Dvärgbjörk (21 Bilder): "Golden Treasure", "Golden Dream" Och Andra Sorter, Tjocklekar I Tundran. Var Växer Björk? Hennes Beskrivning. Lilla Nanabjörk Och Ytter

Innehållsförteckning:

Video: Dvärgbjörk (21 Bilder): "Golden Treasure", "Golden Dream" Och Andra Sorter, Tjocklekar I Tundran. Var Växer Björk? Hennes Beskrivning. Lilla Nanabjörk Och Ytter

Video: Dvärgbjörk (21 Bilder):
Video: Tentacle Locker Gameplay 2024, Maj
Dvärgbjörk (21 Bilder): "Golden Treasure", "Golden Dream" Och Andra Sorter, Tjocklekar I Tundran. Var Växer Björk? Hennes Beskrivning. Lilla Nanabjörk Och Ytter
Dvärgbjörk (21 Bilder): "Golden Treasure", "Golden Dream" Och Andra Sorter, Tjocklekar I Tundran. Var Växer Björk? Hennes Beskrivning. Lilla Nanabjörk Och Ytter
Anonim

Att veta allt om dvärgbjörk är nödvändigt inte bara för allmän utveckling, dess beskrivning är ganska viktig för fans av extraordinär landskapsdesign. Allt är intressant: var växer dvärgbjörken, vad är den lilla björken "nana" och andra underarter. Du bör också vara uppmärksam på vilken typ av snår i tundran, på "Golden Treasure", "Golden Dream" och andra arter.

Bild
Bild

Beskrivning

Dvärgbjörk är en typ av träig växt som enligt den nuvarande miljöklassificeringen är”av minst oro”. Men en sådan allmän egenskap kommer sannolikt inte att tillfredsställa intresserade människor. Andra namn på denna art är dvärg och dvärgbjörk. Utanför botanisk litteratur (i vardagen) säger de om:

  • skiffer;
  • yernik;
  • björkskiffer;
  • Karl;
  • yernik;
  • björk dvärgbjörk;
  • Yernik-skiffer.

Dvärgbjörk växer i nästan hela det europeiska och kanadensiska territoriet. Undantaget är de sydligaste regionerna i EU respektive Kanada. Denna art lever också i tundraens naturliga zon. Hans närvaro noteras i:

  • nordvästra regioner i Ryssland;
  • Västsibiriska och Yakut -orter;
  • olika områden på halvön Chukotka och Kamchatka.

Utanför de norra regionerna kan dvärgbjörk hittas i Eurasiens berg på minst 300 m. En lämplig livsmiljö för den skapas på höjder upp till 835 i skotska höglandet. Och i Alperna finns denna låga buske upp till nivån 2,2 km över havet.

Dvärgbjörk bildar mycket täta tjocklekar i tundraområdena. De syns också i alpzonen och i mossmossar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten klassificeras som en lövfällande buske med intensiv grenning. Dess höjd varierar vanligtvis från 0,2 till 0,7 m. Ett tillväxtrekord på 1,2 m är officiellt registrerat. Skott byggs enligt ett stigande eller spritt mönster . I början av utvecklingen är de täckta med sammet eller ett tjockt lager kanon. När skotten mognar blir de nakna, får en mörkbrun eller rödaktig med mörkbrun färg; till detta är de skyldiga sin bark. Bladen är ordnade i en alternativ typ och har en uttalad rundhet. I vissa fall finns rundade-ovala blad. Deras längd varierar från 0,5 till 1,5 cm, och deras bredd är från 1 till 2 cm. Närmare basen är en rund eller kilformad form typisk, bladets ovansida är rundad. Tandade kanter är närvarande, men ganska trubbiga.

Bladets övre kant är mörkgrön och har en blank glans . På den nedre ytan är en ljusgrön färg med diffus fluffighet mer typisk. Unisexuella dvärgbjörkblommor är små och inte särskilt attraktiva. Skavlarnas längd är högst 0,25-0,3 cm. Frukten tillhör kategorin nötter, dess längd är 0,2 cm och dess bredd är 0,1 cm och vid noggrann undersökning finns laterala "vingar". Dvärgbjörk fortsätter att blomma tills lövverk löser sig. Frukten sker i april, maj och juni. Rotsystemet är byggt på en fibrös typ, sprider sig snarare i bredd än på djupet. Växten har verkligen anpassat sig till listens norra klimat. Det betyder att den säkert kan odlas på mer sydliga platser - det viktigaste är hur man väljer en sort.

Stammarna av miniatyrbjörkar är inte bara låga, utan avböjs också åt sidan . Det finns många skott, och de förgrenar sig väl. Crohn har inte en karakteristisk konvex konfiguration, men som om "sprider sig". En sådan struktur representerar anpassning till extrem kyla och minskar riskerna för rotsystemet.

Viktigt: naturliga växtsorter, till skillnad från de som modifierats av uppfödare, tål helt inte värmen, även under mycket kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underarter och populära sorter

Liten björk "Golden Treasure" är mycket populär. Liksom andra arter i den gyllene gruppen kännetecknas den av extremt långsam tillväxt. I slutet av det första decenniet av livet stiger trädet till högst 0,3 m i höjd. Dess bredd överstiger inte 0,7 m. De högsta kopiorna av Golden Treasure kan växa upp till 0,7 m och nå 1,5 m i omkrets.

Denna kultur ser så imponerande ut som möjligt. Inte konstigt att det ofta tas för att skapa ljusa accenter i landskap. Busken kännetecknas av gula blad som liknar spetsar. Det uppskattas för sin ökade dekorativa effekt och visuella ljusstyrka. Sorten är sällsynt och mycket förgrenad, den årliga tillväxten når 0, 1 m. Blomningen sker i maj och slutar med lövupplösningen.

Det är viktigt att veta att Golden Treasure:

  • optimal för sol och halvskugga;
  • har inga särskilda krav på markens kvalitet;
  • trivs i måttligt fuktiga förhållanden.

Golden Dream är en annan liten dekorativ typ av för liten björk . Det har fastställts att dess höjd kan vara upp till 1,2 m. Trädets omkrets, liksom den för den tidigare sorten, kan nå 1,5 m. Bladets övre del är något rundad och basen liknar en bred kil. På sommaren är lövverket grönt, med en karakteristisk svart kant i mitten och en gul ände. "Dröm" blommar på samma sätt som "Treasure", och den kan förökas med frön och sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sorter är det viktigt att veta om underarterna. Dvärgbjörk "nana" (nana) bildar hängande, men inte klibbiga, skott. Bladen är relativt långa och når 25 mm, och bredden är ungefär densamma. Du kan träffa denna typ av dvärgbjörk:

  • i nordöstra Asien;
  • i den höga höjden av de alpina bergen;
  • på ön Grönland;
  • på Canadian Baffin Land.

Klibbigheten är typisk för exilis subtyp björkskott med enstaka hårstrån. I vissa fall kännetecknas dessa skott av en fullständig brist på pubescens. Löven överstiger inte 12 mm i längd, vanligtvis längre än breda. Växten finns i nordöstra Asien och Nordamerika . Den överväldigande majoriteten av dvärgbjörkar som odlas i vårt land tillhör exilis -kategorin. Lågväxande buskar inkluderar också en knäböjssort. Viktigt: denna typ av växt ingår i de röda böckerna i ett antal regioner i Ryssland. Därför rekommenderas det inte att få sina plantor i naturen. Växten bildar buskar högst 1, 5 - 2 m. En gråvit bark bildas på stammens yta. Grenarna kännetecknas av en rödbrun ton.

Bladen på en squat dvärgbjörk är små och närmare formen av en oval än på fullvärdiga träd . Knopparna i denna kultur har en läkande effekt. Örhängena är relativt tjocka och placerade i ett vertikalt plan. Knäbjörk finns i mitten och öster om Europa, Sibirien och Mongoliet, främst längs flodstränder. Det tros ha dykt upp under istiden. En gråtande sort av dvärgbjörkar, främst representerad av Jung -sorten. Växtens höjd överstiger inte 6 m. I motsats till förväntningarna minskar miniatyrstorleken på denna sort inte dess estetiska förtjänster. Grödan är optimal för små områden.

Jung -sorten kombineras perfekt med en mängd barr- och lövträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Minimiklimatkrav betyder inte att du kan plantera en dvärgbjörk var som helst, när som helst. Denna växt är mycket mottaglig för ljus och växande förhållanden. Det är omöjligt att räkna med dess normala utveckling i skuggorna. Det är önskvärt att det finns halvskugga runt, och ännu bättre - starkt solljus . Naturligtvis kan du plantera den i skuggan, men då kommer dvärgbjörken ständigt att skada och dess tillväxt kommer att bromsa.

Det rekommenderas att välja områden där smältvatten är koncentrerat på våren … I en väl upplyst dal, där det inte finns möjlighet att plantera mer värdefulla grödor, är ett miniatyrbjörk just platsen. Denna buske överlever korta torka utan risk. Men bara korta - längre torrhet är helt kontraindicerad för honom. På låga platser rekommenderas jord och dränering av hög kvalitet. Men lerjord och andra fuktskrävande ämnen kan inte användas. Faktum är att dvärgbjörk utvecklas dåligt på dem. Dessutom tenderar hon att ruttna från vattendragning. Substratet för denna växt bör ha en sur eller svagt sur reaktion. Plantering är möjlig både vegetativt och generativt.

Fröna används både omedelbart efter skörd och under höstmånaderna . Planteringsmaterialet är kalltåligt och kräver ingen förstärkt markisolering. Men före sådd är det nödvändigt att noggrant kontrollera fröna för att rensa bort dåliga prover och även torka de utvalda proverna noggrant. Efter att noggrant ha valt en plats förbereds ett antal fåror, vars djup når 0,05 och bredden är 0,1 m.

Viktigt: ju mindre tid som har gått mellan insamlingen av frön och deras såning, desto mer blir deras spiring. Om man planterar plantor är rätt val avgörande. Behållarprover fungerar bäst. De är pålitligt skyddade mot mekanisk skada eller uttorkning av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsordern är följande:

  • några dagar före proceduren dras ett hål ut med en bredd på 100 - 150 cm;
  • det nedre jordlagret avlägsnas;
  • den övre delen av jordmassan blandas med ett speciellt substrat, vilket utesluter rötternas kontakt med humus eller mineralmassa.

Följande används som underlag:

  • torv;
  • humus;
  • trädgårdsmark;
  • valt korrekt mineralgödselmedel;
  • ren tvättad flodsand.

Om möjligt sparas rotklumpen under planteringsprocessen. I avsaknad av det blötläggs rötterna initialt i vatten i flera timmar. Dräneringsskiktet bildas av:

  • spillror;
  • expanderad lera;
  • småsten av fin fraktion.

0,15 - 0,2 m är tillräckligt för de nödvändiga dräneringsegenskaperna. Därefter hälls en hög från jordblandningen, i mitten av vilken en planta kan läggas. Titta noga så att han inte är orienterad åt sidan. Resten av krukblandningen måste komprimeras lite. Den planterade busken vattnas omedelbart och mulkas sedan (valfritt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Vattning

Bevattning är ett mycket viktigt villkor, utan vilket det är nästan omöjligt att odla en dvärgbjörk. Det är värt att notera att den ovan nämnda tendensen hos en växt att ruttna från vattendämpning inte betyder att den kan hållas torr . Dessutom är även en liten uttorkning av jorden oacceptabel. Detta är inte lätt att uppnå - ändå kan en dvärgbjörk avdunsta upp till 250 liter vatten per säsong. Men om vatten redan ackumuleras på rätt plats, görs bevattning bara under sommarmånaderna.

Gödselmedel

Med början av växtsäsongen läggs gödningsmedel på kvävebasis eller en komplex komposition. Ett bra alternativ är att använda kompost eller humus. Under höstmånaderna läggs nitroammofoska eller dess analoger till marken. Obs: Oavsett det ursprungliga näringsvärdet krävs årlig påfyllning.

Bild
Bild

Beskärning

Busken kan bilda täta och täta tjocklekar. Du måste trimma den regelbundet, och redan från det andra utvecklingsåret. Var noga med att klippa ut:

  • sjuk;
  • deformerade och vissna skott.

Procedurerna utförs innan rörelsen av juicer börjar, det vill säga så tidigt som möjligt på våren. Samtidigt är de vanligtvis engagerade i bildandet av kronan. Beskärning till önskad form görs ibland under den senaste sommarmånaden. I alla fall tolererar dvärgbjörk denna procedur utomordentligt bra. För arbete använder de en banal sekatörer.

Fortplantning

Eftersom dvärgbjörk utvecklas normalt i tundran, kommer den inte att uppleva några problem i mittfältet. Frösådd på hösten bör göras efter de första tidiga frostarna . Det är dock lättare att föröka kulturen med en vegetativ metod. De tar bara kvistar direkt från busken. De hålls i vatten tills rötterna bildas, och omedelbart efter det transplanteras de i fri jord.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Insekticidbehandling hjälper till att förhindra skador på planteringar i förväg. Om detta inte gjordes i tid bör du vara försiktig med attacker:

  • guldsmeder;
  • bladlöss;
  • lindhökfjäril;
  • fjäril.

Vid de första symtomen på en attack bör speciella läkemedel också användas. Finns i arsenalen för alla ansvariga trädgårdsmästare "Aktellik" och "Aktara" hjälper till . Du kan också ta de mindre kända "Confidor", "Envidor" och "Karate". För din information: den mest aggressiva skadedjuret är skopan, majbaggen är bara något sämre än den. Applicering av insekticider är obligatorisk så snart minst ett av dem syns.

Dvärgbjörk lider ofta av svampar och andra infektioner. Men detta är inte ett problem för erfarna trädgårdsmästare - alla universella fungicider hjälper till. Helst bör speciell profylax mot skadedjur och patologier utföras en gång i månaden. Detta är vanligtvis tillräckligt för att utesluta eventuella problem. Växten är ganska motståndskraftig mot den ökända "kemin" om du följer instruktionerna.

Det är också värt att ta hand om skyddet mot:

  • trips;
  • sidenmaskar;
  • bladsågfåglar;
  • mjöldagginfektion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Dvärgbjörk används inte särskilt ofta i trädgården. Svårigheten är uppenbar: trädgårdsmästare vet lite hur man arbetar med det korrekt, och vad man ska kombinera med . Men proffsen kan ett antal knep och framför allt det faktum att denna växt är maximalt flexibel i kombination med de flesta andra arter. Yernik ger ett utmärkt resultat på en alpin bild (sten). Det viktigaste är att samtidigt ska inte bara landskapet återskapas, utan också naturlig växtlighet återges.

Dvärgbjörk blir ett utmärkt semantiskt centrum för kompositionen . Dess löv är en utmärkt bakgrund för andra grödor. Ett alternativ är en japansk trädgård. En miniatyrbuske kommer att dekorera sammansättningen av småsten och kullersten. Det är mycket bra om det kompletteras med ljung. I vissa fall utförs plantering nära en reservoar, då hjälper en dvärgbjörk att efterlikna det naturliga ursprunget till en bäck eller damm.

Förutom att plantera den på stranden av reservoaren, rekommenderas det att använda:

  • gentiana;
  • badan;
  • saxifrage.

Ett utmärkt val kan vara "hörnet av tundran". Det är logiskt att utrusta det där det finns ett "träsk" på våren. Det är meningslöst att plantera andra trädgårds- och trädgårdsodlingar på denna plats, men en dvärgbjörk kommer att uthärda en liknande effekt. Du kan ange som tillsatser:

  • miniatyr ormbunkar;
  • tranbär;
  • mossa (i deras miljö uppfattas busken organiskt).

Små buskar kan också bilda en utmärkt häck. Men det kräver en vanlig frisyr. Annars är förgrening helt enkelt omöjlig. Växtstaket kommer att vara mycket tätt, men mycket lågt.

Det är omöjligt att räkna med en pålitlig skyddande effekt - men de dekorativa egenskaperna är mycket höga.

Rekommenderad: