Rumsyrgas (32 Bilder): Vård Av Oxalis Hemma. Hur Transplanterar Man En Blomma På Vintern? Växtförökningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Rumsyrgas (32 Bilder): Vård Av Oxalis Hemma. Hur Transplanterar Man En Blomma På Vintern? Växtförökningsmetoder

Video: Rumsyrgas (32 Bilder): Vård Av Oxalis Hemma. Hur Transplanterar Man En Blomma På Vintern? Växtförökningsmetoder
Video: Watch Me Propagate: 18 Easy Houseplants You Can Grow for Free! 2024, Maj
Rumsyrgas (32 Bilder): Vård Av Oxalis Hemma. Hur Transplanterar Man En Blomma På Vintern? Växtförökningsmetoder
Rumsyrgas (32 Bilder): Vård Av Oxalis Hemma. Hur Transplanterar Man En Blomma På Vintern? Växtförökningsmetoder
Anonim

Många blomsterägare ger det sura körsbäret magiska egenskaper: det finns ett tecken som säger om vikten av att placera en kruka med en krukväxt i ett barnrum. Så barnet kommer att utveckla förmågor och talanger snabbare. Det är ofta vanligt att ge sur syra för nyåret, för i det här fallet kommer familjen som presenten presenteras att vara lycklig och framgångsrik. Tro på dessa övertygelser eller inte är en personlig fråga för alla.

Bild
Bild

Beskrivning

Kislitsa är ett släkte av fleråriga gräs från familjen Kislichnye. Det andra officiella namnet är oxalis. Översatt till ryska betyder Oxalis surt. Växten är en mesofyt, vilket betyder: oxalis under naturliga förhållanden lever under förhållanden med tillräcklig jordfuktighet, men inte med överskott. Dessutom är oxalis mycket skuggtolerant, det kan odlas även i ett mörkt rum.

Växter har varit kända länge. En av de första omnämnandena av syra är i den spanska missionären Bernardino de Sahaguns arbete "Allmän historia om det nya Spaniens angelägenheter", som skrevs 1547. Författaren beskrev sursorrel som "lokal sorrel, sur, brukar ätas kokt eller rått." Inomhus oxalisarter odlas också i trädgårdar.

Bild
Bild

Utseendet på denna vackra blomma är ganska lämpligt för att skapa dekorativa kompositioner.

Över hela världen överstiger antalet arter av oxalier 800. Det största antalet sorter råder i Mexiko, Sydamerika och Sydafrika. I Ryska federationen kan du bara hitta 6 typer av oxalis. I Ryssland kallas det ofta "fjärilsblomman" på grund av sitt utseende, liknande dess vingar. Förutom detta namn kan du höra en mängd olika namn: familjelycka, harekål, god morgon, lyckoklöver. Detta beror på den stora populariteten hos arter som skiljer sig mycket från varandra.

Bild
Bild

Blommans färgschema är rosa, vitt och lila . Blommor samlas i ett paraply och bildar en tät blomställning. Intensiteten av blomning och tillväxt av syra är inte särskilt hög. Med iakttagande av reglerna för att lämna en liten process av oxalis kan den växa till en genomsnittlig storlek på ett år. Den maximala växtstorleken är 20–30 cm, men vissa arter, till exempel oxalis vulgaris, överstiger inte 10 cm och är rhizomatösa.

Bild
Bild

Vårdregler

Hemma är det inte svårt att övervaka syrens syra, du behöver bara följa några regler.

Även om växten är skuggtolerant, behöver den ljus . Direkt solljus bör dock undvikas. Den optimala platsen för oxalis kommer att vara i det östra eller västra fönstret. Om bladens spetsar efter omorganisation till en ny plats börjar få en grön nyans, bör du ändra livsmiljön: detta är en signal om brist på ljus.

Bild
Bild

Vattensyra skiljer sig inte från att vattna andra blommor : du måste noga observera balansen i jordfuktigheten. Vattning bör göras ofta, men i små mängder. När matjorden är torr, tillsätt fukt. Tre gånger i veckan är det genomsnittliga antalet vattningar.

Torr luft under heta dagar kan påverka plantans tillstånd negativt, därför kommer det under speciellt varma perioder inte att vara överflödigt att spruta oxalis med vatten från en sprayflaska.

Bild
Bild

Det är lämpligt att gödsla med mineralgödsel 2 gånger i månaden . Du kan köpa vilken komplex toppdressing som helst: oxalis kräver inga speciella element.

Bild
Bild

Temperaturförhållandena är inte kritiska , och även om rummet är svalt eller varmt, kan växten anpassa sig. Helst, i ett rum som innehåller oxalis, bör det hållas vid cirka 20-22 ° på sommaren och 15-17 ° på vintern.

Bild
Bild

Blomningsprocessen är flyktig . Därför, efter deras vissnande, kan du noggrant skära de torkade blommorna.

Bild
Bild

Du måste ta hand om oxalis på vintern: under denna period vilar de flesta arterna. Det är lämpligt att ta bort alla skott och sätta grytan på en sval plats: detta gör att oxalis kan förnya kroppen. Att gödsla jorden under vintermånaderna är inte värt det.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns totalt 4 sätt att föröka oxalis. Det förökar sig genom frö i naturen på egen hand, och att försöka odla frön hemma kan misslyckas. Andra avelsalternativ är mer optimala.

Förökning av dotterlökar . Det enklaste sättet är att skilja lökarna från blommans rotsystem och plantera dem i flera separata behållare, strö dem med en liten mängd jord ovanpå. Flytta plantor till en sval plats och skapa mörka förhållanden. När matjorden torkar, bevattna. Så snart groddarna börjar kläcka kan du ordna om behållaren med groddar till ett ljusare rum, och efter en månad kommer en fullfjädrad buske att dyka upp.

Bild
Bild

Om reproduktionsprocessen utfördes i små behållare, efter det att busken har vuxit, är det lämpligt att transplantera den till en bredare bostad: en medelstor kruka är lämplig.

Fortplantning genom att dela busken . När växten är tillräckligt stark i krukan och har ett starkt rotsystem bör den förökas genom att dela rötterna. 4 timmar före separation måste jorden fuktas: detta är nödvändigt för att bevara rötterna under transporten från krukan. När busken drogs ut ur behållaren, skölj sina rötter med kaliumpermanganat och rensa dem från jord. Därefter måste du dela busken i flera delar och bearbeta platserna med snitt med kol.

Bild
Bild

Medelljus bör upprätthållas konstant under mognaden av en ny buske. När 15 dagar har gått kan du börja mata 2 gånger i månaden. Efter några månader kommer odlaren att ha en oberoende buske, som senare kan förökas på samma sätt.

Reproduktion med ett blad . Du måste välja blomman på vilken det finns mer än 3 löv, och vars längd överstiger 10 cm. Klipp försiktigt av bladet och lägg det i en behållare med vatten. Efter en tid sker rotbildning på bladet. När de har en acceptabel storlek måste arket överföras till den färdiga jorden. Med rätt vård och frekvent vattning börjar de första bladen snart dyka upp.

Bild
Bild

Hur transplanterar man sur syra?

Sur syransplantation är en integrerad process för att ta hand om denna inomhusblomma. Vanligtvis transplanteras den i en ny kruka varje år, eftersom knölarna under denna tidsperiod upptar all mark som är avsatt för dem. Om uppfödning är planerad är det nödvändigt att plocka upp en ny kruka av större storlek än den föregående. Om transplantationsprocessen är associerad med förebyggande, kan du dela busken och ta bort några onödiga rötter.

Bild
Bild

När växten är fullt mogen och har vuxit tillräckligt måste du plantera om den. För en ny kruka är det bättre att omedelbart förbereda dränering, vilket tar upp en tredjedel av kapaciteten: detta skyddar mot överflöd. Den bästa tiden att ändra sorrens livsmiljö är våren. Transplantationen utförs steg för steg.

  • Do dräneringsskikt .
  • Fyll på jorden . Du kan köpa standardjord för hemblommor i butiken eller förbereda det själv: torv, sand, humus och lövjord tas i ett 1X1X1X1 -förhållande och blandas. Erfarna odlare säger att det är fördelaktigt att tillsätta en liten mängd kokos i jorden för att ge en bekvämare miljö för växten.
  • Ta bort syra från en gammal kruka , rengör rötterna och placera i ett nytt "hem".
  • De första dagarna ska du noga övervaka blommans skick . Vattningen kan ökas första gången efter transplantationen, men kontrollera alltid om det finns överflödigt vatten i pannan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oxalis, underlagt alla vårdförhållanden, blir nästan aldrig sjuk och attackeras inte av skadliga insekter. De flesta problem kan orsakas av:

  • brist / överskott av vattning av växten;
  • brist på / överskott av belysning;
  • brist på klädsel;
  • för liten kruka.
Bild
Bild

Vissa åtgärder hjälper ofta till att lösa problemet

  • Hitta den optimala växtplatsen , där direkt solljus inte kommer att träffa bladen, blir det inte heller helt mörkt.
  • Övervaka frekvensen och överflödet av vattning . Och kontrollera också jorden och töm vattnet från sumpen.
Bild
Bild

Ett av de vanligaste problemen är följande: rotsystemet ruttnar, och en mygg av svamp sätter sig i rötterna. I denna situation blir det svårare att rädda en hembo. Det är dock möjligt att återföra en inomhusblomma till en hälsosam tillvaro.

  • Ta bort växten från krukan . Skaka noggrant och försiktigt av den fastna jorden från rötterna.
  • Stäng av dessa processer på vilken röta har spridit sig.
  • In i den torkade jorden plantera surkörsbären igen.
  • Tillbringa några dagar med måttlig (mindre än vanligt) vattning för att blomman ska anpassa sig till nya levnadsförhållanden utan en avskuren del.
Bild
Bild

Antalet skadedjur som är angelägna om att attackera en hembo är stort: mjölk, skalinsekt, vitflyg . Om du hittar några, tveka inte och vidta åtgärder för att förstöra fiender på växten. Mealybug ser ut som en vit bula på bladen eller skotten av oxalis. Gradvis, när masken förökar sig, bildas en vit blomning på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Europa finns det 330 arter av dessa hemiptera -insekter. Många inomhusväxter är mottagliga för sina attacker.

För behandling är det nödvändigt att torka alla drabbade områden på oxalis med en bomullspinne doppad i tvålvatten. Det kommer att vara användbart att torka av alla blad med en alkohollösning eller calendula -infusion. Förfarandet kan utföras en gång varannan dag. Om situationen inte har utlösts krävs ingen ytterligare åtgärd.

Bild
Bild

Om masken redan har attackerat ett stort område av blomman, är det värt att tillgripa kemikalier. Sprid de drabbade områdena med 10 dagars intervall med en lösning som kan köpas i affären. De bästa är Fitoferm, Tanrek och Biotlin . Dessa komplexa sprayer kommer att få till och med en stor koloni av mjölkfåglar att dra sig tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sköldar resistent mot yttre påverkan, därför är det svårt att bli av med dem. Scuten, eller den lilla skölden, skyddar insekterna från miljön. Insekter är tätt fästa på ytan av oxalis, vilket gör det svårt att ta bort individen. Det är lätt att märka skalinsekter: knölar i olika nyanser (beroende på typ av parasit) kommer att finnas på bladen och skotten. Men i de tidiga stadierna kan skadedjuret endast upptäckas av klibbiga löv: insekter lämnar efter sig en klibbig vätska.

Bild
Bild

Om situationen körs måste du ta bort de vuxna skalinsekterna. Kemikalier påverkar dem inte: skalen skyddar skölden från vätska. För att ta bort insekter från ett blad kan du blötlägga en bomullspinne eller skiva i tvålvatten och behandla alla blad på båda sidor, liksom de intilliggande stjälkarna. Behandla växten, krukan och föremål i närheten (liksom väggen och fönsterbrädan i omedelbar närhet av krukan) med kemikalier. För detta ändamål är Actellik lämplig, men du måste komma ihåg: en skarp lukt kommer att följa processen med behandlingen med detta läkemedel, så det är lämpligt att placera grytan på en isolerad plats.

Bild
Bild

Isolering kommer också att skydda friska växter från eventuell kontaminering.

Några av de mest obehagliga skadedjur är små fjärilar som girigt svävar ner på växten . Det förekommer på sur jord i de fall då jorden blir vattentät vid förhöjda lufttemperaturer. I det här fallet kan du se midges cirkla runt sura. Skadedjurets längd överstiger inte 3 mm, och kroppen är täckt med pulverformig pollen. För en effektiv kamp, skölj syran under rinnande vatten, vilket ska vara svalt. Därefter kan du börja behandla växten med insekticidmedel som är avsedda att bekämpa vita flugor. Det är bäst att köpa läkemedlen i en specialaffär.

Rekommenderad: