Garden Ivy (21 Bilder): Beskrivning Av En Frostbeständig Vintergrön Flerårig Utomhusväxt. Hur Ser Ett Staket Flätat Ut Med Det? Hur Förökar Man Murgröna?

Innehållsförteckning:

Video: Garden Ivy (21 Bilder): Beskrivning Av En Frostbeständig Vintergrön Flerårig Utomhusväxt. Hur Ser Ett Staket Flätat Ut Med Det? Hur Förökar Man Murgröna?

Video: Garden Ivy (21 Bilder): Beskrivning Av En Frostbeständig Vintergrön Flerårig Utomhusväxt. Hur Ser Ett Staket Flätat Ut Med Det? Hur Förökar Man Murgröna?
Video: Skötsel murgröna. 2024, Maj
Garden Ivy (21 Bilder): Beskrivning Av En Frostbeständig Vintergrön Flerårig Utomhusväxt. Hur Ser Ett Staket Flätat Ut Med Det? Hur Förökar Man Murgröna?
Garden Ivy (21 Bilder): Beskrivning Av En Frostbeständig Vintergrön Flerårig Utomhusväxt. Hur Ser Ett Staket Flätat Ut Med Det? Hur Förökar Man Murgröna?
Anonim

Evergreen murgröna (Hedera) är en välkänd växt. När han möter honom väcker fantasin ofrivilligt associationer med synpunkter från engelska herrgårdar, sammanflätade med klättrande vinstockar. Det vrids enkelt och fästs på alla väggar, staket och stöd, tack vare vilket det används ofta för att skapa landskapskompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Garden ivy är en lianaliknande vintergrön flerårig växt av familjen Araliev. Dess lockiga stjälkar-vinstockar med luftrotsugarna på dem kan fläta ytor i olika konfigurationer, kan bli upp till 30 m långa. Det finns många varianter av murgröna som skiljer sig från varandra i lövenas dekorativa egenskaper.

Blad i olika former (hjärtformade, tre-tåiga, fem-tåade) målas huvudsakligen i gröna nyanser.

Vissa dekorativa sorter kännetecknas av brokigt lövverk med ränder, streck, mångfärgade fläckar, kanter runt kanterna.

Bild
Bild

Murgröna blommar börjar tidigast 10-12 år . Murgröna blommar på hösten, vanliga gulaktiga "paraplyer" som inte är dekorativa värde, lukten av blomställningar är märklig, inte trevlig. Frukterna är svarta bär med en blåaktig nyans, vilket ger växterna en extra dekorativ effekt. De är giftiga för människor, men fåglar, särskilt duvor och koltrastar, njuter av dem med glädje utan minsta hälsoskada.

Murgröns medicinska egenskaper har länge använts i folkmedicin (avkok, tinkturer, sirap). I farmakologi skapas murgröna-baserade preparat, som framgångsrikt används i medicin vid behandling av gikt, reumatism, högt blodtryck, sköldkörtel, luftvägssjukdomar, blodkärl och många andra sjukdomar.

Bild
Bild

Typer och sorter

Ivy är en termofil växt, växer bra i regioner med ett varmt klimat, men det finns vinterhärdiga sorter som framgångsrikt odlas i trädgårdstomter och stugor i Moskva-regionen och i hela centrala Rysslands territorium. De viktigaste artgrupperna av murgröna: vanliga, Colchis och Krim.

Den mest utbredda på våra breddgrader är den vanliga frostbeständiga murgrönan (Hedera helix) . De första åren efter plantering växer den långsamt men säkert. Den används i vertikal trädgårdsskötsel och som en markskörd. Anspråkslös, föredrar en vindlös skuggad plats, har många olika former och sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Det bästa sättet att föröka murgröna är genom sticklingar. På våren eller försommaren väljs friska halv-lignifierade skott och sticklingar på 12-20 cm vardera med rudiment av luftrötter skärs från de apikala delarna. Skärets nedre del rengörs från blad till nedsänkning i marken och fuktas med Kornevin -lösning för att stimulera bildandet av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan rota sticklingar i en behållare med ett näringssubstrat, i vatten eller direkt i jorden. Det säkraste sättet att göra detta är i ett löst jordunderlag. Sticklingarna placeras i jorden med en tredjedel, vattnas och lämnas i ungefär en och en halv månad, vilket hela tiden håller jorden fuktig. Efter rotning bör nya plantor transplanteras in i trädgården för vidare odling.

Vanlig murgröna kan förökas genom skiktning . För att göra detta måste du böja den nedre stammen till jorden, fixera kontaktpunkten med metallnålar eller träslingor, strö den med jord och säkerställa regelbunden vattning.

Luftrötterna kommer snabbt att växa och förvandlas till mark. Nästa år är den rotade växten redo att planteras på sin permanenta plats. Den separeras från huvudbusken och transplanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Den bästa tiden att plantera vinstockar är tidig vår. Välj en lämplig plats för att plantera vintergröna murgröna. Idealiskt skulle vara ett förhöjt område där det inte finns något stillastående grundvatten, inga drag och starka vindar, skuggade från direkt solljus. Det bästa jordalternativet är löst, bördig, med en neutral eller lätt alkalisk reaktion, med god luftning och fuktpermeabilitet.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda planteringshålet på ett sådant sätt att plantans rötter passar fritt in i det under plantering. Ett dräneringsskikt läggs i gropen (fint grus, småsten är lämpliga) och lite jordblandning hälls. Du kan ta ett färdigt substrat köpt från en specialaffär.

Bild
Bild

Den förberedda plantan placeras i ett hål, jorden läggs och zonen nära stammen komprimeras något, sedan vattnas växten rikligt. När man planterar flera plantor planteras de på ett avstånd av en halv meter från varandra.

För att en ung vinstock ska slå rot väl måste du ta hand om växten ordentligt från de första dagarna av plantering.

Vård

Ivy vårdprocedurer är inte särskilt svåra och innehåller inga otänkbara manipulationer. Det räcker att utföra enkla element i tid: vattning, utfodring, mulching, beskärning, lossning av jorden, förberedelse för vintern, i enlighet med blomsterhandlarens rekommendationer.

Bild
Bild

Vattning

Korrekt vattning är avgörande för att friska trädgårdsgröna ska växa. Vattna inte plantorna för ofta eller torka ut jorden. Vattningsfrekvensen beror direkt på väderförhållandena - under regnet (beroende på intensiteten) minskar vattningen och i torrt väder ökar den. Att bestämma en växts beredskap för vattning är ganska enkel - du måste kontrollera jorden under vinstocken och bladens skick.

Om en skorpa har bildats på jorden och bladen har vissnat något är det dags att vattna. Vattna växten, lossa jorden under den, och den kommer snart att få ett hälsosamt utseende.

Bild
Bild

Mulching och lossning av jorden

Periodisk lossning av jorden under rubrikerna och mulching med organiska material (fallna löv, sågspån, torvflis) säkerställer optimal luftutbyte och fuktbevarande för framgångsrik rotning av unga växter. Tidigare kraftiga regn kan "överväldiga" jorden, så du måste försiktigt lossa jorden och undvika skador på rötterna för att ge rotsystemet full andning och fuktmättnad. Strö ett tunt lager av mulch under vinstockarna och öka gradvis dess tjocklek när hösten närmar sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Så att gatan liana inte förlorar sina dekorativa egenskaper och dekorerar landskapet på platsen måste du regelbundet hjälpa den att återställa styrkan för att bilda nya skott. För detta används komplexa kvävehaltiga gödningsmedel i början av sommaren. Sedan juli går de över till toppdressing med kalium- och fosforgödsel, vilket hjälper plantorna att härda innan de övervintrar.

Bild
Bild

Beskärning

För att få jordbruksbyggnader eller häckar flätade med lianor att se estetiskt tilltalande ut, är det nödvändigt att regelbundet trimma och nypa de växande skotten. Efter beskärning kommer murgröna att ha många sidoskott, vilket ger vinstocken en mer effektiv dekorativ effekt. Du kan börja beskära först efter slutet av vårsapflödet, som kommer i början av juni.

Att bearbeta nedskärningarna med trädgårdshöjd eller aktivt kol kommer att rädda vinstocken från eventuella skador av växtinfektioner.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Trädgröns höga frostbeständighet gör att de klarar sig utan vinterskydd i områden med ett milt klimat. Ett lager mulch och snötäcke ger tillräckligt frostskydd. I områden med kallare vintrar måste vinstockar täckas för vintern. Det är bäst att försiktigt ta bort dem från stödet, sprida dem på marken och täcka dem med säckväv, ett speciellt täckmaterial och barrgranar.

På våren, när snön smälter, måste skyddet tas bort i tid så att skotten inte drabbas av dämpning.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Trädgårdsmästare använder aktivt häckar i landskapskompositioner på sina tomter. Lockiga lianor, intrikat sammanflätade olika byggnader och gömmer oattraktiva områden i landet, är en fantastisk syn. Ivy kan förvandla en tom vägg, lusthus, båge, pelare, kolumn . Och detta kommer inte att kräva några speciella bekymmer från webbplatsens ägare. Ivy trivs bra bredvid olika typer av buskar - vare sig det är barrträd, lövfällande eller planteringsrosor. Med förbehåll för odlingsteknik och korrekt vård kommer färska klätterrankor att dekorera din webbplats i många år.

Rekommenderad: