Helbladig Pil "Hakuro Nishiki" (31 Bilder): Plantering Av Japansk Pil På Stammen Och Vård, Beskrivning Av "Flamingo" Och Andra Sorter Med Rosa Blad

Innehållsförteckning:

Video: Helbladig Pil "Hakuro Nishiki" (31 Bilder): Plantering Av Japansk Pil På Stammen Och Vård, Beskrivning Av "Flamingo" Och Andra Sorter Med Rosa Blad

Video: Helbladig Pil
Video: Salix 'Hakuro Nishiki' (Dappled Willow)//Spectacular⚡Color, Eye-Catching, Easy to Grow Shrub 2024, Maj
Helbladig Pil "Hakuro Nishiki" (31 Bilder): Plantering Av Japansk Pil På Stammen Och Vård, Beskrivning Av "Flamingo" Och Andra Sorter Med Rosa Blad
Helbladig Pil "Hakuro Nishiki" (31 Bilder): Plantering Av Japansk Pil På Stammen Och Vård, Beskrivning Av "Flamingo" Och Andra Sorter Med Rosa Blad
Anonim

Japansk helbladig pil "Hakuro Nishiki" tillhör pilfamiljen, men har ett annat utseende än representanter för detta släkt. Vi är vana vid att den gemensamma pilen är ett högt träd med en ganska spridande krona. Och "Hakuro Nishiki" är en liten buske med uppåtväxande skott och brokiga blad. Landskapsdesigners uppskattar denna sort för att kronan kan ges vilken form som helst, och den kan också växa i nästan alla områden utan att behöva särskild omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

När man tittar på denna pilart bör det noteras att den har japanska rötter, trots att den ofta kan hittas i områden med ett tempererat klimat. Särskilda egenskaper gör att denna buske kan bli en av favoriterna bland trädgårdsmästare från olika delar av världen . När det gäller beskrivning växer "Hakuro Nishiki" till högst 3 meter i höjd. För familjen Willow är detta inte mycket, eftersom träarnas genomsnittliga höjd är cirka 5-6 meter.

Stammen är ganska tunn, och kronan, som är cirka 3 meter i diameter, har en rundad form. Den bildas på grund av att långa, spridande grenar växer uppåt.

Bild
Bild

Ju äldre trädet är, desto mer böjer skotten, vilket gör att även växter som inte har beskurits i tid får en rundad form.

Trädets löv är fläckiga, ganska känsliga nyanser . Beige-gröna, ljusgröna och till och med rosa färger blandas här, som ändras beroende på årstid. Ju mer temperaturen sjunker, desto mer mättad färg får bladen, och kontrasten minskar tvärtom. Denna egenskap gör busken mycket attraktiv för landskapsdesign, som trädgårdsmästare framgångsrikt använder när de dekorerar sina tomter.

Bild
Bild

Hakuro Nishiki är ett blommande träd . På våren visas knoppar på den från en gulgrön till en lila nyans. Barken är gråaktig, och grenarna med en brun nyans ser mycket ljusare ut mot bakgrunden.

Willow känns bra på stranden av vattenförekomster. Tack vare det förgrenade rotsystemet kan det till och med motstå deras kollaps, vilket bidrar till naturlig förstärkning. Samtidigt kan man inte låta bli att notera trädets frostbeständighet. Variegated "Hakuro Nishiki" är inte rädd för frost, växer snabbt och tål temperaturer så låga som -30 grader.

Bild
Bild

Underarter

Det finns cirka 550 underarter i pilfamiljen. Många har ett intressant utseende och används av trädgårdsmästare för att dekorera tomter. Den helbladiga pilen är särskilt populär. Dess sorter kan ha ett helt annat utseende, eftersom deras höjd kan variera från 1,5 till 6 meter. " Hakuro Nishiki" kan kallas den mest kända bland trädgårdsmästare . Detta träd har vunnit utmärkelser i olika format för sitt dekorativa utseende, vilket ger en speciell charm till de fläckiga bladen med vitrosa blommor.

Det var från honom som en annan populär sort kallad "Flamingo" erhölls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Willow "Flamingo" har ett mörkare långsträckt lövverk med en karakteristisk rosa nyans och tydliga grönvita ränder, något vridna i ändarna. När de förlängs blir bladen gröna, men ränderna försvinner inte och sticker ut i mer kontrast. Dess höjd kan vara upp till 2,5 meter. Krondiametern är cirka 2 meter. Intensiva röda skott ger den formen av en sfär.

" Flamingo" är en tvåvägsväxt . Dess blomning börjar i slutet av maj eller början av juni, och blommorna är indelade i man och kvinna. De förra är örhängen av en gyllene nyans, de senare är gråa. Frukterna som visas senare ser ut som små lådor, täckta med ludd, inuti vilka det finns små frön.

Bland funktionerna i "Flamingo" kan noteras vinterhårdhet. Det är motståndskraftigt mot låga temperaturer och kraftiga vindbyar.

Bild
Bild

Trots detta är unga växter ganska känsliga, så frost och extremt låga lufttemperaturer kan orsaka betydande skada på dem. För att undvika detta bör unga buskar vara täckta för vintern.

Bland de populära underarterna kan också Salix Integra nämnas . Dess grenar är strödda med löv av en ljusgrön nyans och liknar vagt en ormbunke i form. Trädets storlek är upp till 3 meter. Det blir väldigt ljust under blomningsperioden, när lila örhängen med doft av hyacint dyker upp på skotten.

Bild
Bild

Landningsregler

Helbladig pil trivs bäst i kustområden eller översvämningar, eftersom den föredrar fuktig jord. Detta krav måste också iakttas när växten planteras i en trädgård eller i en sommarstuga. Det är bäst om en reservoar ligger i omedelbar närhet, men stagnation av vatten är mycket oönskat för Hakuro Nishiki . Dessutom ska du inte plantera ett träd där akvifern är ganska hög.

Vid plantering måste trädgårdsmästare följa ett antal rekommendationer . Först och främst bör du bestämma om landningsplatsen. Den ska vara väl upplyst och skyddad från vindbyar. Ju mer ljus växten får, desto mer aktivt kommer den att utvecklas och nå största möjliga storlek.

Bild
Bild

Den mest lämpliga jorden är lerig. En som har medelhög eller låg alkalihalt är lämplig. Om du tar det för ljust, börjar trädet fälla sitt löv för aktivt.

På tät mark måste du utrusta dränering

Planteringsregler är ganska enkla, även en oerfaren trädgårdsmästare klarar det. När det gäller plantor krävs det att de placeras i marken i april eller maj. Före detta placeras växten i vatten i flera timmar med sina rötter, till vilket en speciell rotbildande stimulans tillsätts.

Djupet på planteringshålet är 40 till 60 centimeter med ungefär lika stor bredd . Gropar grävs på ett avstånd av 1, 5 - 2 meter från varandra, beroende på vilken typ av landskapsdesign som planeras. Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringssystem, dessutom kommer användningen av näringsämnen, till exempel kompost eller humus, inte att störa.

Bild
Bild
Bild
Bild

En planta placeras i mitten av hålet. Dess rotsystem måste noggrant räta ut och sedan strö över en tidigare beredd jordblandning . För att göra detta kan den lummiga jorden blandas med sand genom att tillsätta lite torv. Därefter komprimeras cirkeln nära stammen och växten vattnas ordentligt.

Mulching är mycket viktigt när man planterar helbladspil . Detta hjälper växten att slå rot snabbare. Skikttjockleken ska vara mellan 5 och 10 centimeter. För att ventilera rötterna måste du periodiskt lossa marken.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

"Hakuro Nishiki" anses vara en opretentiös växt. Samtidigt älskar den fukt mycket och kräver regelbunden vattning. Detta gäller särskilt för unga träd, liksom i fall då vädret är torrt och varmt länge. Du måste också lägga till toppdressing i jorden. Det är bäst att göra detta 2-3 gånger om året - på våren, sommaren och hösten . Ekologiskt är jättebra.

Den här pilen är fuktälskande, därför är stillastående fukt mer att föredra än torka. I detta avseende kan överdriven vattning inte befaras, de kommer aldrig att vara överflödiga.

Bild
Bild

Jord med högt grundvatten är bra. Det är bäst om plantorna tas från växten i det område där de senare kommer att planteras, detta kommer att bidra till att bättre tolerera de nya klimatförhållandena.

För att ge växten förebyggande av svampsjukdomar rekommenderas att behandla den med fungicider. Trots att pilen älskar solen kan den slå rot i ett mörkt område av terrängen. Det måste dock säkerställas att växten har tillgång till solljus under dagen. Om Hakuro Nishiki planteras i konstant nyans kommer den att vara svag och växa långsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Som redan nämnts är buskeviljan mycket förtjust i fukt. Därför är det nödvändigt att säkerställa regelbunden vattning. Detta är särskilt viktigt under den första månaden efter plantering, liksom om sommaren är varm och torr. Vattning är nödvändig inte bara för trädstammen, utan också för jorden runt den . Detta hjälper lövverket att behålla en rik grön färg. Trädgårdsmästare rekommenderar att vattna Hakuro Nishiki minst 2 gånger i veckan. Detta kräver 2 hinkar med varmt vatten i taget.

Det är förbjudet att använda kallt vatten, det kan skada rotsystemet.

Det är bäst att bevattna med luftburna droppar . När det gäller tid på dagen är tidigt på morgonen eller kvällen bra. Detta förhindrar solbränna på bladen. Samtidigt kommer ett betydande överskott av fukt inte heller att gynna växten, utan kan leda till spridning av svampsjukdomar.

Bild
Bild

Toppdressing

Glöm inte att trädet behöver näringsämnen som inte alltid är lätta att få ur jorden. Experter rekommenderar att du använder mineralgödsel och organiskt material. De kan läggas till både under grävning och strax före plantering. Om den sandiga typen av jord dominerar är humus perfekt, men torv krävs för lera . Kompost läggs till i sod-podzolic jorden i kombination med komplex gödsling.

Organiskt gödningsmedel appliceras en gång, varefter en treårig paus tas. Mineraler tillsätts till jorden både på våren och hösten.

Bild
Bild

För att trädets tillväxt ska bli mer aktiv är det lämpligt att använda kväve. Det läggs till jorden på våren innan knopparna börjar svälla. Skotten bör befruktas med en karbamidlösning.

Användningen av fosfor och kalium hjälper till att aktivera bildandet av njurar under nästa säsong . De finns i form av granulat eller vanligt pulver. Bruksanvisningen är detaljerad på förpackningen, den kommer att berätta hur du matar trädet på rätt sätt.

Bild
Bild

Beskärning

Detta förfarande är mycket viktigt för att ta hand om Hakuro Nishiki -pilen, eftersom dess frånvaro kommer att leda till att växten förlorar sitt dekorativa utseende och grenarna sticker ut i olika riktningar. Beskärning bör göras regelbundet, eftersom trädet kan växa mycket snabbt . Samtidigt är det inte svårt att bilda en krona, vilket noteras även av oerfarna trädgårdsmästare.

Om grenarna är torra eller har skadats av insekter måste de klippas på hösten . Själva bildandet av utseendet utförs i början av våren. Under beskärningen aktiveras tillväxten av nya skott, så grenar kan tas bort och förkortas helt lugnt. På unga skott uppträder känsliga ljusrosa blad.

Bild
Bild

Eftersom skotten av träd av denna sort växer uppåt kan de enkelt klippas av genom att justera höjden.

Om du utför proceduren regelbundet och i tid blir busken fluffig och tjock. Vissa regler måste dock följas.

Den första frisyren bör göras tidigt på våren, innan växtsäsongen börjar . När man skär av även ett stort antal skott kommer växten snabbt att återställa sin form, eftersom den kännetecknas av snabb tillväxt. När det gäller förfarandet som genomfördes under det första året krävs högst 4-6 njurar, varefter ytterligare en tillsätts årligen. Men redan innan vintern börjar den sista beskärningen med att ta bort sjuka och torkade grenar.

Om du utför kompetent beskärning ser trädgårdsmästare oftast till att kronan får en bollform . Vid tillväxt på en stam, noterar många att växten får utseendet av en mycket stor maskros. I det här fallet tas också onödiga skott bort på stammen.

Bild
Bild

Skydd för vintern

Även om Hakuro Nishiki är frostbeständig, kan det fortfarande behöva skydd på vintern. Detta är särskilt viktigt för unga växter under de första åren av livet . Om kalla vintrar med en liten mängd snö råder på pilens område av denna sort, rekommenderar experter att välja ett träd i form av en buske, eftersom sådana planteringar är mer motståndskraftiga mot lägre temperaturer.

Trädgårdsmästare måste veta att frysta skott ska tas bort på våren. Det skadar inte pilen

Trädgårdsmästare måste veta att frysta skott ska tas bort på våren . Detta kommer inte att skada pilen. På vintern är det dock nödvändigt att täcka det med ett fiberduk. Skyddet ska vara andningsbart, men samtidigt tillräckligt tätt. Ytterligare mulching skadar inte. Ovanpå kan du skissa torra löv eller en liten mängd snö.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att föröka helbladig vide. Det ympas på en stjälk, eller ympningsmetoden används. För att plantera en växt på en stjälk rekommenderar experter att använda getpil . Detta kommer att bidra till att pilen tar formen av ett träd på stammen. I detta fall görs inokuleringen först, varefter en enda stam bildas. Därefter måste du ta bort de extra grenarna så att trädet får önskad form. Det bör noteras att ympning på en bole görs med någon dekorativ pil.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sticklingar får växten formen av en buske med dess hjälp . Proceduren utförs i början av våren enligt följande. Skott tas från moderbusken 1 år gammal. Detta måste göras innan växtsäsongen har börjat. Därefter torkas snittet och sedan placeras sticklingarna på en speciellt förberedd plats. Pil av denna sort rotar ganska snabbt, och efter ett år kan du plantera den på en permanent punkt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För att växa ett friskt och vackert träd är det nödvändigt att studera de problem som kan mötas när som helst. Trädgårdsmästaren måste veta exakt vad han ska göra om pilen torkar, blir svart, bladen blir gula eller toppen av den torkar. Det måste jag säga sort "Hakuro Nishiki" är ganska resistent mot olika sjukdomar, infektioner och attacker av skadliga insekter . Men samtidigt kan vissa problem fortfarande hända. Trädgårdsmästare rekommenderar att varje år spraya busken med fungicider för att förebygga svamp.

" Hakuro Nishiki" har en mycket god immunitet, men det betyder inte att profylax bör överges . Till exempel, för att skydda växten från majbaggarnas larver, kan du vattna och spraya busken med föreningar som säljs i specialaffärer. Unga träd kan allvarligt skadas av larvlarver.

Bild
Bild

För att skydda rötterna bör du använda speciella formuleringar som innehåller imidakloprid. Det första förfarandet utförs direkt under avstigning och det andra efter 1, 5 månader.

Lämpliga läkemedel som "Prestige" eller "Antichrusch ". Den här pilen är praktiskt taget inte mottaglig för sjukdom. Men om vissa inträffar bör omedelbar behandling påbörjas. Dessa är sjukdomar som mjöldagg eller nekros.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

"Hakuro Nishiki" passar bra med olika växter och ser bra ut i landskapet på alla platser. De bär främst en dekorativ funktion.

Bild
Bild

Dessa buskar kan planteras separat eller i kombination med andra . Med deras användning kan du bilda en häck. Även pilar blir ett oumbärligt alternativ för plantering nära konstgjorda reservoarer eller längs dammarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern blir skotten röda, vilket ser mycket fördelaktigt ut mot vit snö . Och på sommaren kommer ljusa löv och känsliga blommor att glädja alla trädgårdsmästares öga. Det viktigaste är att följa enkla regler för odling av denna växt, var försiktig och inte plantera den nära höga träd med en spridande krona.

Rekommenderad: