Karelsk Björk (26 Bilder): Träprodukter, Strukturen Där Trädet Växer, Hur Man Skiljer Det Från En Vanlig, Snittfärg, Hur Det Ser Ut

Innehållsförteckning:

Video: Karelsk Björk (26 Bilder): Träprodukter, Strukturen Där Trädet Växer, Hur Man Skiljer Det Från En Vanlig, Snittfärg, Hur Det Ser Ut

Video: Karelsk Björk (26 Bilder): Träprodukter, Strukturen Där Trädet Växer, Hur Man Skiljer Det Från En Vanlig, Snittfärg, Hur Det Ser Ut
Video: Björk i Lettland del 2 2024, Maj
Karelsk Björk (26 Bilder): Träprodukter, Strukturen Där Trädet Växer, Hur Man Skiljer Det Från En Vanlig, Snittfärg, Hur Det Ser Ut
Karelsk Björk (26 Bilder): Träprodukter, Strukturen Där Trädet Växer, Hur Man Skiljer Det Från En Vanlig, Snittfärg, Hur Det Ser Ut
Anonim

För produktion, liksom konstnärligt skapande relaterat till träbearbetning, anses även stammar med minimal deformation kanoniska. Det vill säga att den karelska björken inte kan särskiljas i denna mening. Dessutom är denna ras en av de mest värdefulla . Det är här brister blir en fördelaktig funktion. På grund av dem får träet en marmorstruktur, fantastisk och oöverträffad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän information

Även under Catherine II: s regeringstid utforskade skogsmästaren Fokel skogarna i nordvästra Ryssland. Där hittade han träd som han aldrig sett tidigare. Vid första anblicken är det en vanlig björk, men från insidan verkar det som att det inte är ett träd i den, utan en sann marmor.

År 1857 kallade den ryska forskaren Merklin rasen "Karelsk björk" (på upptäcktsplatsen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseende

Det är en typ av hängande björk, som har förtjockningar på bordet (munstycken) och en trasslig vriden konsistens . Men det viktigaste är att den karelska björken har ett unikt mönster på snittet, som erhålls som sådant på grund av fibrernas sammanflätning . Dess trä är mycket hårt och tufft. Den hängande björken kan inte skryta med detta.

I vilken beskrivning som helst kommer det att sägas att den växer utspridd, om den är i grupper, så liten. Bildar inte snår. Kan vara ett träd eller en buske från 5 till 20 m i höjd. Både jättebuskar och dvärgbuskar finns i naturen. Trädkronorna är glesa, trasiga former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning:

  • Lövträd;
  • genomsnittlig stamdiameter - 40 cm;
  • Karelska björkblommor är oansenliga, samlade i blomställningar;
  • omogna manliga örhängen finns kvar på trädet på vintern, medan kvinnliga dyker upp på våren;
  • små vingade frön mognar i slutet av sommaren;
  • bladplattan har en triangulär form, basen är bred, toppen är kilformad, kanten är dubbelsidig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i den karelska björken är ett grovt, mycket tätt virke. På ett snitt av massivet kan man se kaotiska mörka inre inneslutningar och komprimerade spår längs hela omkretsen. Caps gör också björkmönstret”marmorerat”.

Den mest dekorativa skaftdelen anses vara fäst, det finns många tätningar. Ju högre träd, desto mindre lättnad . Det karelska trädets bark är grövre, i unga träd är det rödbrunt. Ett lätt björkbarklager visas bara i ett träd som redan är 4 år gammalt och med tiden kommer detta lager lätt att separeras med långa band.

Bild
Bild

Träfastigheter

Stammarnas tuberositet skapar ett speciellt mönstrat trä. De årliga lagren av detta trä är böjda i vågor, fibrerna är multidirektionerade och kärnstrålarna växer in i mjukvävnaden. Trästrukturen har mycket lockighet och mörka inneslutningar, upp till kontrasterande. Det måste sägas att fibrerna, liksom deras storlek och själva trämönstret, alltid är olika. De kännetecknas av färg, längd och bredd . Fiber visualiseras med böjda linjer och oregelbundna former - ett mirakulöst avtryck bildas på ett träds snitt som är värd en konstnärlig pensel.

Om lockighet nära barken kan hittas i mitten av stammen anses detta vara lycka till. Mer exakt, om det finns ett vridet mönster längs hela trädstammen, är detta mycket uppskattat i träbearbetning.

Funktioner av trä:

  • lockar och plexus av fibrer bildas speciell glans , strålar och fläckar som verkligen ser ut som marmor i ljuset;
  • gula, bruna, rosa, mjölkiga nyanser - här är färgpaletten för den karelska björken;
  • vikten av detta trä överstiger vikten av vanlig björk med 30% .
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de mekaniska egenskaperna har de ännu inte studerats till 100% . Men till exempel är det känt att motståndskraften mot kompression beror på hur fibrerna är arrangerade. Träets densitet är hög, motståndet mot statisk böjning är lågt. Sprickegenskaperna är mycket höga. Ju mer krångligt ett visst träd är, desto snabbare kommer det att skrynkla.

Det finns flera versioner varför mönstren för den karelska björken är så fantasifulla formade. Följande anses vara en populär idé: patogen mikroflora, det handlar om det. Men det finns också betydande argument emot - ett friskt träd blir inte infekterat av en rotstam. Och forskarna identifierade inte de organismer som kunde lämna sådana ritningar. Man tror att kambium som dör av är ansvarig för mönstren; i vissa zoner försvagar det sin aktivitet. Och hormonet heteroauxin "skylls" också för detta, vilket, när det ökas, kan ge ett sådant mönster, som reglerar nivån av sackaros.

Bild
Bild

Växande regioner

Huvudregionen är den nordvästra delen av Ryssland. Björk växer i Karelen, Leningrad, Yaroslavl, Kaluga, Bryansk, Vladimir regioner. Du kan träffa henne i Baltikum, Vitryssland, de skandinaviska länderna, i Ukraina. Ibland kan du hitta en karelsk björk i södra Karpaterna, ännu mindre ofta i Polen och Tyskland.

Bild
Bild

Sorter efter stammtyp

Den karelska björken har rivaler - is och fjärrkarl. Den senare är en typ av dinglande björk och är främst känd för sina mycket vackra dissekerade löv. Men karelsk björk erbjuder också variation inom arten. Till exempel efter typ av bagageutrymme.

  • Buskig … Sådana träd har inte en jämnt uttalad axel, eftersom stammen i tillväxtprocessen lyckas sönderdelas i sidogrenar. Det händer att i stället för huvudstammen utvecklas både vertikala skott och de som växer i nedförsbacke kraftfullt. I vilket fall som helst kommer rotdelen av stammen att utvecklas särskilt. I en buskig björk slutar skotten inte med en axillär knopp utan med två eller tre intilliggande knoppar som bildar en gafflad gren. Och denna typ av förgrening (om naturligtvis belysning och gratis arrangemang tillåter) avslöjar trädets värdefulla egenskaper. Den buskiga björken nära slutet har det mest attraktiva virket. Men i naturen finns det lite av det, produktionen av trä kommer att vara liten, eftersom det i industrin faktiskt inte används.
  • Kortfat … Stammen av denna sort är märkbart kortare, kronans höjd, form och struktur skiljer sig också åt. Kronan har en bred spridning, den är rund, det finns många blad. Trädets huvudaxel ersätts av flera lika grenade tjocka grenar. Det finns en anledning att skörda denna typ av karelsk björk: från den nedre fatdelen kan du ta, om än kort, men graciös åsstruktur.
  • Högt fat … Denna växt har normal (eller nästan normal) stamhöjd. Det vill säga att det nästan inte skiljer sig från hängande björk. Trädet är väl rensat för kvistar, och dess avsmalnande är normalt. Från denna sort är det möjligt att få stockar som når 4-5 meter. Och det kommer att vara en riktigt värdefull tillgång.
Bild
Bild

Plantera och lämna

Uppfödning av karelsk björk är plantskolornas arv vid forskningsinstitut. Att odla denna art på egen hand är inte lätt. Det finns ingen garanti om det kommer fullblodskott som kommer från frön. Det finns statistik enligt vilken mönster kommer att bestå i högst en tredjedel av fallen. Dvs bara 30% av friska träd som växer fram kommer att ha ett unikt trämönster . Resten av träden kommer att växa som vanliga hängande björkar.

Om det beslutas att plantera bör detta göras på våren eller hösten. Jordens sammansättning är inte så viktig, men ljuset bör vara tillräckligt för trädet. Därför är det bästa stället för karelsk björk ett öppet område.

När du gräver hål för plantor måste du följa denna regel - de ska vara en och en halv gånger större än rotsystemet för ett ungt träd. Plantering i marken kan åtföljas av införandet av ruttnad kompost, mullein eller bladhumus. Urea eller ammoniumnitrat tillsätts också. När planteringen är klar måste trädet vattnas rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner:

  • de första åren är mycket viktiga skydda björken från att torka ut , så snart värmen bröt ut - trädet måste vattnas;
  • för att vatten ska bevaras bättre i marken bör stammarna vara det kompost - torv, nålar, vanligt sågspån kommer att göra detta;
  • ett par gånger per säsong i jorden du behöver göra komplexa mineralgödselmedel som kommer att stimulera tillväxten av björk;
  • och här du behöver inte forma en frisyr , om detta är gjort kommer kronan att återhämta sig långsamt;
  • om beskära , då bara sjuka eller redan döda skott och bara på våren, tills saftflödet börjar;
  • där skotten måste klippas av måste såret behandlas trädgård plats .

Ingen speciell vintervård och skydd krävs. Förkylning och rötter, och stammen kommer att bestå lugnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Tjuvjaktavverkning orsakade mycket skada på den karelska björken. Jag var tvungen att ansluta dendrologer. I nästan 90 år har en sällsynt art av björk odlats konstgjort. Och de största planteringarna av den karelska skönheten skyddades av Kivach -reservatet.

Du kan odla en växt

  1. Efter frömetod - detta alternativ används främst i plantskolor. Specialister håller koll på pollinering och mognad. Redan före plantering lagras fröna i kylen i tre månader. Frön sås i öppen mark och jordar dem med en och en halv meter. Det finns ungefär 1 g frön per kvadratmeter. De groddar som har stigit måste dykas.
  2. Vegetativt sätt - det här alternativet är bra eftersom det förutspår mönster av träd i större utsträckning. För ympning, ta gröna sticklingar från toppen av kronorna. Sticklingar tillagas mitt på våren. Materialet ympas i klyftan på stubbarna av gamla träd, det är också möjligt för barken. Öppna sektioner måste täckas med plasticine. Inslagning kommer också att fungera.

Sticklingar av karelsk björk kommer inte att slå rot på egen hand. Reproduktion genom skiktning kommer att vara effektiv. Vuxna växter som är minst 15 år gamla används för detta.

Vanligtvis faller träd som förbereder sig för avverkning under detta fall.

Bild
Bild

Hur skiljer man från det vanliga?

Det är svårt att förvirra dem, men med tanke på att den karelska björken också har sina egna sorter är ett misstag inte uteslutet.

Vad är skillnaden mellan karelsk björk och hängande björk:

  • marmorsnitt - men denna skillnad kan bara märkas genom att noggrant undersöka träet inuti, till exempel ett sågsnitt av ett träd;
  • grenad, ganska krökt stam - detta är det säkraste tecknet;
  • stammen på den karelska björken är täckt karakteristiska tillströmningar och stötar;
  • inuti trädet är starkt vriden , träfibrer är riktade till snittplanet i olika vinklar;
  • själva träet är ljust , men fläckarna som skapar mönstret är mörka.

Slutligen kan karelsk björk inte hittas i skogens djup. Men längs sjöstränderna växer den mer villigt.

De första åren av sitt liv är ett ungt träd inte mycket annorlunda än en vanlig björk, dess karakteristiska drag bildas senare, efter minst 10 år.

Bild
Bild

Var används den?

År 1917 tillverkade märket Faberge ett påskägg av karelskt björkträ - det var en kejserlig order. Sedan dess har mer än en generation kunnat utvärdera träets dekorativitet, men idag försöker de bevara det värdefulla materialet, det vill säga minska avverkningen.

Detta trä var mycket uppskattat som ett prydnadsmaterial . Det mycket unika trämönstret, mer som marmor, i hantverk (lådor, souvenirer) kommer verkligen att dekorera interiören. Kareliska björkmöbler kommer att vara ett elegant och värdefullt köp. Musikinstrument av detta trä ser lyxiga ut. Inredning av byggnader med karelsk björk är också möjlig, även om sådana reparationer är mycket dyra.

Idag är väldigt lite möbler gjorda av värdefullt trä. - trädet blir sällsynt, det är nödvändigt att bevara det, därför utförs inte aktiv avverkning, som kräver möbelproduktion … Men karelsk björkfanér används - detta kan kallas en kompromisslösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka produkter efterfrågas:

  • knivhandtag - de kommer att ge odds till olika boho -produkter, liksom produktionen av skandinaviska märken, eftersom de ser både naturliga och inte helt bekanta ut;
  • bänkskivor - ett lyxigt köp blir ett bord av karelsk björk, om det är faner är det lättare att hitta sådana möbler;
  • korgar - behöver inte speciell dekoration, eftersom materialet är estetiskt självförsörjande;
  • biljardkoder - spelkännare kommer att uppskatta det praktiska, pålitliga och vackra verktyget.

Träet i detta träd är förresten också unikt genom att det är det enda materialet i världen som inte mäts i kubikmeter, utan i kilogram. Alla är vana vid skogens volym, men den karelska björken kräver en speciell inställning.

Bild
Bild

Ibland kan du hitta barer av karelsk björk på marknaden: hantverkare köper dem och tillverkar små produkter själva - samma knivhandtag, smycken, fisketillbehör. Ett sådant block kommer att vara ett värdefullt fynd.

Tyvärr anses sådana ovanliga träd vara sällsynta idag. När det gäller vanlig björk är detta inte alls en överdrift. Och även om artificiell odling av arten pågår, skulle det vara fel att bara lita på den .… Detta är inte en lätt uppgift, och det är inte alltid framgångsrikt. Det är därför dendrologer uppmanar till att bevara naturliga tillväxter, skydda dem, klokt med trä i industrin.

Naturligtvis, efter avverkning, skärning, torkning, bearbetning, fås vackra produkter, men för att andra generationer ska kunna se dem är det nödvändigt att bevara och återställa befintliga produkter från karelsk björk.

Många älskare av naturlig inredning hittar möbler och souvenirer via Internet, lådor från en karelsk skönhet, förvandlar dem och förlänger deras liv.

Rekommenderad: