Röd Björk (18 Bilder): Beskrivning Av Björk Med Röda Blad. Var Växer Yarmolenko -björken?

Innehållsförteckning:

Video: Röd Björk (18 Bilder): Beskrivning Av Björk Med Röda Blad. Var Växer Yarmolenko -björken?

Video: Röd Björk (18 Bilder): Beskrivning Av Björk Med Röda Blad. Var Växer Yarmolenko -björken?
Video: BEHIND THE SCENES: INSTAGRAM QUESTIONS WITH YARMOLENKO 2024, Maj
Röd Björk (18 Bilder): Beskrivning Av Björk Med Röda Blad. Var Växer Yarmolenko -björken?
Röd Björk (18 Bilder): Beskrivning Av Björk Med Röda Blad. Var Växer Yarmolenko -björken?
Anonim

En av de specifika representanterna för en sällsynt trädart med det mest begränsade utbudet är den röda björken. På grund av okontrollerad avverkning och avsaknaden av åtgärder för att bevara denna värdefulla art, är växten på väg att utrotas, medan den är utan tvekan till nytta för den omgivande naturen och människor: björk förhindrar siltning och vattendragning av marker på översvämningsplanerna i lokala floder.

Bild
Bild

Beskrivning

Den unika röda björken, även kallad Yarmolenkos björk, är ett medelstort träd som kan växa från 2 till 5 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta egenskaper hos rasen:

  • stammen täckt med grågul bark;
  • skott av brun eller brun färg med en röd nyans, unga grenar är pubescenta och täckta med många hartsutväxter;
  • trädets löv är miniatyr, äggrunda eller rombformade, deras bredd är upp till 2 cm, och längden är inte mer än 2,5 cm, cirka korta bladblad (cirka 0,6 cm), bladen är kilformade, har en spetsig spets, högst 5 vener, fintandade på sidorna;
  • vuxna blad utmärks av en ljus nedre, ljusgrön ovansida och pubescent längs venerna;
  • under blomningen i slutet av våren är björken täckt med ovala och avlånga kattungar som inte är mer än 2 cm långa, varje frukt har 2 blad och ett fleecy ben;
  • fruktskalorna med en smal tallrik i mitten är nakna, och på deras kanter finns villi, skalor på sidorna, kortare och tittar uppåt, skiljer sig i form av ett långsträckt ägg;
  • fruktnötter med en fluffig topp växer brett framåt (ovovat), vingarna är en och en halv gånger bredare än fröna.
Bild
Bild

I söder kan du också hitta ett liknande träd, det här är en björk med röda, mer exakt vinröda kopparblad, upp till 10 meter höga och en kronvolym på 3 m. Detta är en hängande björk, som alltid är populär bland sommarboende och ägare till privata hus.

Bild
Bild

I alla fall, båda raserna är inte särskilt lämpliga för mittzonen med sina kalla vintrar . Unga skott fryser ofta över på vintern, vilket gör att växten inte växer till sin naturliga höjd.

Var växer den?

Yarmolenkovskaya björk (Betula jarmolenkoana Golosk) - endemisk, föredrar ett visst tillväxtområde, mycket begränsat i sitt område. Trädet är utbrett i de östra Pamirerna, i östra delen av Tien Shan. Dess hemland är Centralasien, i synnerhet Almaty -regionen i Kazakstan.

Bild
Bild

Ett litet antal av dessa sällsynta träd växer i bergsområdena på Terskey-Alatau-åsen på Kazakiska republikens territorium. I närheten ligger byn Narynkol, som i själva verket är isolerad från civilisationen på grund av sitt läge på 2 tusen meters höjd över havet. Således, Rödbjörkens räckvidd begränsas av översvämningsområdena i två bergsfloder - Bayynkol och Tekes.

Under naturliga förhållanden med ett ganska kallt klimat växer denna representant för floran praktiskt taget på stenar. Marken för Red Birch är sten - Det här är en jord som består av stora fraktioner av småsten, samt sand, krossad sten och grus, ibland lera. Detta land bildades under rörelsen av bergsfloder, i deras kustdel.

Bild
Bild

Dels växer denna ras på den nästan kanaliska delen av floddalar med lågt kväve- och humusinnehåll . Med andra ord är detta olämpliga marker för de flesta växter. Men även under sådana ogynnsamma förhållanden kunde Yarmolenkos björk fortsätta att överleva om människor, inklusive lokala invånare, förstod vikten av att bevara denna art.

För närvarande ingår trädet i den röda boken, eftersom växten, om du inte tar upp restaureringen av sin naturliga tillväxtzon, kan försvinna för alltid från vår planets ansikte.

Bild
Bild

Orsakerna till försvinnandet

Värdet av den röda björken är att trädet kan förhindra vattendragning av bergsfloder och ackumulering av eventuella sediment, dragna och upphängda, i dem. Detta är viktigt redan eftersom reservoarer är källor till rent dricksvatten. Förutom, trädet förhindrar förstörelse av kustdelen på kusten på grund av kraftiga översvämningar och översvämningar orsakade av regn eller snösmältning.

Dessutom har Yarmolenkos björk ett dekorativt utseende och kan mycket väl användas för att anlägga stadsparker, torg och privata territorier. Men antalet av dessa träd minskar drastiskt, och nu har frågan om att rädda dem uppstått, åtminstone för att bevara dem för eftervärlden.

Bild
Bild

Vissa faktorer har lett till denna situation

  • Dessa är främst naturliga orsaker .- ett tufft klimat på grund av en lång kall period och en avlägsen plats för bosättningen Narynkol. På grund av detta tvingas lokalinvånare att lagra ved på egen hand, och därför fortsätter trädet i den röda boken att bli föremål för olaglig avverkning. Situationen förvärras av det faktum att denna ras är mycket brandfarlig.
  • Den andra inte mindre allvarliga faktorn vid växtdöd - brist på särskilt anvisade områden för betande husdjur. Trädbeståndet kunde återhämta sig på egen hand om boskapen inte regelbundet åt den unga tillväxten.
  • Men det sorgligaste är okunnigheten hos lokalbefolkningen . om det verkliga värdet av det sällsynta trädet de hugger ner.
Bild
Bild

Nu kämpar Bayynkol -skogsbruket, skapat 2004, med den barbariska inställningen till den unika björken, men böter och andra sanktioner hindrar inte människor från att förstöra hela delar av detta träd. För närvarande är det nästan omöjligt att hitta en vuxen, frisk björk - du kan bara se stubbar med skott växa på dem.

Det återstår bara att uppmana offentliga personer och statsmän att tillsammans rädda Röda Björken från fullständig förstörelse. Slutligen har försök gjorts att skapa plantskolor för odling av Yarmolenkovskaya björk , det fanns projekt om användning av trä för landskapsarkitekturer och dekoration av republikens botaniska trädgårdar. Men än så länge vet vi fortfarande väldigt lite om denna unika växt, och under nuvarande förhållanden är dess odling inte ekonomiskt lönsam.

Bild
Bild
Bild
Bild

men forskare och vanliga entusiaster ger inte upp hoppet om restaurering av de platser där detta träd växer . Låt oss hoppas att de kommer att kunna bryta igenom missförståndets mur, och en dag kommer vi att bli lättade över att förstå att Red Birch har räddats.

Rekommenderad: