Hängande Björk (28 Bilder): Beskrivning Av Vårtor Eller "gråtande" Björk, Namn På Latin. Dalekarliyskaya, Purpurea, Royal Frost Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Hängande Björk (28 Bilder): Beskrivning Av Vårtor Eller "gråtande" Björk, Namn På Latin. Dalekarliyskaya, Purpurea, Royal Frost Och Andra Sorter

Video: Hängande Björk (28 Bilder): Beskrivning Av Vårtor Eller
Video: Minecraft - HermitCraft S7#18: Base Expansion 2024, April
Hängande Björk (28 Bilder): Beskrivning Av Vårtor Eller "gråtande" Björk, Namn På Latin. Dalekarliyskaya, Purpurea, Royal Frost Och Andra Sorter
Hängande Björk (28 Bilder): Beskrivning Av Vårtor Eller "gråtande" Björk, Namn På Latin. Dalekarliyskaya, Purpurea, Royal Frost Och Andra Sorter
Anonim

Varje person från barndomen vet om den hängande björken. Många tecken, sagor och folklegender är förknippade med detta träd. Denna kultur växer nästan överallt - både i hemträdgårdar och i skogsbälten nära bosättningar. På gården används den för tillverkning av badkvastar, björkbark, som ved. Björk skiljer sig från andra grödor för sin opretentiöshet, snabba utveckling och dekorativa egenskaper.

Botanisk beskrivning

Hängande björk - latinskt namn Betula pendula, släkte - Björk (Betula), familj - Björk (Betulaceae). Kulturen har också andra namn - vårtbjörk (Betula verrucosa), gråtbjörk, hängande björk.

Bild
Bild

Kultur har en speciell livsform - meso -fanerofyt. Detta inkluderar en mängd olika träd och buskar. Dessa är växter vars förnyelseknoppar ligger ovanför marken, höjden varierar från 8 till 60 meter . Under speciella förhållanden växer björk upp till 35 meter, stamdiametern varierar från 60 till 80 centimeter. Den har en enda stam och en spridande krona, slät vit bark, som kan flagnas av i tunna lager. Närmare roten blir stammen svartgrå och grov. Till en början har stammen av unga björkar en brun nyans, och närmare 10 år blir den vit.

Bild
Bild

Björk är en enväxt, det vill säga blomställningar av olika kön (pistillat och staminat) är på samma kultur . Honfrukterna börjar dyka upp på våren när bladen är i full blom. Herrörhängen är på hösten. De växer i grupper om 1-4 bitar; under tillväxten förlängs kattungarna 2-4 gånger. Blomning sker i juni, i 15-20 dagar.

Grenarna på en björk av denna art hänger. Unga skott av grenar, som inte är ett år gamla, har vanligtvis en rödbrun nyans . De har vårtkörtlar.

Bild
Bild

Växtens knoppar är rödbruna, klibbiga, med en specifik lukt och smak av harts . Anatomiska och morfologiska drag hos bladen: i längd når de en storlek på 3,5-7 centimeter, i bredd-2,5-5,5 centimeter, har en triangulär-rombisk eller deltoidformad form med dubbla taggiga kanter.

Bild
Bild

Efter att bladen har blommat blir deras yta klibbig och slät. På framsidan är arket blank, mörkgrön i färgen, på undersidan av baksidan är ytan matt och grön. Stenens storlek är liten, 2-3 gånger kortare än själva bladet . Bladarrangemanget är nästa.

Bild
Bild

Björkblad används för att bestämma miljöns ekologiska egenskaper (föroreningsgrad); för detta används metoden för fluktuerande asymmetri (dessa är mindre avvikelser från spegelsymmetri). Med små avvikelser kan man bedöma påverkan av ogynnsamma faktorer. För bedömningen används en skala med fem poäng, där 1 poäng är normen, och 5 poäng är ett kritiskt tillstånd. En asymmetri på 5 poäng finns i områden med en hög transporthastighet och industriella utsläpp.

Bild
Bild

Kulturen kan växa under liknande förhållanden, eftersom den har höga egenskaper för damm och gas . Frukterna är ovala och har små vingar. I ett örhänge kan antalet nötter nå 500 bitar. Från september till slutet av februari faller frukterna av björken.

Bild
Bild

Björk skiljer sig i ganska intensiv tillväxt, men dess rotsystem är svagt. Under starka vindar eller stormar är trädet mest mottagligt för att stanna. Under gynnsamma förhållanden kan en kultur leva från 120 till 150 år. Hängande björk har en positiv inställning till ljus - det är en ljusälskande kultur, ibland är lätt skuggning tillåten.

Det finns också en dekorativ dvärgart av hängande björk - björk på en stam . Denna gröda har en mindre storlek som kan kontrolleras genom att bilda beskärning.

Bild
Bild

Tillväxtens hemland

Hängande björk har ett ganska brett växande område. I bergsområden kan björkskogen sträcka sig till 2100 meters höjd. I Ryssland täcker livsmiljön för vårartad björk nästan hela landets territorium - Ural, västra Sibirien, östra Sibirien, med undantag för fjärran norra och södra regioner . Den största distributionen är i den europeiska delen och mittfältet. Utanför Rysslands territorium lever kulturen i Västeuropa, Centraleuropa, Nordamerika.

Hängande björk finns både i björkskog och blandad lövskog. I stäppen bildar den ett slags”skogshöar”. Det växer lätt på eldplatser, i övergivna områden, tak på gamla hus, vägar.

Bild
Bild

Populära sorter

Björksläktet har cirka 40 arter, den mest populära är den hängande björken. Plantorna i denna kultur är ganska frostbeständiga, kan överleva temperaturer ner till -40 ° C.

Dalecarlian

Denna björks hemland är den skandinaviska halvön, på Rysslands europeiska territorium kan en sådan sort sällan hittas. Sameksisterar bra med andra typer av lövträd. Det används främst för landskapsarkitektur i Europa . Trädet planteras också av trädgårdsmästare på deras tomter.

Bild
Bild

Kulturen är ljusälskande, föredrar en jord med medelhög fuktighet, kräver inte mycket värme. Huvuddragen och skillnaden i sorten är bladens djupt dissekerade form . "Dalecarlian" björk har en spridande krona med hängande grenar och en rak stam. Växer upp till 20 meter i höjd. Rotsystemet representeras i form av en stav med tunna sidorötter som ligger närmare jordens övre lager.

Purpurea

Björk "Purpurea" har en ovanlig nyans av löv och en konisk krona, barken är mörk, svart och grå. Växten är liten och smal, växer länge, har vårtor . Den når en höjd av 10 meter och kronans diameter är 4 meter. Bladens form är rombisk, färgen är mörkröd i unga sorter, vidare får lövverket en mörklila nyans.

Bild
Bild

Växer i leriga och sandiga lerområden. Tillåt inte närheten av grundvatten. Ljusälskande kultur, i skuggan börjar det bli grönt.

Royal Frost

Royal Frost-sorten har en pyramidformad krona och når en höjd av cirka 9 meter. Bladen är lila med en slät yta, rombform. Barken är vit, i unga träd är den brons.

Björken av denna typ är ljuskrävande, men en liten skugga är också tillåten . Det är instabilt för luftföroreningar, men det lever fritt på jordar med olika sammansättning, surhet och densitet.

Bild
Bild

Det är att föredra att plantera på sandig, lera, dränerad, lätt sur och måttligt fuktig jord.

Crimson frost

Kulturen når en höjd av 20 meter, kronans täckning är cirka 6 meter. Crimson frostbjörk är ett grenigt, lövfällande, snabbt växande träd. Bladen är ovala-äggformade, spetsiga uppåt, lila i färgen.

Bild
Bild

Sorten är mycket beroende av belysning och "blommar" endast i väl upplysta områden . Kräver inte konstant vattning, fukt behövs endast under torra perioder. Kulturen är frostbeständig.

Laciniata

De största skillnaderna i sorten är den ovalformade kronan och snittade blad. På höjden växer "Laziniata" upp till 12 meter . Stammen är vit, de unga skotten är bruna.

Bild
Bild

Härdig nog, men unga träd upp till ett år kan frysa något . Ljusälskande kultur. Föredrar lerig och sandig lerjord, tolererar inte grundvatten. Inte resistent mot dåliga väderförhållanden.

Youngii

Youngii björk på en stam är ett litet träd (dvärg), har en tunn paraplyformad krona. Sortens grenar hänger ner och når markens yta, de kräver periodisk beskärning . Den växer snabbt - upp till 100 centimeter per år. I standardgrödor beror höjden på ympningen. Livslängden är upp till 120 år.

Bild
Bild

Barken är vit, brun i ung ålder och liknar al . Bladen är trekantiga och spetsiga i ändarna. Rotsystemet är väl utvecklat, men ligger på ett grunt djup.

Frostbeständig. Under vintern kan olika gnagare skada den.

Trosts the Dwarf

Björk "Trosts Dwarf" (öppnade 1978 i USA) är en miniatyrsort med en öppnad krona, bladen är som en ormbunke. De har en starkt dissekerad form och når 5 centimeter i storlek.

Bild
Bild

Huvudskillnaden mellan kultur är en dvärgform. Trädets höjd överstiger inte 1,5 meter, bredden är 1,8 meter. Den kan växa i områden med nästan vilken jord som helst . Mycket härdig och ljuskrävande, även om den tål en liten skugga.

Övrig

Lång bagage Är en lövande sort med en paraplyformad krona. Trädets höjd når 10 meter, kronans bredd är 5 meter. Bladen är stora i storlek med en blank yta, kan bli upp till 10 centimeter långa. Barken är vit.

Bild
Bild

" Crispa " - björkens höjd är högst 8 meter. Bladen är djupt dissekerade, ljusgröna. Fotofil och frostbeständig kultur. Tål lätt torra perioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gracilis " - av alla hängande former är detta det mest graciösa och känsliga. Den når en höjd av 10 meter, men den växer ganska långsamt. I 20 år växer den med cirka 5 meter. Frostbeständig, inte rädd för torka.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Hängande björk som växer på stadens territorium lever sällan mer än 150 år. Men tack vare korrekt plantering och vård kan åldern nå 500 år. För att odla ett träd på egen hand måste du först ta hänsyn till jordens skick . Det måste vara fuktigt och ha ett bra dräneringsskikt. I inget fall ska det finnas grundvatten i närheten. Kulturen är inte rädd för torka, men i torrt väder behöver den vattnas i tid.

Frö planteras omedelbart efter skörd.

Bild
Bild

För spiring behövs inga speciella förhållanden, ett svalt och väl upplyst växthus räcker. Fröna läggs på jorden täckt med mulch . Efter att fröna har spirat, läggs de i separata krukor och förvaras på en sval plats. På våren, när frosten är över, planteras plantorna i öppen mark . Om kulturen planterades omedelbart i öppen mark, kan plantan inte transplanteras till en ny plats på två år.

Vårtbjörk är opretentiös att ta hand om, den viktigaste punkten är tillräcklig belysning . Avståndet mellan skotten bör vara cirka 4 meter. Vattna trädet direkt till roten. Vattning efter plantering bör göras ofta, men i små portioner vatten.

Bild
Bild

Så att björkens krona i framtiden inte kastar för mycket skugga på platsen, den bildas med beskärare och sax . För att trädet ska ha en gråtande kronform kan det ympas. Men eftersom det är svårt att göra det själv är det bättre att köpa en redan ympad planta i butiken.

Fortplantning

Förökning av silverbjörk kan ske på två sätt

  • I naturen växten är så seg att den kan gro mer än en gång på platsen där en brand en gång inträffade. Reproduktion sker vanligtvis i öppna områden, genom frön från kvinnliga blomställningar. Trädet börjar bära frukt först vid tionde levnadsåret. Frön faller 2 gånger: en del på hösten, den andra på våren.
  • Konstgjord reproduktion används för dekoration. Till att börja med får fröna mogna - detta kan bestämmas av hur intensivt örhängen har blivit bruna. Mognaden pågår till hösten.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Skadedjur börjar dyka upp på ett försvagat träd - det kan vara tinder svamp, björksvamp, honungsagar, chaga … Dessutom parasiterar chaga endast på levande björkar. Räder silkesmasklarver, rörlöpare, majbaggar löv är vanligtvis utsatta.

Bild
Bild

Barken på ett träd för många insekter fungerar som en speciell plats för att lägga larver - en liknande process skadar också trädet.

Använd i landskapsdesign

Hängande björk av prydnadsvarianter går mycket bra med olika träd- och buskarter. Till exempel, med barrgrödor du kan skapa en intressant kontrast - på hösten blir björken gul och nålarna förblir gröna.

Bild
Bild

Den mest populära av prydnadsgrödorna är standardbjörken. Dess grenar växer strikt nedåt och behöver regelbundet bearbetas. Kronen kan formas på de mest intressanta sätten.

Bild
Bild

Vårt björk används för landskapsarkitektur - skogsparkzoner, gränder, privata gods.

Rekommenderad: