Hornbeam (31 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Bladen Och Barken, Där Det Växer I Ryssland, Träets Egenskaper, Skillnader Från Alm, Hjärtblad Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Hornbeam (31 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Bladen Och Barken, Där Det Växer I Ryssland, Träets Egenskaper, Skillnader Från Alm, Hjärtblad Och Andra Arter

Video: Hornbeam (31 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Bladen Och Barken, Där Det Växer I Ryssland, Träets Egenskaper, Skillnader Från Alm, Hjärtblad Och Andra Arter
Video: Russian Cyberfolk Song (WITH ENGLISH SUBTITLES) 2024, Maj
Hornbeam (31 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Bladen Och Barken, Där Det Växer I Ryssland, Träets Egenskaper, Skillnader Från Alm, Hjärtblad Och Andra Arter
Hornbeam (31 Bilder): Beskrivning Av Trädet, Bladen Och Barken, Där Det Växer I Ryssland, Träets Egenskaper, Skillnader Från Alm, Hjärtblad Och Andra Arter
Anonim

Den graciösa hornstrålen är idealisk för självuppfödning. Kulturen kan utvecklas under nästan alla förhållanden, kräver ingen särskild omsorg och tål beskärning väl.

Beskrivning

Oftast ser hornstrålen ut som ett fullvärdigt träd, men det finns också sorter som liknar stora buskar. Växten, vars latinska namn låter som Cárpinus, tillhör familjen Björk. Kulturens ribbstam är täckt med grå bark - antingen slät eller täckt med få sprickor . Lövverket är 3 till 10 centimeter långt. Frukterna är nötter som visas på trädet i en mängd av 10-30 bitar. Fröna saknar endosperm, men har cotyledons från luften.

Kulturen har god immunitet, därför lider den i de flesta fall endast av en sjukdom - hjärtröta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

De flesta av strålarna växer i asiatiska länder, främst i Kina. I Europa finns det bara två typer av kultur, men nästan överallt. I Ryssland kan trädet bara hittas i Kaukasus . Intressant nog växer hornbeam också i Iran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och sorter

Det finns över 30 arter av hornbeam, varav de flesta växer i asiatiska länder.

Hjärtlig

Hjärtbladad hornbär kännetecknas av närvaron av nästan genomskinliga, ljusa, hjärtformade bladblad, som du kan gissa från namnet. I sin naturliga miljö - Korea, Japan och Primorye når trädet nästan 20 meter. Kulturens krokiga stjälk är täckt med räfflad bark. Krypande rötter har förmågan att hålla ihop jordlagren och till och med förhindra att de glider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karolinsky

Karolinska hornbeam växer i Nordamerika. Det kan utvecklas bra bara i värme och skugga; det föredrar också hög luftfuktighet nära träsk eller vattenförekomster. Låga temperaturer påverkar kulturen negativt. Kronan på trädet är mycket frodig. En underart av Karolinsky hornbeam är Virginian hornbeam, som är mer dekorativ och används ofta i landskapsdesign . Denna sort utvecklas ganska långsamt, men reagerar bra på hårklippningar och transplantationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Den gemensamma hornstrålen når en höjd av 20 meter. Trädet har en mönstrad bark och en spridande äggformad krona bildad av tunna bladblad. Oftast utvecklas kulturen antingen på väl upplysta platser eller med halvskugga . Det är värt att notera att, i motsats till formen på kronan, kan den vanliga hornstrålen vara pyramidal (fastigiata hornbeam), pelare och gråt (som en pendelhorn som liknar en pil med tunna kvistar). Hornbalk med en snidad krona är känd för sina smala vassa blad och med en ekbladad krona - plattor med breda tänder.

Det finns också en hornstråle, vars blad efter blomning får en lila nyans, som sedan ändras till grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Turchaninov

Turchaninov hornbeam finns i Kinas berg. Denna sort anses vara ganska sällsynt. Färgen på bladbladen förändras ständigt, vilket förklarar det ofta valda av denna hornbeam för att skapa topiary och bonsai.

Bild
Bild

Svart

Den svarta hornstrålen, även känd som den östra hornstrålen, når 5-8 meter i höjd, men i vissa fall sträcker den sig upp till nästan 18 meter. Den böjda stammen är ofta täckt med grå revben. En tät krona bildas av ovala blad 2 till 5 centimeter långa . Den svarta hornstrålen blommar i april och börjar bära frukt i mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Den japanska hornstrålen växer i hela Japan. En kultur som föredrar värme och tål skugga bra, utvecklas ganska långsamt. Den genomsnittliga trädhöjden är 6-9 meter. Korrugerade bladplattor bildar en tät mörkgrön krona.

Bild
Bild

Övrig

Kaukasiska hornbeam finns antingen i Kaukasus eller i asiatiska länder. Dess höjd överstiger sällan 5 meter, och i vissa fall bildas en mycket övervuxen buske. Det bästa av allt är att den här typen av hornbalk känns nära kastanjer, bok eller ek.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Hornbeam är en opretentiös kultur och kräver ingen särskild omsorg. Växten är inte rädd för temperaturhopp, lider inte av brist på bevattning och blir sällan ett mål för insekter eller infektioner. Grunden för grödvård är regelbunden vattning och beskärning - både formativ och sanitär . Inledningsvis bör också hornbommen sitta ordentligt. Det är bättre att placera odlade plantor i en permanent livsmiljö på hösten, ungefär en månad före frost. Om du måste plantera en hårstrå på våren är det viktigt att hålla takten tills knopparna vaknar.

Platsen bör väljas med hänsyn till kulturens fortsatta tillväxt . Marken kan vara nästan vilken som helst, men inte för våt eller träig. Ung hornbalk kommer att trivas bäst på lös och välmatad mark med god bärighet. Några dagar före plantering måste du gräva ett fyrkantigt hål med sidor på cirka 50 centimeter och rensa det från ogräs och rester av rötter. Gropen fylls med 10 liter vatten och lämnas i detta tillstånd i tre dagar för att jorden ska komprimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

På planteringsdagen, längst ner måste du lägga ett lager torrt lövverk och toppdressing, redan blandat med marken.

Plantan är snyggt placerad i urtaget, dess rötter rätas ut och allt är täckt med jordblandning. Ytan komprimeras och omedelbart bevattnas. Dessutom är den peristemiska cirkeln mulchad med stort sågspån eller torrt gräs. När du planterar flera exemplar är det viktigt att hålla ett gap på 30 centimeter mellan dem.

Det växande trädet måste beskäras regelbundet, befria det från sjuka, trasiga eller torkade skott och även undersökas för skadedjur och sjukdomar . Beskärning kan göras två gånger om året - tidigt på våren eller före hösten frost som förberedelse för vintersäsongen. Förresten, det är vettigt att ta bort de skott som är täckta med för många knoppar, vilket avlägsnar kulturen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Hornbocken kan förökas på tre huvudsakliga sätt: genom sticklingar, med frömetoden eller med skiktning. Reproduktion genom sticklingar börjar med beredningen av materialet - för detta ändamål är friska och starka grenar lämpliga, vars längd inte överstiger 18 centimeter (helst 15-18 cm) . De måste separeras från moderträdet på hösten, sedan omedelbart inslagna i en fuktig trasa och förvaras på en sval plats tills vårsäsongen börjar. Det är bättre om det är en källare eller källare, men ett kylskåp är också lämpligt.

Ungefär en eller två månader före den planerade planteringen måste sticklingarna föras in i huset eller dras ut ur kylskåpet och blötläggas i en lösning av kaliumpermanganat eller i någon annan lösning för sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan spenderar skotten tre dagar i rent, alltid rått vatten, och sedan kan de planteras. Hornbeam kräver användning av näringsrik jord som regelbundet fuktas . Du kan överföra en planta till en permanent livsmiljö när minst 5 fullfjädrade löv visas på sticklingarna. Sticklingar rotar framgångsrikt i nästan hälften av fallen.

Fröförökning ger bra resultat, men själva processen anses vara ganska arbetskrävande . Frön ska samlas in tidigt på hösten. Omedelbart läggs materialet i tygpåsar eller kartonger och flyttas till ett rum med låg temperatur - en källare, källare eller kylskåp. En och en halv månad före avstigning måste skiftet tas ut och överföras till ett utrymme där temperaturen kan hållas från 21 till 25 grader. Efter att blötlägga nötterna i varmt vatten kan de läggas i en behållare med bördig jordblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten ska dyka upp om tre veckor, men hornstrålen kan skickas till sin permanenta livsmiljö först efter att 3-4 blad har dykt upp . I cirka 40% av fallen gror fröna framgångsrikt. Det bör tilläggas att vissa trädgårdsmästare föredrar att härda frön innan de planteras i marken. Under de första 15-60 dagarna hålls materialet vid en temperatur på +20 grader, och under de närmaste 90-120 dagarna måste temperaturregimen ändras och sänka det till -10 grader. Dessa frön planteras bäst på hösten.

Sticklingar används mycket mindre ofta än frön och sticklingar, men i vissa fall leder det till tillfredsställande resultat . För att få material för avel måste du gräva en liten gräv nära stammen med ett skarpt verktyg, som sedan fylls med näringsämnen och vatten. Flexibla unga stammar lutar sig mot diket och fixeras av jorden på de platser där de ska slå rot. Naturligtvis måste du först göra ett snitt längs grenens längd med en kniv, från vilken rötterna kommer att dyka upp.

Nya skott och bladblad bör börja gro inom en månad. Detta kommer att indikera att det är dags att separera sticklingarna från huvudträdet och plantera om dem till deras permanenta livsmiljö.

Bild
Bild

Träfastigheter

Hornbalkens släta struktur är ganska dåligt uttryckt - i vissa fall är det till och med omöjligt att skilja årsringar på snittet. Ändå förklarar den höga densiteten av tungt berg, i genomsnitt 750 kg / m3, och därmed materialets styrka, populariteten för dess användning på olika områden . Ett medelstort lövträd, som är en släkting till björk, har en Brinell-hårdhet på upp till 3,5 enheter.

Det är ganska svårt att klippa eller dela det, men de resulterande produkterna har hög slitstyrka . Det bör tilläggas att prestandan för mattvitt trä förblir på en höjd, förutsatt att torkning och bearbetningsteknik följs. Den slingriga inre strukturen, som kombinerar lager av olika nyanser, är särskilt uppskattad vid tillverkning av parkett- eller hornbeammosaik.

Bild
Bild

Hur skiljer man från en alm?

Många förvirrar hornbalk med alm, men det finns faktiskt en hel del skillnader mellan de två raserna. Hornbalkbladet är symmetriskt, till skillnad från almträdet. Den grå hornbarken ser annorlunda ut än den bruna almbarken. I den senare kulturen är den också mer grov. Alm börjar blomma innan lövverket dyker upp och fröna mognar antingen i maj eller juni . Alla nyckelprocesser i hornstrålen inträffar mycket senare.

Dessutom, utåt, liknar hornbalkblommor björkkattor och små och inte särskilt vackra almknoppar samlas i vanliga klasar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Användningen av hornbeam är ganska omfattande. Det första jag tänker på är naturligtvis landskapsdesign. Eftersom kulturen reagerar bra på olika sätt att skära, kan hornstrålen användas både för att bygga häckar och för att skapa väggar med lusthus. Trädet ser bra ut både ensamt och i grupp. Förresten är kvastar för ett bad av hornbeam särskilt uppskattade.

Hållbara träprodukter används aktivt för att skapa möbler, inredning eller bara på gården . Det kan vara stora föremål - ett bord eller skåp och mindre föremål - ett skärbräda, musikinstrument eller sportutrustning. Grenar, löv och nötter konsumeras ivrigt av boskap, och friska oljor är oumbärliga inom kosmetologi.

Rekommenderad: