Spider Plant + Propagating Spider Plant Pups 2024, April
Inomhus Spindelträd (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Växt Hemma. Hur Förökar Jag En Blomma? Beskrivning Av Typer Och Sorter För Lägenheten. Hur Rotar Man Euonymus?
Inomhus Spindelträd (39 Bilder): Plantering Och Vård Av En Växt Hemma. Hur Förökar Jag En Blomma? Beskrivning Av Typer Och Sorter För Lägenheten. Hur Rotar Man Euonymus?
Anonim

Släktet euonymus omfattar cirka 200 sorter av buskar och låga träd . Kina och Japan anses vara födelseplatsen för denna växt. Inomhus euonymus tillhör opretentiösa representanter för floran, därför används den ofta av blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I lägenhetsförhållanden odlas hemgrödor ofta, som ser ut som små träd. Inomhus euonymus hänvisar till just sådant. Beskrivningen av växten indikerar att denna representant för floran är ett trädliknande vintergröna exemplar. Under naturliga förhållanden kan buskar växa upp till 4 meter, och när de förvaras i ett rum - upp till 1,5 meter. Kulturen har en ribbad tetraedrisk stam . Kronan bildas av täta motsatta, läderaktiga blad med en blank lackerad yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på euonymusblad kan vara från ljusgrön till vit . Vissa sorter kan ändra bladets nyans beroende på årstid. Buskens blomningsfas inträffar på hösten.

Oklara euonymus -blommor ger det inte dekorativa egenskaper. I slutet av blomningsfasen visas lådor med frö på grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Tack vare uppfödarnas ansträngningar föddes ett stort antal sorter och sorter av euonymus. Denna eleganta kultur kan dekorera alla rum med sin närvaro. Men blomsterodlare bör inte glömma giftigheten av denna typ av växt. Hemma kan du plantera en blandning av euonymus -sorter eller välja en av dess typer.

Japansk eller brokig . Växten är en buske med intensiv förgrening, dess höjd överstiger inte 70 centimeter. Kulturen är tätt täckt med lövverk som har en långsträckt lansettformad form. Tallriken är färgad djupgrön och har ofta en ljus kant. Små blommor av japansk euonymus överstiger inte 10 millimeter i diameter. Frukterna presenteras i form av en ljusorange låda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortune eller rooting variegated euonymus . Växten ser ut som en kort vintergrön buske med krypande skott. Dess förgrening är svag, stammen är tätt täckt med lövverk. Små löv är cirka 5 centimeter långa och har en slät, blank yta. Tallriken är gul, men den har en grön pall. Förmögenhet odlas ofta i hängande krukor. Sorten producerar rosa frukter och rika apelsinfrön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärg . Kulturens höjd överstiger inte 100 centimeter. Bladen är små och når 40 millimeter i längd. Lövverket är läderartat, har spetsiga ändar som böjer sig nedåt. Färgen på bladbladen är ljusgrön med gulhet, medan botten vanligtvis är olivgrön. Busken har praktiskt taget ingen stam, skotten är ganska tunna. Denna nyansälskande representant för floran deltar ofta i bonsai.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bevingad . Euonymus av denna art tillhör lövväxter, den växer långsamt och överstiger inte 200 centimeter i höjd. På kulturens skott finns revben som liknar vingar. Det mörkgröna lövverket blir mörkt med tiden. Frukten är lila i färgen. Detta är en ljusälskande representant för floran, som kan överleva i skuggan, men samtidigt förlorar sin dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

För att odla ett vackert miniatyr euonymus -träd i en lägenhet eller nära ett hus är det värt att skapa optimala förutsättningar för dess existens.

Val av sittplats

Enligt råd från erfarna blomsterhandlare bör du välja ett väl upplyst område eller ett rymligt ljust rum för att plantera euonymus. Tack vare det starka solljuset bevaras lövgrödans dekorativa egenskaper. I en lägenhet är det bättre att sätta den på fönstret sydost eller sydväst . Periodisk luftning av rummet har en gynnsam effekt på kulturens tillstånd, men utkast bör inte tillåtas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Bekväma förhållanden för inomhus euonymus anses vara temperaturen på sommaren inte högre än 25 grader Celsius och på vintern - inte lägre än 10 grader Celsius. Om ett miniatyrträd på vintern börjar tappa löv bör det skapa ett svalare klimat.

På sommaren är det bättre att ta behållaren med växten ut i frisk luft och sätta den i solen. Det är värt att ta bort den dekorativa representanten för floran i skuggan bara i varmt väder, annars kan buskens blad torka ut. Blomsterodlare bör inte heller glömma att kulturen föredrar en hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Jorden

Inomhus euonymus växer dåligt på torvmarker. Det bästa substratalternativet för det kommer att vara ett som bereds oberoende av följande komponenter:

  • 1 bit lövmark;
  • 2 delar torvjord;
  • 1 del sand.

Syran i den beredda jorden ska vara vid ett neutralt pH. Alternativt kan du ta naturliga leror, utspädda med sand.

Bild
Bild

Transplantationsregler

Trots den långsamma tillväxten av inomhusspindelträdet behöver det fortfarande en transplantation. Om odlaren märkte att plantans rötter är synliga från dräneringshålet i krukan, betyder det att det är dags att börja transplantera den till en ny plats. Alternativt kan du använda en keramik- eller plastplanterare, i vars botten ett dräneringsskikt måste läggas ut.

Det rekommenderas inte att plantera en miniatyrskörd i en stor behållare . Det bästa alternativet för transplantation är överföringen av spindelträdet till en något större behållare.

Under proceduren är det värt att noggrant räta ut buskens rotsystem, utan att förstöra jordklumpen. Plantkroppens rotkrage bör inte täckas med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om ett inomhus miniatyrträd är ett enkelt förfarande. Även en oerfaren blomsterhandlare kan odla en euonymusbuske.

Vattning

Denna flora kräver måttlig bevattning. För riklig vattning är destruktivt för honom. Vid mycket varmt väder är det värt att bevattna grödan oftare än på grumliga dagar. Låt inte jorden torka ut. Du kan kontrollera jordens fuktinnehåll genom att doppa en träpinne i den. Som regel kommer 1 bevattning var 3-4 dagar att räcka för ett miniatyrträd.

Sprutning av inomhusväxter har en gynnsam effekt på deras tillväxt och utveckling . En veckodusch med varmt vatten är särskilt fördelaktig för lägenhetsboende. Ett sådant förfarande kan inte bara tvätta bort damm från lövverk, utan fungerar också som ett profylaktiskt medel mot många parasiter.

Bild
Bild

Inomhus euonymus ska sprutas och vattnas endast med varmt vatten med minimal hårdhet. Annars kommer vitaktiga fläckar att visas på dess lövverk. Torka för denna representant för floran är inte lika hemsk som vattentät mark.

Att vattna trädet regelbundet och rikligt kan förstöra det.

Toppdressing

Kulturen behöver inte en stor mängd gödselmedel. Förutsatt att jorden väljs korrekt, är det tillräckligt med månatlig vattning av euonymus med hjälp av ett upplöst mineralkomplexgödselmedel . Sådan utfodring krävs för ett miniatyrträd från tidig vår till mitten av hösten. Applicering av organiskt gödningsmedel anses acceptabelt. Alternativt kan du använda infunderat färskt mullein, fågelspillning, grön nässla, maskrosblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Eftersom euonymus inomhus ser ut som ett miniatyrträd eller en buske, behöver den regelbunden sanitär beskärning. Alla svaga, torra, deformerade skott bör skäras av från växten. Denna procedur kan stimulera bildandet av unga knoppar och grenar. För att öka prakt och buskighet är det värt att nypa varje skott med 2-3 knoppar.

Dessutom kan euonymus inomhus beskäras dekorativt . Om så önskas kan kronan göras i form av en boll, pyramid och till och med en kon. Vissa odlare visar fantasi och skapar ovanliga levande skulpturer av växten. Eftersom euonymus har giftig saft måste dess skott uteslutas av gummihandskar.

För proceduren måste instrumentet vara skarpt och desinficeras.

Bild
Bild

Vintrar

Från mitten av hösten till den sista vinterdagen fortsätter denna representant för växtriket en vilande period. Vid denna tidpunkt måste växten vara placerad på en sval plats, annars kommer den att förbli utan blad. Alternativt kan blomman visas på en inglasad loggia.

I vilande fas är vattnet av trädet mer måttligt, det kommer att räcka 1 gång på 8 dagar . Matningen av busken under denna period bör stoppas. Ljus belysning är fortfarande avgörande för denna flora, så för vintern bör blomkrukan ordnas om till södra fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att föröka och rota inomhus euonymus hemma kan du använda en av följande metoder.

Frön . Vanligtvis avlägsnas fröet med kapslar närmare slutet av hösten. Under mognaden brister kapslarna och fröna rinner ut ur dem. Dessutom bör odlaren välja plantmaterial av högsta kvalitet, eftersom bara ett friskt frö kommer att ge en vacker växt. Fröna måste torkas och sedan stelna i kylskåp. När huden spricker på fröna, hålls de i 24 timmar i en svag manganlösning och sås i ett förberett substrat. För att förbereda jorden på egen hand måste du blanda 2 delar humus, 1 del torvmark, 4 delar lövmark, 1 del sand. Frön sås till ett djup av högst 20 millimeter och täcks med ett förberett underlag. Planteringen måste fuktas med en sprayflaska och täckas med polyeten.

Om grödorna hålls vid temperaturer från 22 till 25 grader över noll, kan spiror förväntas dyka upp efter några månader. Efter en eller en och en halv månad kan du börja plocka plantor och odla dem i enskilda behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Denna reproduktionsmetod bidrar till högre tillväxt och utveckling av en hälsosam gröda. Från augusti till september kan du börja klippa av plantans övre delar och rota dem i underlaget. Jordblandningen ska bestå av lika delar sand och torv. Måttlig temperatur hjälper till att stärka rötterna hos unga planteringar och den smärtfria processen att transplantera dem i en individuell kruka.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Inomhus spindelträd anses vara en växt som visar bra motståndskraft mot många infektioner av viral, svamp, bakteriell natur. Det enda undantaget i detta fall är röta. Ofta attackeras busken av sugande insekter, som lockas av kulturens saftiga och ljusa blad. För att minimera infektion med olika sjukdomar bör följande åtgärder vidtas:

  • skicka nyligen köpta växter till karantän i 10-12 dagar;
  • förhindra överbeläggning av inomhusvegetation;
  • regelbundet undersöka dessa representanter för floran för olika skador och deformationer;
  • isolera infekterade växter;
  • minimera mängden skada på grödan under beskärning;
  • duscha busken var sjunde dag;
  • använda rena verktyg och behållare för att arbeta med euonymus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Indoor euonymus är en opretentiös dekorativ representant för floran. Dess odling består i att utföra elementära vårdåtgärder. På det öppna fältet ser ett miniatyrträd ganska imponerande ut.

När den odlas i en kruka och förvaras i en lägenhet kan en staude glädja ägaren året runt.

Rekommenderad: