Forsythia (71 Bilder): Beskrivning Av Busken. Plantera Och Ta Hand Om En Buske I Det öppna Fältet I Ural Och Sibirien, I Moskva -regionen Och Andra Platser

Innehållsförteckning:

Video: Forsythia (71 Bilder): Beskrivning Av Busken. Plantera Och Ta Hand Om En Buske I Det öppna Fältet I Ural Och Sibirien, I Moskva -regionen Och Andra Platser

Video: Forsythia (71 Bilder): Beskrivning Av Busken. Plantera Och Ta Hand Om En Buske I Det öppna Fältet I Ural Och Sibirien, I Moskva -regionen Och Andra Platser
Video: How to Prune an Overgrown Laurel 2024, April
Forsythia (71 Bilder): Beskrivning Av Busken. Plantera Och Ta Hand Om En Buske I Det öppna Fältet I Ural Och Sibirien, I Moskva -regionen Och Andra Platser
Forsythia (71 Bilder): Beskrivning Av Busken. Plantera Och Ta Hand Om En Buske I Det öppna Fältet I Ural Och Sibirien, I Moskva -regionen Och Andra Platser
Anonim

Forsythia är en otroligt vacker växt, intensivt täckt med ljusgula blommor. Den tillhör olivfamiljen och kan växa både i sken av en buske och små träd. Växten är klassad som ganska gammal, vilket bekräftas av ett ganska brett växande område i den naturliga miljön: regioner i Kina, Japan, Korea och Europa (särskilt på Balkanhalvön) . Busken fick sitt namn för att hedra den framstående forskaren William Forsyth, som var den första som tog den till England från de kinesiska skogarna. Ursprungligen kallades blomman forsythia, men med tiden har namnet ändrats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskbeskrivning

Forsythia anses vara en symbol för våren, eftersom den är en av de första som blommar, när snön ännu inte har smält helt. Ljusa tidiga blommor piggar upp dig efter en lång vinter och meddelar med deras blomning vårens ankomst. Knopparna på buskarna visas något tidigare än bladen, därför ser busken ut som en gyllene boll under blomningsperioden . Höjden på en flerårig kan vara från 1 till 3 m, vissa exemplar når till och med 4 m, buskens bredd är cirka 2 m. Bladplattorna är övervägande ovala i form, de flesta arter har enkla blad, utan treblad, även om vissa sorter kan ha trifoliate.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De växer motsatt, plattornas kanter kan vara fasta eller tandade, längden varierar från 2 till 15 cm, beroende på typ av forsythia. Växten kännetecknas av bladens utseende i slutet av blomningen. Stammarna är täckta med en gråbrun, hård bark. Blommorna är klockformade och gula i färgen, även om det finns sorter med snövit blomning. Diametern på den öppna knoppen är 2, 5–4 cm, de samlas i små blomställningar.

Den blommande busken varar i tre veckor, sedan bildas frukterna - något långsträckta kapslar med ljusa frön inuti. När frukten är mogen spricker den och fröna sås i jorden.

Forsythia älskar starkt ljus, men det kan mycket väl växa i skuggan. Under höstsäsongen ändrar lövverket sin vanliga färg till mörk lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Flerårig har en ganska rik art och mångfald, men bara ett fåtal lämpar sig för odling på våra breddgrader.

Europeisk forsythia

En kort perenn med en rakt växande stam når en maxhöjd på 2 m. Bladet på europeisk forsythia har fasta kanter och en storlek på cirka 7 cm. Knopparna är enkla, klockformade, gula i färgen. Denna art tillhör långlever, dess representanter har nått 70 år. Växten föredrar en ljus växtplats, den är anspråkslös mot jord och fukt och har också vinterhärdighet.

Frysta skott kan återhämta sig på våren . För vintern är det värt att applicera ett lager lövmassa.

Denna typ används både i enstaka planteringar och i en grupp med andra, liksom i olika kompositioner och som staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forsythia Giralda

Sorten liknar mycket den tidigare arten, men är sårbar för frost. Hon kommer från de norra regionerna i Kina . Stjälkarna är tetraedriska och gulbruna till färgen. Bladen är något långsträckta, spetsiga, upp till 10 cm långa, deras övre del är mörkgrön och den nedre delen är blekare.

Blomningsperioden är senare, i april-maj, men blommorna är ganska stora, med vackert vridna kronblad, ljusgula.

Bild
Bild

Forsythia hängande eller hängande

Arten skiljer sig i större storlekar, upp till 3 m, tillhör de mest populära sorterna av perenner. Kronan har en ganska spridande form med tunna, bågformade stjälkar. De är tetraedriska och har en tegel eller mörk olivfärg. Unga löv är trifolierade, och mogna har en enkel form, växer motsatt . Blommorna är inte för stora, gyllene i färgen.

Bild
Bild

En blomställning innehåller 3-5 klockor. Blomningen börjar vid 5-6 år. Med höstens början blir buskens grönaktiga blad en vacker lila nyans. Representanter för denna art är resistenta mot kallt väder, men det är fortfarande bättre för dem att övervintra under tak. Forsythia hängande har följande former:

  • brokig eller "Variegata" sticker ut med gyllene knoppar och brokig krona;
  • "Fortune" hängande har minskat trifoliatblad och mörkgula blomställningar;
  • lila stammar kännetecknas av skott av en lila nyans och lövverk av samma ton när de öppnas;
  • "Siebold" med krypande grenar och rika gula blommor.
Bild
Bild

Forsythia mörkgrön

Sorten kännetecknas av höga former, höjden är upp till 3 m. Skotten är riktade uppåt, tätt täckta med långsträckta enkla blad av ganska stora storlekar. De har en djupgrön färg och taggiga kanter längs toppen. Barken på grenarna är samma nyans. Knopparna är gröngula, samlas i små klasar.

Busken blommar femte året efter plantering . Denna art kännetecknas av en ganska hög torktolerans och anspråkslöshet mot jorden, men den måste täckas för vintern, eftersom växten inte tolererar låga temperaturer bra.

För uppfödning i mittfältet föddes speciellt en knäböjssort "Bronxensis".

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanliggande försion

Denna art är resultatet av hybridisering av två typer av forsythia: mörkgrön och hängande. Blommar bara på fjärde året. Bladen utmärks av närvaron av skåror i kanterna och en långsträckt form, de behåller den mörkgröna färgen till slutet av hösten. Gula blommor är parvis sammankopplade i täta många blomställningar, som ligger på ganska tjocka, raka skott . Den spirande perioden börjar i april-maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arten är ganska resistent mot torka och frost, kännetecknad av snabb tillväxt. Ofta planteras denna art som levande staket. Hon svarar normalt på det hårda klimatet i Ural och Sibirien. Kända sorter:

  • Beatrix Farrand tillhör höga grödor, kan växa upp till 4 m, gula kronblad är dekorerade med mörkare ränder vid basen;
  • " Spectabilis " - en liten buske med stora blommor och löv som ändrar färg beroende på årstid: när de är varma är de gröna och på hösten får de gulaktig-lila färger;
  • Linwood guld skiljer sig i sprudlande blommande och brokig krona;
  • Gyllene tid - krävande buske med omfattande blommor, tolererar väl även svåra frost;
  • Weekend och Melissa - nyligen uppfödda sorter som kännetecknas av tidig blomning;
  • " Minigold " - en lågväxande sort av "Linwood" -sorten, växer sällan över 1 m;
  • " Bebis " - också en minisort, som sällan överstiger 80 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snow forsythia (vit)

En medelstor buske med ovala bladplattor vars baksida har en lila färg. Växthöjd - 1, 5-2 m. Elliptiska löv är små, på hösten blir de lila istället för mörkgröna. Den kännetecknas av stora vita blommor med en gulaktig hals och ett ljusrosa centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forsythia ovoid

Också en kort buske infödd till Korea. Den fleråriga har frodiga skott som har en grågul färg. Bladen är små, på sommaren är de gröna och blir sedan lila-lila. Denna sort är den tidigaste blommande sorten, kännetecknad av motståndskraft mot låga temperaturer och torktolerans.

Stauder som odlas i mittfältet behöver inte isoleras för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framträdande sorter inkluderar:

  • Vårens ära - den högsta sorten med ganska stora blommor, som på hösten blir från grönt till brokigt;
  • " Tetragold " - en liten buske har betydande mörkgula äggstockar;
  • Guldsauber tillhör ganska värdefulla och mycket kända sorter, med stora gyllene knoppar, kännetecknade av frostbeständighet;
  • Dresden Forfrühling - medelstor buske, tät krona, ljusgula blomställningar;
  • " Weekend Sapphire " har en mycket grenad krona med flexibla skott, senblommande, men blommar längre än andra sorter, på hösten får busken en vacker lila ton.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Koreansk Forzition "Kumson" ("Komsan")

Den dekorativa perenna sticker ut med vita ådror på gröna bladplattor. Den har ingen särskild höjd, skotten är något böjda. Blommar gula, knoppar visas jämnt i hela grenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats

Inte alla sorter av forsythia är lämpliga för samma klimatförhållanden, detta bör definitivt beaktas när du väljer. För de södra regionerna är Giralda forsythia, mörkgröna, liksom mellan- och äggformiga forsythia -sorter mer lämpliga. För mittfältet är det bättre att välja den europeiska sorten.

Och här i nordligare regioner är det värt att odla frostbeständiga sorter av äggformade och mellanliggande sorter av forsythia … För det tempererade klimatet i Moskva -regionen är europeisk forsythia mer lämplig, även om man med rätt vård kan odla andra arter, men var noga med att ta hänsyn till deras karakteristiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackert blommande buskar blir en riktig dekoration av trädgården, dessutom sätter häckar av gröna barrträd gynnsamt ut på forsythia. I detta avseende måste busken planteras på en iögonfallande plats där den kommer att se fördelaktig ut . Dessutom bör man komma ihåg att växten fortfarande kommer att växa, och den behöver en plats för detta, så det är värt att placera busken så att det finns 1-2 m fritt territorium runt. Du måste välja en plats för plantering som är stängd från vinden, men ganska lätt, även om växten kommer att växa bra i halvskugga.

Forsythia ser vacker ut med blommande krokusar eller syrener, de blir bra grannar och kompletterar varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Att plantera en flerårig kräver inte för mycket ansträngning, eftersom forsythia tillhör opretentiösa grödor. När du planterar flera buskar samtidigt måste du se till att avståndet mellan dem är 1,5-2 m. Du kan plantera plantor både på hösten och på våren . Den lämpligaste tiden för höstplantering är september och tidigare i regioner med svårare klimat. En växt planterad på våren har mer tid att bilda ett rotsystem, men detta kommer att resultera i mindre efterföljande blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning sker enligt följande:

  • gräva hål 0,5 m djupt i förväg;
  • häll ett lager dränering 20 cm på botten och 10 cm sand ovanpå;
  • det är värt att tillsätta humus och aska till planteringsjorden;
  • placera plantan försiktigt i hålet, placera rotkragen ovanför jorden;
  • täck med jord, tampa och fukta;
  • häll mulch från humus eller fallna löv ovanpå;
  • kör i ett stöd inte långt från växten för att fixa busken på den.

Torv kan inte användas som mulch - det oxiderar jorden, och den sura miljön i forsythia är inte lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Trädet skiljer sig inte åt i särskilda skötselkrav. Forsythia tolererar inte vattenloggning, därför behöver den inte vid extra regn bevattnas i närvaro av regn. Nästan alla arter tolererar torka normalt, men i avsaknad av nederbörd räcker det med fukt 1-2 gånger i månaden . Efter vattning bör du lossa jorden runt busken och plocka ogräs. Matning av växten börjar tidigt på våren, en liten mängd ruttnad gödsel läggs ut under buskarna (inte under själva stammen), i april är det värt att mata den med mineraler och dessutom befrukta forsythia efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast sanitär beskärning utförs för unga buskar, i sin process är det värt att klippa endast torkade eller skadade skott. En vuxen växt på våren behöver bara trimma de frusna ändarna av stjälkarna. Huvudklippningen utförs på sommaren, när forsythia har bleknat:

  • de blekta grenarna skärs på mitten;
  • torkade och fleråriga skott skärs på ett avstånd av 40-60 cm från jorden, så nya laterala stjälkar börjar bildas snabbare.

Genom beskärning kontrolleras buskens storlek och dess form. För vuxna forsythia är det värt att göra en föryngrande frisyr en gång vart 3-4 år, när alla stjälkar klipps på en höjd av 4-6 cm. Detta förfarande stimulerar tillväxtdynamiken för nya grenar. Ofta är det omöjligt att utföra en sådan frisyr, annars växer busken starkt, men den kommer att sluta blomma . I slutet av vintern är det värt att inspektera busken, och om det finns frysta eller skadade grenar måste de tas bort innan spirande börjar.

Bild
Bild

Även om många fleråriga sorter är frostbeständiga, är det fortfarande värt att förbereda forsythia för övervintring före kallt väder, särskilt i områden med kallt klimat. För att göra detta, omedelbart efter att bladen faller, rakas de åt sidan, växten fuktas och jorden nära stammen lossnar väl. Rötterna är täckta med samlade löv, det är också möjligt med halm, med ett lager på cirka 10 cm, och om busken är ung måste du täcka den helt. Flexibla skott lutas till marken, säkras för att hålla och täcks. Plantor som planteras på hösten behöver skydd, men säkert andas.

När snön faller bör den skottas med en snödriva och därmed täcka busken . Du kan bygga ett träramskydd och täcka det med agrofiber eller säckväv. Detta alternativ är lämpligt för regioner med kallare vintrar, det tillåter busken att andas, men inte frysa. Med början av våren tas den bort så att skotten inte låser sig.

Frostresistenta sorter i de södra regionerna och mittfältet kan övervintra utan något skydd, man behöver bara täcka rötterna med löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Forsythia kännetecknas av ganska snabb tillväxt och utveckling av rotsystemet, så det är bättre att omedelbart plantera det på önskad plats. En vuxen växt reagerar inte särskilt bra på transplantation och slår dessutom ofta helt enkelt inte rot på en ny plats. Vid en nödvändig transplantation, för att uppnå ett bra resultat, måste proceduren utföras med stor omsorg.

När det ska göras beror det främst på klimatet: i söder (och dessutom, om sorten är frostbeständig), kan du göra det på hösten, i andra regioner - på våren.

Bild
Bild

Transplantationen utförs enligt följande:

  • för att bestämma rotsystemets storlek är det värt att undersöka kronan, vanligtvis är deras parametrar desamma;
  • en vuxen buske är svår att gräva upp utan att skada rötterna; för försäkring kan du klippa sticklingar för förökning;
  • man måste komma ihåg att rotsystemet inte kommer att rota sig helt, därför måste några av grenarna tas bort (tvingade åtgärder för att skapa en fullvärdig växtnäring);
  • skär av alla gamla skott och lämna bara årliga (flexibla) sådana som förkortas med en tredjedel, med 2-3 fullvärdiga knoppar;
  • busken måste grävas i en cirkel och gradvis fördjupas;
  • plantera försiktigt i ett förberett hål (gjort som vid den första planteringen);
  • för vintern måste den transplanterade växten mullas och isoleras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Det finns inga särskilda svårigheter att odla forsythia, det viktigaste i denna fråga är att välja rätt art och sort som passar de givna klimatförhållandena. Det finns flera sätt att föröka en buske:

  • frön;
  • sticklingar;
  • skiktning.
Bild
Bild

Det måste sägas att frömetoden inte är särskilt lämplig för hybridsorter, eftersom de förlorar sina specifika egenskaper, därför används den endast för reproduktion av arter. Det är värt att komma ihåg att processen att odla forsythia från frön är ganska långsiktig . Frön kan sås direkt i öppen mark efter skörd eller på våren efter att hotet om frost har gått. I det andra alternativet bör fröet förvaras vid en temperatur på + 2–5 grader. Sedan, i början av våren, sås de i behållare med jord, humus och sand (i proportionerna 2: 1: 1), täckta med film eller glas, skyddet tas bort när skott dyker upp.

Groddarna fuktas regelbundet, efter ett år dyker de, och efter 3-4 år är de helt redo för plantering på platsen, busken börjar blomma efter 4-6 år efter sådd av fröna.

Bild
Bild

Reproduktion med sticklingar är enkel, och denna metod är snabbare i tid. Sticklingar skördas runt början av sommaren:

  • snittskottet ska vara ungt, cirka 15 cm långt;
  • löv tas bort från skärets botten;
  • snittet behandlas med ett preparat för rotbildning;
  • de kan planteras i ett växthus eller i en behållare, men genom att skapa förutsättningarna för ett mini-växthus.
Bild
Bild

Du kan också använda träskott som sticklingar, men de måste klippas i oktober. För reproduktion behövs en stjälk på mer än 15 cm, den planteras omedelbart i jorden och lämnar 2-3 knoppar ovanför marken. För att ge dem rätt temperatur är de täckta med fallna löv . Under vintern ska sådana plantor slå rot, och med början av våren tas lövverket bort och busken börjar bildas.

Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning kännetecknas av ett så positivt ögonblick som snabb blomning, forsythia bildar knoppar redan under den kommande säsongen. När du använder denna metod behöver du:

  • avvisa skottet som ligger nära jordens yta från moderbusken;
  • vid basen, dra stammen med tråd;
  • gör snitt på grenens bark vid kontaktpunkten med marken;
  • fixa skottet och strö över det med jord och humus.

När den förökas genom skiktning slår forsythia rot i en ganska snabb takt och kan transplanteras redan nästa vår. För att göra detta måste skottet noggrant klippas av från moderplantan och planteras i öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Flerårig är ganska resistent mot sjukdomar och parasiter, men ibland kan buskar påverkas av sjukdomar som monilios, bakterios eller vissnande. När du är infekterad måste du omedelbart börja behandlingen och inte vänta på att forsythia torkar ut och dör . Den första sjukdomen kännetecknas av bildandet av brunaktiga fläckar på bladplattorna; om den upptäcks måste alla drabbade delar avlägsnas genom att klippa av på friska platser.

Bild
Bild

Bakterios manifesteras av tidig gulning av bladplattorna, följt av vissning av hela busken. Det finns inget botemedel mot sjukdomen, så växten grävs helt upp och bränns utanför platsen.

Vid vissning dör skotten under blomningen, sjukdomen är farlig eftersom den påverkar buskens kärl . Som behandling behandlas växten med en lösning av läkemedlet "Vectra". Först appliceras det på stammarna och sedan på skotten. För att det ska fastna bättre på grenarna, läggs shabby tvätttvål till lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från överdriven vattning kan busken påverkas av svampsjukdomar, så du bör inte överfukta växten.

Forsythia kan drabbas av utseende av nematoder på den, från deras aktivitet blir bladplattorna missfärgade och kryper ihop till ett rör. Kampen mot dem består i att behandla jorden med preparatet "Carbation"; det är också möjligt att plantera ringblommor nära buskarna, vilket påverkar dessa parasiter negativt . Ibland attackeras forsythia av bladlöss, de blir av med det med en stark tvålösning, som sprutas på växten, eller med bitters från ringblomma eller maskros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Även om forsythia tillhör anspråkslösa och kravlösa växter kan vissa svårigheter uppstå under odlingen, vilket kan påverka buskens allmänna tillstånd.

  • fel plats: tung eller sur jord, för skuggigt område, förekomst av drag;
  • vårdfel: överflödig fukt, fel mängd gödselmedel;
  • saknad eller felaktig beskärning;
  • felaktig organisation av övervintring, särskilt i kalla områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också komma ihåg att skotten förkortas först efter blomningens slut . Mogna träiga grenar skärs gradvis av, dessutom är gallring av buskarna ett nödvändigt förfarande för normal fördelning av näringsämnen genom rotsystemet genom busken.

Ibland på vintern kan fåglar hacka knoppar från en buske, så att detta inte händer är det värt att täcka växten med agrofibre.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Forsythia är en ganska vanlig kultur inom landskapsdesign. Sådan popularitet är fullt motiverad av sitt ovanliga utseende. Busken används både i form av enstaka planteringar och i grupper. Växten kombineras vackert med andra buskar, inklusive barrträd, som bildar en vacker, ljuspunkt mot den allmänna bakgrunden . Busken passar organiskt in i de numera populära naturträdgårdarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin förmåga att växa ganska snabbt används forsythia ofta som levande höljen . Hängande forsythia och dess krypande sorter används ofta vid vertikal trädgårdsskötsel av väggar eller staket. Busken används i allt högre grad inte bara för att dekorera parker eller torg, utan också för privata tomter. Lågväxande fleråriga sorter planteras i krukor och dekorerar terrasser, balkonger med dem eller placeras nära huset. Hängande sorter planteras ofta på sluttningar eller konstgjorda rutschbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Busken ser också vacker ut i mixborders; den planteras också på alpina rutschbanor . De gula blomställningarna som pryder platsen tidigt på våren fascinerar inte bara under blomningen, utan också på hösten, när det lila lövverket av forsythia ser vackert ut mot resten av den gröngula bakgrunden.

Med lite uppmärksamhet åt busken kan du njuta av dess skönhet i många år.

Rekommenderad: