En Hybrid Av Plommon Och Körsbär (25 Bilder): En Plommon-körsbärshybrid "Opata" Och En Beskrivning Av Sorten "Beta", "Omskaya Nochka" Och "Mainor

Innehållsförteckning:

Video: En Hybrid Av Plommon Och Körsbär (25 Bilder): En Plommon-körsbärshybrid "Opata" Och En Beskrivning Av Sorten "Beta", "Omskaya Nochka" Och "Mainor

Video: En Hybrid Av Plommon Och Körsbär (25 Bilder): En Plommon-körsbärshybrid
Video: The DELICIOUS Sweet Treat Pluerry | Plum/Cherry Hybrid | Homegrown Fruit Trees 2024, Maj
En Hybrid Av Plommon Och Körsbär (25 Bilder): En Plommon-körsbärshybrid "Opata" Och En Beskrivning Av Sorten "Beta", "Omskaya Nochka" Och "Mainor
En Hybrid Av Plommon Och Körsbär (25 Bilder): En Plommon-körsbärshybrid "Opata" Och En Beskrivning Av Sorten "Beta", "Omskaya Nochka" Och "Mainor
Anonim

Det finns ett stort utbud av plommonträd - spretiga och kolumnerade sorter, med runda frukter och päronformade, med sura och söta frukter. Alla dessa växter har en nackdel gemensamt - för en bra skörd måste de ges ordentlig vård och bekväma förhållanden. Bland alla sorter utmärker sig SVG starkt - en plommon -körsbärshybrid, som har alla fördelar med plommon och körsbär och är praktiskt taget fri från svårigheter att växa. I den här artikeln kommer vi att beskriva i detalj egenskaperna hos plommon och körsbärsträd, överväga de bästa sorterna och funktionerna i att ta hand om dem.

Bild
Bild

allmän beskrivning

En hybrid av plommon och körsbär, som förkortas som SVG, är ett träd som är populärt bland trädgårdsmästare, eftersom det börjar bära frukt 1-2 år efter att plantan planterats i öppen mark . Dessutom innehåller växten alla fördelar med två korsade frukter - stora, välsmakande och saftiga frukter visas på grenarna, kronan är snygg och stammens höjd är mycket liten. Trädets form gör det lättare att ta hand om och skörda, och särdragen i valet av två sorter ger motståndskraft mot extrema temperaturer och sjukdomar.

Standardhöjden på plommonkörsbär är 1,5 till 2 meter Är en mycket liten storlek jämfört med klassiska plommon. Beroende på hybridens sort kan grenarna vika sig i olika former och skapa en krypande eller pyramidal krona.

Trädets löv är ljusgröna, stora i storlek och skarpa, ojämna kanter.

Bild
Bild

Varje typ av SVG har sina egna särpräglade egenskaper, men de har också gemensamma drag som förenar alla sorter av plommon och körsbär. Låt oss titta närmare på flera funktioner i alla sorter av plommon och körsbärshybrid.

  • Frostmotstånd . Körsbär och plommon har god frostbeständighet på grund av sitt ovanliga rotsystem, som förgrenar sig och slår ordentligt i jorden. Hybriden av dessa två trädslag tog över rötternas struktur och bibehöll hög frostbeständighet.
  • Resistent mot extrema temperaturer . På våren, när lufttemperaturen är mycket hög under dagen och kan sjunka under noll på natten, utan ordentligt skydd, skadas många unga träd allvarligt eller till och med dör. Plommon-körsbär, å andra sidan, visar höga överlevnadsgrader för plantor under vårfrost.
  • Sen mognad av frukter . De allra flesta SVG mognar i slutet av augusti eller tidig höst. Vissa arter kan mogna lite tidigare - i början eller mitten av augusti.
Bild
Bild

SVG är resistent mot de flesta sjukdomar, men monilios är fortfarande farligt för dem . Symptomen på denna sjukdom manifesteras genom uttorkning av delar av kronan - blad, grenar och unga skott. För att förhindra sjukdom måste trädgården behandlas med Bordeaux -vätska två gånger om året - på våren och sommaren.

Om träden har drabbats av sjukdomen måste alla infekterade delar avlägsnas noggrant.

Bild
Bild

För att äggstocken ska synas på hybrider behöver de pollinatorer av andra avelsorter. För plommon- och körsbärsväxter är endast andra hybrider av plommon och körsbär eller den ursprungliga körsbärsarten, från vilken hybriden - den amerikanska Besseya -körsbären - erhållen med urvalsmetoden, lämpliga som pollinator . För att pollineringsprocessen ska bli framgångsrik är det mycket viktigt att välja sorter som blommar samtidigt och också plantera dem i hål med ett intervall på 3 meter.

Bild
Bild

De bästa sorterna

Varje SVG -sort har sin egen speciella egenskap, som påverkar plantningsmetoden och avkastningen. För att trädgården ska ha en hög fruktnivå är det nödvändigt att välja rätt plantor. Vi föreslår att överväga en lista över de mest populära sorterna av plommon-körsbär och deras huvudsakliga egenskaper.

Bild
Bild

Beta

Beta anses vara den tidigaste sorten av plommon- och körsbärshybrider, därför är det nödvändigt att välja lämpliga pollinatorer för den. Andra tidigt mogna SVG -träd, liksom "Besseya", är lämpliga för pollinering av hybrid . Sorten börjar bära frukt 1-2 år efter plantering, mängden skörd per säsong är vanligtvis 20-25 kg.

Trädet växer litet i storlek - från 1, 4 till 1, 6 m i höjd, kronen får en rundad, fluffig form.

Mogna "Beta" -frukter blir vinröda och går upp cirka 12-20 g i vikt . Inuti frukten finns ett litet ben som är svårt att skilja från fruktköttet. Frukten är söt, saftig och påminner lite om smaken av körsbär.

Bild
Bild

Herrgård

Denna typ av hybrid brukar kallas "Mainor", men i vissa källor kan den också hittas under namnet "Miner ". Sorten tillhör tidigt mogna träd - den mognar i mitten av sommaren. Trädet är mycket motståndskraftigt mot kyla och torka, men bär frukt så bra som möjligt bara med ordentlig vattning. "Mainor" ger en rik skörd under det andra året efter plantering.

Frukter på ett träd får från 17 till 30 g, när de är mogna får de en vinröd nyans och en oval form . Saftiga frukter smakar som en korsning mellan körsbär och plommon. Skörden är universell - hybridplommon och körsbär kan ätas råa, användas för bakning eller konservering.

Bild
Bild

Kompass

Ett litet träd som blommar i maj och anses sent. Liksom andra hybrider når växten inte mer än 1,9 m i höjd, så det är mycket bekvämt att skörda och ta hand om trädgården.

Sorten överlever lätt bittra frost och varmt, torrt väder, men älskar samtidigt att vattna i tid.

" Kompass" bär frukt i små frukter och når inte mer än 17 g i vikt . När de är mogna blir frukterna rödbruna. Frukten är mindre saftig än andra sorter, men det lilla benet lossnar lätt från fruktköttet.

Bild
Bild

Omskaya natt

En dvärgväxt, som i sin struktur ser mer ut som en buske än ett träd. Omskaya Nochka -hybrid växer bara från 1,2 till 1,5 m i höjd . Sorten tillhör mogen mogen plommon-körsbär och behöver pollinerare för att blomma samtidigt.

Trots sin dvärgkaraktär bär "Omskaya Nochka" frukt med runda, medelstora frukter som väger från 17 till 23 g . Frukten är mycket saftig och fast, tack vare kombinationen av körsbär och plommon har de en behaglig sötsyrlig smak. Ett särskilt kännetecken för frukterna av "Omskaya nochka" är en mycket mörk vinrödbrun nyans av huden, som når nästan svart när den är mogen.

Bild
Bild

Sapalta

Trädet, som liknar en buske i sin form, växer vanligtvis till 1, 7-1, 9 m i höjd. Kronan på en frostbeständig växt av Sapalta-sorten formas gradvis till en mjuk och rundad form.

Plommon-körsbär börjar blomma i mitten av våren, därför tillhör det mid-season hybrider.

" Sapalta" ger en rik skörd av saftiga frukter, vars genomsnittliga vikt är 19-25 g . Huden på plommonkörsbär får en mörklila nyans med ett vaxartat skal, och det mogna köttet har en ljuslila färg. Smaken av SVG -frukter är mycket söt, med en subtil syrlig eftersmak.

Bild
Bild

Hiawatha

SVG -sorten växer till medelstorlek - från 1, 4 till 1, 9 m i höjd. Kronan på Hiawatha -träd har en snygg, långsträckt, pelarform med glesa grenar . Hybridtypen är mitt i säsongen, därför är det nödvändigt att plantera träd av följande sorter som pollinatorer: SVG "Opata" eller klassisk körsbär "Besseya".

" Hiawatha" bär frukt med stora ovala frukter, som var och en väger från 15 till 22 g . Fruktens skal har en mörk, brunaktig-lila färg, och köttet är färgat i en blekrosa nyans. En liten grop separeras från plommon-körsbären tillsammans med en del av fruktköttet. Mogna frukter har en behaglig konsistens och en sötsyrlig smak.

Bild
Bild

Pärla

SVG -sorten "Samotsvet" växer högre än andra hybridträd - dess maximala höjd sträcker sig från 2,2 till 2,4 m . Grenarna samlas i en pyramidformad krona med en snygg, flytande form. Växten tolererar frost bra och börjar blomma och bära frukt redan 2-3 år efter plantering.

"Pärla" hänvisar till tidigt mogna sorter av hybrider och pollineras perfekt om plantorna "Mainor" planteras i närheten.

Plommon-körsbär blommar omedelbart efter slutet av vårfrosten, så skörden mognar i mitten och slutet av juli. Mogna frukter är ljuslila och täckta med ett tunt lager vax. Massan är saftig, söt, med en gul-orange nyans, stenen separeras lätt från frukten. Medelvikten för Samotsvet plommonkörsbär är cirka 19-22 g . Stora frukter, som rikligt och tätt täcker grenarna på en hög hybrid, gör det möjligt att skörda från 19 till 23 kg skörd per säsong.

Bild
Bild

Pyramidalt

En annan sort av plommon-körsbärshybrid, som i sin struktur liknar en buske. En lågväxande växt når inte mer än 1, 3-1, 4 m i höjd och får en snygg pyramidform, därför planteras den ofta som ett dekorativt element i trädgården. Mittsäsongen "Pyramidal" hybrid blommar i slutet av våren och börjar bära frukt tidigast i mitten av augusti.

På grenarna bildas rundade frukter med en ljusgul färg och samma ljusa massa. Medelvikten för sorten "Pyramidal" är cirka 12-16 g . Den söta grödan är mångsidig i användning - den är lämplig för både rå konsumtion och konservering. På en säsong producerar trädet i genomsnitt 12-17 kg frukt.

Bild
Bild

Opata

En ovanlig hybrid av plommon och körsbär, som växer upp till 1, 9-2 m, men samtidigt har en spridande krona. " Opata" blommar efter vårfrost, så sannolikheten för riklig fruktning är mycket hög.

Om du planterar hybrider i närheten, som också blommar vid denna tidpunkt, börjar trädet bära frukt i 2-3 år efter plantering.

Mogna frukter får en vinrödbrun hudfärg och går upp från 16 till 20 g i vikt. Insidan av plommon-körsbären är ljusgul i färgen och har en behaglig sötaktig smak. Frukt täcker trädet rikligt, vilket får de spridande grenarna att börja falla och till och med gå sönder. För att undvika detta är det nödvändigt att lägga stöd under grenarna så snart äggstockarna dyker upp på Opata -hybriden.

Bild
Bild

Landning

För att plantera SVG ordentligt är det tillräckligt att följa några användbara tips

  • Plantera plantor på våren . Hybrider planteras främst i de norra regionerna, så unga växter bör slå rot på det öppna fältet före den första vintern. Träden som planteras på hösten kan skadas av frost eller till och med dö.
  • Välj lerig och sandig lerjord för SVG . Denna typ av jord ger trädet bekväma tillväxtförhållanden. Det är också viktigt att inte överfukta jorden - plommon och körsbärsväxter överlever torka lättare, men blir sjuka av överflödig fukt.
  • Lägg till dränering vid plantering . Användning av ytterligare material skyddar rötterna från vattenstagnation.
Bild
Bild

Annars är processen att plantera plommon-körsbärshybrider ganska standard.

Först bildas hål på ett avstånd av 2,5-3 m från varandra och placeras på botten av gödningsmedel och dränering.

En ung växt placeras i mitten av hålet och täcks med jord och lämnar rotkragen ovanför marknivån. Det planterade trädet vattnas och mullas rikligt.

Bild
Bild

Vård

SVG -sorter är opretentiösa, därför är det ganska lätt att ta hand om dem. Här är några tips:

  • vattna plantorna först efter en lång frånvaro av naturlig nederbörd, tillsätt 3-4 hinkar vätska under roten var 4-5: e vecka, och under den torra fruktperioden-en gång var 10-12 dagar;
  • du kan mata SVG tre eller fyra gånger per säsong - på våren efter frostens slut, på sommaren med hjälp av kaliumtillskott och på hösten, som täcker jorden med organiskt gödningsmedel;
  • vägrar att använda kvävehaltiga lösningar - de kommer att öka tillväxten av unga skott kraftigt, vilket kommer att orsaka en minskning av avkastningen;
  • beskär endast för att ta bort torra och skadade grenar, liksom skott som stör tillväxten av fruktgrenar;
  • det är nödvändigt att täcka plantor för vintern på senhösten innan frost - mulch eller grangrenar läggs runt stammen.
Bild
Bild

Fortplantning

Om du redan har hybrider av plommon och körsbär i din trädgård kan du föröka träden på två sätt: genom sticklingar och lager. Låt oss titta närmare på varje metod.

Sticklingar

Förökningsmetoden med sticklingar innebär att odla plantor från unga skott . För att göra detta, nyp försiktigt bort flera skott från den vuxna hybrid och lägg dem i en lösning som hjälper till att bilda rötter, till exempel en blandning av vatten med läkemedlet "Kornevin".

När rötterna dyker upp planteras skotten i marken inuti växthuset, och i september flyttas de tillsammans med marken till ett stängt skjul.

Det är möjligt att plantera plantor i trädgården bara två år efter rötternas spiring.

Bild
Bild

Skikten

För att sprida SVG genom skiktning böjs de nedre grenarna försiktigt mot marken tidigt på våren och fixeras med fästen i ett tidigare grävt hål. Ovanifrån stänkas grenen med jord och vattnas på samma sätt som huvudträdet . Efter en tid kommer grenen att börja rota, och när detta händer kan lagren kopplas bort från moderplantan. Det är nödvändigt att odla plantor på samma sätt som sticklingar - först i ett växthus, sedan i ett stängt skjul, och det är möjligt att plantera i öppen mark först efter 2 år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom andra stenfruktträd är plommon-körsbärshybrider mottagliga för monilios. Moniliala brännskador ser ut som att trädet torkar snabbt utan anledning. De första symptomen visas på blommor - de torkar upp och mörknar, sedan påverkas gröna blad . Om det uppstår tecken på sjukdom i din trädgård måste du reagera snabbt - skära ner de infekterade grenarna och bränna dem i en eld.

Bild
Bild

För att förhindra monilios och oväntad gallring, vidta regelbundna förebyggande åtgärder.

Spraya alla hybrider med Bordeaux-vätska två gånger om året (på våren och mitten av sommaren). Istället för Bordeaux -vätska kan du använda fungiciden kopparoxiklorid eller läkemedlet "HOM".

Skadedjur kan förekomma på träd - bladlöss, plommonskal eller skalinsekter. Det är ganska enkelt att skydda trädgården från påverkan av skadliga insekter - för detta måste du behandla växterna med insekticider, såsom Aktara och Aktellik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd och lagring

Metoden för att samla och lagra frukt från SVG -träd skiljer sig inte från metoderna för att skörda andra frukt- och bärväxter. De flesta sorterna av plommon-körsbärshybrider bär frukt först på sensommaren, men vissa sorter mognar i juli . Oavsett mognadsperiod måste grödan skördas i varmt soligt väder för att hålla frukten torr.

Omedelbart under skörden läggs frukterna försiktigt i trälådor eller plastbehållare med papper på botten . Färska plommon hålls i kylen högst 2-3 veckor, under vilken tid de kan transporteras och säljas. För att hålla grödan längre måste den bevaras som sylt, kompott eller hel. Om du ska rulla plommonskörsbären till hela burkar, gör ett hål i varje frukt med en tandpetare - så bevarar de bättre sitt vackra utseende.

Rekommenderad: