Weigela - Plantering Och Vård (45 Foton): Växande Buskar På Det öppna Fältet I Ural, Sibirien Och Leningrad -regionen. Hur Sköter Jag En Buske På Sommaren Och Efter Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Weigela - Plantering Och Vård (45 Foton): Växande Buskar På Det öppna Fältet I Ural, Sibirien Och Leningrad -regionen. Hur Sköter Jag En Buske På Sommaren Och Efter Blomningen?

Video: Weigela - Plantering Och Vård (45 Foton): Växande Buskar På Det öppna Fältet I Ural, Sibirien Och Leningrad -regionen. Hur Sköter Jag En Buske På Sommaren Och Efter Blomningen?
Video: How to Care for a Weigela Bush 2024, April
Weigela - Plantering Och Vård (45 Foton): Växande Buskar På Det öppna Fältet I Ural, Sibirien Och Leningrad -regionen. Hur Sköter Jag En Buske På Sommaren Och Efter Blomningen?
Weigela - Plantering Och Vård (45 Foton): Växande Buskar På Det öppna Fältet I Ural, Sibirien Och Leningrad -regionen. Hur Sköter Jag En Buske På Sommaren Och Efter Blomningen?
Anonim

Weigela har en välförtjänt popularitet bland professionella designers i vårt land. I andra stater är amatörer också aktivt involverade i det. Det är dags att korrigera denna irriterande defekt - och noggrant hantera en sådan buske.

Datum för avstigning

Denna växt kommer från de östra och sydöstra regionerna i Asien. En art växer till och med vild på ön Java. Den nordligaste naturregionen där du kan hitta vilda weigela är Primorsky Krai . Därför är odling av buskar endast möjlig med en tillräckligt tidig plantering. Annars kommer det inte att ha tid att slå rot och kommer dessutom inte att glädja sig med sin blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala tiden för att plantera en gröda är på våren. Men du måste placera den i öppen mark så tidigt som möjligt så att knopparna inte hinner blomma ännu. I slutet av mars och hela april planteras buskarna i söder . I mittfältet och i närheten av Moskva bör denna procedur utföras i april eller till och med i maj. På hösten är det bara teoretiskt möjligt att plantera weigela, eftersom risken för skada på grödan under vintern är för stor. Inget skydd kan hjälpa om den normala landningstiden bryts.

Tidsfristen för att plantera blommor varierar från region till region . Så den maximala landningsperioden i Krasnodar -territoriet är begränsad till halva maj. Under andra halvan av månaden är det redan för varmt, vilket minskar chanserna att lyckas. Men i Moskva -regionen, under den första tredjedelen av sommaren, måste du ofta möta fuktigt och svalt väder. Som ett resultat når den tillåtna landningstiden ibland de första dagarna i juli.

Men mycket beror naturligtvis på sorten och på det faktiska vädret. Under höstmånaderna beror sannolikheten för ett framgångsrikt resultat på om rotsystemet används - öppet eller (mer föredraget) stängt. I det här fallet måste du också ta hand om pålitligt skydd under övervintringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för odling i olika regioner

Först måste du ta reda på exakt hur man odlar den ursprungliga busken i Ural och Sibirien. I dessa regioner är det nödvändigt att välja de sorter som är mest motståndskraftiga mot kyla. Endast sorter som tål frost upp till 40 grader kan garantera ett utmärkt resultat. Vi pratar i alla fall bara om kortsiktiga kalla snaps, och motståndet mot en mycket hård vinter är begränsad. För Uralregionen har sorterna Middendorf och Maksimovich zonats in.

Bild
Bild

Eftersom Leningrad -regionen kännetecknas av ganska tuffa förhållanden är det nödvändigt att plantera en växt i den endast med noggrant skydd för vintern. H Man bör komma ihåg att i nordvästra Ryssland, liksom öster om Volga, försvinner inte vinterförkylningar under lång tid, medan risken för froståterkomst är hög . Därför ska du definitivt inte skynda dig att gå av. Det rekommenderas att gräva hål med ett djup av 0,4 m.

Så strikt som möjligt är det nödvändigt att övervaka efterlevnaden av kraven för utfodring och förbättring av jordens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig plats och markberedning

Eftersom växten är sydlig måste förhållandena i trädgården följas så strikt som möjligt. Den minsta avvikelsen från normen hotar med förlust av prestanda och försämring av dekorativa egenskaper . Weigela bör inte planteras på ett område som är öppet för nordliga vindar. Låt det vara en kulle, tillgänglig för andra vindriktningar, men inte från norr. Samtidigt bör det helst vara att det inte finns några drag alls - på grund av dem visar sig blomställningarna ofta vara nedslagna till marken.

Det är mycket bra om kulturen kan planteras på södra sluttningarna . Den nära placeringen av alla byggnader, även "enkla" staket, hjälper till att öka skyddet mot drag. Den asiatiska busken växer bäst på sandig lera och lera.

Erfarna bönder rekommenderas att söka en neutral eller, i extrema fall, lätt alkalisk jordreaktion. Optimal, naturligtvis, om det redan uppnås av naturen själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att kontrollera markens sammansättning . Det ska finnas mycket humus och spårämnen. Planteringsgropsberedning inkluderar alltid återfyllning med grus eller annat dräneringsfyllmedel. Svart jord med tillsats av nitrofoska läggs ovanpå. Istället för svart jord kan andra typer av bördig mark användas.

Vi tar hänsyn till sortens egenskaper

När du planterar en rosa weigela kan du nästan inte vara rädd för kallt väder ("nästan" enligt standarderna för denna termofila växt). På vintern kan du utrusta det enklaste skyddet för honom - och det är det. Grantassar är perfekta som ett sådant skydd.

Bild
Bild

Förtjänar uppmärksamhet Mindre svart . Denna sort har tvärtom ett mycket svagt motståndskraft mot vintern, även tidiga återvändande frost förstör ofta den. Därför måste tidpunkten för plantering på våren observeras så strikt som möjligt, och på hösten, försök inte göra någonting med denna växt. Otillräcklig belysning är också avgörande för Minor Black. Under sådana förhållanden förgrenas grenarna mycket snabbare än vanligt, och chanserna att vänta på blomning är nästan noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funderar på att plantera brokig weigela , det måste tydligt förstås att ett sådant särdrag hos en växt likställs med dess patologiska utveckling. Därför måste dessa grödor definitivt överges i områden med särskilt hårda förhållanden. För växter med brokiga löv är bra solsken under dagen mycket viktigt. Om detta inte säkerställs kan du inte räkna med ett anständigt resultat. Den maximala faran utgörs av kalla vintervindar; kulturen måste skyddas från dem mycket noggrant. Det bästa sättet att skydda dig själv är att plantera i en enda grupp med andra buskar som täcker varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila weigela Den har en kompakt tät krona och blomställningar med en saftig rosa färg. Det bör noteras att med tiden förändras växtens färg, dess mättnad ökar. Längden på varje klocka är 0,03–0,04 m. Den blommar två gånger om året, om vädret tillåter.

När det gäller weigela " Marjorie ”, Sedan kännetecknas denna växt av extremt snabb tillväxt och når en höjd av 1–1, 5 m. Gröna blad, som liknar en droppe vatten, blir gula med höstens början. Frostmotstånd "Marjorie" kan nå 35 grader kyla. Skydd med grangrenar används nödvändigtvis för att skydda mot nedkylning. Storleken på blommorna är 0,035–0,04 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anmärkningsvärt och klass "karneval " … Denna sort av weigela kan blomma två gånger under säsongen, men mindre blommor dyker upp andra gången. Höjden på "karnevalen" når ibland 3 m, medan buskens diameter är 3,5 m. Bladen är långsträckta och spetsiga i ändarna. Skott växer rakt, de faller ner och bildar en båge.

Skiljer sig i attraktivitet och betyg "mynt " … Det är uppskattat för sina söta klockformade blommor och för det graciösa lövverket i sin ursprungliga färg. Växten är relativt låg, men det hindrar inte att den finns med på listan över de mest prydnadsväxterna för trädgårdsodling. Bladen liknar en något spetsig ellips. Det finns lövverk av rosa-grön och mörkgrön färg. Bladets kant har en vitrosa ton. Upplösning av blommor, liknande små klockor, sker i maj. Kulturen passar både som en accentväxt och som ett elegant stöd för alla blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sorten Middendorf , då når denna växt en höjd av 2,5 m. Kronan är proportionell och liknar snarare en oval. Storleken på blommorna är inte för stor, fröna kan förväntas mogna i september och oktober. Majblomman varar 20-25 dagar. Vid bra väder börjar den andra blomningen de sista dagarna i augusti. Även om Weigela Middendorf anses vara det optimala valet för hårda förhållanden, kan den fortfarande drabbas av kalla vindar. Denna omständighet gör det möjligt att välja den optimala landningsplatsen. I grund och botten utförs förökningen genom sticklingar eller frön.

Trästickor är inte särskilt effektiva. Sanitär beskärning bör göras årligen för att undvika negativa konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan komplettera sortöversikten över sorten Vingar av eld … Denna gröda uppträdde år 2000 och är ett resultat av mångårig forskning av holländska uppfödare. I de flesta fall når tillväxten av "Wings of Fire" 0, 9-1, 2 m. Endast enskilda exemplar kan växa upp till 1,5 m. Krondelen under normala förhållanden kan vara 1-1, 5 m. Växten kan tål ett ganska allvarligt stagnationsvatten i jorden.”Lyhördheten” för utfodring är relativt hög. Vind och regn har nästan ingen effekt på buskens form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Vilken sort som än väljs måste du omedelbart välja en plats för att plantera den. Att transplantera weigela till en annan plats är ganska svårt och riskabelt. Om detta görs, då bara på våren, och inte på hösten, så att växten hinner anpassa sig till förändrade förhållanden och det kommande dåliga vädret.

Vad kan planteras i närheten?

Weigelu på platsen planteras bredvid olika växter. Den optimala visuella effekten uppnås i närheten av växter som:

  • olika barrträd;
  • spirea;
  • cotoneaster;
  • berberis;
  • flox;
  • petunia och andra blommor i den årliga cykeln.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men man måste komma ihåg att weigela perfekt hjälper utvecklingen av bladlöss. Därför kan det bli en källa till fara för växter som lider av denna insekt. Men det är tillåtet att plantera en buske nära följande växter:

  • Japansk kvitten;
  • berberis;
  • enbär;
  • hyacint eller dvärg iris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Toppdressing

Kompetent vård av weigela bestäms till stor del av korrekt användning av gödningsmedel. Införandet av förband kan skjutas upp om de, när de planterade växten, ursprungligen lades i gropen. Får vänta 2 år. Den första utfodringen under det tredje levnadsåret utförs tidigt på våren . Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att använda ett kombinerat mineralgödselmedel. På grund av införandet av kväveföreningar i dess sammansättning säkerställs den accelererade utvecklingen av grön massa. Ett lämpligt alternativ skulle vara ammofosk eller diammofosk. Separat applicering av olika gödningsmedel är också tillåten.

Rätt tid för den andra utfodringen är slutet av maj och de första dagarna i juni. Superfosfat används tillsammans med kaliumsulfat. Men kvävegödselmedel kan inte användas kategoriskt. Tillsammans med att bromsa bildandet av träiga vävnader, bidrar de till den aktiva spridningen av röta.

Istället för kväveföreningar måste olika fosforföreningar användas. Tack vare dem kommer växten att blomma rikligt och så länge som möjligt. Viktigare är att fosforgödsling ger motståndskraft mot vinterförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje utfodringen utförs under höstmånaderna. Sedan används följande gödningsmedel:

  • "Kemira";
  • kaliumsulfat;
  • kaliumklorid;
  • 0,2 kg träaska per kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Weigela uppskattar anständig hydrering, utan det kan hon inte utvecklas normalt. Vattendämpning påverkar dock denna gröda extremt negativt. Därför bör vården vara måttlig, det är mycket viktigt att upprätthålla en balans. Mulching hjälper till att undvika för snabb avdunstning av fukt . Vanligtvis används torv och sågspån som mulch, men vissa trädgårdsmästare använder småsten av en mycket fin fraktion.

Beskärning

Förfarandet behövs först och främst för att förbättra buskens estetiska kvaliteter. I början av våren undersöks alla skott noggrant. Efter att ha hittat den minsta svarta spetsen klippte de av den omedelbart. Efter svullnad av njurarna måste nästa beskärningssteg utföras. 0, 01–0, 015 m försvinner från de återupplivade knopparna, annars kommer de deformerade platserna att ruttna.

Sanitär beskärning bör slutföras inom 14–20 dagar efter den sista frosten . Var noga med att ta bort skott, där knopparna bara visas på toppen, vilket indikerar en stark föråldring av grenen. Weigelas härdighet är ganska hög så att växten kan beskäras under hela växtsäsongen.

Bild
Bild

Men sommaren är inte särskilt lämplig för ett sådant förfarande, eftersom lövverket stör korrekt bedömning av skottens utseende.

Samla frön efter blomningen

Fröplockningstiden börjar i november. Vi måste vänta tills lådorna är täckta med karakteristiska sprickor. För att helt undvika förlust av frön, lindas lådorna från början av hösten med gasväv eller annan trasa med en tunn cell, medan luften måste passera fritt . Efter att fröna har tagits bort från snittlådorna måste de torkas. Lagring är tillåten i högst två år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

När du förbereder weigela för vintern är det viktigt att ta hand om rotsystemets normala fukt. Om vädret är regnigt kan du redan uppnå utmärkt hydrering. Men mot bakgrund av den torra hösten är det nödvändigt att dessutom bevattna växten. Och du måste också ta hand om att upprätthålla full rotväxt. Det är nödvändigt att vattna busken när jorden är helt torr.

Det bästa alternativet under förberedelserna för övervintring är droppbevattning . Den sista beskärningen ska göras cirka 3 veckor innan frost börjar. Alla sektioner med snitt desinficeras med trädgårdshöjd. Verktyget som används för att utföra arbetet bör initialt desinficeras.

Ett ramskydd bör bildas om buskens höjd inte överstiger 0,4 m, annars måste du använda ett ramlöst alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Weigelu kan ätas av skadedjur som thrips, bladlöss, björn och bladätande larv. Du kan känna igen invasionen av björnar genom utseendet på många minkar runt busken. För att bekämpa dem är fotogen eller en stark tvålösning lämplig. Av de syntetiska formuleringarna rekommenderas Thunder oftast. Bladlöss elimineras med vitlöks- eller malurtlösning. Men om hela kronan eller en märkbar del av den redan är påverkad är det bättre att använda kraftfulla fabriksfungicider.

Av sjukdomarna är följande farliga:

  • olika typer av spotting;
  • grå röta;
  • växtrost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Ibland blommar weigela inte, även om det verkar växa normalt. Att bestämma orsaken är ibland svårt även för erfarna agronomer. I vissa fall hjälper transplantation, vilket eliminerar påverkan av en eller annan faktor som är oförutsägbar i förväg. För att bekämpa insektsangrepp bör endast moderna säkra insekticider användas . De är ganska effektiva, men inte sämre än äldre läkemedel, som kännetecknas av hög toxicitet.

För att förbättra sura jordar rekommenderas weigels att använda träaska och dolomitmjöl före plantering.

Rekommenderad: