Serbisk Gran (44 Bilder): Beskrivning Av "Pendula Bruns", "Aurea" Och Andra Sorter, Plantering Och Skötsel, Omorikihöjd Och Beskärningsregler. Hur Snabbt Växer

Innehållsförteckning:

Video: Serbisk Gran (44 Bilder): Beskrivning Av "Pendula Bruns", "Aurea" Och Andra Sorter, Plantering Och Skötsel, Omorikihöjd Och Beskärningsregler. Hur Snabbt Växer

Video: Serbisk Gran (44 Bilder): Beskrivning Av
Video: Picea omorika 'Pendula Bruns' / Bruns Weeping Serbian spruce 2024, Maj
Serbisk Gran (44 Bilder): Beskrivning Av "Pendula Bruns", "Aurea" Och Andra Sorter, Plantering Och Skötsel, Omorikihöjd Och Beskärningsregler. Hur Snabbt Växer
Serbisk Gran (44 Bilder): Beskrivning Av "Pendula Bruns", "Aurea" Och Andra Sorter, Plantering Och Skötsel, Omorikihöjd Och Beskärningsregler. Hur Snabbt Växer
Anonim

Många sorter av gran, som serbisk gran, passar perfekt in i nästan alla landskap. Träd planteras ofta runt områdets omkrets för att dekorera området vackert och ge det ett mer naturligt (naturligt) utseende. Gran odlas bredvid huset eller på baksidan av gården nära staketet . Serbisk gran lockar uppmärksamhet med sin unika struktur och utseende.

Bild
Bild

Detta barrträd kan nå 50 m i höjd, har en smal pyramidformad eller pelarformad form med en spetsig krona. Trädets bark är ganska mörk, grenarna är bruna. Kulturens naturliga tillväxtzon täcker västra Serbien och östra Bosnien - bergsområden på 800 till 1600 m höjd över havet. Området som upptas av denna zon är 60 hektar.

Serbisk gran har använts i landskapsdesign sedan 1880, på grund av dess dekorativa egenskaper och motståndskraft mot yttre faktorer . Till exempel är denna sort inte särskilt mottaglig för hårda vintrar, överlever i en förorenad stadsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Totalt finns det upp till 30 sorter av serbisk gran i naturen (ett annat namn för arten är "omorika"). Det skiljer sig åt i storlek och form på kronan, liksom i nålarnas färg. Serbisk gran tillhör en sällsynt art av familjen Pine, som är relativt utbredd inom odling av granar . När du väljer en serbisk gran för att odla på din webbplats bör du fokusera på dess botaniska beskrivning för att följa områdets allmänna design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vintergrönt träd når i genomsnitt 20 till 35 m höjd med en stammdiameter på upp till 1 m . Ett karakteristiskt drag hos sådana granar är deras smala krona och upphöjda korta grenar. Grannålar kan bli upp till 20 cm långa. Deras färg är intressant: på toppen har nålarna en blågrön nyans och på undersidan-silver eller blåvit. På träden mognar kottarna 4-7 cm långa, mörkbruna.

Bild
Bild

Serbisk gran spelar en viktig roll i trädgårdsarbete, eftersom den kan anpassa sig till olika jordar och dekorera alla landskap runt omkring. I Nordamerika och Europa har träd länge värderats för sin härdighet, tillväxttakt och kvalitetsved . Inom skogsbruket ges odling av julgranar särskild vikt inför nyårshelgen.

Gran växer snabbt, eftersom den har ett starkt rotsystem.

Omorica barrträd har många fördelar . Åt långliv i naturen kan leva upp till 300 år. I 30 år kan höga sorter nå 15 m och lägga till 50 cm i höjd årligen. Vackra granar utmärks av sin nåd och harmoni i alla åldrar. Kottarna, som dyker upp på den frodiga kronan vid tolfte levnadsåret, ger julgranen ännu större dekorativitet. De har en mörkbrun eller lila-violett nyans och faller inte av från starka vindar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populariteten hos den serbiska granen (Picea omorik) bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners förklaras inte bara av dess dekorativa effekt, utan också av dess krävande vård. Landningar ser spektakulära ut i en mängd olika kompositioner . Omorica ingår ofta i utformningen av häckar.

Bild
Bild

Typer och sorter

Alla sorter av serbisk gran rotar sig väl i mitten av breddgraderna, oavsett jordens kvalitet och typ - podzolic, sur och sandig. Växten tolererar dock inte mycket fuktiga jordar. Innan du köper en gran bör du också ta hänsyn till det faktum att olika sorter av omoriki kan skilja sig åt i storlek och höjd, vilket är viktigt i en personlig tomt. I större områden kan hela planteringar av dessa barrträd brytas.

Bland de serbiska granarna finns de mest utbredda och populära. Låt oss bo mer på dem.

Pendula . Picea omorika Pendula fungerar bra med andra gruppträd. Har en unik krökt fatform. Trädet kan bli upp till 10 m högt och ser bra ut i trädgården eller parken. Den kännetecknas av en tät fluffig krona och grenar tätt intill varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pendula Bruns . En annan representant för omoriki. I jämförelse med sin motsvarighet når trädet inte mer än 5 m i höjd och har en rak stam. Men granens krona är smalare, pyramidformad.

Bild
Bild

" Nana ". Denna sort av gran är anmärkningsvärd för sin lilla storlek, växer bara upp till 4 meter i längd. Men i landskapsdesign ser denna typ av barrträd organiska och lämpliga ut.

Detta är en av de långsamt växande sorterna av gran som kräver riklig vattning under särskilt varma perioder.

Bild
Bild

Freya . En av de mest opretentiösa gransorterna. Den växer under alla förhållanden, men älskar mer soliga områden. Den växer snabbt och når en höjd av 20 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Karelsk ". Denna sort är en av de minsta i storlek. Träd tål lätt frost ner till -30 grader. Granar växer upp till bara 80 cm i höjd, vilket får dem att se ut som buskar. Många trädgårdsmästare älskar denna "effekt" i landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aurea ". En annan medelstor serbisk gran når 12 m i höjd. Samtidigt är tillväxten av gran ganska intensiv - cirka 30 cm per år. Denna sort är perfekt för enstaka planteringar av nålar. Växten kännetecknas av en gulgrön färg på nålarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pimoko . Detta är en mer dekorativ dvärgsort av gran med intressanta tvåfärgade nålar - nålarna är mörkgröna på toppen och gråblå på botten. Vuxna växter når 0,9 m i höjd. Plantering kännetecknas av frodig tät vegetation med en konisk eller sfärisk krona. Kan planteras i skugga och kallt klimat.

Bild
Bild

" Wodan ". Också ganska intressant sort för mittfältet. Den tillhör dvärgdekorativa sorter av barrträd, når cirka 1,5 m. Trädets krona är bredare i proportioner, upp till 50 cm i omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre populära sorter i landskapsdesign är:

  • Peve Tidjin;
  • Pendula Cook;
  • "Alexandra";
  • "Linda";
  • "Manet";
  • Rother Austreb;
  • "Zuckerhut".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer och sorter av serbisk gran (omorika) utmärks av sin opretentiöshet när de odlas under olika förhållanden. Därför kan julgranar ofta ses i stadsparker och torg.

I trädgårdsskötsel, beroende på kronans storlek och form, odlas serbiska granar som fristående planteringar eller i kompositioner med andra barrträd, till exempel när man dekorerar häckar och alpina kullar.

Urvalsrekommendationer

Nästan alla sorter av serbisk gran kan användas på de mellersta och norra breddgraderna. Till exempel är de flesta av dem lämpliga för Moskva -regionen. För det för att odla en vacker gran på din webbplats bör du välja rätt plantor.

Bild
Bild

Valet av sorten beror på flera kriterier: trädets höjd, kronans bredd, färgen på nålarna och kottarna, möjligheten att växa i ett givet område (inget hinder för plantornas normala tillväxt).

Du bör köpa plantor närmare våren, när planteringstiden kommer . För att undvika överraskningar bör du lita på specialisterna och köpa friska växter i speciella plantskolor. Där växer träden i öppen mark, vilket gynnsamt påverkar plantornas anpassning till den nya planteringsplatsen. Plantskolor erbjuder två typer av plantor: öppen rot eller sluten rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet måste julgranen planteras så snabbt som möjligt så att rotsystemet inte hinner torka ut, och under transport till planteringsplatsen bör rötterna fuktas.

Landning

När du väljer en plats för plantering av serbisk gran bör du ta hänsyn till dess storlek i vuxen ålder. Det är önskvärt att det inte finns något överflödigt över plantans krona - växter, byggnader, tvärstänger . Tillräcklig belysning av landningsplatsen är ett viktigt men inte avgörande kriterium. Även om även skuggälskande växter älskar solen och rymden. Plantera inte gran i våtmarker - för blöt mark kan förstöra rotsystemet.

För resten är åt absolut kräsen när det gäller miljöförhållanden, det viktigaste är att plantera dem korrekt från början . Små plantor kan planteras i en kruka. Du kan förbättra kvaliteten på jorden för plantorna något - till exempel lägg kalk till den sura jorden, stärk den lösa jorden med lera och späd den tunga jorden med sand.

Bild
Bild

Säsongsplantering av gran - vår och höst.

Processen för enplantering av serbiska granplantor är följande:

  • du måste förbereda en grop, fyll botten lätt med sand och spillror för att få dränering;
  • sätt en planta med snyggt spridda rötter i mitten av gropen, täck den försiktigt med jord (du kan lägga till sand och torv);
  • det är viktigt att lämna rothalsbandet jämnt med marken;
  • nu kan du vattna växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om granar planteras i grupper bör avståndet mellan dem mätas, beroende på sorten:

  • avståndet mellan dvärgarter är 50 cm-1 m;
  • tillräckligt med utrymme för medelstora sorter-3-5 m;
  • stora exemplar klarar sig bra inom 5 m från varandra.

Obs: resten av växterna kan planteras nära omoriki, men med tanke på att de fallande nålarna så småningom kommer att täcka utrymmet runt dem. Detta kan skada några av de underdimensionerade grannarna.

Vård

Att ta hand om serbisk gran är ganska enkelt. Det viktigaste är att övervaka plantornas tillstånd, för att undvika sjukdomar, vattna regelbundet, särskilt efter plantering, i 2-4 veckor. Då kan du vattna mindre ofta, men mer rikligt. En planta tar cirka 10 liter vatten. Vuxna exemplar vattnas med en hink vatten per löpande meter av ett träd. Ju torrare och varmare, desto oftare behöver kronan bevattnas.

Nästa viktiga steg i vården av serbisk gran är toppdressing . Det är av två typer: rot och blad. Det finns speciella gödningsmedel för utfodring av barrträd. Under processen med att odla gran under de första två åren mults och lossas jorden i rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då räcker det bara att täcka jordytan vid rötterna med tallbark och torv.

En annan viktig faktor vid vård av barrträd är beskärning . Serbisk gran behöver i princip inte formativ beskärning. En vanlig "frisyr" gör dock inte ont. Detta görs för att frigöra trädet från torra och brutna grenar och som en sanitär åtgärd. Du kan också regelbundet rengöra kronan. Ju mer sällsynt det är, desto enklare och snabbare är denna procedur.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet ägnas åt dekorativa dvärggransorter, som har en tätare krona. Följaktligen sätts kronan i ordning årligen. Om det behövs, på grund av förekomsten av skadedjur och sjukdomar, behandlas växterna med fungicider.

Fortplantning

Prydnadsvarianter av serbisk gran förökas inte av frö, eftersom det är en för tidskrävande process. För odling används sticklingar som den mest pålitliga och beprövade metoden. Det är bättre att hantera barrträd på våren - i april. Vissa trädgårdsmästare skjuter upp det här förfarandet för att falla och använder en tillväxtregulator . Det finns också ett vegetativt sätt att föröka den serbiska granen, när ympning görs på en vanlig gran.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barrträd har en ganska stark struktur. De åt bra med många negativa yttre faktorer, men ibland måste de kämpa med sjukdomar länge. I grund och botten elimineras alla besvär av barrträd med hjälp av fungicida preparat. Vid minsta skada bearbetas närstamjorden och själva trädstammen . Då vattnas jorden väl över rotsystemet.

På våren, i början av växtsäsongen, rekommenderas att behandla kronan med preparat med koppar (sprutning). Grenar med sjukdomens fokus bör tas bort så att svampen och virusen inte övergår till friska processer.

Förebyggande åtgärder hjälper mot sjukdomar och skadedjur. Viktigt att komma ihåg:

  • endast friska plantor är lämpliga för plantering;
  • barrträd bör inte vara i närheten av sjuka växter;
  • när plantan växer bör mikronäringsgödselmedel användas för immunitet;
  • gran ska inte planteras djupt i marken - rötterna ska vara närmare ytan för att få tillräckligt med fukt;
  • fuktbrist är den främsta fienden för unga barrträd.

Genom att följa dessa enkla regler kan du hjälpa träd att vinna mark i marken och motstå skadedjur.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Serbisk gran ser bra ut på vilken trädgårdstomt som helst. Omorika prydnadsvarianter är ett av de mest populära sätten att dekorera och zonera ett territorium. Dessa barrträd används i en mängd olika gröna kompositioner. Serbisk gran blir ofta huvudfokus i landskapsdesign.

Låt oss titta på exempel på hur det ser ut

" Pendula Bruns " känns bra i en vertikal ram i en styv strumpeband. Utan fästelement kan du få fler bisarra träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till dvärgväxter som t.ex. " Karel", "Wodan", "Pimoko " fler krav ställs, eftersom de odlas i rabatter och klippträdgårdar.

Bild
Bild

" Lindu" eller "Zuckerhut " planterade i bås. MEN " Manet " och är helt slående i sitt utseende.

Bild
Bild

Pilformade kronor se bäst ut i trädgårdar där tonvikten ligger på en grupp träd. Granen kommer att sticka ut betydligt bland dem.

Bild
Bild

Det finns många sätt att dekorera ditt bakgårdslandskap med ephedra. Dessutom är de goda vänner med varandra.

Du kan också plantera andra grödor i grannskapet som kräver samma sällsynta men rikliga vattning som den serbiska granen.

På vintern kan kulturen inte täckas om det inte är unga planteringar . Det är värt att notera att alla sorter av serbisk gran fungerar som ett utmärkt källmaterial för att få nya arter av en så populär barrkultur.

Rekommenderad: