Korkek (28 Bilder): Varför Samla Bark? Dör Trädet Efter Att Barken Tagits Bort? Var Växer Den I Ryssland Och Hur Används Den?

Innehållsförteckning:

Video: Korkek (28 Bilder): Varför Samla Bark? Dör Trädet Efter Att Barken Tagits Bort? Var Växer Den I Ryssland Och Hur Används Den?

Video: Korkek (28 Bilder): Varför Samla Bark? Dör Trädet Efter Att Barken Tagits Bort? Var Växer Den I Ryssland Och Hur Används Den?
Video: En person död efter en brand i stuga 2024, Maj
Korkek (28 Bilder): Varför Samla Bark? Dör Trädet Efter Att Barken Tagits Bort? Var Växer Den I Ryssland Och Hur Används Den?
Korkek (28 Bilder): Varför Samla Bark? Dör Trädet Efter Att Barken Tagits Bort? Var Växer Den I Ryssland Och Hur Används Den?
Anonim

Människan har länge lärt sig att använda naturens gåvor för sitt eget bästa. Miljövänliga, pålitliga material används inom många områden av mänsklig aktivitet. En av naturens fantastiska gåvor är korken.

Materialet som utvinns ur det anses verkligen unikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Korken är en av arterna av släktet ek, tillhör bokfamiljen. Ett vintergrönt träd kan växa upp till 20 m. Vid mogen ålder har det en stor stam omkrets, som når en diameter på 1 m. Ett karakteristiskt drag är bildandet av ett tjockt korkskikt vid barken på stammen och grenarna . På unga skott är det kortikala skiktet frånvarande, de är täckta med en tjock filt gulgrå pubescens. Det spridande trädet har ett kraftfullt rotsystem.

Bladet växer från bladbladet, som kan bli upp till 1,5 cm långt . Bladen är ovala, upp till 7 cm långa och 3,5 cm breda. Bladen kallas helkantade, de kan ha ett litet antal vassa tänder. Eftersom trädet är vintergrönt är dess blad läderiga. Deras ovansida är blank, mörkgrön, undersidan har grå pubescens, i sällsynta fall kan den vara nästan naken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomning observeras vanligtvis i maj. Redan det första året mognar frukterna på växten: ekollon. Peduncle är kort: upp till 2 cm, 1-3 ekollon visas på den. Frukterna är ovala, 3 cm långa och 1,5 cm i diameter. Ekollonen är i en liten kopp (5 mm).

Korkek är en termofil växt, frost under -20 grader är dödligt för den . Trädet skyddas från många ogynnsamma miljöfaktorer av ett tjockt lager av specifik korkbark, tack vare vilket det fick sitt namn. Korken har en tät cellulär struktur. Den bildas av små celler som är anslutna till varandra. Denna struktur kan jämföras med en honungskaka. Det intercellulära utrymmet är fyllt med gasformiga ämnen.

Ett intressant faktum är att trädet värderas just för sin bark.

Dess trä anses inte vara ett värdefullt material, eftersom det är mycket tungt, snabbt ruttnar, spricker, vrider sig. Materialet används oftare som bränsle, kol erhålls från det . Basten är lämplig för extraktion av tanniner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

Den naturliga naturzonen för korkek är en plats med ett varmt klimat, dess hemland anses vara Sydvästeuropa och Nordafrika. Därför är den utbredd i länder som Algeriet, Tunisien, Portugal, Spanien, som är de viktigaste korkproducenterna. Och även trädet växer i Frankrike, Marocko, i vissa andra länder.

Den obestridda världsledaren inom produktion av kork är Portugal . Den har en tredjedel av alla korkskogar i världen. De viktigaste producenterna av materialet är de södra regionerna i landet. Det är här som klimatförhållanden, idealiska för ett fantastiskt träd, har utvecklats med måttligt regnig höst, milda vintrar, varma och torra somrar. Dessutom, i de södra delarna av Portugal på en höjd av 500 m över havet, är jordens mineralsammansättning lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden i Ryssland växer inte korkek. De första plantorna dök upp i landet i mitten av 1920-talet. De största planteringarna gjordes i Kaukasus nära städerna Sukhumi och Gagra, på Krim i den berömda botaniska trädgården Nikitsky.

För att etablera sin egen produktion av högkvalitativt material och inte importera en dyr produkt, planerade sovjetregeringen under förkrigsåren att skapa stora plantager av ett värdefullt träd på 30 år. Planerna var inte avsedda att gå i uppfyllelse. Ekvägarna i Kaukasus och Krim har inget industriellt värde. De behandlas mer som en dekorativ typ.

Men i Ryssland, i Fjärran Östern (Khabarovsk -territoriet, Amur -regionen, Primorye) växer Amur -sammet eller Amur -korkträd . Det är inte en släkting till korken, men det utvecklar också ett tjockt lager kork.

Detta material är mindre värdefullt än motsvarigheten från varma länder, men det används också i stor utsträckning inom olika industrier och konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tas barken bort och dör trädet?

Barken avlägsnas inte från ett mycket ungt träd. Växten måste vara minst 20 år gammal. Insamlingen av bark kan börja när sprickor täcker det översta lagret . De betyder att barken kommer att skilja sig från trädet. Ett moget träd ger cirka 2 kg produkt.

Efter att barken har tagits bort dör inte trädet. Dessutom, om proceduren utförs korrekt, återhämtar den sig gradvis. Under ett år växer barklagret upp till 5–8 mm och pluggen kan tas bort igen om 9–10 år.

Ett intressant faktum: det tjocka barklagret är ganska lätt att skala av . Om du försöker utföra proceduren i förväg blir det dessutom mycket svårt att göra det. I länder där kork erhålls i industriell skala, är den sista siffran på året när barken togs bort markerad på träd efter att ha behandlats med vit färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Första gången pluggen tas bort till stammens höjd 1,5 m från marken. Med varje efterföljande procedur kan höjden ökas med 50-60 cm. Det är intressant att veta att barken som tas bort från eken för första gången blir ganska grov, den får inte användas för alla ändamål. Den mest värdefulla är råvaran som erhålls under den tredje och efterföljande proceduren.

För att inte skada trädet måste klippningen göras enligt vissa regler . Noggrannheten måste iakttas för att inte förstöra själva materialet. Det finns också en begränsning av mängden: det är tillåtet att ta bort upp till 70% av kontakten. Barken skördas på sommaren, då påverkan av ogynnsamma väderfaktorer minimeras.

Arbetet stoppas i närvaro av en het torr vind, eftersom det kan torka ut den bara stammen, vilket kommer att skada trädet allvarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort barken används en speciell hatchet som har ett långt handtag. Det första slaget är test - trädet ska ge ett karakteristiskt tråkigt ljud, vilket innebär att det är redo att ge upp korken, och du kan börja arbeta.

  • Först görs horisontella snitt på trädet runt stammen, följt av vertikala snitt.
  • Sedan sker det en direkt separation av barken från stammen - en process som kräver extrem försiktighet och ganska mycket ansträngning. Häckens blad måste skjutas under barklagret och skalas av med hjälp av häcket som spak. Underkroppsskiktet får under inga omständigheter skadas, annars startar inte korkregenereringsprocessen i trädet.
  • De resulterande råvarorna läggs ut för att torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas det?

Torkning utförs i ett öppet utrymme under solens strålar, det varar länge: cirka sex månader. När barken är torr, sorteras den. Lämpliga råvaror skickas till produktion för bearbetning, vilket sker i flera steg.

  • Det första steget är värmebehandling . Råvaror ångas och kokas under lång tid med desinfektionsmedel och andra ämnen för att rengöra det, för att bli av med förekomsten av troliga insekter och parasiter. Dessutom, efter en sådan behandling, rätas materialet ut och blir mer elastiskt och hållbart.
  • Sedan sorteras produkten igen . Den här gången beaktas inte bara kvaliteten på det erhållna materialet utan även tjockleken på korkarken.
  • Därefter förvaras barken ytterligare en månad i ett rum utan tillgång till ljus .där en viss temperatur hålls.

Beroende på kvaliteten skickas materialet till lämpliga industrianläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Ekkork används flitigt. Dess användning på olika områden beror på materialets anmärkningsvärda egenskaper. Kork är den lättaste naturliga kroppen. Det kännetecknas av en betydande minskning av volymen under påverkan av yttre tryck . När belastningen tas bort återställs volymen delvis. Andra viktiga egenskaper anses vara lågt ljud och värmeledningsförmåga. Och det är praktiskt taget ogenomträngligt för gaser och de flesta vätskor, stöder svagt förbränning.

Många anmärkningsvärda egenskaper hos kork uppmärksammades av människor i antiken . Det visade sig vara särskilt värdefullt material för korkning och långvarig lagring av vin. Och numera används den högsta kvalitetsprodukten för att göra korkar till dyra viner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förr i Portugal användes kork för att göra skor och andra produkter. Idag används den också inom skosektorn, särskilt vid tillverkning av ortopediska skor . Och även korkfyllmedel används av många välkända märken vid tillverkning av deras modeller. Den anpassar sig väl till fotens egenskaper och har utmärkt stötdämpning.

Det bör noteras att användningen av korkbark är praktiskt taget avfallsfri produktion . Alla rester och tillbehör krossas tills smulan erhålls, som sedan pressas med lim. Av den erhållna produkten bildas block, från vilka lager med olika längder, tjocklekar och bredd kan skäras.

Högteknologiskt material används i stor utsträckning inom bygg-, fordons- och andra industrier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pressade korkbriketter används för tillverkning av väggpaneler, eftersom de ger utmärkt värmeisolering, inte kräver ytterligare ansträngningar när de står inför. Det kan också användas som underlag för parkett- eller laminatgolv: materialets elastiska struktur gör ojämnheter osynliga . Användningen av dyrt material för efterbehandling av bostadslokaler är motiverat: det är miljövänligt och därför helt ofarligt för hälsan. Produkten används för att producera elektriska, ljud- och värmeisolerande packningar. Korken är lämplig för tillverkning av livbojar, skyddshjälmar, fiskeutrustning, köksredskap. Och även av litet avfall skapar de souvenirer, smycken och kassetter.

Rekommenderad: