Plantera Och Ta Hand Om Ranunculus (20 Bilder): Odla Smörblommor I Trädgården På Det öppna Fältet. När Ska Man Gräva Upp Blommor För Förvaring? Hur Ska Man Förvara Smörblommor Efte

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Ranunculus (20 Bilder): Odla Smörblommor I Trädgården På Det öppna Fältet. När Ska Man Gräva Upp Blommor För Förvaring? Hur Ska Man Förvara Smörblommor Efte

Video: Plantera Och Ta Hand Om Ranunculus (20 Bilder): Odla Smörblommor I Trädgården På Det öppna Fältet. När Ska Man Gräva Upp Blommor För Förvaring? Hur Ska Man Förvara Smörblommor Efte
Video: Ranunculus Time Lapse 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Ranunculus (20 Bilder): Odla Smörblommor I Trädgården På Det öppna Fältet. När Ska Man Gräva Upp Blommor För Förvaring? Hur Ska Man Förvara Smörblommor Efte
Plantera Och Ta Hand Om Ranunculus (20 Bilder): Odla Smörblommor I Trädgården På Det öppna Fältet. När Ska Man Gräva Upp Blommor För Förvaring? Hur Ska Man Förvara Smörblommor Efte
Anonim

Ranunculus kallas också alpinsmör. Denna växt är ännu inte särskilt vanlig i vårt land, men dess odling blir mer och mer populär för varje år. Olika arter presenteras i olika nyanser och former. Kunskap om planterings- och vårdreglerna är nödvändig för odlaren så att smörblommor glädjer ögat länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av kultur

Smörblommor kännetecknas främst av sina känsliga och omfattande knoppar. Blommornas diameter kan vara från 7 till 10 centimeter, utåt liknar de mycket pioner, och när de blommar ser de ut som rosor. Kronbladet fäster mycket tätt mot varandra. Ett antal sorter liknar visuellt mycket vallmo.

Det finns cirka 600 sorter av ranunculus idag . Deras namn kan tala för sig själva. De mest populära är pion, turban, fransk halvdubbel och andra. Du kan hitta dubbla och halvdubbla, pionliknande, sfäriska blommor. Det är omöjligt att inte säga om deras färger, av vilka det finns väldigt många. Knopparna är vita, grädde, rik apelsin, röd, lila, rosa. För älskare av extravaganta nyanser erbjuder uppfödare ljuslila och blåa smörblommor.

När det gäller blomningstiden, i ranunculus börjar den i maj och slutar i slutet av sommaren … De kännetecknas av en långsam öppning av knopparna. Dessutom kan blommorna se snygga ut efter att ha klippts i en vas med vatten i två hela veckor.

Av den anledningen är det ofta valt för att rita buketter, baserade på bröllopskompositioner och användas som designelement för att förbereda festliga interiörer.

Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

Ranunculus kan odlas både i trädgården på det öppna fältet och hemma i en kruka. I det andra fallet kommer det att vara en utmärkt dekoration för rummet. Om så önskas kan du använda växten för att placeras på en balkong eller loggia. Att odla hemma orsakar inte mycket problem för odlaren . Här tas vanligtvis sorter som har en inte alltför lång stjälk, på vilken det finns många stora blad. Hängande arter är också efterfrågade.

För plantering behöver du en speciell behållare, jordblandning, dränering och själva planteringsmaterialet.

Bild
Bild

Hur odlar man plantor?

Att odla ranunculus hemma är ganska enkelt, med tanke på vissa nyanser. Jag måste säga att det är bäst att inte plantera enstaka växter, utan att ta dem som en hel grupp. I detta fall blir resultatet av plantering en ljus flerfärgad bukett.

Jord och kapacitet

Det bör noteras vikten av valet av mark som ska användas för plantering. Marken måste uppfylla vissa krav. Det är nödvändigt att använda en lös och näringsrik komposition. Du kan köpa den från butiken eller göra din egen. För en optimal jordblandning behöver du humus, svart jord och flodsand i lika stora proportioner samt trädgårdsjord i dubbel volym.

En viktig förutsättning är valet av kapacitet. Florister rekommenderar att uppmärksamma krukor eller plastglas, vars volym varierar mellan 200-250 milliliter. Dränering bör tas om hand, det är absolut nödvändigt. I botten av behållarna är det nödvändigt att göra hål genom vilka överskott av fukt kommer att lämna. Om de inte tillhandahålls av tillverkaren kan du genomborra dem själv med en sax, en syl eller en spik.

Innan lökarna planteras är det nödvändigt att desinficera både behållaren och jorden . Detta hjälper till att eliminera möjliga patogener. Du kan använda en lösning av kaliumpermanganat eller ett speciellt preparat "Fitosporin" för denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd

Det måste sägas att frön är en av reproduktionsmetoderna, men det är ganska arbetskrävande. Faktum är att bra spiring inte alltid kan garanteras. Planteringsmaterial samlas in efter att de första blomställningarna har bleknat . De är insvepta med gasväv för att utesluta för tidig avlossning. Närmare mitten av vintern sås fröna i specialberedda behållare med enkel jord, som strös på 2 centimeter. Därefter täcks behållaren med glas eller polyeten och placeras i ljuset. Rumstemperaturen bör vara mellan 15 och 17 grader. Marken behöver regelbunden fukt.

Fröna kommer att gro på cirka 15-20 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

Efter att plantorna har spirat måste du också behålla temperaturregimen. Avläsningarna bör vara runt 17 grader under dagen och 1-2 grader lägre på natten. Växter behöver frisk luft. Sändning bör organiseras dagligen i 15-20 minuter . Täckmaterialet avlägsnas inte bara utan torkas också från kondens. Efter att skotten har dykt upp måste skyddet tas bort. Du bör dock inte göra det plötsligt, det är bättre att förlänga processen i ett par dagar.

Vattning är mycket viktigt. Faktum är att denna blomma är känslig för fuktnivåer. Dess överskott, som en brist, kan kraftigt skada växten . Efter att skotten har dykt upp bör de vattnas direkt under roten från en spruta eller spruta. Proceduren upprepas när matjorden torkar lite. När skott dyker upp måste behållaren med plantor avlägsnas till en solig plats.

Växter är mycket förtjusta i ljus, så du måste organisera det dessutom . Med hjälp av fytolampor bör 12-14-timmars dagsljus tillhandahållas. Efter uppkomsten av välutvecklade löv i en mängd av minst 2 bitar är det dags att plocka plantorna. Transplantationen utförs i enskilda behållare. Koppar med en volym på cirka 200-250 milliliter är perfekta. Marken kan lämnas densamma.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Att odla ranunculus utomhus är blomsterodlarnas favoritsysselsättning. I det här fallet krävs inte arbete med plantmaterialet hemma för att senare kunna transplantera. Det är nödvändigt att plantera knölarna på platsen under våren, efter att ha gjort detta vid rätt tidpunkt och följt alla rekommendationer.

Optimal timing

Jordtemperaturen bör väljas som riktlinje för plantering i öppen mark. Det ska vara minst 10 grader Celsius. Att mäta temperaturen är ganska enkelt, för detta grävs ett hål ut med ett djup av 16-18 centimeter, en termometer placeras där och lämnas i 30 minuter . Uppgifterna är så tillförlitliga som möjligt. Genomsnittlig planteringstid skiljer sig åt i alla regioner i vårt land. I mittfältet är det bäst att utföra proceduren i mitten av maj. I södra och norra Kaukasus kan du börja landa tidigare, redan i slutet av april. I Sibirien och Ural görs detta mot slutet av den senaste vårmånaden.

Bild
Bild

Val av sittplats

För att blomman ska känna sig så bekväm som möjligt på platsen eller dacha är det nödvändigt att välja rätt plats för plantering. Det ska vara ganska varmt och väl upplyst. Området måste skyddas från vindar och drag. Om fukt ackumuleras i trädgården eller om grundvattnet ligger nära, är det bättre att undvika sådana platser. Du bör också överge landningen av ranunculus i låglandet, detta kan leda till ruttning av lökarna.

Fruktbar och lös jord måste användas . Om den inte uppfyller dessa krav måste du utföra förberedande arbete innan du planterar, och ännu bättre - på hösten. För att tillsätta näringsämnen till jorden måste du hälla humus eller kompost i den och sedan gräva upp allt tillsammans. Tillägget av ett mineralkomplex kommer inte heller att skada.

Du kan lätta jorden genom att lägga till flodsand.

Bild
Bild

Fröförberedelse

Det är mycket viktigt att förbereda knölarna ordentligt för plantering. Deras bearbetning i framtiden gör att du kan få starka och ihållande blommor, eftersom det påverkar biologiska krafter. Experter rekommenderar blötläggning utan att misslyckas . För att skydda den framtida växten från olika sjukdomar bör den placeras i någon form av fungicid. Detta kan till exempel vara "Fitosporin". Blötläggning av tillväxtstimulerande medel i en lösning hjälper till att stimulera tillväxt, bilda rötter och stärka immuniteten. Florister rekommenderas att ta droger som "Heteroauxin" eller "Zircon". Förfarandet bör utföras enligt instruktionerna för varje ämne.

Ett annat alternativ är att suga lökarna i vatten i 2-3 timmar. Efter denna tid kommer de att svälla och kan tas bort. Blötläggning utförs enligt följande . En servett läggs i en speciellt förberedd behållare och en liten mängd vatten hälls. Detta är mycket viktigt, eftersom knölarna kräver syre och att blötlägga dem helt kommer att leda till syrebrist. Själva lökarna placeras där och täcks med en annan servett ovanpå. Hela behållaren spänns sedan tätt med folie. Omedelbart efter proceduren bör knölarna planteras i öppen mark. Det går inte att skjuta upp.

Bild
Bild

Allmänna regler för avstigning

Om en blomsterhandlare vill beundra smörblommor hela nästa säsong är det bättre att plantera dem för destillation under den senaste sommarmånaden. Innan du planterar måste jorden fuktas . Djupet på planteringshålen för lökarna bör vara från 5 till 8 centimeter, och avståndet mellan dem ska vara från 10 till 15 centimeter. Det bör noteras att rötterna utvecklas tillräckligt snabbt, så att plantera för nära kan orsaka problem.

Glödlampan placeras i hålet med den vassa änden nedåt och täcks försiktigt med jord . Därefter måste marken fuktas med vatten vid rumstemperatur. Om det finns risk för en eventuell förkylning är det nödvändigt att isolera landningsplatsen. Det är bäst att utföra mulching i denna situation. Rött sågspån eller halm är bra. Vid mulching är huvudvillkoret förmågan att passera luft.

Filmer och liknande täckmaterial får inte användas. Mulchlagret ska vara cirka 10 centimeter.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att växa ranunculus är ett ganska mödosamt företag. De kommer att behöva kompetent vård. Låt oss överväga dess huvudpunkter.

Vattning

Vattningen ska vara regelbunden, i rätt tid och samtidigt ganska måttlig. Överdriven luftfuktighet kan leda till ruttnande av rotsystemet. Tappande knoppar eller utseende av mögel på bladen indikerar att rötterna får för mycket vatten. Det finns bara en lösning i denna situation. De drabbade delarna av växten tas bort, jorden lossnar och bevattning utförs med mindre vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Denna procedur måste utföras en gång varannan vecka. Ett utmärkt alternativ skulle vara att använda kaliumgödsel . Även under plantering, liksom under blomning, bör ask och kaliumsalt tillsättas jorden. Detta kommer att hjälpa växten att få styrka och glädja trädgårdsmästaren med starka och ljusa knoppar.

Det kommer att vara användbart att använda mullein- och mineralkomplex.

Bild
Bild

Ogräs och lossning

Ogräs gynnar inte växten, så de bör kasseras i tid. När det gäller lossning måste du i detta fall kombinera proceduren med vattning . Det görs nästa dag för att lätta jorden och syresätta rötterna.

Bild
Bild

Förbereder sig för vinter och viloläge

Ranunculus kan inte kallas frostbeständiga blommor. Därför måste de förberedas för vintern varje år på hösten. För att göra detta måste du följa ett antal regler. TILL När bladen torkar måste knölarna grävas upp . Denna procedur måste utföras mycket noggrant, eftersom lökarna är ganska sköra.

Knölarna är inslagna i papper och förvaras på en sval plats med god ventilation. Temperaturen ska vara runt 5 grader. Det är inte överflödigt att placera dem i Fundazole -lösningen i 30 minuter, varefter de ska torkas ordentligt . Sådana åtgärder är relevanta i Ural, Sibirien och andra regioner med ett tufft klimat. I områden där vintrarna är tillräckligt varma kan ranunculus lämnas för vintern precis i marken, täckt med torra löv med det första kalla vädret. Om blomman odlas hemma, efter blomningen, måste den placeras på en sval plats och förvaras där. Det är under lagringsprocessen som vilofasen börjar. Blad och stjälkar börjar bli gula. Vid denna tidpunkt måste ranunculus transplanteras och sedan avlägsnas till en plats där lufttemperaturen inte överstiger 18 grader.

Vilofasen varar ungefär en månad . I april kommer nya skott att dyka upp på smörkoppen. Växtperioden kännetecknas av utseendet på 5 skott från varje lök. De kan antingen sitta eller förvaras på ett bekvämt ställe, till exempel i kylskåpet. Men man kan inte klara sig utan nackdelar, den viktigaste i detta fall är en allmän försvagning av blomman och otillräckligt stora blomställningar. Därför rekommenderas några älskare av alpina smörblommor att köpa nytt plantmaterial årligen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ranunculus kan drabbas av olika sjukdomar, såväl som av insekts skadedjur. Låt oss överväga de möjliga problemen och sätten att lösa dem. Växten är mottaglig för svampsjukdomar . Av särskild oro är indikatorer som vit mögel eller bruna fläckar. Jag måste säga att detta problem oftast uppstår på grund av överskott av fukt. Det är möjligt att rädda situationen vid en svag skada med lätt blåsning. I allvarliga fall måste blomman förstöras för att utesluta möjligheten att sjukdomen sprids.

Vi får inte glömma skadliga insekter, som avsevärt kan försvåra odlarens liv . Detta gäller särskilt kålfjärilar, nematodmaskar, bladlöss, fästingar och thrips. En indikator på ett skadedjursproblem är främst vita eller silverfärgade fläckar på bladen. I det här fallet hjälper insekticidbehandling. Det är dock ingen hemlighet för någon att det är mycket lättare att förebygga ett problem än att hantera det. Därför kommer det att vara användbart att tänka på förebyggande. Om du bearbetar blomman 1-2 gånger i veckan med en 0,2% lösning av merkaptofos kan du glömma de flesta problemen.

Rekommenderad: