Björksjuvel (31 Bilder): Skillnader Mellan Björksjuvel Och Burl. Vad Det är? Skärbräda Och Annat Hantverk Från Suvel

Innehållsförteckning:

Video: Björksjuvel (31 Bilder): Skillnader Mellan Björksjuvel Och Burl. Vad Det är? Skärbräda Och Annat Hantverk Från Suvel

Video: Björksjuvel (31 Bilder): Skillnader Mellan Björksjuvel Och Burl. Vad Det är? Skärbräda Och Annat Hantverk Från Suvel
Video: Cleaning a Cutting Board 2024, Maj
Björksjuvel (31 Bilder): Skillnader Mellan Björksjuvel Och Burl. Vad Det är? Skärbräda Och Annat Hantverk Från Suvel
Björksjuvel (31 Bilder): Skillnader Mellan Björksjuvel Och Burl. Vad Det är? Skärbräda Och Annat Hantverk Från Suvel
Anonim

Björksvel är en ovanlig naturlig formation, som populärt kallas björkben. De hantverkare som är specialiserade på träbearbetning vet värdet av denna ovanliga tillväxt. Genom att arbeta med suvel kan du göra vackra produkter med trevliga och högkvalitativa naturegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Suvel är en utväxtresurs för en person, men för björken i sig betyder det inget bra. Denna tillväxt uppstår på grund av en trädsjukdom (bildligt talat på grund av björkcancer) . Vanligtvis är det en klump, vriden och vävd, utan en tydlig geometrisk form. Ett annat populärt namn för uppbyggnaden är swil. Och den här svinen växer 2, eller till och med 3 gånger snabbare än själva trädet.

I form liknar den antingen en droppe eller en boll eller något i genomsnitt . Tillväxten ligger runt en gren eller stam. På björk finns sådana formationer ofta, även om det är omöjligt att säga exakt vad som orsakade dem och varför de utvecklas. Det antas att suveln uppstår på grund av attacken av trädet av svampen. Men mekanisk skada på björk kan inte uteslutas.

Men denna utväxt kallas för ett trädben eftersom snittet på suveln liknar ränder av marmor, med ett tvärsnitt och strålar som är karakteristiska för materialet, och tunna partiklar av suveln kan till och med ses genom. Någon likhet med benvävnadens struktur gissas faktiskt . Det är sant att vävnadstätheten i uppbyggnaden är fortfarande mindre - det här träet är inte lika starkt som till exempel burl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att suveln växer till en enorm storlek. Om du kommer till Vatikanen kan du se där ett dopfunt, som är tillverkat av en enda bit suvel klippt från ett träd . Det är sant att den gigantiska storleken inte är lika med materialets kvalitet. Vanligtvis är ju mindre björkbenet desto ljusare och rikare är det inre mönstret. Men i alla fall är tillväxtens inre mönster mjukt, utan pincett och nålar.

Inuti liknar suveln pärlemor-naturligtvis i en nyans . Det kan vara annorlunda, det kan vara vitare, mörkare, rikare eller mer blekt. Ibland är suvelen som bärnstensfärgad inuti, den är mer brun, rosa eller till och med grönaktig. Skuggan av uppbyggnaden inuti beror på var björken växer, liksom på den efterföljande torkningen av denna del av trädet.

Bild
Bild

Förresten, suvel kan provoceras. Vissa människor leder helt enkelt en björkstam eller en specifik gren av ett träd . På platsen för förträngningen bildas en utbuktning, som skapas av årsringar. Men om respekt för naturen är en prioritet bör du inte göra detta.

Suvel är också en fördelaktig naturlig formation eftersom den beter sig bra under bearbetning . Uppbyggnaden lämpar sig väl för slipning, perfekt polerad. Slutligen är utbildningens huvudvärde samma pärlemorskärning som liknar marmor. Den leker med fläckar i solen, charmar med sin konsistens och föder till och med något slags inre ljus. Det är omöjligt att säga säkert, ser på tillväxten på en björk, vad det är inuti, men vissa förutsägelser kan göras.

Ju mer klumpig och vriden uppbyggnaden, desto rikare och mer intressant är dess inre mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från ett munskydd?

Först är det värt att säga vad en keps är. Han har också ett alternativt populärt namn - "häxkvast ". Denna bildning, i motsats till suvel, är av godartad natur. Knölar växer på en björkstam eller kvist. Detta är inte någon form av boll eller stor droppe, utan en nodulär formation, med många stötar som skapar vilande njurar (eller oväntade). Dessa formationer liknar antingen taggar eller knölar. Det är inte förvånande om små skott och små kvistar kommer att växa på burl, direkt från tarmen. Med en virvel är det inte aktuellt.

Skillnaderna mellan dessa enheter är betydande.

Till exempel är en burl en sällsynt och framgångsrik fynd . Man tror att den kan hittas på ett av 3-5 tusen träd. Suvel är lättare att hitta. På björkar hittar människor ofta en rotbur, och den kan också vara av imponerande storlek. Det är inte lika lätt att bearbeta en burl som en suvel, men stötar, stötar och taggar gör sig gällande. Men det ska inte vara några problem med slipning och polering.

Bild
Bild

Träet i suveln är inte lika starkt som burlet . Det är minst dubbelt så starkt som björkens som burlet växte på. Cigarettlådor och lådor, örhängen, armband, hårnålar och liten dekor är ofta gjorda av burl. Men ett snidat mönster på locket skapas aldrig (ja, kanske bara desperata experimenterande), eftersom det kommer att vara överflödigt.

Strukturen och strukturen i detta sällsynta träelement behöver inte överdriven inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos arbetsstycket

Du måste leta efter en ovanlig utbuktning, naturligtvis, i skogen. Både burl och swil, förresten, förväxlas mycket ofta med träig svamp. Dess namn är till och med svårt att komma ihåg - Inonotus är avfasad . Men för att uttrycka det enkelt är detta vad folk kallar chaga.

En sådan svamp växer på en björk, och det är möjligt att möta den på ett träd oftare än en suvel, och ännu mer en burl.

Bild
Bild

Här är några tips för att hitta och skörda en virvel

  1. Klippning av swile är optimalt på hösten (liksom burl). Om de redan är mycket knotiga är höstskörd särskilt lämpligt.
  2. Att klippa upp uppbyggnaden är inte lätt - du kan behöva använda en motorsåg för detta. Det är sant att även här kan ett problem uppstå - sågkedjorna blir snabbt trubbiga under påverkan av en envis, mycket hållbar uppbyggnad.
  3. I avsaknad av motorsåg är ett handverktyg också lämpligt, men bara ett med kraftigt vassa tänder. Om sågen är tråkig blir det svårt för både befälhavaren och trädet, som skadas farligt av sådana manipulationer.
  4. Så att en onödig ihåla inte av misstag bildas på trädet, bör platserna där snittet skärs täckas med trädgårdslack så snart som möjligt. Istället för var kommer lera och kitt med oljefärg att göra.
  5. Om en svallning av stora storlekar hittas är det värt att allvarligt överväga om man ska klippa ner formationen. Om du tar bort en sådan utväxt från ett träd kan du orsaka allvarlig skada på det: såret blir så allvarligt att trädet riskerar att dö.
  6. Initial behandling är variabel. Du kan lämna träet utomhus under de mest naturliga förhållandena, men det kommer att ta ett eller två år att torka naturligt. Du kan påskynda processen enligt följande: barken avlägsnas från arbetsstycket, lindas i tidning, läggs i en svart polyetenpåse. Papperet kommer att förhindra att materialet rusar till värme, och påsen skapar en växthuseffekt. Om suveln torkas ute värms den svarta polyeten snabbt upp från solen, om den är hemma - från batteriet. Processen är enhetlig, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att spricka trädet. Väskan är bunden och lämnar en liten ventil. Allt kommer att ta cirka 25 dagar.

Men insamling, torkning är bara början på processen. Därefter måste souvelen tillagas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetar hemligheter

Tillagningsmetoden som beskrivs nedan är ganska populär. Dessutom är det lämpligt både att ge träet önskad nyans, och att tvinga torkning, och att göra det naturliga mönstret mer uttrycksfullt.

Suveli tillagas enligt ett visst schema

  1. Endast arbetsstycken som skalas från bark läggs i pannan . De hälls med vatten så att vätskan täcker materialet med 3 cm. Tillsätt sedan 2 matskedar salt till 1 liter vatten, sätt på behållaren. Sågspån läggs till lösningen: al eller björk är lämpliga, nålarna fungerar också. De behövs som ett naturligt färgämne.
  2. När vattnet har kokat minskar värmen och kokningen varar i 4 timmar . Om du måste bearbeta ett mycket stort arbetsstycke - alla 6 timmar. Därefter dräneras vattnet, träet får torka. På den andra och tredje dagen upprepas processerna. Totalt ska tillagningen ta minst 12 timmar (upp till 18) tre dagar i rad.

Varför det är nödvändigt att laga mat i en saltlösning - enkel fysik fungerar. Det finns saft i trädet, och dess densitet är lägre än saltlösningens. Under tillagning kommer vatten in i materialet, uttorkning börjar. Trädsaften förskjuts och saltlösningen absorberas. Det är så den elementära diffusionen av vätskan sker och uppbyggnaden torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillagning måste materialet förpackas i tidningen och skickas i en påse. Nästa dag är simningen fortfarande våt och kan torka ut utan extra åtgärder . I extrema fall kan du torka materialet ytterligare en dag i tidningen.

Bearbetningen av uppbyggnaden är grov och slutgiltig . Vid grovbearbetning görs ett sågsnitt i materialet, vilket är tilltalande för produktens framtida form. Om det till exempel är en skål väljs den inre delen uppifrån och ner. Överskott av trä avlägsnas genom att flytta från väggarna till mitten, med en vinkel på 45 grader. En borr eller mejsel hjälper till med detta. Det är särskilt inte nödvändigt att tunna väggarna: när de torkar kan de visa sig vara för ömtåliga, även sprickbildning är inte uteslutet. När produkten är i sin ursprungliga form får den stå utomhus i ett par dagar, inte i direkt solljus.

Bild
Bild

Efterbehandling är avlägsnandet av formens vinkel, det maximala framsteget till produktens slutliga utseende, avslöjandet av björkbenets struktur.

Om brister i detta arbetsmaterial avslöjar små sprickor, hjälper en blandning av lim och sågspån. Efter det kan du rengöra grovheten: med en rasp eller en skrapa fungerar stålborsten också . Det är nödvändigt att agera ofta och smått, noggrant. Du kan slipa produkten med en borr, eller bättre för hand - med ett sandpapper.

Det återstår bara att rengöra den färdiga produkten från damm, för att protonera, om så är avsikten . Träväxt behandlas ibland med lack, ibland med vax, och hettorkande olja används också. Och denna process är lång, arbetskostnaderna är betydande. Men det finns trots allt många produkter gjorda av suvel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Hantverk tillverkade av björkben är varierade - vad författarens fantasi inte kommer att skapa. Smycken anses vara de mest populära: originalsmycken, som idag, i en tid med ekostil, är boho-designtrender särskilt efterfrågade . Sådana smycken passar dem som älskar naturmaterial, naturliga färger - beige, mjölkigt, grönt, sand.

Bild
Bild

De gör mycket vackra rätter av björkben . Det mest populära namnet idag är förmodligen skärbrädor. Men knivarnas handtag konkurrerar naturligtvis med brädorna - och detta är redan en tradition. Materialet är tätt, lätt att arbeta med, mycket vackert, därför kommer knivhandtag säkert att vara efterfrågade. Knivar tjänar i åratal, till och med årtionden. Reparation i köket kan förändras, en stor del av disken också, så knivar behöver ett gediget och vackert, tidlöst och föränderligt sätt. Och björkbenshandtagen passar perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Siffror av fåglar och djur låter dig också göra en suvel, eftersom trämönstret så visuellt upprepar fjäderdräkten av en orm eller pälsen från djur . Själva materialets böjningar inspirerar författaren, berätta för mästaren vad han exakt ska göra. Träritning är kanske inte ett självständigt hantverk, utan en del av dekorationen av en målning, panel eller annat konstföremål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett ord, någon som älskar att pyssla med trä, vet värdet av träinredning, kommer att ha 100 och 1 idé om en björktillväxt som kallas suvel . Och du kan vara säker på att björkbenet kommer att fungera i många år.

Rekommenderad: