Silverlönn (25 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Sjukdom, "Pyramidale" Och "Laciniatum Vieri", Deras Höjd Och Planteringsregler. Hur Man Hanterar En Gallkvalster?

Innehållsförteckning:

Video: Silverlönn (25 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Sjukdom, "Pyramidale" Och "Laciniatum Vieri", Deras Höjd Och Planteringsregler. Hur Man Hanterar En Gallkvalster?

Video: Silverlönn (25 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Sjukdom,
Video: Trees with Don Leopold - silver maple 2024, Maj
Silverlönn (25 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Sjukdom, "Pyramidale" Och "Laciniatum Vieri", Deras Höjd Och Planteringsregler. Hur Man Hanterar En Gallkvalster?
Silverlönn (25 Bilder): Beskrivning Av Löv Och Sjukdom, "Pyramidale" Och "Laciniatum Vieri", Deras Höjd Och Planteringsregler. Hur Man Hanterar En Gallkvalster?
Anonim

Silverlönn används mycket ofta för landskapsarkitektur av trädgårdar, inklusive parker, trädgårdar och gränder. Det här trädet är opretentiöst att ta hand om, och det växer också ganska snabbt efter plantering. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på beskrivningen av silverlönnen, överväga dess nuvarande sorter, rekommendationer för plantering och vård, och också lära oss om reproduktionen och möjliga sjukdomar hos detta träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Silverlönn tillhör lövväxter som tillhör lönnfamiljen. Detta träd finns främst i USA och Kanada, men det växer också i vårt land, trots det hårda vinterklimatet i vissa regioner.

Trädet fick sitt namn från sina löv. Å ena sidan är de gröna i denna sort av lönn, och å andra sidan är de vita och silver. På hösten, som många andra träd, blir de gula och får en ljus saftig gulaktig orange färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silverlönn är ett högt och spridande träd som når 20–35 meter i höjd, ofta ännu mer . Unga lönnträd växer vanligtvis mycket snabbt, snabbt växer uppåt. I genomsnitt kan ett träd växa 80–100 cm per år. Mogna träd växer uppåt långsammare, men de växer hyfsat i bredd. I genomsnitt - upp till 25-30 cm.

Crohn tillhör openwork. Trädet blommar med små gula blommor som lätt syns.

Det är känt att det för den gynnsamma tillväxten av detta träd behöver tillräckligt med fukt, och därför kan det oftast ses nära vattenkroppar, inklusive nära floder och sjöar. Detta trädets vardagsnamn anses vara "kärr", eftersom det inte är rädd för våt mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silverlönn hänvisar till frostbeständiga, liksom ljusälskande och långlivade växter. I genomsnitt lever detta träd i cirka 100–120 år, men fall av längre tillväxt är kända.

Populära sorter

Idag är flera sorter av silverlönn kända, som skiljer sig åt i vissa egenskaper. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Av de dekorativa sorterna av silverlönn är en av de mest populära "Pyramidale ", når 20 meter i höjd, i diameter - högst 8 meter. Det används ofta för att anlägga stadsgator. Maple fick sitt ursprungliga namn för formen på sin kompakta krona, som med tiden börjar likna en pyramid, medan den är mycket tät. Bladen är djupt skurna, undersidan är lätt silveraktig. Denna sort är perfekt för soliga områden, och den växer också bra i regioner i Ryssland med ett tempererat klimat. Sorten kan användas för enkel- eller gruppplantering med andra växter.

Bild
Bild

Det finns också en lågväxande lönnsort "Latsiniatum Vieri ". Den tillhör dekorativa, har en spridande krona och försilvrade blad på den sömlösa sidan. Vanligtvis växer trädet inte mer än 15-20 meter. Delad lönn, den har mycket vackra blad. När de blommar kan du märka att de har en rosa nyans, men med tiden blir de helt gröna. Trädets blomning sker innan bladen löses upp, blommorna har en ljusröd nyans.

Denna sort växer bra i urbana förhållanden, är opretentiös mot markförhållanden, tolererar perfekt skugga och är vinterhård.

Bild
Bild

Landningsregler

Trädgårdsmästare tror att lönn bäst planteras före vintern, nämligen på senhösten. Men i hårda klimat är det vårperioden som rekommenderas, så att trädet hinner acklimatisera under sommaren innan höstkylan börjar.

När du väljer en plats för ett framtida träd, bör företräde ges till platser som inte är för soliga och inte för blåsiga - det är bäst att välja penumbraområden . Var inte rädd för att placera trädet nära din hemdamm eller damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar ett träd bör rotkragen ligga på marknivå. Gödsel bör placeras i planteringsgropen i förväg; du kan köpa alla näringsämnen för träd och buskar. Du kan också lägga till torv i planteringsgropen för att mätta jorden. Syrligheten i jorden ska vara optimal - du ska inte göra den för sur.

Det är värt att notera att lönn inte växer särskilt bra på lerjord och sandstenar. Det är också lämpligt att inte plantera detta träd i ett öppet utkast, annars måste det skadas flera gånger om året och klippa av brutna grenar och skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Sanitär beskärning indikeras för silverlönn tidigt på våren. Valet av vårperioden motiveras av att trädet ännu inte har "vaknat" från vinter till slut och har en stark immunitet . Och det betyder att han inte är rädd för beskärning, som på sommaren, till exempel, utan korrekt behandling, kan infektera en växt.

Dessutom, för att trädet ska växa felfritt och inte heller kräver onödiga problem, måste det bara tas om hand i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Omedelbart efter plantering och under de första åren kommer växten att behöva riklig vattning, glöm inte detta, eftersom lönn inte riktigt gillar torka. Experter har beräknat att det krävs i genomsnitt 15–20 liter vatten per träd, samtidigt som man vid hård torka och varmt väder bör öka antalet bevattningar . Mogna träd, till skillnad från unga, behöver inte vattnas så ofta. Mulching är också mycket viktigt, vanligtvis för att förhindra att lönnen torkar ut. Till detta kan du till exempel använda mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Det rekommenderas att göra den första toppdressningen bara ett år efter plantering av trädet. För att göra detta kan du använda gödningsmedel med kalium, kväve och superfosfat. Kalium tas vanligtvis inte mer än 15-20 gram, och de andra två ingredienserna - i lika delar på 50 gram. Den färdiga blandningen blandas och förs sedan in i jorden som förberetts i förväg under det unga trädet.

För att gödselmedlet ska fungera som förväntat är det värt att gräva upp marken med cirka 10 cm innan det appliceras. Under efterföljande vattning kommer gödningsmedlet, tillsammans med vatten, att mätta rötterna på det unga trädet.

I genomsnitt bör ett vuxet träd matas högst 3 gånger utan särskilt behov, annars kan växten ha ett överskott av vitaminer, vilket kan leda till rotsystemsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar

Lossning av jorden utförs för inte för stort djup för att inte skada trädets rotsystem. Vanligtvis, på sen vår och tidig sommar, när du lossar, kan du omedelbart applicera gödselmedel.

Bild
Bild

Fortplantning

Silverlönn kan förökas på flera sätt.

Det är känt att under naturliga förhållanden multiplicerar lönn utan problem med hjälp av frön . När fröet kommer in i jorden börjar det gro nästan nästan omedelbart. På den första dagen i jorden börjar fröet redan gro, det viktigaste är att det är fuktigt.

För förökning av silverlönn används också en testad metod - sticklingar . Denna teknik används på hösten, det är lämpligt att förbereda materialet i september. Sticklingar skärs till en längd av cirka 20–25 cm. Det är viktigt att flera löv finns på dem. Innan planteringen läggs sticklingar i koppar vatten. För att påskynda rotbildningsprocessen är det lämpligt att tillsätta ett tillväxtstimulerande medel till vattnet. Den kan köpas i vilken trädgårdsbutik som helst.

Unga plantor planteras vanligtvis till ett djup av högst fem cm, planteringshålet ska lossas väl, fuktas och det ska också finnas tillräckligt med gödselmedel i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det är känt att lönn i naturen är en riktig räddning för många fågelarter som livnär sig på dess frön, men skadedjur angriper det ofta tillsammans med fåglar. Som känt, att förebygga sjukdom är mycket lättare än att direkt bota en redan sjuk växt, och därför rekommenderar många trädgårdsmästare att vidta förebyggande åtgärder . Så du kan använda olika folkmedicin. Det kan till exempel vara en infusion av kamomill, maskros eller potatisplattor. Dessa medel är helt säkra för växten, men mycket ofta destruktiva för irriterande insekter.

Lönn attackeras ofta av vitflugor, mjölkfiskar och bladblad . Andra skadedjur kan också förekomma. Du kan oändligt kämpa med dem med folkmedicin, men det är bättre att använda en bra insekticid en gång.

Bild
Bild

När det gäller sjukdomar kan silverlönn bli sjuk med mjöldagg och svart fläck. Rätt behandling bör väljas beroende på patogenen. H Till exempel används speciella svampdödande medel för att bli av med mjöldagg. Om åtgärder inte vidtas i tid kan trädet dö. Ett karakteristiskt drag hos denna sjukdom är en klar vit beläggning på växtens löv.

Dessutom kan fästingar växa på platsen, vilket också mycket ofta kan attackera lönn och andra växter i närheten. Vanligtvis är fästingar mycket svåra att se med egna ögon, men du kan se hur trädet långsamt börjar vissna och till och med kasta sina löv. Blåsor kan synas på bladen. För det för att bekämpa gallkvalsten kan du använda speciella biologiska preparat, till exempel Fitoverm . Vanligtvis dör alla fästingar efter 12-24 timmar. Men kemikalier anses fortfarande vara de mest kraftfulla, men de kan vara mer giftiga för växter, särskilt om de används flera gånger per säsong.

Bild
Bild

När du arbetar med förberedelser för bearbetningsanläggningar är det extremt viktigt att följa instruktionerna och glöm inte säkerhetsåtgärder. Det är mycket viktigt att bära ansiktsskydd, handskar och om möjligt kostym.

Rekommenderad: