Willow Spröd "Bulata" (19 Bilder): Beskrivning Av Sfärisk Pil, Användning I Landskapsdesign, Tips För Vård

Innehållsförteckning:

Video: Willow Spröd "Bulata" (19 Bilder): Beskrivning Av Sfärisk Pil, Användning I Landskapsdesign, Tips För Vård

Video: Willow Spröd
Video: *FREE* 6dogs Type Beat - "Willows" 2024, April
Willow Spröd "Bulata" (19 Bilder): Beskrivning Av Sfärisk Pil, Användning I Landskapsdesign, Tips För Vård
Willow Spröd "Bulata" (19 Bilder): Beskrivning Av Sfärisk Pil, Användning I Landskapsdesign, Tips För Vård
Anonim

Willow spröda "Bulata" är en av de mest attraktiva företrädarna för pilfamiljen. Anläggningens funktioner gör det möjligt att använda den för dekorativa ändamål i landskapsdesign. I artikeln kommer vi att överväga beskrivningen av trädet, reglerna för plantering och vård, och också berätta hur pilen används för att dekorera trädgårdar och parker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den spröda pilen "Bulata", det latinska namnet på Salix fragilis bullata, tillhör medelstora stenar och kan nå en höjd av 10-14 meter. Kronans stora sfäriska form har en diameter på 8-12 meter. De spridande grenarna bildar ett slags paraply, som liknar en snygg cirkel. " Bulata" fick sitt andra namn "sprött", eftersom plantans grenar blir mycket spröda under det fjärde tillväxtåret . Under de första åren av livet liknar växten en tät buske, men i vuxen ålder kan den ha flera stammar och en stor, spridande krona.

Huvuddragen i denna typ av pil är riktningen på grenarna som bara växer uppåt . På avstånd ser kronan ut som en mörkgrön velour - detta beror på att små grenar och lövverk är koncentrerade på det yttre lagret. Inuti finns det större grenar, liknande ekrarna till ett paraply. Även när lövverket börjar falla ser den spröda pilen”Bulata” väldigt solid ut på grund av de nära skotten, och på vintern liknar växten en smidd boll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De ljusgröna, långsträckta bladen har en blank yta som lyser i solen. Bladens längd är vanligtvis 10 cm och bredden är 1, 2 cm. På höstsäsongen blir kronan praktiskt taget inte gul, lövverket faller grönt. På grund av den ökade bräckligheten faller små grenar, bara de starkaste återstår och bildar trädets ryggrad. I mars börjar mörka knoppar dyka upp, nästan svarta. Den spröda pilen "Bulata" börjar blomma och öppnar löv i slutet av april . Växtens blommor är gula örhängen med uttalade ståndare. Denna representant för pilfamiljen är en utmärkt honungsväxt.

Den genomsnittliga livslängden för en växt är 50-80 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Willows är ganska opretentiösa träd i vård och plantering. De kan anpassa sig till nästan alla miljöer. För att uppnå bästa effekt rekommenderas dock att "Bulat" -pilen planteras på en solig plats, delvis skugga är också lämplig. Det mest gynnsamma för ett träd är en fuktig, lerig jord, det är önskvärt att det finns en reservoar i närheten för att fylla på fuktreserver . Denna växt kan överleva en kort torka eller vattendragning, men den kommer inte att slå rot på saltlösning och komprimerad jord.

Försök att undvika områden med stark vind - spröda grenar faller så hårt . Var noga med att skaka av snön så att den inte samlas på grenarna och bryter av dem. Den spröda pilen”Bulata” rotar sig väl i staden. Hög frostbeständighet gör att du kan överleva även en ogynnsam vinter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att trädet ska behålla sitt attraktiva utseende under en lång tid är korrekt vård nödvändig. Medan trädet fortfarande växer är det lämpligt att binda grenarna för att göra det lättare att motstå starka vindar . Regelbunden mulchning av jorden hjälper till att hålla den fuktig längre. För unga växter, i stället för mulching, är det bättre att utföra en lossningsprocess, som består i att rensa jorden djupt runt stammen. Regelbunden vattning krävs, särskilt på sommaren, när solen är varm. Willows är fuktälskande växter.

Mata med specialgödsel och torv en gång per säsong … Unga skott måste förstärkas på vintern. För att göra detta, täck botten av stammen med halm och bind det med en trasa. För att ge Bulat -pilen ett intressant utseende kan du beskära kronan i början av april. Till att börja med avlägsnas torra och brutna grenar och sedan bildas en snygg boll. Ytterligare beskärning kan göras på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Willow spröda "Bulata" förökas av sticklingar. Ofta sker denna process naturligt, eftersom små grenar bryter av sig själva och faller ner i jorden och börjar gro. På vissa ställen uppträder riktiga pilskogar på liknande sätt. För att odla en pil från en skärning måste du sticka en gren i jorden som är fuktad med torv . Efter 10 dagar kommer plantan att rota, efter ytterligare en månad kan den transplanteras från krukan till platsen. Denna pilras växer ganska snabbt och når den tre år gammal når en höjd av 4 m, och krondiametern är 2 m. Ju äldre växten blir, desto svårare är det för den att överföra en transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper en redan odlad växt för platsen, välj de minsta träden.

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet är representanter för pilfamiljen ganska resistenta mot skadedjur och sjukdomar. Tyvärr är även sådana hårda växter ibland hotade. Om trädet är sjukt är det nödvändigt att beskära de drabbade områdena omedelbart. För att förhindra sjukdomar och svampar sprutas trädstammen med speciella medel . Insekter sparas av insekticider, som sprutas i botten av stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Spröd pil "Bulata" är ett dekorativt träd som låter dig skapa riktiga trädgårdskompositioner på platsen eller i parken. Många människor organiserar häckar och planterar denna ras i rad . "Bulata" kan användas både för gruppplantering och som en enda accent i trädgården. Den sfäriska kronan lämpar sig lätt för gjutning, intressanta former kan skäras ur den.

Bild
Bild

Växten ser särskilt vacker ut i parker i början av mars, när Bulat -pilens stam börjar bli grön . Ser väldigt snyggt ut på avstånd. De odlade representanterna för växten skiljer sig markant från de vilda, eftersom de senare inte utsätts för regelbunden beskärning respektive ser mindre välvårdade ut. Träd, som ständigt omhändertas, är otroligt snygga och pryder parkernas, reservoarernas och torgens stigar. Många trädgårdsmästare snider ovanliga geometriska former - denna typ av krona låter dig experimentera.

Bild
Bild

På grund av den gjutna skuggans stora storlek används ofta den spröda pilen "Bulata" för att skapa en mysig viloplats i parken eller på platsen för ett lanthus. Ägarna till elitkaféer och restauranger dekorerar sommarverandor med unga individer. Tack vare den täta kronan kommer besökarna att skyddas från nyfikna ögon.

Rekommenderad: