Fluffig Björk (34 Bilder): Beskrivning Av En Vanlig Vit Björk, Namn På Latin, Löv, Höjd Och Livslängd, Kan Den Ympas

Innehållsförteckning:

Video: Fluffig Björk (34 Bilder): Beskrivning Av En Vanlig Vit Björk, Namn På Latin, Löv, Höjd Och Livslängd, Kan Den Ympas

Video: Fluffig Björk (34 Bilder): Beskrivning Av En Vanlig Vit Björk, Namn På Latin, Löv, Höjd Och Livslängd, Kan Den Ympas
Video: Bifoga fil när ni mejlar bild eller bildanalys 2024, Maj
Fluffig Björk (34 Bilder): Beskrivning Av En Vanlig Vit Björk, Namn På Latin, Löv, Höjd Och Livslängd, Kan Den Ympas
Fluffig Björk (34 Bilder): Beskrivning Av En Vanlig Vit Björk, Namn På Latin, Löv, Höjd Och Livslängd, Kan Den Ympas
Anonim

Vanlig björk är en av de mest älskade växterna bland folket, sjungen av kända ryska artister, låtskrivare och poeter, en slags symbol för Ryssland. En av de vanligaste sorterna av denna växt är dunbjörk, den växer överallt i naturen och finns i trädgårdstomter. Det är anmärkningsvärt att det i gamla dagar kallades "vitt", men senare började de kalla det dinglande björk - för att undvika förvirring flyttade de bort från detta namn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

Fluffig björk (Betula pubescens på latin) är ett högt träd som är infödd i Europa. Dess särdrag är slät bark, sprickor på stammen finns bara i gamla träd, och även då närmare rötterna . Sådana områden åtföljs ofta av bast - detta är ett välkänt fenomen som manifesterar sig i skorpans skiktning i flera tunna lager. En björks stam är upprätt, slät, växer upp till 15-20 m i höjd och upp till 80 cm i diameter. Fram till 5 år är den brun, sedan ökar volymen av betulin som produceras gradvis, och med 10 år gammal får växten en enhetlig vitaktig färg. De första åren har täta men sänkta skott till marken.

Från och med det andra året börjar grenarna sträcka sig högt uppåt; i vuxna träd sprider kronan sig . Bladen på ung björk är något pubescenta; hos vuxna är högen endast bevarad på de nedre bladplattorna. Rotsystemet är kraftfullt, välutvecklat, men det ligger nära ytan, så under starka vindar faller sådana träd ofta. Vårblomning sker i april-maj. Frukterna bildas i kattungar, varje frö har ett par genomskinliga vingar, på grund av vilka de bärs av vinden över långa avstånd. Mognad sker på sensommaren - tidig höst.

Frukt inträffar inte tidigare än under det 15: e året av växtens liv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fluffig björk tillhör frostbeständiga sorter . Den genomsnittliga livslängden är 120 år, men under gynnsamma klimatförhållanden kan den vara ännu längre. Dunbjörk anses vara en medicinsk växt. Det har ett antal helande egenskaper: dess njurar innehåller helande oljor, infusioner och avkok från dem har en uttalad diuretisk och antimikrobiell effekt. Träet i detta träd används för att förbereda aktivt kol, och björksaft innehåller många vitaminer och mikronäringsämnen.

Denna typ av björk har funnit sin tillämpning inom industrin . Trä av denna art används som en plywoodråvara, liksom för produktion av skidor. Grenarna samlas i kvastar för ett bad. Trädet fungerar som grund för tillverkning av tjära, terpentin, metylalkohol och ättiksyra. Fluffig björk är inte mindre populär bland landskapsdesigners. Den planteras både som enstaka planteringar och i grupper. Denna prydnadsväxt med en snövit stam och en frodig krona blir en riktig dekoration av varje personlig tomt. Skönheten i denna ursprungligen ryska växt är unik, så det kommer alltid att finnas en plats för den i parker, torg och trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Fluffig björk bör planteras i slutet av augusti - början av september, helst i ett ouppvärmt växthus. Plantering utförs genom att så frön på beredd, lossad mark . De odlade plantorna placeras i små behållare och lämnas i växthuset i flera månader, och efter att snön har smält transplanteras de till öppen mark på en permanent plats. Ett avstånd på minst 4 m bör hållas mellan unga plantor.

Vid plantering är det viktigt att se till att rothalsbandet ligger kvar på marken . Det är lämpligt att lägga till ett komplext mineraliskt och organiskt gödningsmedel i planteringshålet. Detta kommer att hjälpa rotsystemet att härda snabbare och ge växten de näringsämnen som är nödvändiga för dess fulla tillväxt och utveckling. En ung björk behöver ungefär ett år för att groddarna ska rota sig fullständigt och slå rot i dess ställe. Under denna period växer den med cirka 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Dunig björk växer bäst i tempererat kallt eller tempererat klimat. Tillväxtbiotopen är sumpiga områden, sjöar och vattendrag, liksom bergsområden. Kulturen är opretentiös för jorden - den utvecklas lika bra på neutral, sur, lerig, lerig och sandig jord . Dunbjörk älskar fukt, dess naturliga livsmiljö är vattendrag, lågmarksträsk, skogskanter.

Ihållande björkskogar bildas på slätter och flodstränder. Trots sin anspråkslöshet har björken en krävande inställning till ljus - den föredrar soliga, väl upplysta områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Ung björk första gången efter plantering kräver intensiv och riklig vattning. När ett träd växer upp har det tillräckligt med fukt från snö, smältvatten och regn; det behöver inte ytterligare bevattning. I det första skedet behöver dunig björk också toppdressing, lösningar av urea och mullein anses vara de mest effektiva . En vuxen växt befruktas efter behag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formbildning

Precis som alla andra träd kräver björk sanitär beskärning - avlägsnande av trasiga, uttorkade och sjuka grenar. När den odlas i trädgårdar och parker utförs formativ beskärning för att ge växten ett mer dekorativt utseende. Det rekommenderas inte att göra gjutningen av fluffig björk på våren. Faktum är att redan innan knopparna dyker upp i stammen och grenarna börjar ett intensivt saftflöde, och om någon del av trädet skärs av under denna period finns det alltid en risk att det tar slut på juice och dör. På sommaren bildas kronan om andra träd växer i närheten. Vid brist på belysning börjar grenarna sträcka sig efter solen, blir för långa och tunna - med en ömtålig stam kan detta få växten att gå sönder. I det här fallet kommer beskärning att lösa problemet med konkurrens om ljus och vatten. Beskärning gör flera uppgifter samtidigt:

  • tunnar ut skelettgrenar, vilket förbättrar belysningen av stamcirkeln;
  • stimulerar tillväxten av unga sidoskott;
  • ger växten ett snyggt dekorativt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Topiary beskärning av björkar har blivit utbredd de senaste åren . Det låter dig bilda en rundad symmetrisk krona på en stam utan grenar. Sådan beskärning kräver emellertid skicklighet, eftersom alla tekniska misstag kan leda till plantans död. Under perioden från oktober till april går björken i viloläge. Vid denna tidpunkt stannar saftens cirkulation, så du kan enkelt utföra en föryngrande frisyr. Det är lämpligt att utföra det vartannat år.

Oavsett årstid krävs beskärning om stammens tjocklek inte matchar plantans höjd . I en sådan situation utvecklas björken oproportionerligt, och risken för att den kollapsar under en hård vind ökar betydligt. För att förhindra detta bör toppen trimmas. Om du tvingas utföra arbete på våren, ska snittdelen vara tätt täckt med trädgårdshöjd.

Precis som många andra växter lider dunbjörk ibland av svampinfektioner och skadedjur. De kan parasitera på löv, skott och rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste sjukdomarna hos dunbjörk

  • Häxkvast - en infektion orsakad av en pungdjurssvamp. Den tränger in i skadade områden i grenen och reproducerar aktivt där. Som ett resultat bildas nya skott fula. En sådan sjukdom utgör inte ett hot mot växtens liv, men dess dekorativa egenskaper reduceras avsevärt.
  • Bakteriell droppe - en av de farligaste sjukdomarna. Svullnader visas på björkbarken och en vätska med en obehaglig lukt ackumuleras inuti. På platsen för deras utseende börjar barken dö av, och med en storskalig infektion leder detta till att torket torkar ut. Det är mycket svårt att bekämpa en sådan sjukdom, oftast leder det till att björken snabbt dör.
  • Mjöldagg - den vanligaste patologin bland björkar. Det manifesterar sig i utseendet på vit blomning på bladplattorna och suspensionen av tillväxten av nya skott. Det är inte farligt för angränsande växter. För att förhindra uppkomsten av en sådan sjukdom är det nödvändigt på våren att spraya trädet med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Växtförökning utförs på två huvudsakliga sätt: genom frö eller vegetativt. I det första fallet kan fröna falla i marken genom självsådd eller planteras avsiktligt. Sådd utförs på hösten direkt i marken eller i växthuset. Den vegetativa metoden används vanligtvis när man hugger ett gammalt träd. Som regel finns flera levande skott kvar på stubben. Några av dem dör, medan andra bildar starka friska grenar - de kan användas för vidare plantering.

Arbetsstyckena ska placeras i vatten, vänta tills de rotar sig och sedan rotas i ett näringsrikt underlag. Men även med det bästa tillvägagångssättet rotar de flesta sticklingar inte. Som praktiken visar växer inte mer än 10% av de träd som planteras på detta sätt.

För att föryngra växten och skapa gråtformar kan björk ympas. Det är bäst att göra detta i slutet av sommaren genom att växa ut de lignifierade sticklingar av den nuvarande tillväxten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från hängande och vårtad björk?

Fluffig björk förväxlas ofta med hängande björk. Faktum är att dessa växter har mycket gemensamt, men det finns också skillnader.

  • I fluffig björk är bladens bas rund, i hängande björk - kilformad.
  • Barken på en fluffig björk är vit eller ljusgrå uppifrån och ner. I hängande är bara den övre delen vit, barken vid basen är mörk, grov med många sprickor.
  • Dunig björk är mer anpassningsbar till hårda väderförhållanden. Den växer även i norra regioner och på träskmarker. Men hängning är vanligare på torra jordar.

Huvudskillnaden mellan fluffig och vårtad björk är stammens utseende. Den senare har på ytan hartsartade körtlar, liknande vårtor, tack vare vilken den fick sitt namn.

Rekommenderad: