Liatris Spikelet (33 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Liatris Spikelet "Alba" Och Kobold, Floristan Violett Och "Blue", Beskrivning Av Andra Blo

Innehållsförteckning:

Video: Liatris Spikelet (33 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Liatris Spikelet "Alba" Och Kobold, Floristan Violett Och "Blue", Beskrivning Av Andra Blo

Video: Liatris Spikelet (33 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Liatris Spikelet
Video: Liatris Spicata - All about Liatris, from Seed to Bloom 2024, April
Liatris Spikelet (33 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Liatris Spikelet "Alba" Och Kobold, Floristan Violett Och "Blue", Beskrivning Av Andra Blo
Liatris Spikelet (33 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Liatris Spikelet "Alba" Och Kobold, Floristan Violett Och "Blue", Beskrivning Av Andra Blo
Anonim

Spikelet liatris är en vacker växt som inte finns på ryska breddgrader, men används aktivt inom kulturträdgård. Dess känsliga lila blomställningar pryder rabatter, mixborders. Liatris "Alba" och Kobold, Floristan Violett och "Blue" är populära bland sommarboende och yrkespersoner inom landskapsdesign. Vi kommer att ge en beskrivning av de olika sorterna, ge råd om plantering och vård av en växt i det öppna fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Spikelet liatris är en flerårig växt och odlas över hela världen även i tempererade klimat. Detta är en örtartad gröda som har en knöl istället för en vanlig rot. Spikelet liatris, som denna art också kallas, tillhör släktet Liatris, känd för sina ovanliga blommor i form och nyans. I naturen finns denna växt i östra Kanada, Mexiko, Bahamas och andra södra stater i USA.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liatris spiciata är medlem i den astroviska växtfamiljen . Den kännetecknas av upprättstående stjälkar som når en höjd av 60 till 100 cm (mindre ofta upp till 200 cm). Blad på skottet är linjärt lanserade, utan tandning vid kanterna. Blommorna är rörformiga, samlade i korgar om 5-14 st., Bildar en spikformad blomställning. Höjden på "panicle" når 35 cm, färgen är lila-lila, men det finns vita, rosa och till och med röda underarter.

Det noteras att liatris spikelet blommor blommar uppifrån, inte från botten, vilket är ganska ovanligt. Frukter pubescenta, i form av långsträckta achenes, med ribbade utsprång. Under förhållandena i centrala Ryssland och i den tempererade klimatzonen når de naturlig mognad . Växtens blomning sker i juni och juli, varar 1-1,5 månader. Spikelet liatris har en knölformad rotform.

Systemet är väl utvecklat och kraftfullt. Reproduktionsmetoder är generativa, vegetativa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Kulturell odling av liatris spikelet har pågått sedan 1700 -talet. Under denna tid har många intressanta sorter fötts upp.

Alba . Blommornas ovanliga vita nyans ger denna växt en speciell dekorativ effekt. Sorten planteras ofta med Blue Bird och når en höjd av 50-80 cm.

Bild
Bild

Bluebird . En kompakt växt med en ovanlig blå spikeletfärg. Sorten är mycket dekorativ, har en lång blomning - blå blomställningar börjar blomma i juni och dekorerar trädgården fram till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sparkler ". En mycket dekorativ sort som bildar blomställningar av violettröda nyanser. Det anses vara ett av de bästa planteringsalternativen. Stunted når en höjd av bara 40 cm, vilket bara förbättrar likheten med Bengalampor.

Bild
Bild

Silver tips . De silverfärgade spikeletblomställningarna av denna sort ser helt enkelt lyxiga ut i mixborders och rabatter. Stammens höjd når 70-100 cm. Under blomningen bildas en frodig panicle, tydligt synlig även på avstånd.

Bild
Bild

Kobold . En vacker sort, kännetecknad av en känslig violett nyans av blomställningar. Växten är underdimensionerad och når inte mer än 40 cm i höjd.

Bild
Bild

Floristan Violett . Stammen är en variant från en hög grupp, 80-120 cm lång. Skuggan på den spikformade blomställningen är mörklila, mättad.

Bild
Bild

Flamingo . En av de mest populära sorterna. Har en djuprosa färg. Den växer upp till 80 cm, tolererar ogynnsamma klimatförhållanden bra.

Alla dessa sorter idag är lätta att hitta i form av frön och växer på egen hand på landet eller i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Korrekt plantering av spikelet liatris är inte särskilt svårt, men kräver omsorg och noggrann beräkning. Fröspridningen är låg, cirka 50%, när du sår direkt i öppen mark får du kanske inte önskat resultat . Såplanter utförs i mars efter att ha förberett en behållare med en blandning av humus och fin sand. Planteringsmaterial för desinfektion placeras i en lösning av kaliumpermanganat. Efter 8-10 timmar avlägsnas tomma flytande värkar.

Det återstående materialet kan placeras ovanpå den förberedda jordblandningen efter att det har fuktats väl . Ett mulningsskikt av sågspån läggs ovanpå, vilket minskar avdunstningen av fukt. Efter sju dagar visas de första skotten och behållaren måste ordnas om på ett ställe med bra belysning. 21 dagar efter plantering utförs en plockning, plantorna placeras i nya behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste ge dem tillräckligt med utrymme för att bilda rötter.

Plantering i öppen mark visas för redan mogna växter . Det utförs i torrt väder, har tidigare infört humus i marken och grävt upp det försiktigt. Marken fuktas, plantorna placeras i marken upp till de vanligaste bladen, rötterna är täckta. De första 2-3 dagarna vattnas rikligt.

Bild
Bild

Växer från knölar

Att plantera liatris spikelet i knölar är inte heller svårt. Planteringsmaterialet skördas på hösten, och på våren, när jorden värms upp, återförs de till rabatterna. Lämplig för plantering av lökar upp till 2 cm i diameter, torra, utan ruttspår. Plantering utförs i ett förberett jordsubstrat, löst, med mycket humus . Hål förbereds i marken, lökarna placeras i dem med ett snäpp uppåt, strös med jord, vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att liatris spikelet ska kunna växa och utvecklas väl i det öppna fältet måste det ge anständiga förutsättningar. Denna växt är mycket känslig för överflödig fukt, närhet till grundvatten . Det är absolut nödvändigt att se till att spikelet liatris planteras på en torr, väl upplyst plats där fuktstagnation utesluts.

Vattning

Växten behöver fortfarande regelbunden vattning. Under den varma årstiden utförs det 2-3 gånger i veckan, beroende på intensiteten av fuktavdunstning . Om det regnar kan du avbryta det obligatoriska förfarandet.

Bild
Bild

Lossar och kullar

Liatris spikelets rötter exponeras ofta under påverkan av yttre faktorer. Detta bör inte tillåtas, eftersom växten kan dö. Lossning och hilling hjälper till att rädda situationen. Dessa agrotekniska förfaranden hjälper till att hålla jorden andas och skydda rötterna. Det är nödvändigt att lossa och krama marken minst en gång i veckan, försök att inte skada växten.

Dessutom kan mulching användas för att upprätthålla ett optimalt mikroklimat vid rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

När blomningstiden kommer måste spikat liatrix ägna maximal uppmärksamhet. På våren, före uppkomsten av plantor, appliceras befruktning på jorden på kvävebasis. Under sommarmånaderna används dessutom ett botemedel som kombinerar kalium- och fosformineralkomplex. För att bevara den dekorativa effekten måste spikelet liatris regelbundet frigöras från döda blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

För den efterföljande vårplanteringen måste knölarna grävas ut för vintern. För att göra detta, vänta tills lövverket torkar och separera plantmaterialet. De utgrävda lökarna rengörs från jordklumpar. Knölar med en diameter på över 20 mm anses vara optimala för plantering . De torkas, skickas till förvaring på en plats med en måttlig lufttemperatur.

Skydd för vintern behövs i regioner där vintrarna är snölösa och frostiga, liksom i de norra regionerna i Ryska federationen och i mittfältet. I detta fall grävs inte spikelet liatris upp, täckt med säckning i flera lager, mulch eller grangrenar. I söder finns det lite behov av ytterligare säkerhetsåtgärder.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Spikelet liatris stöder tre huvudavelsmetoder: dela rot, knölar och frön … Om det finns minst 1 sådan blomma i trädgården kan du använda dess förmåga att gro mycket. Efter bildandet av nya rotknölar är det tillräckligt att separera dem och plantera dem på önskad plats. Du kan hitta sådant planteringsmaterial i butiker. Den valda knölen placeras på ett förberett område, begravd 3-10 cm, med ett avstånd mellan angränsande lökar på minst 20 cm, vattnas och täcks med mulch.

Bild
Bild

Vid sådd av frön är plantor och fröfri odling av liatris spikelet möjlig. På grund av kulturens anspråkslöshet behövs vanligtvis inte komplexa och långa förberedelser. Frön läggs i öppen mark på hösten eller våren, det rekommenderas att förblöta plantmaterialet i tillväxtstimulerande medel i 12 timmar.

Platsen för plantering grävs upp, befruktas - tillräckligt med 10 liter humus per 1 m2. Såning utförs i spår upp till 1,5 cm djup. Liatris, när den planteras med frön, ger blommor bara i 2-3 år. Den optimala tiden för sådd i öppen mark är senhösten eller tidig vår. Med plantans tillväxtmetod utförs transplantationen när växten bildar en knöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Spikelet liatris är naturligtvis ganska resistent mot utvecklingen av olika sjukdomar. Om odlingsförhållandena kränks, vattendämpning av rötterna, kan växten observeras rotröta som snabbt angriper knölar … När den upptäcks skärs rotens ruttna öde ut, plantan grävs upp, dränkts i en fungicid. Landningsplatsen dräneras, markfuktigheten ändras.

Bland skadedjur är det största hotet trädgårdssniglar, björnar … Det finns många sätt att bekämpa dem. En av de bästa i eliminering av skadedjur i trädgården anses vara en granulerad produkt "åskväder". Mot björnen släpper de "Medvetoks" - ett bete som är giftigt för detta rovdjur. Ibland sätts handgjorda fällor.

Rekommenderad: