Rosor På En Pil: En Beskrivning Av En Rosa-bildande Gallmugg, Vad Man Ska Göra Om En Pil Blommar Med Gröna Gallor

Innehållsförteckning:

Video: Rosor På En Pil: En Beskrivning Av En Rosa-bildande Gallmugg, Vad Man Ska Göra Om En Pil Blommar Med Gröna Gallor

Video: Rosor På En Pil: En Beskrivning Av En Rosa-bildande Gallmugg, Vad Man Ska Göra Om En Pil Blommar Med Gröna Gallor
Video: CRANBERRY | How Does It Grow? 2024, Maj
Rosor På En Pil: En Beskrivning Av En Rosa-bildande Gallmugg, Vad Man Ska Göra Om En Pil Blommar Med Gröna Gallor
Rosor På En Pil: En Beskrivning Av En Rosa-bildande Gallmugg, Vad Man Ska Göra Om En Pil Blommar Med Gröna Gallor
Anonim

Ibland kan du se små gröna rosor på pilträd eller buskar. Dessa "blommor" kan växa på pilar i flera år. Med tiden blir de från grönt till brunt. Och även om många "blommande" vide verkar attraktiva, vet erfarna trädgårdsmästare att träd och buskar måste räddas från sådan "dekoration".

Bild
Bild

Vad det är?

Människor har uppmärksammat ett så ovanligt fenomen som rosor på ett pilträd länge. Några av dem kringgick träden med rosor, eftersom de uppfattade det som något onaturligt eller till och med som ett tecken på något hemskt. Andra ansåg att sådana pilar var ett heligt fenomen och skyddade dem från utomstående. Människor kom till träden som blommar av rosor för att be och be om välsignelser för sig själva och sina nära och kära.

Bild
Bild

Men idag har detta fenomen redan fått en ganska enkel vetenskaplig förklaring. Det som framstår för alla som en vacker grön eller rosa ros är en gall - en muterad del av skottet. En sådan förändring är resultatet av det noggranna arbetet med ett skadedjur som kallas rosa-bildande gallmugg.

Om du öppnar en sådan blomma i form av en ros kan du omedelbart se ett stort antal "rum" där larverna bor. Gallens utseende kommer omedelbart att förlora sin attraktivitet.

Bild
Bild

Skäl till utbildning

Larverna som bor i sådana "hus" är samma pilrosbildande gallmugg . De är små myggor och lever på olika typer av vide. Deras särdrag är små, håriga vingar, liksom långa antenner. Sådana insekters vingar är mycket svaga och förstärks med bara några få ådror. Vuxna matar inte på någonting och lever bara några dagar. Deras enda uppgift är att lägga ägg. Familjen av gallmuggar trivs bara tack vare små larver som har anpassat sig för att överleva under de mest ovanliga förhållandena.

Bild
Bild

Man tror att ju mindre insekten är, desto fler fiender har den .… Galgmuggar är dock inte rädda för några fiender, eftersom de gömmer sig i ett mycket pålitligt skydd - en gall, det vill säga i en modifierad del av ett träd, vilket är ett idealiskt slutet utrymme. I sådana galler får larverna allt de behöver för livet. Först och främst är det mat, det vill säga saften från en växt. Välisolerade gallväggar skyddar gallmuggar inte bara från fiender, utan också från regn och andra väderfenomen.

Bild
Bild

Eftersom dessa skadedjur har ett mycket litet huvud och en underutvecklad mun kan de inte gnaga växten. Därför agerar de lite annorlunda. Larverna börjar utsöndra en kemisk substans i kroppen vid ett utvalt område av växten. Som ett resultat växer cellerna och delar sig mycket snabbt. Blad börjar skrynkla och bladveck börjar krulla. Därefter är kronbladet svullet, liksom bladets böjning av bladet, vilket resulterar i att toppen av grenen skadas, och vid denna tidpunkt bildas en liten rosett av löv, som i sin form liknar en verklig reste sig.

Som ett resultat visar det sig att alla runt omkring dem ser en vacker blomma, som är en mycket tillförlitlig fristad för gallmugg. Längst ner i gallan finns ett litet hål.

Bild
Bild

Pestkontroll

Vidar som drabbats av gallmuggar måste räddas. På grund av skadedjurets påverkan försämras kvaliteten på deras trä avsevärt. Sälen blir infekterad med virusinfektioner, och detta kan leda till fullständig frånvaro av frön i framtiden och till och med växtens död. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att vidta lämpliga åtgärder.

Vi måste agera snabbt, medan det finns få "rosor" på trädet

Den enklaste kontrollmetoden är att klippa av gallan, liksom det drabbade området runt den från pilen . Detta görs bäst i början, tills larverna är helt kläckta. Efter det måste "rosen" brännas. Om detta inte görs är en ny infektion möjlig.

Bild
Bild

Du kan också bli av med sådana skadedjur med kemikalier .… Du kan använda Aktellik, Kemifos och Fufanon. Sprutning görs bäst i lugnt och torrt väder. Du kan upprepa proceduren på 7-10 dagar. För ökad effektivitet måste du använda ett annat läkemedel vid omsprutning.

Bild
Bild

Det är också möjligt att använda biologiska preparat för att eliminera gallmugg . De har ingen skadlig effekt på människor, men de klarar skadedjur mycket bra. Oftast utvecklas dessa läkemedel på grundval av speciella bakterier eller svampar. Sammansättningen av sådana ämnen inkluderar neurotoxiner, som, när gallmuggar kommer in i kroppen, antingen förlamar dem eller helt dödar dem. De vanligaste medlen är "Fitoverm", "Avertin" eller "Aktofit".

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att när du ser rosor på en pil ska du inte bara beundra dem. Tvärtom, det är nödvändigt att snabbt larma och bli av med dem i tid . Detta krävs för att trädet ska kunna glädja sina ägare, liksom alla runt omkring, i många år framöver.

Rekommenderad: