När Ska Man Ta Bort Formen Efter Att Ha Gjutit Betongen? När Kan Du Ta Bort Det På Sommaren Och Vintern Vid Betong? Efter Hur Många Dagar Att Ta Bort Det Från Remsans Fundament Enl

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Ta Bort Formen Efter Att Ha Gjutit Betongen? När Kan Du Ta Bort Det På Sommaren Och Vintern Vid Betong? Efter Hur Många Dagar Att Ta Bort Det Från Remsans Fundament Enl

Video: När Ska Man Ta Bort Formen Efter Att Ha Gjutit Betongen? När Kan Du Ta Bort Det På Sommaren Och Vintern Vid Betong? Efter Hur Många Dagar Att Ta Bort Det Från Remsans Fundament Enl
Video: FixarTV | Arbetsteknik | Gjuta i Betong 2024, Mars
När Ska Man Ta Bort Formen Efter Att Ha Gjutit Betongen? När Kan Du Ta Bort Det På Sommaren Och Vintern Vid Betong? Efter Hur Många Dagar Att Ta Bort Det Från Remsans Fundament Enl
När Ska Man Ta Bort Formen Efter Att Ha Gjutit Betongen? När Kan Du Ta Bort Det På Sommaren Och Vintern Vid Betong? Efter Hur Många Dagar Att Ta Bort Det Från Remsans Fundament Enl
Anonim

Grunden och formen är ett av de viktigaste stadierna i byggandet av ett hus, eftersom de fungerar som grunden och ramen för bildandet av den framtida strukturen. Formkonstruktionen måste förbli monterad tills betongen härdar helt. Därför är det mycket viktigt att ha information, efter vilken tidsperiod den säkert kan demonteras.

Bild
Bild

Påverkande faktorer

För att bilda grunden används betong, som är en halvflytande komposition. Men det är nödvändigt att ämnet behåller den form som krävs . För detta ändamål används träformar. Det är en tillfällig flyttbar struktur, vars interna volym överensstämmer med alla nödvändiga parametrar och konfiguration. Formen formas omedelbart på byggarbetsplatsen, fixeras med en trä- eller armeringsram, sedan utförs betonghällning direkt.

Bild
Bild

Beroende på grundtyp formas träformar på olika sätt … Dess avlägsnande från ett bandfundament eller från en pelargrund kan skilja sig något när det gäller tid. För att uppnå en enhetlig fördelning av lasten på byggnaden används ett pansarbälte. Det krävs att demontera formen från armopoyorna först efter att armeringen har installerats och betonglösningen har härdat.

Bild
Bild

Betong bildas i flera steg

  • Gripande murbruk från betong.
  • Förstärkningsprocess.
Bild
Bild

Vid betong är följande viktiga faktorer som påverkar hållfastheten hos en betongkomposition

  • Tillgänglighet av vatten (konstant mättnad av betong med vatten undviker sprickor på den bildade ytan, med brist på fukt, blir kompositionen ömtålig och lös).
  • Temperaturregim (alla reaktioner fortskrider snabbare, desto högre temperatur).
Bild
Bild

Under arbetet är det möjligt att bara påverka fuktinnehållet i betongkompositionen. Det är omöjligt att påverka temperaturregimen. Därför kommer stelningstiden i olika regioner och under olika klimatförhållanden att skilja sig åt.

Formen kan vara med eller utan film

Filmen används för att skydda brädan från hög luftfuktighet. Användbarheten är kontroversiell, beslutet måste fattas i varje enskilt fall.

Bild
Bild

Standarder

Enligt SNiP 3.03-87 avlägsnandet av formen bör endast utföras om betongen når den erforderliga styrkan och beroende på konfigurationen av den specifika designen.

  • Vertikal design - gör ett uttag om indikatorn når 0,2 MPa.
  • Grunden är tejp eller förstärkt monolit - det är möjligt att demontera träformen när indikatorn är 3,5 MPa eller 50% av betongkvaliteten.
  • Lutande konstruktioner (trappor) , olika plattor med en längd på mer än 6 meter - formningsperioden börjar när 80% av betonghållfasthetsindikatorerna uppnås.
  • Lutande konstruktioner (trappor), plattor mindre än 6 meter långa - analysperioden börjar när 70% av hållfastheten för betongens kvalitet uppnås.
Bild
Bild

Denna SNiP 3.03-87 anses för närvarande officiellt inte vara förlängd .… Kraven som anges i den är dock absolut relevanta idag. Långsiktig byggpraxis bekräftar detta. Enligt amerikansk standard ACI318-08 träformning bör tas bort efter 7 dagar om lufttemperaturen och luftfuktigheten överensstämmer med alla accepterade standarder.

Bild
Bild

Europa har sin egen standard ENV13670-1: 20000 . Enligt denna standard kan demontering av träformning utföras i fallet när det finns 50% av styrkan i betongkompositionen, om den genomsnittliga dagliga temperaturen var minst noll grader.

Med strikt överensstämmelse med de villkor som anges i kraven för SNiP kan styrkan hos en monolitisk struktur uppnås . Ackumuleringen av hållfasthet utförs därefter, men den minsta erforderliga hållfastheten måste uppnås fram till det ögonblick då demonteringen av träformen utförs.

Bild
Bild

Vid genomförandet av privat konstruktion är det långt ifrån alltid möjligt att fastställa en exakt procentandel av betongmaterialets hållfasthet, oftast på grund av bristen på nödvändiga instrument. Därför är det nödvändigt att fatta ett beslut om demontering av formen med utgångspunkt från härdningstiden för betongen.

Det har empiriskt bevisats att betong av vanligt använda kvaliteter M200-M300 vid en genomsnittlig daglig lufttemperatur på 0 grader på 14 dagar kan få styrka på cirka 50% . Om temperaturen är cirka 30%, blir samma betongkvaliteter 50% mycket snabbare, nämligen på tre dagar.

Bild
Bild

Avlägsnande av träformar utförs nästa dag eller en dag efter slutet av härdningsperioden för betongkompositionen. Experter rekommenderar dock inte att skynda på att demontera träformen, eftersom lösningen bara blir starkare och mer tillförlitlig med några timmars mellanrum.

I vilket fall som helst är det absolut nödvändigt att se till att betongen har uppnått den nödvändiga styrkan för kompositionen.

Bild
Bild

Efter hur många dagar att ta bort, med hänsyn till lufttemperaturen?

Det är en viktig faktor som måste beaktas när man bestämmer när timmerformen ska tas bort, nämligen omgivningstemperaturen . Följaktligen kommer inställningsperioden att variera vid olika tider på året. Som ett resultat utförs i princip allt byggnadsarbete relaterat till grundens hällning på sommaren.

Bild
Bild

Vid beräkning av temperaturen är det inte max- eller minimivärdet under dagen som beaktas, utan det genomsnittliga dagliga värdet. Beroende på de specifika väderförhållandena beräknas tiden för att ta bort den skapade formen från betonggolvet. Det är definitivt inte nödvändigt att rusa för mycket med avformningen, eftersom vissa faktorer som inte är redovisade kan något bromsa processen för kristallisering av betonglösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken, under arbetet med att organisera stiftelsen, föredrar de att inte ta bort träformen på minst två veckor. Betong ökar styrkan mest intensivt under den första veckan. Därefter hårdnar basen i ytterligare två år.

Om möjligt rekommenderas att vänta 28 dagar . Det är denna tid som krävs för att fundamentet ska ha cirka 70% hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan inställningen påskyndas?

För att byggnadsarbetet ska fortgå snabbare kan det vara nödvändigt att påskynda härdningsprocessen för betonglösningen. För detta ändamål används tre huvudmetoder.

  • Uppvärmning av betongblandning.
  • Användning av speciella typer av cement.
  • Användningen av specialiserade tillsatser som påskyndar härdningsprocessen av betongbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

På fabriken används höga temperaturer för att påskynda härdningen av betongkompositionen . Ångningsprocessen för olika armerade betongkonstruktioner reducerar härdningstiden avsevärt. Men denna metod används vanligtvis inte i privat konstruktion. En temperaturökning för varje 10 grader ökar inställningshastigheten med 2-4 gånger.

En ganska effektiv metod för att påskynda härdningsprocessen är användningen av finmalet cement

Bild
Bild

Trots att grov cement har en lång hållbarhet är det blandningen från finslipning som hårdnar mycket snabbare.

Användningen av speciella tillsatser är ett annat sätt att göra härdningsprocessen för betongkompositionen snabbare . Kalciumklorid, natriumsulfat, järn, kalium, läsk och andra kan användas som tillsatser. Dessa tillsatser blandas under beredningen av lösningen. Sådana acceleratorer ökar graden av löslighet för cementkomponenter, vatten mättas snabbare, vilket resulterar i att kristallisationen är mer aktiv. I enlighet med kraven i GOST ökar acceleratorer härdningshastigheten den första dagen med inte mindre än 30%.

Bild
Bild

Vad händer om formen demonteras för tidigt?

Under den varma årstiden kan demontering göras tillräckligt snabbt, du behöver inte vänta 28 dagar. Efter avslutad första veckan har betong redan förmågan att behålla önskad form.

Men det är omöjligt att omedelbart utföra konstruktion på en sådan grund. Det är nödvändigt att vänta tills den tid då monoliten når den erforderliga styrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om formen demonteras för tidigt kan det leda till förstörelse av den skapade betongkonstruktionen . Grunden är strukturens ryggrad, inte bara en teknisk detalj. Denna monolit kommer att hålla hela strukturen, så det är mycket viktigt att följa alla nödvändiga standardkrav och standarder.

Rekommenderad: