Scumpia "Royal Purple" (40 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Läderbotten "Royal Violet", En Beskrivning Av Sorten, Vinterhårdhet Och Exempel Inom Landskapsdesi

Innehållsförteckning:

Video: Scumpia "Royal Purple" (40 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Läderbotten "Royal Violet", En Beskrivning Av Sorten, Vinterhårdhet Och Exempel Inom Landskapsdesi

Video: Scumpia
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, April
Scumpia "Royal Purple" (40 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Läderbotten "Royal Violet", En Beskrivning Av Sorten, Vinterhårdhet Och Exempel Inom Landskapsdesi
Scumpia "Royal Purple" (40 Bilder): Plantering Och Skötsel Av Läderbotten "Royal Violet", En Beskrivning Av Sorten, Vinterhårdhet Och Exempel Inom Landskapsdesi
Anonim

Royal Pearl scumpia är en magnifik trädgårdsväxt med ovanligt lila lövverk. Under blomningsperioden ser denna sort särskilt elegant ut och kombinerar rosa kluster av blomställningar med en ljus krona. På hösten glädjer den kungliga violetta garvningskumpian ögat med rödorange nyanser av löv. Växten behåller sin dekorativa effekt till mycket kallt väder, vilket gynnsamt skiljer den från andra trädgårdsodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utförs plantering och skötsel, är det nödvändigt att beskära scumpia? Efter att ha studerat i detalj beskrivningen av sorten, efter att ha lärt sig om dess vinterhårdhet, kan man förstå hur bekvämt det kommer att vara att odla den på webbplatsen . Ryska trädgårdsmästares praktiska erfarenhet och exempel på landskapsdesign bevisar att Royal Purple, trots sin exotism, rotar sig väl i klimatet i mellersta zonen, odlas i Ural och Sibirien.

Vanligtvis tål sorter med lila och röda löv frost mycket värre, men med vederbörlig uppmärksamhet kan denna scumpia mycket väl anpassa sig till de mest ogynnsamma odlingsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Skumpia garveri har stort praktiskt värde - det används för att få färgämnen för olika områden inom industriell produktion. Under förhållandena i trädgårdstomten används växten som prydnadsväxter . Variety "Royal violet" är en framstående representant för sumacfamiljen. Scumpia "Royal Pearl" når en höjd av upp till 5 m, men i kalla klimat växer det sällan upp till 1, 5–2 m. Busken har en bred oval krona, ganska kompakt.

Växten har ett ganska förgrenat, välutvecklat rotsystem som växer djupt ner i marken . Skott har en grön eller brun nyans, mjölkig saft visas på pausen. Ju äldre grenarna, desto intensivare visas den bruna färgen. De är täckta med blad av en vanlig oval form, glänsande, inte pubescent, de har ett färgintervall från vinrött till lila-violett, med en mjuk rosa kant längs plattans kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningarna av Royal Perel scumpia samlas i lösa kluster, bestående av små rosa knoppar. I framtiden smulas de, och pediklarna förlängs, långa hårstrån av en rödrosa eller vinröd nyans utvecklas på ytan. Perioden för knoppbildning är i slutet av maj eller början av juni.

Ett år senare mognar mogna beniga frukter, liknande de som bildas på olivolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Lilabladig scumpia Royal Purple visar inte den högsta överlevnadsgraden vid självuppfödning. Men plantorna i behållare med ett slutet rotsystem, levererade från plantskolor, är redan acklimatiserade och mår bra även under förhållandena i Moskva -regionen eller Leningrad -regionen. Det är bättre att välja växter 2-3 år gamla, som redan har genomgått flera vinterperioder.

Tidpunkten för plantering beror till stor del på om växten har ett slutet eller öppet rotsystem . I det första fallet rekommenderas våröverföring till marken, efter att jorden värms upp väl kommer nattfrosten att sluta. På hösten är det också möjligt att plantera, men det är bättre att utföra det i början av september, så att rotning sker före frost. Växter i behållare är inte lika känsliga för yttre påverkan. De planteras i öppen mark under den varma årstiden, inklusive sommaren. Med hjälp av metoden för omlastning av en jordkoma kan du inte vara rädd för att växten inte kommer att tolerera förändringar bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett typ av rotsystem är det viktigt att välja rätt plats för Royal Pearl -avskummet. Denna buske växer inte på för täta eller tunga jordar, stillastående vatten, vattentäthet, överdriven försurning. Du kan inte plantera det i låglandet - vårens stagnation av smältvatten kan leda till att växten dör. Scumpia Royal lila är känslig för mängden solljus - den behöver ett väl upplyst område, eventuellt lätt skuggat, inte i drag, med sandig lera eller lerig jord. För att förbereda marken för plantering av en ny växt är det värt att göra upp ett näringsrikt underlag i förväg av 2 delar gräs och 1 del sand och torv.

Införandet av dolomitmjöl eller träaska i gropen i förväg hjälper till att minska jordens surhet. En sådan förberedelse gör det möjligt att göra odlingen av Royal Cross-scumpia verkligen problemfri och ökar chanserna för plantans överlevnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocessen för denna sort innehåller flera steg

  1. Förberedelse av plantor . Växter med ett öppet rotsystem läggs i vatten 24 timmar före plantering. Behållarväxter behöver inte detta, de släpps strax före installationen i gropen och håller en helt jordklump.
  2. Planteringshål grävs på det valda stället . Det är optimalt om de har en diameter på 7-10 cm större än jordklumpen eller rötterna. Ett avstånd på 1,5–2 m upprätthålls mellan angränsande växter.
  3. Dränering läggs . Botten av den förberedda planteringsgropen är 10 cm fylld med sand och grus. 100 g kalk införs i jordblandningen, hålet fylls upp till hälften.
  4. Plantan placeras i marken . Om rotsystemet är öppet måste du först inspektera, klippa av de torkade, skadade delarna och sedan räta ut växten, sätt den i mitten av hålet. Det är mycket viktigt för behållarplantor att röra sina rötter så lite som möjligt. Scumpia rullas försiktigt från behållaren till en kudde av näringssubstrat.
  5. Återfyllning med jord . Det förberedda substratet laddas i gropen så att rothalsbandet är 2 cm över hålets övre kant. I framtiden kommer jorden att lägga sig, växten kommer att spola med jorden. Jordytan är komprimerad, riklig vattning utförs - upp till 2 hinkar per 1 buske.

Viktig! Efter plantering kan du täcka jorden med torv och sågspån, vilket hjälper till att bromsa ogräsens tillväxt och säkerställa att nödvändig fukt upprätthålls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att Royal Pearl ska rota ordentligt, utvecklas, vänligen med riklig blomning, det måste skötas om. Särskilda åtgärder krävs inte: plantorna skyddas i kallt väder, vattnas regelbundet, befruktas enligt schemat. Med rätt val av landningsplats kan andra svårigheter inte förväntas.

Vattning

Regelbunden vattning är mycket viktigt för garvning av skumpia. Från det ögonblick som planteringen uppträder till tillväxten av nya skott, införs fukt dagligen på kvällstid. För bevattning används sedimenterat vatten, helst ganska varmt och rent . Efter att växten rotat sig fuktas jorden mindre ofta, men stammcirkelns yta får inte torka ut. Standardvolymen fukt per gång är minst 1,5 hinkar eller 15 liter.

Bild
Bild

Toppdressing

Det rekommenderas att börja applicera gödselmedel under sorten Royal Pearl från det andra året efter plantering. På våren införs kväveföreningar baserade på en vattenlösning av urea. På sommaren, för att förebygga sjukdomar, befruktas med kaliumfosforförband. Det rekommenderas inte att använda organiska och mineraliska ämnen samtidigt . Om jordens sammansättning är dålig kan du lägga till en rotapplikation under vår- och sommarperioden till nitroammofosk i mängden 200 g.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att bevara kronans dekorativa effekt kräver garvningskumpiabusken formativ och sanitär beskärning. Hygieniska åtgärder vidtas på våren, innan den aktiva tillväxten av löv börjar. Döda grenar tas bort, alla andra skott förkortas med 2/3 av längden . En gång vart 3-4 år kan du utföra anti-aging beskärning, med skärning av alla skott, vilket stimulerar förgrening, gör att du kan ge en sfärisk form till kronan, men påverkar överflödet av blomning.

Med kunglila kan du odla växten på en stam. I det här fallet är det nödvändigt att regelbundet klippa av de laterala nedre skotten och rikta all kraft på förgreningen av den centrala stammen. Vid 10 års ålder kommer busken på stammen att vara helt formad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Vinterhärdigheten av Royal Pearl -sorten ökar med åldern. Unga växter klarar inte av betydande temperaturfall, de måste täckas under de första 3-4 åren. Innan det kalla vädret börjar, när busken släpper sina löv, rekommenderas det att börja den första förberedelsen för vintern. För att göra detta utförs lossning av jorden runt busken, stammen jordas, ett tjockt lager kompost eller torvmassa hälls över cirkeln nära stammen.

Du kan täcka busken på olika sätt, men alltid i torrt väder, vid första tecknet på frost . En växt med en liten höjd av skott kan böjas till marken så att den övervintrar under snön. Skott placeras på en ren säckväv eller sågspån, hälls i ett tjockt lager, säkras med häftklamrar. Det är också möjligt att bygga en ram ovanför marken för att ge maximalt skydd mot avskummet. Täckmaterialet sträcks över det, så att busken kan isoleras ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Scumpia -sorten Royal purple tillhör kategorin växter med stark immunitet. Det är ganska väl skyddat från olika typer av svampinfektioner, men det kan ge efter för mjöldagg eller rost. Med alltför hög luftfuktighet, basal stagnation av vatten kan växten visa tecken på bladfläck, verticillos. För att förhindra uppkomsten av sjukdomar rekommenderas att regelbundet applicera ett komplex av kaliumfosforgödselmedel under roten. Om sjukdomen redan har dykt upp, bevisade läkemedel "Topsin-M", "Fundazol" och deras analoger hjälper till att besegra det.

Utseende av skadedjur på solbränna är sällsynt, men om parasiter dyker upp tillämpas insekticidbehandling mot dem. Mot skalbaggen, bladbaggen och skalbaggen hjälper användningen av "Karbofos", "Decis" botemedlet.

Det är särskilt viktigt att spåra insekts utseende, eftersom de är de viktigaste bärarna av svampinfektioner. Dessutom, med betydande skadedjurskador, kan växten förlora all sin dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Liksom andra skumpia garverier stöder Royal purple både frö och vegetativ förökning. Men med generativ plantering är spiring extremt låg, och det tar cirka 1 år att vänta på att nya skott kommer ut. Naturlig skiktning kan användas för att påskynda denna process . Frö planteras i öppen mark på hösten, efter att ha trängt igenom skalet är sådjupet 2 cm. Detta tillvägagångssätt ger bra acklimatisering av de resulterande växterna, men med en grobarhet på 30%är det ganska svårt att få livskraftiga skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer vegetativ förökning rekommenderas att använda sticklingar eller skiktning . De ger en bra överlevnad, behåller alla egenskaper hos föräldrasorten. För att uppnå rotning måste skiktet böjas mot jordytan, skäras i barken vid basen och fästas i en förberedd grund gräv. Nedsänkningsplatsen i jorden sprinklas lätt, ingen särskild omsorg behövs förrän rötterna bildas. Efter rotning kan du separera den unga busken, transplantera den till en permanent plats.

Bild
Bild

Sticklingar i läderskumpia utförs på sommaren, oavsett sort. Starka skott på 1 år väljs från växten, en del ca 10 cm lång och med 2 blad skärs ut. Beredda sticklingar rekommenderas att förvaras i minst 12 timmar i "Heteroauxin", "Kornevin" och sedan placeras i ett mini-växthus . Innan roten behöver växter den rikligaste vattningen, minst 3 gånger om dagen. Under det andra året kan du plantera de etablerade sticklingarna i öppen mark.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Den lyxiga utsikten skapad av Royal Pearl, planterad nära terrassen, kompletteras harmoniskt med husets vita fasad. Växten spelar rollen som en bandmask på gräsmattan; kortare barrträd planteras i närheten.

Bild
Bild

Ung scumpia Royal lila på en gräsmatta med medellängd gräs. Trädgårdens gröna hörn är inramat av välskötta stigar.

Bild
Bild

Scumpia efter blomning. De ljusa nyanser som Royal Pearl-sorten är känd för är i harmoni med de silvergråa tonerna från de omgivande växterna.

Rekommenderad: