Plantera Och Ta Hand Om Jasmin (27 Bilder): Hur Man Planterar En Buske? När Ska Man Plantera? Hur Transplanteras? Hur Växer Man Från En Gren? Beskärning Efter Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Jasmin (27 Bilder): Hur Man Planterar En Buske? När Ska Man Plantera? Hur Transplanteras? Hur Växer Man Från En Gren? Beskärning Efter Blomning

Video: Plantera Och Ta Hand Om Jasmin (27 Bilder): Hur Man Planterar En Buske? När Ska Man Plantera? Hur Transplanteras? Hur Växer Man Från En Gren? Beskärning Efter Blomning
Video: How to Prune and Plant Yuccas 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Jasmin (27 Bilder): Hur Man Planterar En Buske? När Ska Man Plantera? Hur Transplanteras? Hur Växer Man Från En Gren? Beskärning Efter Blomning
Plantera Och Ta Hand Om Jasmin (27 Bilder): Hur Man Planterar En Buske? När Ska Man Plantera? Hur Transplanteras? Hur Växer Man Från En Gren? Beskärning Efter Blomning
Anonim

Jasmine (Jasminum) är en typisk medlem av Olive -familjen och har över 300 arter. Växten representeras av en klättrande eller upprätt buske med stora vackra blommor med regelbunden form och blad av en enkel, trifoliat eller oparad typ . På grund av den stora variationen av former är jasmin mycket populär inte bara bland sommarinvånare och ägare av privata hus, utan också bland älskare av inomhusväxter, så frågan om plantering och vård av buskar är fortfarande relevant.

Tidpunkt

Jasmin kan planteras två gånger om året - på våren och hösten. Det finns inga strikta villkor för att plantera en växt, så varje trädgårdsmästare väljer rätt tid utifrån sitt klimat. På mitten av breddgraderna börjar buskar planteras redan i mitten av maj och i de södra regionerna och i Black Earth-regionen-i slutet av april . När det gäller områden med ett starkt kontinentalt och tempererat klimat kan plantering av jasmin bara startas om hotet om återvändande frost helt har passerat.

För mittzonen, inklusive Moskva -regionen, kommer det att vara i slutet av maj och för andra - början av juni. Erfarna sommarboende säger dock att det är möjligt att plantera unga jasminsticklingar hela sommaren, eftersom de rotar sig väl och hinner få kraft innan kallt väder börjar. Höstplantering av jasmin utförs i slutet av september - början av oktober, vilket också beror på klimatet.

Enligt de flesta trädgårdsmästare rotar plantor från vår och sommar bättre än höstens.

Bild
Bild

Platsval och gynnsamma förhållanden

Jasmine kan odlas både hemma (inomhus sorter) och på en personlig tomt. Växten är ganska opretentiös och kan snabbt anpassa sig till alla förhållanden. För en mer frodig och långvarig blomning måste busken skapa bekväma förhållanden.

Jasmine älskar väl upplysta områden som är skyddade från vind och drag, så om det finns en sådan möjlighet är det bättre att plantera det nära husets vägg eller nära staketet . I jasmin som växer i vinden minskar dekorativiteten märkbart - blommorna blir mindre och mindre ljusa, och de stannar på grenarna under relativt kort tid. Vid odling av inomhusarter bör jasminkrukan placeras på det soligaste fönstret. Med en lång vistelse av en växt i ett skuggat utrymme saktar tillväxten ner och utvecklingen börjar släpa efter och blomningen blir knapp och kortlivad. Arter som växer i öppen mark får planteras i ljus nyans, men med förväntan att de kommer att vara i solen större delen av dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jasmin växer bra på vilken jord som helst, men för en mer spektakulär blomning är det bättre att förse den med ett näringsrikt underlag. Det idealiska alternativet skulle vara en blandning av lövhumus, sand och torvmark, tagen i lika delar. Jasmin bör inte planteras på lerjord. Detta beror på att luft cirkulerar mycket dåligt i lera och vattenstagnation uppstår ofta. Sådana förhållanden kan leda till frysning av buskens rotsystem på vintern, vilket kommer att medföra plantans död.

För inomhusarter är färdig jordblandning köpt på en blomsterbutik lämplig . I botten av krukan måste dränering läggas, som används som expanderad lera eller flodstenar. Både utomhus- och inhemska arter gillar inte överdriven fukt i jorden och tolererar vätskebrist mycket lättare än ett överskott av den. Därför är det bättre att plantera jasmin på högre höjder eller utrusta planteringsgroparna med ett dräneringssystem. För att göra detta placeras ett lager av trasigt tegel, stor krossad sten eller expanderad lera med en tjocklek på minst 20 cm på botten av groparna. 5 cm sand hälls ovanpå och först då placeras ett näringssubstrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig förutsättning för odling av jasmin är temperaturen. Denna indikator är särskilt viktig för inomhusarter som föredrar temperaturer från 18 till 24 grader. För vintern överförs plantorna till ett svalt rum med en temperatur på 10 grader och lämnas där till våren. Om jasmin lämnas till vintern i ett varmt rum, börjar den aktivt öka den gröna massan och kommer inte att blomma.

När du väljer en plats bör planteringstäthet också beaktas. Avståndet mellan intilliggande buskar bör vara minst 1 meter. Med ett närmare arrangemang börjar plantorna konkurrera om resurser och förhindrar tillväxt av rhizomer från varandra.

Om du planerar att använda jasmin som en häck, bör avståndet mellan intilliggande buskar vara minst 50 cm.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av jasmin i öppen mark bör börja med valet och beredningen av planteringsmaterial

  • Du kan köpa plantor både på våren och på hösten, och du behöver bara göra detta från betrodda leverantörer som inte kommer att sälja en medvetet sjuk planta. Valet av plantor börjar med deras visuella inspektion, och först och främst uppmärksammar de rötterna (när man köper buskar med öppna rotsystem). Växtens rötter ska vara något fuktiga och friska, utan synliga frakturer och tecken på ruttnande.
  • Endast de plantor på vilka knopparna inte har blommat är lämpliga för plantering. Om busken redan har flera färska löv, kanske växten inte rotar sig. När du väljer en buske med ett slutet rotsystem måste du se så att dess rötter är tätt sammanflätade med en jordkula och är tydligt synliga i dräneringshålen. Annars kan det visa sig att den har planterats speciellt i en behållare för att dölja sjuka rötter.
  • Tänk på plantans storlek och försök att inte köpa för stora växter. Detta beror på att busken med kraftfulla grenar har en omfattande rhizom, som troligen skadades vid grävning. Dessutom lyckades den vuxna jasmin vänja sig vid sin plats, och det är inte känt om den kommer att kunna anpassa sig till den nya. Därför skulle det bästa valet vara en ung tunn planta utan blad med ett skört rotsystem.
  • När du väljer en planta med öppna rötter bör du vara uppmärksam på förhållandena under vilka den hålls i bås. Helst ska den grävas lätt i marken, vilket garanterar att fukt håller sig kvar i rötterna och förhindrar att de torkar ut. Sådana buskar måste levereras till planteringsplatsen så snart som möjligt efter att ha rotat in rhizomen med en våt trasa. Vid ankomsten till platsen placeras roten i varmt vatten i flera timmar. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man gör en ler- och mulleinpratare och doppar rötterna i den innan de planteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

När platsen och plantan har valts kan du starta planteringsproceduren. För att göra detta, gräva ett hål 50x50x50 cm i storlek och lägg ett dräneringsskikt på dess botten. Därefter placeras ett 5 cm tjockt sand och näringsblandningen hälls ovanpå en hög. För att förbereda ett näringssubstrat, ta humus, sand och torvjord i förhållandet 1: 1: 2 och tillsätt 50 g nitrofoska till dem.

Plantan placeras på en hög, rotprocesserna rätas noggrant och täcks med det återstående substratet. Jorden tampas lätt, 15 liter vatten hälls under varje buske och den sedimenterade jorden hälls. För att undvika buskens sönderfall är rotkragen begravd högst 2-3 cm. Stamcirkeln måste mullas med sågspån, halm eller nålar.

När man planterar höga plantor knyts de omedelbart till ett stöd som uppförs innan man planterar en buske . Om detta inte görs kommer de flexibla stjälkarna under tillväxtprocessen att ta fel position och förstöra buskens dekorativa egenskaper. Så snart grenarna är fixerade och börjar växa korrekt lossas repet och tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den etablerade jasminen tolererar att transplantera bra, därför kan den vid behov alltid transplanteras till en annan plats. Unga jasminer upp till 3 år kan planteras om varje år och äldre buskar - en gång vartannat år. Transplantationen används i de fall det är nödvändigt att plantera tätt igenvuxna buskar som tävlar med varandra om näringsämnen och fukt. Transplantationen utförs enligt samma algoritm som planteringen, och detta görs endast när växten inte blommar . Den bästa tiden att transplantera igenväxta buskar är våren.

Och som avslutning på ämnet att plantera jasmin är det värt att säga att växten passar bra med alla typer av barrträd, med vargbär, hellebore, krokusar, påskliljor och snödroppar.

Men fruktträd och buskar kan inte planteras bredvid jasmin: busken börjar aktivt växa uppåt, tränger in i grannkronan och minskar avkastningen avsevärt.

Bild
Bild

Vattningsfunktioner

Jasminbuskar har vanligtvis tillräckligt med atmosfärisk nederbörd, de enda undantagen är för torra månader. Det är möjligt att avgöra om en växt behöver vattnas av bladets turgor: med en uppenbar brist på fukt blir de mjuka och slöa, och vissa börjar till och med bli gula . I sådana fall måste buskarna vattnas med upp till 30 liter varmt sedimenterat vatten för varje rot. För att förhindra snabb avdunstning av fukt ökas mulningsskiktet till 7 cm. Det är bättre att ta mjukt och lätt surt vatten för bevattning, men om detta inte är möjligt, kommer vanligt regnvatten att göra.

Inomhusvattnen vattnas när det översta lagret av jorden torkar, och på sommaren sprutas de också . De flesta typer av jasmin älskar hög luftfuktighet, varför prover som växer i havsklimat ser mycket mer dekorativa och rikare ut än sina motsvarigheter från torrare regioner.

Bild
Bild

Hur och vad ska man mata?

Jasminvård inkluderar också regelbunden befruktning. Växten börjar befruktas från det andra levnadsåret och matas 2 gånger per säsong . Den första utfodringen av en tvåårig buske utförs på våren med hjälp av en mulleinlösning för detta. Ett år senare tillsätts ett komplex av mineralgödselmedel till det organiska materialet, bestående av 30 g superfosfat, 15 g kaliumsulfat, 15 g urea och 10 liter vatten. I slutet av växtsäsongen hälls 150 g träaska under varje buske och vattnas väl. Vissa trädgårdsmästare matar dessutom buskarna i juli med kaliumfosforföreningar för detta. Du bör dock inte låta dig bli för lockad av utfodring. Överdriven tillsats av tillsatser kan leda till en utarmning av blomningen och minska buskens dekorativa effekt.

När det gäller inomhusarter befruktas de en gång varannan vecka ., omväxlande med organiskt material med mineralgödsel tills växten blommar. Under blomningen befruktas inte grödan.

På hösten reduceras mängden förband gradvis till en per månad, och på vintern stoppas de helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av trimning

Jasmine behöver årlig beskärning, utan vilken busken förlorar sin dekorativa effekt och börjar göra ont. Denna procedur hjälper till att föryngra växten, förlänger märkbart blomningen och ökar antalet blommor. Det finns 4 typer av beskärning, som alla har sina egna mål och utförs vid en viss tidpunkt.

Sanitär

Denna typ av beskärning behövs för att ta bort skadade, torra och sjuka grenar för att undvika sönderfall och smittspridning. Du kan ta bort ohälsosamma grenar när som helst under växtsäsongen, oavsett om växten blommar eller inte. När det gäller torra och skadade grenar beskärs de tidigt på våren, innan saftflödet börjar och knopparna vaknar.

Försvagade skott avlägsnas inte helt, utan förkortas bara till hälften och behandlar den klippta platsen med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Formande

Denna beskärning är rent dekorativ och görs tidigt på våren eller senvintern. Mogna buskar växer mycket snabbt och ganska asymmetriskt, varför de förlorar sin attraktivitet med tiden. Detta beror på de olika tillväxthastigheterna hos unga och gamla skott, liksom ojämn belysning av busken. Korrigering av kronan utförs före uppvaknandet av de första knopparna, vilket ger busken önskad form.

Den första kronan utförs 3 år efter plantering, medan de lägre processerna som växer till sidorna tas bort och inte upp . Höga arter förkortas vanligtvis till två meter, och underdimensionerade arter bildas efter eget gottfinnande och skär av grenar med högst en tredjedel.

Bild
Bild

Föryngrande

Med åren växer jasmin, och gamla grenar börjar förstöra utseendet. Blommande är inte längre så elegant, och antalet blommor minskas märkbart. För att hålla busken i god form och bevara dess dekorativa egenskaper utförs föryngrande beskärning . För att göra detta, tidigt på våren, väljs 5 vuxna grenar och förkortas till 50 cm. Alla andra skott, liksom de nedre underutvecklade grenarna, skärs vid roten. Hela sommaren vattnas och matas busken, och nästa vår skärs alla nya skott av och lämnar inte mer än 2-3 skott på var och en av stubbarna. Jasmine förnyad på detta sätt kommer att blomma om 2 år.

Experter rekommenderar att busken föryngras var 7-8 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gallring

Jasminbuskar tjocknar mycket snabbt och måste tunnas ut. För att göra detta, i slutet av januari - början av februari, tas för tjocka, gamla och grenade skott bort och skär dem vid roten. Om du inte lyckades gallra busken på våren, kan detta göras på sommaren, direkt efter blomningen.

Lossning och mulching

Mulching är ett måste för jasminvård. Det ger fuktbevarande i rotzonen. Barrträd, nålar, halm, sågspån, torv och torrt lövverk används som mulch. Förutom den fuktsparande funktionen hämmar mulching tillväxten av ogräs i närstammzonen och förhindrar att svamp uppträder.

Lossning är också en obligatorisk agroteknisk procedur och utförs när jorden stelnar runt busken

Den lossna jorden gör att luft passerar väl, förbättrar gasutbytet i rötterna och låter inte vätskan stagnera i rotzonen. Dessutom avlägsnas ogräs genom lossning.

Bild
Bild

Vintrar

Vuxna jasminbuskar tål låga temperaturer väl och kan övervintra utan ytterligare åtgärder. Unga växter är mer känsliga för frost, och därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt deras förberedelser för vintern. För att göra detta, på hösten, efter att alla blad har fallit från jasminen, gräver jorden runt busken väl upp och försöker att inte skada rötterna. Sedan stamcirkeln är täckt med ett lager kompost, nålar eller gödsel, och själva busken är försiktigt inlindad i ett täckmaterial och knyts med ett rep.

I sibiriska och norra regioner, särskilt under kalla och blåsiga vintrar med minimal nederbörd, rekommenderas att täcka vuxna buskar. Vid början av de första tina tas täckmaterialet bort, annars kommer växten att fladdra under den.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

För att odla en vacker och frisk jasmin måste den skötas ordentligt. Med dålig vård blommar busken inte länge, den tappar sin dekorativa effekt och börjar göra ont. Nedan visas de vanligaste problemen som uppstår under odling, liksom sätt att eliminera dem.

  • Om jasminen aktivt växer sin gröna massa, men inte kommer att blomma, är orsaken till detta ett överskott av kväve. Situationen kommer att korrigeras genom att gödselmedlet upphör med kvävehaltiga preparat och införandet av kaliumfosforgödsel i marken.
  • Curling och sedan fallande lövverk indikerar låg luftfuktighet och dålig vattning. I sådana fall hjälper regelbunden bevattning av buskens krona och vanligare vattning.
  • Om jasmin slutar blomma och börjar lida av svampsjukdomar, är frågan troligtvis i stagnation av vatten i rotzonen. För att åtgärda problemet måste du gräva en buske, lägga dränering på botten av gropen och plantera jasminen på plats. I framtiden, glöm inte att lossa stamcirkeln och då och då förnya mulchlagret. Om jasminen efter de vidtagna åtgärderna fortsätter att drabbas av överdriven fukt, är det värt att hitta en annan plats för den i trädgården. Vägen ur situationen kan vara att transplantera busken till en högre och torr plats.
  • Om blomningen är närvarande, men fortsätter mycket trögt och under en kort tid, kan orsaken vara att jasminen är för nära andra buskar eller på sin ålderdom. I det första fallet planteras buskarna bort från varandra, och i det andra väntar de på vårens början och börjar föryngra busken.
  • Om bladen av jasmin började bli gula, är det troligtvis brist på näringsämnen i jorden. Införandet av läkemedel med högt kaliuminnehåll hjälper till att rätta till situationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jasmine är mycket sällan sjuk, och dess främsta fiende är parasiter. Växten attackeras ofta av spindelmider, bladlöss och mjölkfiskar . Om insekter hittas, tvätta busken noga från slangen. Detta kommer att öka luftfuktigheten och tvätta bort några av parasiterna. Sedan kan du försöka ta bort insekter med folkmedicin, till exempel tobaksinfusion. För att göra detta, ta 250 g tobaksblad, 50 g tvätttvål, tillsätt 3 liter vatten och behandla busken med den resulterande lösningen.

Enligt trädgårdsmästare räcker det med 2-3 sprayer för att helt förstöra insekter. Om detta inte hjälper kan du använda medel "Apollo", "Neoron", "Akarin", "Iskra", "Aktaru", "Fitoverm" och andra insekticider.

Rekommenderad: