Coleusfrön: Odla Plantor Hemma. Hur Ser Coleusfrön Ut Och När Ska De Planteras?

Innehållsförteckning:

Video: Coleusfrön: Odla Plantor Hemma. Hur Ser Coleusfrön Ut Och När Ska De Planteras?

Video: Coleusfrön: Odla Plantor Hemma. Hur Ser Coleusfrön Ut Och När Ska De Planteras?
Video: Odla sockerärter När ska en SÅ & 5 knep för större eller snabbare skörd 2024, Maj
Coleusfrön: Odla Plantor Hemma. Hur Ser Coleusfrön Ut Och När Ska De Planteras?
Coleusfrön: Odla Plantor Hemma. Hur Ser Coleusfrön Ut Och När Ska De Planteras?
Anonim

Nybörjare måste möta en otroligt vacker växt: Coleus. Det kallas populärt nässla. Denna vackra blomma används både i växter inomhus och i anläggningsparker och angränsande områden. Vi älskar honom alla för hans anspråkslöshet, snabba tillväxt och unika dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Beskrivning

Coleus tillhör det örtartade släktet, familjen Labiate, infödd i Centralasien, finns också på den afrikanska kontinenten. Bladen liknar vanliga trädgårdsnässlar, men längs venerna är de brokiga dekorerade med de ljusaste färgerna. Coleus är mycket fotofil, tack vare de långa dagsljuset och solens överflöd i sitt hemland får bladen de mest spektakulära färgerna . De är: mörkgröna med trotsiga vinröda fläckar och en hallonkärna, eller ljusgrön med en brun kant och gula vener. Det finns till och med en svart Coleus med ett eldrött eller mörkt crimsonmönster: "Black Dragon". Totalt finns det mer än 50 sorter av coleus i naturen.

Medelhöjden på dekorativa nässlor är 30-50 cm, men i naturen kan den vara ännu högre. Dess blad är ofta äggformade, men det finns andra former beroende på sorten. I naturen kan Coleus löv jämföras med snöflingor: deras mönster är så unikt att två identiska löv helt enkelt inte kan hittas.

Under blomningsperioden kastar Coleus ut peduncles med små fina lila blommor.

Bild
Bild

För första gången tog uppfödare Coleus till Europa i slutet av 1800 -talet, och den kom till Ryssland relativt nyligen. De vanligaste sorterna just nu: "Rainbow" (blad varvat med olika varma nyanser), "Fantasy" (brokiga med ett känsligt rosa hjärta), "Magic Sunset" (kombinerar alla röda nyanser), "Dark Chocolate" (brunlila blad, mindre ofta med en grön kant), "Undervattensvärld" (kännetecknas av en speciell bladform, som påminner om koraller eller tång). I landskapet kan nässlor användas för att göra blomsterarrangemang, liksom separata oberoende öar med ljusa färgglada mattor. Sängar av olika sorter av Coleus ser särskilt lyxiga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Coleus reproducerar, som de flesta andra örtartade växter, på två sätt:

  • sticklingar;
  • frön.

Klippning är det enklaste sättet att växa. Topparna med 4-5 blad skärs och rotas i vattnet. Detta steg varar upp till 10 dagar, sedan planteras sticklingarna i en låda i steg om 15 cm.

Om coleus inte kläms, kommer den med tiden att sträcka ut sig, bladen blekna och stammarna blir skalliga, vilket resulterar i att busken kommer att förlora sina dekorativa egenskaper.

Funktioner för att växa från frön

Även om reproduktionen av coleus genom sticklingar inte är svår, är det mycket mer intressant och inte mindre spännande att odla det hemma från frön på egen hand. Tack vare den utbredda användningen av onlinebutiker kan du enkelt köpa frön av olika sorter av denna fantastiska växt. Fröna är fasetterade i form, som påminner om vallmofrön. Vanligtvis läggs 20-30 bitar i en påse. Fröna gror bra och deras plantor blir starkare ganska snabbt.

Ju fler typer av coleus som planteras, desto mer färgstark och rikare kommer mattan att se ut längs kanterna på husvägen eller rabatten i kombination med andra högre buskar. Nybörjarträdare rekommenderas att välja vanligare sorter, erfarna kan odla exotiska arter.

Bild
Bild

Hur och när ska jag plantera?

Lätt, varmt och fuktigt är de tre gyllene reglerna för odling av Coleus, därför rekommenderas att så frön tidigt på våren, när dagsljuset är längre och solen ofta behagar med sina varma strålar. Unga plantor älskar varm, men inte torr luft, därför bör man vid uppväxt av frön i centrala Ryssland se till att behållare med utsäde ligger på avstånd från värmeenheter och unga plantor får så mycket naturligt dagsljus som möjligt. Husets sydöstra fönster passar bäst, där de första vårstrålarna kommer att värma jorden.

Innan sådd rekommenderas fröna att behandlas på ett speciellt sätt: blötlägg i en svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion. Detta förfarande främjar en sund tillväxt och förstärkning av den framtida växtens immunitet.

Bild
Bild

Förbereda jord och krukor

När fröna är klara för plantering måste du ta hand om såningsbehållarna. Det kan vara vanliga plastbehållare eller speciella lådor för plantor. Det viktigaste är att behållaren måste ha speciella dräneringshål för att förhindra stagnation av vatten och tillföra syre till rötterna. Om gamla krukor används måste de tvättas noggrant och behandlas med en lösning av kaliumpermanganat innan de fylls. Dessutom läggs dränering upp till 1,5 cm hög på krukans botten: små stenar eller expanderad lera. Sedan hälls en blandning av följande komponenter:

  • trädgårdsmark eller torv;
  • humus;
  • flodsand.
Bild
Bild

Marken är inte komprimerad: blandningen ska vara lös och luftig. Det ska finnas minst 2 cm ledigt utrymme till behållarens kant.

Såteknik

Att så Coleusfrön till plantor är ganska enkelt.

  • Såning sker ytligt, det vill säga fröna fördjupas inte, utan placeras på markens yta och ströks lätt med jord.
  • Såning fuktas med en sprayflaska. Undvik vattenloggning och stillastående vatten.
  • Nu måste du täcka behållaren med film eller glas för att skapa en växthuseffekt och placera den på ett väl upplyst ställe.

Det är viktigt att följa vissa villkor

  • Vid brist på dagsljus kan konstgjord belysning användas.
  • 24 ° är den mest acceptabla temperaturen för att vänta på plantor.
  • Det rekommenderas att öppna filmen i några minuter varje dag så att jorden kan mättas med syre under luftning. Med tiden kan ventilationens varaktighet och frekvens gradvis ökas.
  • Fuktning sker när det övre lagret av jorden torkar ut på ett skonsamt sätt: från en sprayflaska för att inte skada jordens lösa struktur.

Om alla planteringsvillkor är uppfyllda är tidpunkten för de första skottens utseende 10-14 dagar.

Bild
Bild

Vård

Efter uppkomsten av plantor utförs luftning mycket oftare, och sedan tas filmen bort helt. Oavsett sorten har de första bladen på en ung coleus alltid en traditionellt grön färg. Efter utseendet på 2-3 riktiga snidade och brokiga löv bör plantorna dykas så att de inte stör varandras aktiva tillväxt. Detta måste göras mycket försiktigt, eftersom unga plantor fortfarande är mycket bräckliga. Vid dykning rekommenderas att du använder en plast- eller träspatel för att inte skada rotsystemet.

Spiran grävs ut tillsammans med en jordklump, fäster vid basen och transplanteras till en ny plats i ett tidigare förberett hål, sedan pressas den lätt ner och täcks med jord. Denna metod kommer att underlätta den snabba anpassningen av den unga plantan. Plantor bör planteras på ett avstånd av minst 10 cm. Efter plockning är det tillåtet att applicera ytterligare gödningsmedel i form av torra mineralgödselmedel.

Bild
Bild

Efter cirka 1, 5–2 månader når plantorna cirka 15 cm i höjd, kommer att ha upp till 10 riktiga löv, färgade i färgen på deras sort. När hotet om nattfrost äntligen avtar kan plantorna tas ut i balkonglådor eller i öppen mark till en permanent plats. När du vårdar en växt måste du följa reglerna.

  • Man måste komma ihåg att för att få en frodig, rikt färgad buske måste platsen för permanent odling av nässlor vara idealiskt upplyst, inhägnad från drag och öppen vind.
  • Glöm inte riklig hydrering. Vid torkning bleknar Coleus löv och sänker sig som trasor, men inom några minuter efter vattning kommer de till liv och återställer turgor. Du bör dock inte ta växten till ett sådant tillstånd. Om möjligt rekommenderas det att organisera autowatering.
  • Vård, en gång i veckan bör växten matas: i början av sommaren - med kvävegödselmedel, i juli - augusti - med komplexa mineraltillsatser för att bibehålla färgens ljusstyrka.
  • I tillväxtprocessen faller torra löv av; för att bibehålla dekorationskraften i gläntan, rakas de försiktigt ut med små trädgårdstrån. Med denna procedur förblir jorden vid basen av stammen alltid lös.
  • När den sträcker sig kläms busken och sidoskotten skärs av.
  • Coleus är en flerårig växt, därför att när hösten närmar sig och hotet om temperaturförändringar skärs de starka och saftiga topparna av Coleusbusken, rotar sig i vattnet och flyttar till ett varmt rum för vintern för att fortsätta att förtrolla med sin unika färg.

Hur man odlar Coleus hemma från frön, du kommer att lära av följande video.

Rekommenderad: