Willow Staket (46 Bilder): Hur Man Gör En Häck Från Levande Pil Och Korgstavar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vävmönster

Innehållsförteckning:

Video: Willow Staket (46 Bilder): Hur Man Gör En Häck Från Levande Pil Och Korgstavar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vävmönster

Video: Willow Staket (46 Bilder): Hur Man Gör En Häck Från Levande Pil Och Korgstavar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vävmönster
Video: Plantera häckplantor - gör så här 2024, Maj
Willow Staket (46 Bilder): Hur Man Gör En Häck Från Levande Pil Och Korgstavar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vävmönster
Willow Staket (46 Bilder): Hur Man Gör En Häck Från Levande Pil Och Korgstavar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Vävmönster
Anonim

Det är ingen hemlighet att bakom ett vackert staket kan du gömma dig för nyfikna ögon och organisera ditt mysiga utrymme. Och staketet behöver inte vara betong, tegel, järn. En verkligt graciös häck är en levande struktur. Ett exempel på detta skulle vara ett pilstaket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns många lämpliga växter för att skapa en häck, men pil är praktiskt taget konkurrensutsatt. Trädgårdsmästare har länge uppskattat hennes smidighet och opretentiöshet. Bland andra fördelar med pil för att skapa en häck utmärks följande:

  • designen kommer att vara hållbar;
  • växten rotar sig lätt;
  • pil är lätt att ta hand om;
  • den växer snabbt, ger sidoskott aktivt;
  • förökar sig perfekt genom sticklingar;
  • växten är frostbeständig;
  • skyddar webbplatsen på ett tillförlitligt sätt från vinden;
  • tillåter inte djur att komma in i territoriet.

Slutligen är det väldigt vackert. Men häcken kommer att ta sitt sista utseende om 2-3 år efter installationen av strukturen. Willow skapar både monolitiska häckar och komplexa korgformar . Med hjälp av ett pilstaket kan utrymmet zoneras, och denna teknik används ofta av landskapsdesigners.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men växten har faktiskt bara ett minus - trädet växer snabbt. Faktiskt, samtidigt är dessa egenskaper hos trädet både ett plus och ett minus. Pil kommer snabbt och pålitligt att ge mycket tillväxt, de måste ständigt rotas upp för att behålla häckens form.

Bild
Bild

Vilka sorter passar?

Om det beslutas att göra ett sådant levande staket är nästa steg att välja en sort. Willow tillhör pilfamiljen, som är ett halvtusen arter. Växten rotar aktivt i ett måttligt svalt klimat. För att skapa en häck behövs inte sällsynta sorter: de mest populära och opretentiösa kommer att göra. Det här är de sorter som ofta används för häckar.

Lila Nana . Denna sort tillhör buskar. Växten kan sträcka sig upp till 4 m, har blåaktiga blad med en "grå" blomma. Sorten blommar under den första sommarmånaden. Honungsörhängen blir lila, därav namnet på sorten. Humlor och fjärilar flockas till blommorna. Förresten, denna sort anses vara användbar för en stadsbo: den neutraliserar skadliga föroreningar i luften (inte helt, naturligtvis, men trädet utför verkligen vissa funktioner av sanitet). Om du bryr dig om en pilhäck av denna sort kommer den att hålla i 30 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Järnek . Och denna sort är förmodligen den mest populära ur byggnadsbygdens synvinkel. En rundad buske kan bli upp till 9 m. Holly willow gör faktiskt inte anspråk på jorden, den är så opretentiös som möjligt. Hon behöver inte riklig vattning, eftersom sandstenar och leror är normal jord för detta träd. Förresten, förutom levande staket, vävs ofta olika inrednings- och inredningsartiklar av pil av denna sort. Trädet växer bra. Det är intressant att många av denna pilras är mer känd under namnet "pil".

Bild
Bild
Bild
Bild

Babylonisk (gråtande) . Detta dekorativa träd är också opretentiöst för markens egenskaper, det slår rot nästan överallt. Sorten är hög: trädet kan stiga upp till 12 m. Det planteras nära vattenkroppar. Trädets grenar hänger ner, deras färg är rödgul. Sorten växer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urallindning . Det är en kula pil som ser bra ut under alla årstider. Inte en särskilt hög sort, den växer upp till 3,5 m. Den tål frisyrer bra, bygger upp grön massa väl. Men växten är ganska nyckfull: åtminstone gillar den inte ett torrt klimat. Trädet behöver inte bara vattnas, utan också att spraya kronan i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volchnikovaya . Den växer upp till 6 m, blommar tidigt - i april -maj. Dess blad är glansiga. Detta är en honungsort, pilen växer mycket snabbt, den är lojal mot hårklippningar. Det planteras vanligtvis i sandjord, men kalksten och lera är mer lämpade för det. Sorten är frostbeständig. Trädet kommer att bli en riktig häck om 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stångformad . Den växer mycket snabbt och används främst för vävning. Den växer upp till 6 m. Sortens grenar är upprätt, har en gråaktig nyans. Bra för häckar också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många alternativ för att skapa ett trädliknande staket. Om denna punkt har passerat är det dags att bestämma enligt vilket schema staketet ska släpas efter.

Vävmönster

Var och en av scheman är vacker på sitt eget sätt. Det är också omöjligt att säga att det ena är mycket mer komplicerat än det andra. Vilka alternativ finns?

  • Vävning i en stav . I detta fall planteras plantorna med mellanrum på 10-20 cm. Visst, efter övervintring kan inte alla skott komma till liv, du måste vara förberedd på detta.
  • Väver i 2-3 stavar . Sådan vävning lämnar ingen chans för mönstret att sönderfalla. Med detta schema måste du plantera inte en växt, men två (eller till och med tre).
  • Korsflätning . Alternativet liknar det första. Vid vävning kommer plantorna att stå diagonalt, därför planteras en upprätt stång och diagonala är redan fästa på den. Denna stång kommer att vara basen för hela strukturen, staketet kommer att vara starkt, det kommer inte att falla sönder.

Det finns ett annat alternativ som ännu inte är särskilt populärt - eller, mer exakt, inte riktigt bekant för våra breddgrader. Landskapsdesigners har nu detta alternativ: fristående vide. Trädet planteras på en permanent plats. Pilstammen beskärs ständigt under de två första åren för att förhindra tillväxt av sidoskott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Valet av verktyg beror på vilket vävmönster som väljs. För att bygga ett vertikalt staket behöver du:

  • sekatör;
  • klubba;
  • tråd;
  • naglar;
  • en hammare;
  • pinnar;
  • rep.

För att bygga ett horisontellt staket, kom till nytta:

  • hammare och spikar;
  • sekatör;
  • rep (eller tråd eller tejp).

Steg-för-steg-instruktioner kan kräva ytterligare verktyg. Men vanligtvis är detta vad som finns på gården; ett separat köp krävs inte.

Bild
Bild

Hur man gör det?

Ägaren till webbplatsen har två alternativ - att bilda ett grönt staket från ett levande träd med egna händer eller att skapa en dekorativ häck från kvistar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en levande pil

Du kan plantera ett träd från april till november, allt beror på det regionala klimatet. Om växten är termofil (en specifik sort) kan den planteras under senvåren, försommaren.

Planteringsmaterial måste beredas på våren, innan bladen dyker upp, eller på hösten, efter att bladen faller.

Kraftfulla utvecklade skott klipps från huvudträdet och delas in i sticklingar, cirka 30 cm långa . Det ska finnas 7 tillväxtknoppar på handtaget. Om det beslutas att klippa gröna skott är deras längd upp till 1,5 m. Detta är början på processen att göra ett staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att göra en häck i landet

  1. De avskurna grenarna är inslagna i polyeten, du kan också gräva dem i lätt fuktig sand. På så sätt bevaras de bättre fram till avstigning.
  2. Platsen måste också förberedas - rengöras från ogräs, grävas upp, lossas. Sticklingarna fastnar i en ganska fuktig jord, en eller två tillväxtknoppar ska ligga kvar på ytan.
  3. Varje skärning ska vattnas rikligt (20-25 liter vatten).
  4. För att staketet ska komma ut jämnt sätts pinnar i förväg på den angivna platsen, repet dras. Inte alla ägare gör detta, många bestämmer sig för att bygga ett staket och litar på ögonen. Men med rep och pinnar är det säkrare.
  5. För större förtroende kan sticklingarnas baser blötläggas i vatten i 2-3 dagar eller strö över en tillväxtstimulator (i pulverform).
  6. Om häcken har mer dekorativa uppgifter kan sticklingarna planteras på ett avstånd av 1,5-2 m. Om du vill bilda ett tjockare staket planteras pilarna i 2 rader med ett rutmönster. Avståndet mellan träden är 0,7-1 m. Om pilsorterna är dvärg (kant) planteras de var 0,4 m, åtminstone.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är allt, inget annat behöver göras på avstigningsdagen. Och då tar det tid att bygga en häck. Staketet kommer att behålla sin form bra, men det behöver regelbunden beskärning. Annars kommer willow -djungeln att växa på platsen. För första gången skickas träd för "kapning" ett år efter plantering . Det är nödvändigt att beskriva staketets konfiguration, det kan vara runt, pyramidalt, rektangulärt, som påminner om en trapets. Därefter upprepas hårklippningar två gånger: i april och augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från kvistar

Annars kallas det för pilgranstängsel, wattle. Pilgrenar är flexibla och smidiga. Men pilträdet behöver också förberedande: det kommer inte att fungera att ta det bara klippa och väva ett staket från grenarna. Kvistarna måste först ångas, så de blir ännu mer flexibla. Här är standardinstruktionerna för att bygga en häck.

  1. Sajten markeras. Pinnar körs in i hörnen. En nylonsnöre eller garn dras mellan tapparna. Längs med tråden markeras platser där det kommer att finnas mellanstolpar.
  2. Hål måste borras i marken (0,5 m). Racks installeras (de rengörs från bark, blötläggs i ett antiseptiskt medel etc.) Den begravda delen är belagd med mastik eller tjära.
  3. En sladd dras längs topparna på hörnstöden som är installerade i urtagningarna, spänningens noggrannhet kontrolleras. Mellanpinnar exponeras också längs sladden.
  4. Med en tvådelad gaffel rengörs stavarna från barken. Barken ska lossna lätt, annars är pilen inte tillräckligt blötläggd.
  5. Den nedre raden är vävning, som är 15 cm bakom marken. Här används tjockare stavar. Separat, som består av en rad stavar, staplas med en överlappning i ett rack. Således kommer den första staven att gå runt 4 stolpar, den andra kommer att gå runt från den tredje.
  6. Den nedre raden kan förstärkas med tråd.
  7. Där den första raden går förbi rackets framsida, kommer den andra att placeras bakom. Och detta kommer att bli den efterföljande växlingen. Efter fyra rader måste flätan förstärkas med en klubba.
  8. En tråd vävs var 7: e rad, så staketet förstärks.

Ändarna på varje rad måste skäras, skruvas till de extrema stöden. Arbetet är gjort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

När det gäller en rabatt, en blomsterträdgård, en blommande buske, vård behövs, det gör ett pilstaket, särskilt ett levande, snabbt växande. Små tips för nybörjare trädgårdsmästare:

  • om en”skallig fläck” dyker upp i staketet kan den inte återupplivas, du måste sätta in en ny växt;
  • unga grenar jämnas med beskärningsaxar eller trädgårdssaxar, tjocka - med en borstklippare;
  • kemiska medel används som en sista utväg, såvida inte orsaken till lesionen är exakt fastställd och det inte finns något annat sätt att korrigera det;
  • toppdressing ska doseras;
  • regelbunden vattning krävs för vårplanteringar;
  • endast friskt, beprövat material bör användas för avstigning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ordentligt förbereder grenar för en korgstruktur, om du fördjupar pelarna korrekt, kräver ett sådant staket faktiskt inte underhåll . Men glöm inte den snabba behandlingen med ett antiseptiskt medel. Mattlack används, liksom bilolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Och sådana exempel kommer att inspirera till att dekorera webbplatsen

Kombinerad konstruktion av okomplicerad vävning

Bild
Bild

Rundheten är också attraktiv

Bild
Bild

Färgkombinationen är underbar

Bild
Bild

Landskapsarkitektur är en hel vetenskap

Bild
Bild

En nybörjare kan också göra det

Bild
Bild

Det ser naturligt och lakoniskt ut

Rekommenderad: