Jordgubbs Jasmin (22 Bilder): Beskrivning Av Chubushnik, Plantering Och Vård, Reproduktion Av Chubushnik Småbladig Med Lukten Av Jordgubbar, Blommande

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbs Jasmin (22 Bilder): Beskrivning Av Chubushnik, Plantering Och Vård, Reproduktion Av Chubushnik Småbladig Med Lukten Av Jordgubbar, Blommande

Video: Jordgubbs Jasmin (22 Bilder): Beskrivning Av Chubushnik, Plantering Och Vård, Reproduktion Av Chubushnik Småbladig Med Lukten Av Jordgubbar, Blommande
Video: The Best Way of Growing and Harvesting Strawberries at Home. 2024, Maj
Jordgubbs Jasmin (22 Bilder): Beskrivning Av Chubushnik, Plantering Och Vård, Reproduktion Av Chubushnik Småbladig Med Lukten Av Jordgubbar, Blommande
Jordgubbs Jasmin (22 Bilder): Beskrivning Av Chubushnik, Plantering Och Vård, Reproduktion Av Chubushnik Småbladig Med Lukten Av Jordgubbar, Blommande
Anonim

Växter med liknande utseende kan ofta hittas i naturen. Av denna anledning kan samma blomma ha två namn. Sådana växter inkluderar jordgubbsträdgårdsjasmin eller häftig apelsin. På grund av dess utseende och trevliga söta doft kallas det jordgubbsjasmin. Växten fick sitt andra namn - chubushnik - på grund av de elastiska och starka grenarna, från vilka munstycken och axlar gjordes tidigare.

Bild
Bild

Beskrivning

Utåt ser växten ut som en kort buske med tunna och snygga kvistar. Det speciella med chubushnik är dess löv: de är små, smala och har en skarp form. Det är på grund av bladens form som det ibland också kallas "småbladig chubushnik". På grenarna blommar vita halvdubbla blommor med doften av jordgubbar och upp till 2 cm i diameter. Mestadels blommar blommor en efter en, men de kan också bilda små blomställningar om 3 bitar.

Bild
Bild

Busken blommar rejält, och på grund av överflödet av blommor börjar grenarna sjunka till marken. Blomningen börjar i slutet av juni och varar i 3-4 veckor. Som nämnts ovan har blommorna en söt jordgubbs- eller jordgubbssmak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chubushnik är en flerårig buske. Från plantering och sedan varje år växer växten 7 cm tills den når en och en halv meters höjd. Det är praktiskt taget inte utsatt för skadedjur och sjukdomar. Däremot tål den inte låga temperaturer och frost. Vid temperaturer under -10 -15 grader Celsius kan växten frysa och dö, särskilt för unga buskar. Om du tar hand om buskarna i tid och korrekt, kan en mock-orange växa på ett ställe i många år.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Om du följer några regler kan du få en frodig buske jordgubbsjasmin. Chubushnik kan hänföras till buskarna som inte kräver särskild vård, och även nybörjare kan göra det på sin webbplats.

Bild
Bild

Den mest lämpliga tiden för att plantera en mock-apelsin är början av hösten, så att växten hinner bli starkare och övervintra. Innan höstkylan bör marken runt busken strös med sågspån. Själva busken ska vara väl täckt med vävt material eller belagd med grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chubushnik kan planteras på våren, men alltid innan knopparna bildas. För att plantera en buske måste du välja en solig, oskuggad plats. I skuggan kommer grenarna att sträcka ut sig för att växa, och busken kommer att blomma i små blommor. Anläggningen måste också stängas av från drag och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

På platsen för det framtida hålet måste du blanda sand, gamla löv och humus . Jordens sammansättning ska likna skogsmark. Hålen bildas med ett djup av 60 cm, dränering ska hällas på botten av hålet med ett lager på 10-15 cm. Som dränering kan du använda krossad tegel, krossad sten, småsten. Om du planterar flera buskar bör avståndet mellan dem vara 1,5 meter.

Bild
Bild

Buskens rötter måste fördelas jämnt över hela hålet och täckas med jord. Sedan ska du bilda en cirkel runt hålet och tampa jorden inuti cirkeln. Det spelar ingen roll när du planterar busken, i alla fall, efter plantering måste den vattnas rikligt med vatten . I allmänhet behöver chubushnik konstant vattning, särskilt på varma dagar och under blomningsperioden. Vid denna tidpunkt kan du hälla upp till 3 hinkar vatten per buske.

Bild
Bild

För att den mocka apelsinen ska blomma praktfullt på sommaren, bör den vattnas med en mullein på våren, när bladen blommar . (1 liter mullein till 10 liter vatten). För att ge buskens rötter luft och förhindra att den växer över med ogräs är det bättre att ogräs och lossa marken runt den efter varje vattning. Om busken redan har bleknat, kan du när du lossar spraya träaska runt den omedelbart. Det är önskvärt att använda kaliumsulfat, superfosfat eller urea som mineralgödselmedel. De tas in 2-3 år efter buskens plantering.

Bild
Bild

Gamla, sjuka eller frysta skott bör tas bort årligen på våren. När mock-apelsinen börjar blomma kommer de flesta blomställningarna att ligga på förra årets starka grenar. Efter blomningen kan de extra grenarna som är tomma från blommorna tas bort, vilket ger 13-15 grenar på vilka knoppar kommer att dyka upp igen nästa år.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka en jordgubbe mock apelsin på fyra sätt: genom frön, lager, sticklingar och dela busken. Var och en av metoderna har sina egna rekommendationer och funktioner.

Bild
Bild

Frön

Denna metod tar ganska lång tid. Minst 7 år kommer att gå från det att de planteras till de första blommornas utseende. Men till skillnad från buskar som erhållits på ett annat sätt, kommer ett sådant prov att vara det mest härdade och stabila.

Bild
Bild

Fröer måste sås i jorden före kallt väder och snö. För en säker övervintring bör hålen vara väl täckta med grangrenar och torra fallna löv. På våren, när snön smälter och vädret är varmt, kommer de första skotten att dyka upp.

Bild
Bild

Skikten

Reproduktionsmetoden genom skiktning bör utföras under senvåren eller försommaren, så att de nya buskarna hinner bilda ett rotsystem till hösten. För denna metod måste du välja de formade och starkaste buskarna.

Alla gamla och svaga grenar bör avlägsnas från busken och lämnar bara stora unga skott . Utan att skilja dem från huvudbusken, lägg dem sida vid sida i förberedda hål och täck dem med sand- eller torvblandning. Efter cirka 2 månader kommer nya grenar att dyka upp på dessa skott, och med höstens början kan de transplanteras till en separat plats.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna uppfödningsmetod görs bäst när mock-apelsinen blommar eller precis har blommat. Skurna sticklingar läggs i vatten i två veckor . För att sticklingarna ska slå rot bättre måste de skapa växthusförhållanden genom att täcka dem med en burk eller påse ovanpå.

Bild
Bild

Under de första höstdagarna, när det fortfarande är ganska varmt, kan sticklingar planteras på förberedda platser på platsen. Så att unga buskar kan övervintra är det bättre att täcka dem för vintern.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Detta är den enklaste och mest effektiva förökningsmetoden för alla hantverkare, inklusive trädgårdsjasmin . Det är bättre att utföra det efter att växten har blommat och det finns fortfarande tid innan kallt väder börjar. Den valda busken måste grävas försiktigt ur marken utan att skada dess rotsystem. Dela sedan roten med antalet delar du behöver, var och en planterad i ett tidigare förberett hål.

Bild
Bild

Trädgårdsjasmin är en ganska populär växt bland trädgårdsmästare . Det kräver inget särskilt underhåll, medan det inte bara kan dekorera din trädgård eller plats, utan också fylla den med en söt jordgubbsarom.

Rekommenderad: