Ivy (64 Foton): Att Ta Hand Om Inomhus Och Vanlig Murgröna Hemma. Beskrivning "Hedera Helix", Mix Och Andra Typer. Fortplantning

Innehållsförteckning:

Video: Ivy (64 Foton): Att Ta Hand Om Inomhus Och Vanlig Murgröna Hemma. Beskrivning "Hedera Helix", Mix Och Andra Typer. Fortplantning

Video: Ivy (64 Foton): Att Ta Hand Om Inomhus Och Vanlig Murgröna Hemma. Beskrivning
Video: English Ivy Plant Care | Hedera Helix Vines | Ivy Houseplants 2024, Maj
Ivy (64 Foton): Att Ta Hand Om Inomhus Och Vanlig Murgröna Hemma. Beskrivning "Hedera Helix", Mix Och Andra Typer. Fortplantning
Ivy (64 Foton): Att Ta Hand Om Inomhus Och Vanlig Murgröna Hemma. Beskrivning "Hedera Helix", Mix Och Andra Typer. Fortplantning
Anonim

Murgröna är en växt som kan ha olika "utseende" beroende på artens mångfald. Gemensamt för alla arter och sorter är dock närvaron av vinstockar och luftrötter, tack vare vilken växten lätt klättrar till vilken yta som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Ivy är en fast växt som är känd för många för sin förmåga att "klättra" på väggar i byggnader, staket, valv. Han tillhör familjen Araliev. Representerar liana-liknande vintergröna buskeväxt med en stark stjälk och många luftrotsugor.

Från det tyska namnet översätts växten till "sitta" (en indikation på murgröns förmåga att klamra sig, sitta på ytan), från Celtic - som "sladd". Växten har ett annat officiellt botaniskt namn - hedera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts har murgröna, förutom huvudroten i marken, ytterligare luftrötter. Deras uppgift är inte att få näringsämnen från marken, utan att hålla fast vid ytor, vilket garanterar plantans förmåga att klättra nästan vilken vertikal yta som helst.

Om murgröna "valde" ett annat träd, men först när skotten är unga och svaga, fungerar murgrönet till viss del som ett stöd för sin "partner ". Efter att ha trasslat in det mesta av kronan börjar murgröna dominera och kväva växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens antenner är mycket känsliga . De kan göra cirkulära rörelser tills de hittar ett möjligt stöd. Efter det går de till stödet, klamrar sig fast vid det och drar vinstocken mot dem. I framtiden blir rankorna lignifierade och vikta till en fjäder.

Murgröna kan odlas som en marktäckande växt, vilket resulterar i ett frodigt grönt "gräs" som täcker marken och går i viloläge under snön.

Trots anspråkslöshet och attraktivt "utseende" när man odlar en vintergrön "sladd" är det viktigt att komma ihåg försiktighetsåtgärder . Detta beror på att växten innehåller giftiga ämnen. Koncentrationen är särskilt hög i frukter. När du har vattnat eller klippt av bladen, med ett ord, har kommit i kontakt med växten, måste du tvätta händerna med tvål och sköta växten med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Ivy blommar i slutet av augusti och varar fram till november. Blomställningar är obeskrivliga gulgröna paraplyer. Blommor är manliga, bisexuella och kvinnliga. De två första arterna kan kännas igen av närvaron av 5 ståndare. Honblommor har 5 till 10 äggstockar.

Blommor märks främst på gamla skott, bara vuxna växter som är minst 7-10 år gamla blommar. Ju längre norrut odlingen växer, desto senare kommer den att blomma. Lägenhetssorter blommar nästan aldrig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Växten har tre eller fem flikiga mörkgröna blad med en hjärtformad bas. I vuxna växter är de mer ovala. Bladen är matta, attraktiva i utseende. De är placerade på en flexibel stam mycket nära varandra. detta gör att heder kan bilda en tjock matta.

Botaniker skiljer 2 typer av löv . Mörkgrön i färgen, stora läderaktiga blad bildas på vegetativa stjälkar. Blommande grenar har mindre bladblad. Deras form är mer avlång, långsträckt. Skuggan på bladen skiljer sig också - de är färgade i en mjukare "gräsbevuxen" grön.

Bladens utseende kan variera något i olika växtsorter. Blad med uttalade vener och täckta med vita eller grädde fläckar uppskattas särskilt av trädgårdsmästare och professionella landskapsdesigners. Sådana sorter är dock mer nyckfulla i naturen - de är mer krävande i vården, behöver längre dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukt

Blomningsperioden följs av frukt. Ivy bär frukt i små "ärtor" upp till 1 cm i diameter, som slutligen mognar i december.

Vid den här tiden får de en blå-svart färg och kan hålla kvar på buskarna hela vintern.

Bild
Bild

Fördelning i naturen

Heders livsmiljö är områden med ett varmt och fuktigt klimat. I naturen är murgröna utbredd i hela Eurasien. I Västeuropa växer växten i översvämningar och lätta skogar. Kvistar klättrar i träden, ibland sveper de runt stammen till kronan. I glänten kan du hitta en matta av krypande murgröna. Växtstjärnor finns i Kaukasus och Transkaukasien. Favoritplatser är bokskogar, olika snår, steniga sluttningar.

I Ryssland finns murgröna inte i naturen, den odlas som en vintergrön "loach" för att dekorera parker, sommarstugor och förortsområden, offentliga byggnader. Dessutom har det fötts upp sorter som är lämpliga för inomhusodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ivy har 15 arter, som i sin tur innehåller många sorter. Men trots en så rik sort är de alla förenade med gemensamma särdrag - närvaron av krypande vidhäftande fransar med luftrötter.

För att dekorera en personlig tomt - skapa gröna häckar, dekorera fula väggar i byggnader, det rekommenderas att använda dekorativa sorter av häckar.

För utomhusplantering eller odling som krukväxt väljs vanligtvis murgröna . De mest populära typerna är Tauride, Finger, Miniature, Winter, Bordered.

Bild
Bild

Kanarieöarna, som är infödda på Kanarieöarna, har ett ovanligt "utseende". Det är en brokig växt med täta, hjärtformade blad. Deras särart är deras färg - den är grön och vit.

Sorten "Gluard de Marengo" tillhör också den dekorativa sorten, som förresten växer mycket snabbt . Sorten "Grå", vars hemland är Afghanistan, kännetecknas av en grå blomma på gröna blad. Colchis ivy med brokiga blad har uttalade dekorativa egenskaper. Men i det inhemska klimatet växer det mycket långsamt, områden med ett mildare klimat är fortfarande optimalt för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Irländsk murgröna har ett intressant "utseende ". Den har en mörkgrön bladplatta med ljusa ådror. Venerna kan vara ljusgrå eller ljusgröna, och sticklingarna är lila. Slutligen är själva bladen något böjda uppåt.

Irländsk murgröna sprider sig mycket snabbt och lätt "klättrar" till en höjd av 6-20 m.

För utomhusodling, överväga trädgårdssorten. utseendet på denna murgröna förändras med plantans ålder. Samtidigt har trädgårdsutsikten många sorter som skiljer sig åt i form, storlek och färg på bladen.

I den västra delen av Ryssland, i Kaukasus och på Krim är vanlig murgröna utbredd . Det är intressant att det också kallas engelska, tydligen på grund av dess utbredda användning i trädgårdar i engelsk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den växer i lövskogar, vars trädkronor ger en tät halvskugga . Samtidigt ser vanlig vild murgröna ut som en klätterväxt med träiga stjälkar, som sammanflätar stammarna och kronan på träd.

Om murgröna växer i bergsområden, fastnar den med antennrötterna vid bergssluttningarna, så bergskedjan är helt sammanflätad med lianves. I centrala Ryssland är murgröna, om den bevaras för vintern, bara under ett tjockt lager snö. Kaukasiska, krim- och karpatiska murgröna arter kännetecknas av högt kylmotstånd. Intressant nog kan sådana sorter transplanteras till mer norra regioner, men i detta fall saktar deras tillväxthastigheter märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig murgröna har också sina egna sorter. Bland de mest populära är flera.

  • " Strålande gyllene ", vars särdrag är små, grön-gyllene blad.
  • " Små " kännetecknas av små bladblad med små, trebladiga skott. Det kännetecknas av stark förgrening.
  • " Palmat " - växten av denna sort kan kännas igen av det fem-flikiga "lövverket" av en mörkgrön färg med ljusare ådror.
  • " Vriden " - murgröna, kännetecknas av en långsam tillväxt. Den har små blad, tandade och vågiga längs kanten. Detta ger intrycket av att de är vågiga.
  • " Triangulär " -bladplattan är hjärtformad, trefilig, varför den i form liknar en omvänd triangel med milda hörn. Bladen i sig är små.
  • " Pilspets " - form med fem kaviteter av plattor med mörkgrön färg.
  • " Tricolor " - bladen är en blandning av vitt och grönt lövverk. På hösten får de en rödaktig nyans, dessutom visas röda skott på växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För odling inomhus är Helix header lämplig. Har täta läderartade tallrikar med en mörkgrön nyans. Bladen är prickiga med ljusare ådror. Det finns brokiga sorter av Helix -häckar.

Beroende på sorten har bladen från 3 till 7 blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Ivy kan förökas på tre sätt.

Genom sticklingar

Med denna metod måste du klippa av små skott med luftrötter och rota dem i jorden med 2-3 sticklingar. Du måste välja sticklingar med löv och äventyrliga rötter (åtminstone med en formad nod) för skärning. Storleken på rötterna är 10-14 cm, de måste skäras av i en spetsig vinkel. De nedre bladen (om sådana finns) tas bort nära snittet, och det är lämpligt att behandla snittet själv med en speciell lösning av en tillväxtstimulator.

Sedan är sticklingarna rotade i marken. Marken är en blandning av lövträ och sand. Först rotas sticklingarna under en film som öppnas en eller två gånger om dagen. När sticklingarna slår rot, tas filmen bort, och efter 1, 5-2 månader är de redo för plantering i öppen mark.

Det är bättre att använda lignifierade sticklingar, eftersom unga gröna skott rotar mindre bra . Dessutom, under de minsta ogynnsamma förhållanden (till exempel nattemperaturfall), dör sticklingar i de flesta fall.

Det är optimalt att laga sticklingar tidigt på våren, även om du kan göra det under sommaren. Men på hösten rekommenderas det inte att klippa sticklingar, eftersom murgröna förbereder sig för övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skott

Med denna metod tas en snitt och stark murgröna skott med 8-10 blad. Den pressas ner i sanden så att endast löv kvarstår på ytan. Efter 1, 5-2 veckor kommer ett fullvärdigt rotsystem att bildas i sanden från luftrötterna. Därefter måste skottet försiktigt avlägsnas från marken och skärs i sticklingar. Varje stjälk måste ha minst 1 blad och rötter. Sticklingar kan inte rotas i vatten, men omedelbart planteras i marken eller en kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

För att föröka med denna metod bör du ta en lång och stark murgröna gren, göra små snitt på ena sidan av den och böja dessa platser till marken. För att grenen ska slå rot måste den fixeras till marken med speciella fästen. Så snart grenen rotar sig, avlägsnas häftklamrarna och grenen "skärs" försiktigt i lager. De senare transplanteras till rätt plats.

Ett intressant faktum - även om murgröna bildar en hemikarp, sprids den inte av frön.

Detta beror på att växten från fröet inte behåller sina moderegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna i vården

Trots att hedera är en ljusälskande växt tål den inte överdriven värme och torr luft. Först och främst beror det på om murgröna kommer att bilda en grön matta eller vissna bort, knappt nå en meter i höjd.

Ivy gillar inte den varma solen, det är optimalt att låta solen värma gröna blad på morgonen och kvällen , och under middagsvärmen är det bättre att skugga växten. När du växer murgröna i en lägenhet måste du behålla en lämplig luftfuktighet. Heder med gröna blad är lättare att ta hand om än brokiga.

Den optimala temperaturen för att odla en grön "matta" är 18-20 grader, på vintern-8-12 grader. Anläggningen klarar temperaturfluktuationer, är inte rädd för drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja rätt växtplats hjälper till att undvika överdriven exponering för solens strålar på bladen. Ivy är en skuggtolerant växt, så den kan planteras på norra, nordvästra sidan. Detta är förresten bekvämt, för ibland är det inte lätt att välja växter som kommer att slå rot på en sådan plats. Men om du väljer variegated heder sorter, kom ihåg att de är mer krävande för ljus.

Ivy tillhör fuktälskande växter, och dessutom har den luftrötter, som lätt kan torka ut i värmen . Det är därför vattningen ska vara riklig och frekvent. Vid bestämning av bevattningsfrekvensen och vattenvolymen bör man styras av tillståndet i jordkoma. Det är optimalt om det alltid är återfuktat. Det är dock viktigt att undvika stillastående fukt, eftersom detta kommer att leda till rotröta.

På vintern, om växten är i ett uppvärmt rum, förblir frekvensen av vattning nästan oförändrad. Om murgröna vilar i ett svalt rum (vinterträdgård, källare, veranda), bör vattningen minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om murgröna odlas hemma, så under varma sommardagar, liksom vid uppvärmningssäsongen, bör du regelbundet spraya bladen och utrymmet runt växten med vatten från en sprayflaska. Använd luftfuktare när det är möjligt. Om lufttemperaturen är mindre än +20 grader behöver du inte oroa dig för luftfuktigheten, den kommer att vara lämplig i sig.

Ivy svarar mycket tacksamt på det gödningsmedel som appliceras . Det viktigaste är att ange dem korrekt. Under vår-sommarperioden bör detta göras var 14-16 dag. Topdressing för lövväxter inomhus är lämplig.

På vintern stannar växtens tillväxt, även om den saktar ner, inte - den behöver också matning. För närvarande är det tillräckligt att applicera gödningsmedel en gång i månaden. Även om det är mer korrekt att fokusera på villkoren för "övervintrande" murgröna.

Med ett överskott av gödningsmedel kommer rubriken att signalera detta med gulnande och fallande löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga växter bör planteras om varje år. Bättre att göra detta tidigt på våren. En 4-5-årig hedera anses vara en vuxen växt och måste transplanteras vart 2-3 år. Ampelarter (inklusive murgröna) har ett ytligt rotsystem och behöver därför inte djupa krukor.

Det är mycket viktigare att göra ett dräneringsskikt med fint och medelstort grus eller expanderad lera . Detta kommer att rädda växterna från stillastående vatten i krukan. När det gäller jorden är murgröna kravlös i denna fråga. Du kan använda ett färdigt underlag för dekorativa lövväxter.

För att förbereda jorden med egna händer kan du blanda blad- och torvjord, torv och sand. Alla "komponenter" tas en bit i taget. Ett annat "recept" - taget i samma mängd torvmark, humus, sand. Kort sagt, murgröna känns bra i ett lite surt löst underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en frodig matta bör buskighet, murgröna ständigt trimmas. Skott utan blad, torra löv ska skäras av. Detta bör göras under perioden med aktiv tillväxt (sommar-början av hösten). För bättre förgrening kan du också nypa sticklingar av unga skott. På våren trimmas för långa utskjutande fransar, vilket förkortar dem med en tredjedel. De skurna bitarna kan användas för att rota i vatten och sedan i jorden.

Jordens cheder för vintern bör mulas för att undvika frysning . För detta är torv eller humus lämplig. På låga kantar kan växten täckas med lövverk av hassel, äpple eller ek. Det är viktigt att skyddet inte är för tätt och för varmt. Skott måste fortfarande "andas", annars kommer de att ruttna och ruttna. På våren rakas skotten utan att använda en kratta, annars kan växten skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga sjukdomar och skadedjur

Trots sin anspråkslöshet kan heder bli sjuk. I de flesta fall beror detta på felaktig vård. T Som överdriven vattning, en vilande period och ett överflöd av gödningsmedel leder till att piskorna börjar bli nakna - bladen blir gula och faller av.

Om du planerade att odla brokig murgröna och bladen plötsligt blev gröna har växten förmodligen inte tillräckligt med ljus. Det ökade avståndet mellan bladen talar också om bristen på belysning.

Utseendet på en brun "torr" kant på bladen indikerar alltför varm och torr luft, brist på fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sällan kan murgröna påverkas av skadedjur. Först och främst - en spindelkvalster. I detta fall är en spindelväv synlig på skotten och bladets insida med blotta ögat. Bladen kan vara täckta med silverfärgade prickar - det här är insektsbettmärken. Ivyen börjar vissna och vissna.

Sköldkörtelinfektion är möjlig . I det här fallet visas svarta prickar på växten.

Som behandling, liksom förebyggande åtgärder, kan du använda insekticider för trädgårdsväxter - "Karbofos", "Aktara", "Aktellik". Dosen och sprutfrekvensen för varje läkemedel ska ses på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Ivy tillhör de äldsta dekorativa kulturerna, vilket indikeras av dess odling i det antika Rom. En eller annan typ av den finns på nästan alla kontinenter.

Som vintergrön symboliserar murgröna odödlighet. denna tolkning är dock inte den enda . Ivy är också förknippat med fertilitet - det är inte för ingenting som det pryder spöet och kransen till guden Dionysius. Sedan antiken har bilden av en klätterväxt prydts av koppar och kärl för vin.

Denna vinstock är också ett tecken på trogen och hängiven kärlek. Detta indikeras av legenden om älskarna Tristan och Isolde, på vars grav vinstockar och murgröna växte och sammanflätade.

Bild
Bild

Ivy ansågs också vara en växt som hjälper kvinnor att behålla ungdom och skönhet. Han ingick i kransar, vävda i håret. Man trodde att en kvist placerad på bröstet hos en sovande tjej skulle förlänga hennes ungdom.

Sådan uppmärksamhet på växten har lett till att den ofta "förekommer" i drömböcker. Att se vintergröna kvistar är ett tecken på framgång och hälsa. För tjejer lovar en sådan dröm trevliga möten och oväntade överraskningar.

Följaktligen är torkad murgröna ett tecken på sjukdom och misslyckande.

Det har bevisats att växten renar luften och minskar halten av patogena mikrober i den med 30-40%. Det är därför det rekommenderas att odla det i kontors- och industrilokaler, liksom i anläggningar nära fabriker, fabriker, motorvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hedera ger positiv energi till rummet. Man tror att det ger energi och styrka och självförtroende för obeslutsamma människor. Men när man odlar en växt hemma är det viktigt att inte glömma att den är giftig.

Under Avicennas tid blev murgröna ännu mer populär på grund av dess medicinska egenskaper . Men om du vänder dig till antik litteratur kan du upptäcka att Odysseus blev av med sina sår med hjälp av vintergröna blad. På medeltiden talade Leonardo da Vinci om murgröns läkande egenskaper.

Under lång tid har modern medicin inte erkänt hederens helande egenskaper, men nyligen har dess komponenter använts för traditionell terapi (till exempel Prospan, föreskriven för bronkit, hosta) och i homeopati. Växten har antitussiva, antibakteriella, antiinflammatoriska och toniska egenskaper, läker sår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lianas används också inom kosmetologi - som en komponent i krämer och andra formuleringar för att bekämpa celluliter.

Tänk på de mest intressanta och vanliga alternativen för landskapsarkitektur för hushållstomter med murgröna.

Det går bra med sten, tegel, trä. En av fördelarna med växten är möjligheten att spara mark, eftersom murgröna används för vertikal trädgårdsskötsel.

Bild
Bild

Växten klättrar lätt på vilken yta som helst, med undantag för helt släta glas- och metallytor. I det här fallet är det bättre att överväga ett system med murgröna. I varma områden kan murgröna skadas av för vita och ljusa väggar som starkt reflekterar ljus. Skotten kommer att vissna.

Hedera används flitigt för att gröna tak . Förresten, en sådan "beläggning" har inte bara estetisk, utan också en praktisk funktion. Murgröna väggen skyddar mot överhettning i sommarvärmen och förhindrar stark värmeförlust på vintern.

Bild
Bild

Om murgröna odlas som marktäckande växt kan den kombineras med lönn, björk.

På grund av det senare utvecklade rotsystemet är det oftast inte lätt för dem att hitta "grannar".

Bild
Bild
Bild
Bild

Plysch passar bra med låga buskar (särskilt brokiga eller lila nyanser), vanliga rosor. Under våren (och hösten) får hederan en rödaktig nyans, vilket gör det möjligt att kombinera den med primula. Den rödaktiga paletten på ett speciellt sätt betonar den senare ömheten.

För trädgårdsstängsel och staket, liksom i skuggiga områden, är det bättre att använda irländsk murgröna eftersom det är mer vinterhärdigt.

Bild
Bild

Karpatiska murgröna kännetecknas också av motståndskraft mot låga temperaturer. Det bildar dock inte ett fast överkast, så det är bättre att använda det för att dekorera enskilda element.

Om uppgiften är att dölja den fula ytan av byggnader på kort tid, för att skapa en häck, används trädgårdsgröna. Den växer snabbt för att bilda en frodig grön baldakin. Mot bakgrund av en sådan häck ser ljusa buskar bra ut.

I lådor utanför fönstret eller små behållare på en öppen veranda ser dvärgvarianter attraktiva ut.

Rekommenderad: