Krypande Pil (26 Bilder): "Nitida" Och "Argentea", Andra Sorter Av Krypande Pil, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Krypande Pil (26 Bilder): "Nitida" Och "Argentea", Andra Sorter Av Krypande Pil, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Video: Krypande Pil (26 Bilder):
Video: НЕДЕТСКИЕ СЦЕНЫ В «ХОЛОДНОЕ СЕРДЦЕ 2», ЕСЛИ СМОТРЕТЬ В ЗАМЕДЛЕННОМ ПРОСМОТРЕ! 2024, April
Krypande Pil (26 Bilder): "Nitida" Och "Argentea", Andra Sorter Av Krypande Pil, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Krypande Pil (26 Bilder): "Nitida" Och "Argentea", Andra Sorter Av Krypande Pil, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Anonim

De trädlösa tundran i den arktiska zonen är kända för sina underdimensionerade träd. Därifrån kom en krypande pil, ett ovanligt träd som inte växer mer än en buske, till kontinentens mellersta remsa. Denna pil har cirka 300 underarter som skiljer sig åt grenarnas riktning, lövverkets varierade form och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Pilfamiljen idag, med deltagande av uppfödare, representeras i olika former:

  • träd i olika höjder;
  • buskar;
  • gråtande;
  • krypande.

Tack vare uppfödarnas arbete har en mängd olika sorter av krypande pil uppträtt. Bland alla variationer kan du alltid hitta en vy som kommer att dekorera en sommarstuga.

Bild
Bild

Lågkrypande buske kännetecknas av långa flexibla grenar som växer upp till 1,5 m, frånvaron av sidogrenar . Busken når en höjd av högst 2 m, vilket beror på ålder, beskärningskvalitet. Busken växer snabbt, kan leva länge under vatten. På våren dyker uttryckslösa kattungar upp före bladen. Då blommar bladen, ena sidan grå, silverfärgad, på den andra - mörkgröna nyanser.

Bild
Bild

Odlade arter och sorter av pil:

  • "Nishiki";
  • "Nitida";
  • "Argentea";
  • Schweiziska;
  • alpint.

De är särskilt älskade av landskapsdesigners, eftersom dessa typer av buskar är lätta att kontrollera tillväxt, ger dem en intressant, iögonfallande form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Willows som växer på Rysslands territorium i olika klimatzoner har studerats lite, de är okända för trädgårdsmästare. De viktigaste leveranserna av sticklingar kommer från utlandet, där de odlas i plantskolor, avelsarbete utförs och nya sorter utvecklas. Så här dök en krypande pil av två typer - Argentea med uttryckligt smalt lövverk, Grön matta - kännetecknas av en ljusgrön bladton.

Bild
Bild
Bild
Bild

En spjutformad buske har fått ytterligare en underart Wehrhahnii , luddigt utseende påfyllt Glanspean - en växt med små blad, kort statur. Dessa sorter är älskade av ryska trädgårdsmästare och dekorerar många sommarstugor med en ovanlig nyans och form på grenar och blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande sorters pil " Nitida", Salix repens Nitida , växer upp till en halv meter, men sprider grenar i en diameter på 1,5 m. Den växer långsamt, men ger en fantastisk effekt av kontrast med andra toner av gröna växter på platsen. Skiljer sig i silverfärgade, grönaktiga ovala blad med en känslig kant. Små gulaktiga kattungar gör buskar till gyllene moln tidigt på våren.

Bild
Bild

Busken är krävande för markfuktighet, växer bra på torr sandig jord. Gillar inte tung svart jord, tät lerjord. Den här pilen rekommenderas att planteras på en öppen, solig plats. Tål enkelt en frisyr, det är lätt för busken att ge önskad dekorativ form.

Bild
Bild

Krypande pil "Argentea" är en buske:

  • kort statur;
  • med fallande löv;
  • piskliknande grenar;
  • krypande krona.

Dess tillväxt är långsam, så vuxna växter når bara 0,7-0,8 m. Men längden på de krypande grenarna växer till 0,5 m och bildar en vacker frodig krona. Bladet på denna buske är matt, silverfärgat på båda sidor. Den har en elliptisk form med en rundad kant. I början av april, på den varma våren, ger pilen färg - täta cylindriska örhängen, först då blommar bladen.

Bild
Bild

Lila pil Nana, Salix purpurea Nana , en buske med tunna grenar, i naturen växer den upp till 4 meter, med landskapsbehandling kan du behålla sin tillväxt högst 1,5 m med kompetent beskärning av grenar. Landskapsdesigners älskar denna pilvariant för sin kompakthet och elegans. Sorten heter lila efter skottens färg - rödaktig, brunaktig, med en uttalad grå nyans. Lanceolate blad uttalas gröna, med en ljus silveraktig nyans. Av naturens gåva har kattungar också en lila färg som täcker skotten med fluffiga bollar tidigt på våren.

Bild
Bild

Landning

Krypande pil är en fuktälskande, ljusälskande växt. Det rekommenderas att plantera sticklingar på platser med bra naturligt ljus . För krypande pilvarianter är färsk, dränerad mark användbar, där sticklingarna slår ordentligt. Den växer bra på kalkhaltig sandig jord, tål stark vind, varmt väder. På vintern är den inte rädd för frost, tål -20-25 ° C. Det är mer korrekt att plantera sticklingar klippta tidigt på våren, innan bladen öppnas.

Bild
Bild

Innan du planterar pilsticklingar är det viktigt att välja rätt plats för dess tillväxt . För dekorativa sorter är det att föredra att tilldela en varm, vindskyddad plats med gott solljus. På en skuggad plats rotar växter med svårighet, blir svaga, utsatta för sjukdomar.

Du kan plantera sticklingar köpta med slutna rötter från marken under den varma säsongen . Rötterna ska dock inte få torka ut, eftersom detta påverkar skottens överlevnadshastighet avsevärt. Med öppna rötter bör sticklingar planteras tidigt på våren, tills knopparna har blommat; varma september är också lämpliga för sådana planteringar, så att rötterna hinner slå rot i den varma marken innan frosten börjar.

Planteringshålet ska vara rymligt så att rotsystemet får plats fritt i det. Det rekommenderas att blanda jorden från gropen med kompost före plantering. Efter plantering måste jorden vara väl tampad, vattnas rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Korrekt vård efter plantering av plantor är viktigt. Pilrötter är mycket känsliga för komprimerad jord, den bör lossas regelbundet tills busken har rotat sig helt. Busken kräver bördig jord, vårmatning.

Bild
Bild

Unga plantor växer snabbt:

  • i bra solljus;
  • med tillräcklig vattning;
  • på dränerade jordar.

Med otillräcklig vård kan växter infektera svampar, bladlöss, larver. Regelbundet underhåll inkluderar sanitetsbeskärning, som tar bort sjuka grenar. Den huvudsakliga dekorativa beskärningen utförs på våren, i slutet av blomningen, då ska 2/3 av grenarnas längd klippas.

På våren utförs sanitär beskärning för att ta bort svaga, frostbitna skott. Hela den varma säsongen bör tas bort ful, ta fel riktning av grenen.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Prydnadsplanter planteras i stenarter, på steniga kullar, i grupper eller bandmaskar . Dvärgspilssorter ser bra ut i en behållarversion, i landskapsarkitektur vid stranden av en konstgjord reservoar. Den krypande pilen odlas i standardform, när den efter speciell beskärning ges en intressant dekorativ kronform.

Bild
Bild
Bild
Bild

En utmärkt designlösning är plantering av en sfärisk pil, vars krona lydigt tar formen av en boll, en kupol, efter skickligt professionellt kompetent kapning av grenar. Landskapsdesigners inkluderar ofta en dvärggråtande variant av getpil, Salix caprea, i sin platsdesign . Det behöver inte mycket utrymme, men det ser uttrycksfullt och dekorativt ut på territoriet. Denna typ av pil kräver särskild omsorg för att vara en dekoration av platsen hela säsongen. Det är nödvändigt att skära av skotten som hänger på marken, styra plantans höjd med nypor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att känna till reglerna för plantering, ta hand om krypande vide, kan du skapa fantastiskt vackra viloplatser på platsen, där olika nyanser av grönska kommer att glädja utsikten, ge avkoppling och sinnesro.

Rekommenderad: