Chionodox Lucilia (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Chionodox Forbes Och Sardensis, "Blue Giant" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Chionodox Lucilia (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Chionodox Forbes Och Sardensis, "Blue Giant" Och Andra Sorter

Video: Chionodox Lucilia (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Chionodox Forbes Och Sardensis,
Video: Growing Chionodoxa 2024, April
Chionodox Lucilia (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Chionodox Forbes Och Sardensis, "Blue Giant" Och Andra Sorter
Chionodox Lucilia (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Chionodox Forbes Och Sardensis, "Blue Giant" Och Andra Sorter
Anonim

Bland de tidigt blommande prydnadsväxterna finns Chionodox -blomman, som har det populära namnet "Snow Beauty", eftersom den blommar när det fortfarande finns snö. Det är kanske inte så känt som krokus, hyacint och påsklilja, men dess dekorativa egenskaper har redan uppskattats av många odlare. Låt oss närmare överväga beskrivningen, plantering och lämning av Chionodox Lucilia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Chionodoxa Lucilia är en av 6 arter av denna växt. Blommans namn gavs av P. Boissier, en botaniker från Schweiz, som namngav den efter sin fru. Chionodoxa är en flerårig lökformig tidig blommande växt . Under naturliga förhållanden växer den i de västra bergsområdena i Mindre Asien. Chionodoxa Lucilia är en kort blomma som når en höjd av 10–20 cm. Ett särdrag hos blomman är blomkransens tätt samlade ståndare. Pedunklar och löv som växer direkt från glödlampan växer samtidigt.

Den smala blomstammen har en rödaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har 2 lansettformade bladplattor, cirka 8–12 cm långa och upp till 2 cm breda, målade mörkgröna. Upp till 5 knoppar bildas vanligtvis på pedicel. Blomställningar, samlade i lösa borstar, kan ha en annan färg - från mjölkvit till blåviolett nyans . Blommor med spetsiga kronblad är medelstora - upp till 3,5 cm i diameter. Chionodox gigantea har de största blommorna - upp till 4 cm. Blomningen varar cirka 3 veckor, varefter köttiga frukter i form av en kapsel bildas, som innehåller stora svarta frön med mjuka tillägg. Liten i storlek (cirka 3 cm i längd och upp till 1, 7 cm i diameter), har ljusskaliga glödlampor en rund eller långsträckt ovoid form. De bildar rotsystemet i en ettårig cykel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Totalt finns det 6 arter av denna växt, mycket lika i utseende, men med vissa särdrag. Låt oss titta närmare på de mest populära blommorna.

Chionodox Forbes . Denna tidigt blommande växt är en primrose med känsliga blomställningar. Glödlampan kan bilda 2-3 glansiga ark med linjär form med en rik grön nyans. Pediklar, som når en höjd av 15–25 cm, bär en blomställning-raceme, inklusive från 4 till 10 blommor med 6 långsträckta kronblad, målade i känsliga blå toner. Blommornas diameter är cirka 2,5 cm. Färgen från vitt i kärnan blir gradvis en djupblå nyans längs kronbladens kanter.

Bild
Bild

Sardinsk (sardensis) . Det är en lågväxande växt med linjära löv målade i ljusgrönt. Peduncle kan nå en höjd av 15 cm. Små blommor kännetecknas av en gradvis övergång från mörkblå till en ljus krämskugga i mitten av knoppen. Blomningen varar i ca 2 veckor. En rundformad brun glödlampa täckt med vågar är cirka 2 cm stor.

Bild
Bild

Jätte . De smala, linjära bladen är 9–12 cm långa och har en djupgrön färg. Parade blommor kan ha kortare peduncler på vilka stora (upp till 4 cm i diameter) knoppar bildas. Blommorna är blå eller lila, som gradvis blir ljusare och får en vit nyans i kärnan. Glödlamporna är 1 till 3 cm i diameter. Blomman blommar i mars och april i 3 veckor.

Bild
Bild

Viktig! Andra typer av blommor - Chionodoxa kretensisk eller dvärg, vit och fru Lok - odlas praktiskt taget inte som odlade växter inom trädgårdsodling. Dessa arter används för att föda upp nya sorter.

Baserat på alla dessa växtsorter har många sorter fötts upp. Låt oss överväga de mest populära.

Blue Giant . En flerårig växt med upprättstående, linjära löv och små ljusblå blommor med ett vitt centrum. Peduncle når en höjd av 15 cm och bär täta kluster av blomställningar som innehåller från 5 till 8 knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Violet Beauty . En lågväxande sort, bara 10–12 cm hög, har klockformade knoppar med känsliga lila kronblad och en mjölkig hals. Blommorna är stora och når 4 cm. På peduncle bildas upp till 10 knoppar, som antingen samlas i en pensel eller ligger enskilt. Bladen har en mörkgrön färg. Den blommar i april och maj.

Bild
Bild

Alba . Växten, cirka 14 cm hög, har raka, linjära löv. Blomställningarna är rena vita eller mjölkiga, och kärnan är gul. Ett karakteristiskt drag för sorten är de lätt korrugerade och krullade kronbladen hos de klockformade blomställningarna. Små blommor, cirka 2 cm stora, samlas i lösa kluster. Denna sort blommar i april och maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pink Giant . Denna sort av Chionodox, som når en höjd av 20 cm, kännetecknas av blomställningar med en delikat lavendelrosa färg. Blommorna har en graciös form i form av stjärnor med 6 kronblad och en konvex kärna. Knoppens storlek är cirka 3 cm. Varje stam har upp till 10 blomställningar. Blomningen sker i april eller maj och varar ganska länge - upp till 4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå vit . En hög sort, vars buskar kan nå en höjd av 25 cm. Peduncles bär stora blå blommor med en vit kärna.

Bild
Bild

Rosea . En växt med en höjd av cirka 25 cm kan ha cirka 15 rosa knoppar på en peduncle, i storlek från 1 till 3,5 cm. Den snövit färgen på kärnan sticker ut i kontrast till den rosa bakgrunden med en lila nyans av kronbladets färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quinn . Sorten kännetecknas av blommor som sitter tätt på en peduncle med kronblad målade i känsliga rosa toner och starkt utmärkta gula ståndare. Blomställningen består av 5 eller 6 knoppar. De gröna bladen är bruna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vattenfärg ". Dessa chionodoxer kännetecknas av den klarblå färgen på de stjärnformade blomställningarna. Den vita kärnan smälter vackert med kronbladens blå bakgrund. En kort buske kan nå en höjd av 10 cm.

Bild
Bild

" Blandning ". Ett särdrag hos växten är de flerfärgade blommorna på en busks peduncle. Knopparna kan ha lila, blå, rosa, lila färger. De mörkgröna bladen har spetsiga spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den rosa jätten . Variation med känsliga rosa knoppar och ett ljusare hjärta.

I en växt upp till 15 cm hög har pedicel en blomställning, bestående av 3-4 blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa sorter, chionodoxer som:

  • "Artemis" med små blå blommor;
  • "Absolut" med ljusblå blomställningar och en blek svalget;
  • "Atlantis" med kronblad av en mycket ljus transparent blå nyans, gula ståndare och frodiga blomställningar;
  • "Arktis" med snövit blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Hösten är den bästa tiden att plantera blomsterlökar. Vanligtvis planteras de under första halvan av september. Vid den här tiden har rotryggar redan bildats på botten. Under höstperioden kommer lökarna att få styrka för ytterligare tillväxt och blomning på våren.

Chionodoxa är en opretentiös växt som kan växa framgångsrikt var som helst , men det föredrar särskilt områden med bra belysning, även om det kan växa i halvskugga. På soliga platser där snön smälter snabbare blommar Chionodoxa tidigare än en blomma planterad på skuggiga platser, även om den kommer att blomma längre. En viktig roll spelas av närheten till växten med andra blommor. Utvecklingen av chionodoxa påverkas positivt av närheten till primula och krokus, iris och hyacint, adonis och hellebore. Chionodoxa växer också bra under lövfällande buskar och träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid landning måste du följa vissa krav

  • Grundning . Blomman föredrar näringsrik lös jord, måttligt fuktig och har en neutral miljö. Växtens tillväxt påverkas hårt av lera och sur jord, liksom alltför fuktig jord. Vid plantering rekommenderas att lägga till humus från löv och bark av träd eller skogsmark till jorden.
  • Planteringsdjup . Den ska matcha lampans storlek. Stora exemplar planteras på cirka 6–8 cm djup med ett avstånd mellan hålen på cirka 8–10 cm. Små lökar placeras på 4–6 cm djup med något mindre gap - från 6 till 8 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Efter plantering av lökarna måste du applicera gödningsmedel som innehåller kväve.

Uppföljningsvård

Att odla en opretentiös växt i det öppna fältet kräver inte komplex vård. De vanliga jordbruksmetoderna bör följas.

Vattning

En av förutsättningarna för en framgångsrik växttillväxt är efterlevnad av bevattningsregimen. Växten reagerar negativt på bristen på naturlig fukt . Vattning på våren är dock endast nödvändig vid en snöfri vinter eller torr vår. Med riklig snösmältning, när marken är väl mättad med fukt, kan vattning utelämnas.

Under växtsäsongen bör vattningen vara regelbunden och riklig, men inte överdriven . Vatten efter behov, vilket förhindrar att jorden torkar ut under växten. Under torra perioder bör blomman vattnas oftare. För bevattning måste du använda sedimenterat eller regnvatten. Efter blomningen utförs vattning mindre ofta.

Bild
Bild

Du måste vattna växten under rotsystemet och förhindra att vatten kommer på bladen och blomställningarna. Den bästa tiden att vattna är morgon eller kväll . (efter solnedgång). Vattning åtföljs av att jorden lossnar under växten. Mulch gjord av organiskt gödselmedel eller torv hjälper till att behålla fukt.

Toppdressing

Blommans överflöd beror direkt på tillgången på näringsämnen i jorden, varför det är så viktigt att regelbundet applicera toppdressing. Under våren, under aktiv tillväxt, är det nödvändigt att införa kvävehaltiga medel, till exempel nitroammophoska . Komplexa mineralgödselmedel har en gynnsam effekt på utvecklingen och blomningen av chionodoxa. Gödsel kan appliceras både torrt och flytande. Torra gödningsmedel i form av granulat sprids jämnt nära blomman, varefter jorden ska lossas: på så sätt kommer näringsämnena snabbt in i rotsystemet. Under hela säsongen rekommenderas 2-3 matningar.

Bild
Bild

Ogräs

Ogräsbekämpning är avgörande eftersom den tömmer jorden genom att absorbera näringsämnen från jorden. Ogräsningen utförs när ogräs växer och kombinerar det med att lossa jorden. Detta rekommenderas efter regn eller vattning. Mulching marken under växten förhindrar ogräs från att växa.

Omsorg för en chionodox inkluderar också en snabb planttransplantation. En blomma kan växa på ett ställe i cirka 10 år. Blomsterodlare rekommenderar dock att plantera om plantan regelbundet (efter 5-6 år). Lökarna grävs ur jorden så snart blommans gröna massa blir gul och börjar torka ut. Detta händer vanligtvis i mitten av juli.

Barn ska inte separeras från moderns lök innan de planteras i marken, eftersom de separerade medelstora lökarna kan dö . De borttagna glödlamporna förvaras på en torr, mörk och sval plats.

Under första halvan av september, efter separering av barnen, planteras lökarna på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

När blomman har bleknat ska den vissna stjälken klippas av, men bladen ska lämnas kvar. De avlägsnas först efter fullständig vissning. Det rekommenderas inte att klippa lövverket innan det är helt torrt. Du kan med jämna mellanrum bara ta bort de vissnade bladen som lätt kan tas bort från jorden. Detta kommer att hålla växten snygg.

Blomman har bra motståndskraft mot kyla, så lökar behöver inte grävas ut för vintern på hösten . Blomman tål frost bra utan skydd. Endast chionodox som växer i öppna områden, oskyddat från drag, bör skyddas. De är täckta med torra löv, mossa, granar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Chionodoxa är mottagligt för samma sjukdomar som andra lökväxter, till exempel hyacint, tulpan, påsklilja. Oftast lider blomman av följande sjukdomar, som är resultatet av svampinfektioner:

  • grå röta uppstår när jorden är vattentät, det påverkar glödlampan - det ruttnar; lövverk och knoppar är täckta med en gråaktig blomma, och sedan blir de gula och torra;
  • fusarium - denna sjukdom har en fokal form av spridning, som främst påverkar rotsystemet; symptomen på denna svampsjukdom är utseendet på mörka fläckar på bladen, som så småningom blir svarta, torkar ut och faller av;
  • septoria - du kan hitta en sjuk växt vid de gråbruna eller rostiga placken med en gul kant som visas på bladen, då visas svarta prickar i mitten av fläckarna - pycnidia (svampens fruktkroppar); växer gradvis, infektionen påverkar hela ytan av bladen;
  • sklerotinos - denna sjukdom påverkar blomstammen: vattniga fläckar visas på den, som gradvis ökar, leder till ruttning av peduncle, sedan påverkas löv och lök; det är mycket svårt att hitta en sjuk blomma i början den drabbade växten utvecklas dåligt, bladen börjar bli gula för tidigt, det är inte längre möjligt att bota en blomma med sådana symptom: den ska grävas upp och förstöras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra dessa sjukdomar måste lökarna behandlas med en lösning av läkemedlet "Fundazol" före plantering, fungicider ("Fitosporin-M", "Fitolavin") ska läggas till jorden och i början av växtsäsongen, spraya blomman med sådana fungicider som "Aktara", "Akarin", "Actellik".

Och det är också omöjligt att tillåta blötläggning av blomman under vattning, vilket orsakar ruttning av rotsystemet och lökarna.

Växtens markdelar är mindre mottagliga för angrepp av skadedjur . Detta beror på det faktum att plantans utveckling och blomning sker tidigt på våren, när insekterna ännu inte har dykt upp. De farligaste skadedjuren för chionodox är ängfästingens larver och gnagare - möss, mol. Ängkvalstern lägger sina larver i marken, som använder växternas rötter för näring. De infekterar chionodoxlökar, äter dem inifrån, och som ett resultat dör lökarna . För att förhindra uppkomsten av dessa skadedjur är det nödvändigt att spruta med akaricider i början av växtsäsongen. Gnagare skadar också lökarna. För att bekämpa dem används bete med gift, som placeras på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det mest populära sättet att reproducera chionodoxa är den vegetativa metoden - med hjälp av spädbarn i moderlampan. Vanligtvis bildas upp till 4 unga lökar per säsong . Reproduktion av barn utförs på samma sätt och samtidigt som en blomstertransplantation.

Ett annat sätt är fröförökning . Spontan reproduktion av växten sker ofta. Från mogna och sprängda frukter faller frön i öppen mark. De köttiga tilläggen på fröna är ett bete för myror att bära frön genom hela området. Snart kan blomman växa på vilken oväntad plats som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra spontan och oönskad reproduktion måste mogna fröskalor klippas av i tid. Planerad fröförökning utförs enligt följande:

  1. de uppsamlade fröna måste torkas och förvaras på en sval torr plats; sådd av frön utförs i slutet av september eller i oktober;
  2. frön kan planteras direkt i marken, jorden ska grävas väl, ytan ska vara jämn och grunda hål ska göras; frön sås i dem, sedan är de täckta med jord ovanifrån och grödorna fuktas från en spruta;
  3. på vintern måste sängarna täckas med ett stort lager snö.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De insamlade fröna kan också sås på plantor, som odlas hemma, och på våren planteras de på en permanent plats i marken.

Chionodos, odlade av frö, börjar blomma först efter 2 år.

Exempel inom landskapsdesign

De dekorativa egenskaperna hos den opretentiösa tidiga blommande chionodoxen används i utformningen av alla landskap. Blåvioletta och blå blommor ser känsliga ut mot bakgrunden av fortfarande smält snö. Oftast används det för följande ändamål:

för dekoration av alpina rutschbanor eller naturliga klippor

Bild
Bild

att skapa vårängar under träd och buskar och dekorera gräsmattor - i detta fall planteras chionodox linjärt i flera rader

Bild
Bild
Bild
Bild

i gruppkompositioner på rabatter, där det kan kombineras med andra primula, särskilt de med kontrasterande färger, till exempel primros, crested beetles, anemoner

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom ser chionodoxbuskar bra ut både planterade separat och som kantstenar längs stigar och nära väggarna i byggnader.

Rekommenderad: