Agapanthus (41 Bilder): Planteringsregler, Blomvård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Agapanthus -paraplyet Och Andra Växtarter

Innehållsförteckning:

Video: Agapanthus (41 Bilder): Planteringsregler, Blomvård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Agapanthus -paraplyet Och Andra Växtarter

Video: Agapanthus (41 Bilder): Planteringsregler, Blomvård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Agapanthus -paraplyet Och Andra Växtarter
Video: Flytta ut Afrikas blå lilja 2024, Maj
Agapanthus (41 Bilder): Planteringsregler, Blomvård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Agapanthus -paraplyet Och Andra Växtarter
Agapanthus (41 Bilder): Planteringsregler, Blomvård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Agapanthus -paraplyet Och Andra Växtarter
Anonim

Agapanthus är en flerårig prydnadsblommande växt. Med den kommer alla trädgårdsbäddar att bli mer pittoreska - växten kännetecknas av rikligt saftigt lövverk, känsliga och doftande blommor. Lämplig för odling på plats och inomhus. Det finns inga särskilda svårigheter med att plantera och ta hand om agapanthus, vilket gör att du kan bryta frodiga rabatter även i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ursprunget för agapanthus är Syd- och Centralafrika. Nu representerar blomman en separat familj av Agapanths, men ursprungligen antog forskare Agapanthus förhållande till löken, amaryllis och lilja familjer.

Plantens namn på latin härrör från orden "agape" och "anthos", som betyder "kärlekens blomma". I naturen i södra Afrika växer agapanthus utanför kusten och på bergssluttningar. Blå nyanser av färger i tonen i havsvatten är en fascinerande syn att titta på.

Växten har ett grunt men krypande och köttigt rotsystem. Det mesta är tillräckligt nära jordens yta. Agapanthus löv är mörkgröna till 70 cm långa. I intervallerna mellan blomningen fortsätter "kärleksblomman" att släppa färskt lövverk och bildar en frodig grön buske.

Bild
Bild

I början av blomperioden visas starka peduncles från 50 till 120 cm i höjd. Snart bildas en rundad stor blomställning med en diameter på 25-40 cm på var och en av dem.

Agapanthusblommor är trattformade i form, liknar klockor och färgalternativen är olika: från vitt till indigo.

En blomställning består av en bukett med hundra knoppar. Varje blomma växer från toppen av peduncle på en separat stam.

Blommans längd i blomställningen är cirka 5 cm. På grund av att knopparna blommar omväxlande, skryter agapanthus länge i ett blommande tillstånd. Blomningsperioden är från juli till oktober . En låda med frön visas på en blek peduncle.

Många odlare övar hemodling av den afrikanska liljan. Hemma ger blomman inte bara estetiskt nöje, utan också fördelar, rensar luften från kvicksilver och patogena mikrober . Släktet med agapanthus är inte särskilt rikt på sorter, men i processen med korsbestämning av blommor dyker ibland unika hybrider upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

De vanligaste sorterna kan väljas bland afrikanska, paraply-, orientaliska eller klockformade arter. Representanter för släktet skiljer sig åt i tillväxten av peduncles, formen och färgen på klockor och bladplattor.

Svårigheten att identifiera sorter ligger just i närvaro av många hybrider. Att få ett intressant utseende kan uppnås genom att korsa olika sorter av agapantes. Officiellt finns det fem sorter av agapanthus. Men pollinering erbjuder odlare mycket mer val bland hybridsorter.

Klockformad . Den skiljer sig i en något kortare lövrosett än resten av släktet. Kronbladets färg är djuplila. Kasta löv till vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikansk . En vintergrön sort som når en höjd av 60 cm. På platsen odlas den traditionellt i volymetriska djupa blomkrukor, och inte i det öppna fältet. Kronbladen är ibland blåa, ibland lila; mjölkränder ses sällan på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paraply . Plantera upp till 75 cm hög med blåblå blommor. Annars är alla tecken identiska med den afrikanska arten. Även känd som "afrikansk lilja" eller "abessinsk skönhet". Den höga fleråriga Agapanthus "Blue" tillhör också paraplyarten. Blommorna är djupblå, klockformade, cirka 3,5 cm i diameter. De blommar från juli till den första höstmånaden. Perfekt att växa i fönsterbrädan eller i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk . Vintergröna med tråkiga lila knoppar och kortare blad. Växer upp till 1 meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stängd . Den högsta arten når 1,5 meter med den längsta blomperioden (fram till de sista dagarna i oktober). Det fick sitt namn på grund av knopparnas "snickshey" -form, eftersom de inte blommar helt. I färg - från blått till nästan bläckfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikanska liljahybrider är vintergröna eller lövfällande. Bland blandade sorter är flera de mest populära.

Lilliputian . 30 cm lång, med mörklila blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peter Pan … En dvärgart med himmelfärgade klockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Albidus ". En växt med snövit blommor och en röd fläck på blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Albus" och "Albus Nanus " … Hög och dvärg sort med vita blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Variegata ". En hög hybrid med himmelblå blommor med vita ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stjärnkvalitet . Huvudskillnaden är den meterlånga "bara" peduncle, på vilken lila, blå eller vaniljklockor blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pinocchio . Variation av medelhöjd med indigo färgade kronblad. Traditionellt betraktas som en krukväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Agapanthus är perfekt som kantblommor bredvid den ihärdiga, dicentra, arabis, gravilat. Anläggningen producerar fytoncider. Dess antibakteriella egenskaper är överlägsna vitlök. Men till skillnad från honom luktar blomman doftande.

Men för att den abessiniska skönheten ska utvecklas fullt ut måste hon ge kvalitetsvård . Detta gäller alla odlingsförhållanden. För den normala livsprocessen behöver växten regelbunden vattning, svagt sur eller neutral jord, varm luft och solljus.

Unga växter transplanteras årligen och vuxna - en gång vart tredje år. Transplantationen ska vara skonsam för att inte skada rhizomerna. Se till att ha dräneringsmaterial längst ner i grytan.

Under transplantation är det tillåtet att reproducera sig genom att dela roten. Detta är ett mycket enkelt förfarande: du behöver bara plantera delenki i krukor och vänta på att rota. Stora krukor behövs inte - en ung växt är bättre i en liten behållare. Jorden för transplantation blandas från humus och gräs (i två delar) och sand med lövjord (i en del).

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från de flesta blommande växter behöver en vuxen agapanthusblomma en rymlig kruka. Under trånga förhållanden kommer växten att försvagas och kan sluta växa. Dränering är också nödvändig vid transplantation i en ny kruka. Det hälls minst 2 centimeter till botten, innan behållaren fylls med lite sur och näringsrik jord.

Vid transplantation måste rötterna delvis frigöras från vidhäftande jord. Ibland är det lämpligt att täcka det övre lagret med torv och gräs. Detta för att förhindra uttorkning.

Grundregler för hemvård:

  • agapanthus transplanteras i en rymlig kruka eller fat;
  • ett dräneringsskikt behövs i botten, krossad sten (småsten) är lämplig;
  • på vintern ska luften inte vara högre än +15 grader;
  • under den kalla årstiden krävs vattning sällan, i form av att väta jorden för att förhindra att rötterna torkar ut;
  • på våren är det bättre att överföra behållaren med en blomma till en solig fönsterbräda eller till en annan upplyst plats och byta till riklig vattning till mitten av hösten;
  • på sommardagar behöver den afrikanska liljan frisk luft, så det rekommenderas att ta växten ur huset hela dagen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Den afrikanska liljan kan förökas på två sätt

  • Från frön . Plantor sås i mars i marken blandad med sand. Strö fröna med jord, spraya och täck med glas. Det är nödvändigt att se till att jorden inte torkar ut för att behålla sin fukt. Plantor kräver daglig ventilation - det rekommenderas att ta bort glaset i en halvtimme om dagen. När groddarna kläcks och blir lite starkare är det dags att plantera dem i enskilda krukor.
  • Uppdelning av rötter . Denna manipulation kombineras med en agapanthus -transplantation på våren. Det är lämpligt att separera de medelstora delarna, eftersom det finns en möjlighet att de små inte kommer att blomma eller inte slå rot. Plantering utförs i beredd fuktig jord.

Växande blommor i det öppna fältet.

Växtens kärlek till ett milt klimat indikerar dess immunitet mot kyla. Temperaturen, som har sjunkit under +10 C, signalerar behovet av att vidta åtgärder för att skydda blomman. För detta ändamål är en låda bestriden med sand eller sågspån lämplig.

I regioner där vintern visar en hård natur, innan frost börjar, grävs en växt av familjen Agapantov upp, identifieras i en låda och tas med till huset för vintern. Med vårens ankomst återförs blomman. Trädgårdsmästare i Moskva -regionen övar också på att övervintra agapanthus i ett rum med sval temperatur, eftersom vintrarna i det lokala klimatet passerar med ett minus på termometern.

Det är viktigt att veta att bristen på belysning bidrar till överdriven sträckning av stjälken av den afrikanska liljan. Detta är full av brott, så växten behöver ett stöd eller bindning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusplanteringsprinciper

  • Trädgården där agapanthus planteras ska vara väl upplyst. Det är bäst att plantera i ett område med liten skugga, utan direkt solljus.
  • Anläggningen visar utmärkta utvecklingsresultat under den svala säsongen. En temperatur på + 10-12 C är mycket bekväm för den afrikanska liljan, trots att det är en ganska varm och ljusälskande växt.
  • Du behöver inte återfukta växten. Högre luftfuktighet är endast nödvändig i varma klimat. Att spruta eller tvätta med en varm dusch dagligen ger växten den fukt den behöver. Vatten måste tas mjukt så att det inte finns spår av kalkränder kvar på de saftiga bladbladen. Du måste försöka att inte blöta blommorna själva när du vattnar. Vatten som fångas på kronbladen kan få dem att vissna.
  • Riklig vattning krävs från början av vårsäsongen till mitten av oktober. Sedan minskar det gradvis.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten är rädd för vattendämpning i jorden, i samband med vilken röta av rötterna kan utvecklas. Blomman signalerar detta genom att bladen gulnar. Därför är det så viktigt att observera rätt vattningssystem.

På sommaren ska det vara regelbundet och måttligt, och på vintern - minimalt, men jorden ska inte få torka ut.

Rotförfall kräver en nödtransplantation, avlägsnande av de drabbade områdena och behandling av sektionerna med fungicida preparat

En växt av familjen Agapant är mottaglig för angrepp av skadedjur: spindelkvalster, thrips, mjölkfiskar, bladlöss, skalinsekter. De sätter sig på lövverk och dricker växtsaft, så att de kan upptäckas av de ändrade bladen, utseendet på prickar, fläckar, spindelmider och vitaktig spindelnät, bomullsliknande klumpar från mjölk på dem.

Avlägsnandet av skadedjur bör först och främst ske mekaniskt: torka av bladen med en bomullsdus fuktad med alkohol eller tvålvatten.

Då behöver du jord- och växtodling. insekticidpreparat.

Ytterligare en olägenhet kan hända i form av sniglar och sniglar. Dessa skadedjur är särskilt aktiva på natten. Det kommer inte vara överflödigt att installera nattljus i trädgården för att skrämma bort. Ett folkmedel hjälper också - ett stort äggskal utspritt runt blomman.

Om du tar väl hand om agapanthus, kommer växten inte att sluta från år till år för att glädja ögat med sin fantastiska naturliga skönhet.

Rekommenderad: