Weigela "Nana Variegata" (28 Bilder): Beskrivning Av Den Blommande Weigela -busken, Plantering Och Vård, Vinterhårdhet

Innehållsförteckning:

Video: Weigela "Nana Variegata" (28 Bilder): Beskrivning Av Den Blommande Weigela -busken, Plantering Och Vård, Vinterhårdhet

Video: Weigela
Video: Weigela florida - grow & care (Weigela plant) 2024, Maj
Weigela "Nana Variegata" (28 Bilder): Beskrivning Av Den Blommande Weigela -busken, Plantering Och Vård, Vinterhårdhet
Weigela "Nana Variegata" (28 Bilder): Beskrivning Av Den Blommande Weigela -busken, Plantering Och Vård, Vinterhårdhet
Anonim

I den moderna världen finns det ett stort antal olika växter som ser bra ut på rabatter och tomter, är centrum för den övergripande sammansättningen av det gröna området. Nyligen har den prydnadsväxande lövbusken weigela, särskilt dess blommande sort "Nana variegata", blivit mer och mer populär . Denna artikel kommer att fokusera på just denna växt och hur man växer och förökar den på rätt sätt. Vi kommer också att bekanta oss med historien om ursprunget till denna extremt vackra och ovanliga representant för floravärlden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och allmän information

Weigela är medlem i kaprifolfamiljen. Fjärran Östern, Sibirien, Sakhalin anses vara hans hemland . I naturen kan denna växt oftast hittas vid kanten av cederträd, på en stenig sluttning, liksom vid stranden av en reservoar. Den har 15 arter och hundratals sorter, bland vilka "Nana variegata" är särskilt efterfrågad.

Det är en låg (man kan säga dvärg), men tät, ganska spridande lövbuske med stora ljusrosa blommor, som föddes speciellt för användning i landskapsdesign.

Det är värt att notera att uppfödarna lyckades uppnå fantastiska resultat och göra växten resistent mot temperaturförändringar, frostbeständig, torktålig, opretentiös i vården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela Nana Variegata kännetecknas av:

  • långsam tillväxt - busken lägger till högst 20 centimeter per år;
  • en rund buske, vars diameter kan nå 1,5-1,8 meter;
  • höjd från 1 till 1,5 meter;
  • ljusa löv, som kännetecknas av ojämna sidor och en skarp spets;
  • olika lövfärger, från ljusgrön till rik mörkgrön, varje blad är dekorerat med en ovanlig kant av vitlila färg;
  • riklig blomning, som varar från maj till september, det vill säga hela sommaren;
  • stora blommor i form av en klocka med rosa eller lila nyanser, kan längden på varje klocka vara 2,5-4 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de viktigaste egenskaperna är det också värt att notera några funktioner hos denna prydnadsväxt:

  • betraktas som en kompakt buske;
  • buskens lövverk, beroende på årstid, ändrar färg från brunröd till rödgrön;
  • maximimärket i höjd och bredd uppnås av en buske i åldern 5–10 år;
  • växten känns bra både i ett soligt område och i ett skuggat område;
  • bördig sur jord föredras för blomman.

Idag är weigela "Nana Variegata" en integrerad del av landskapsdesign. Mycket ofta planteras blomman i en stenig trädgård. Växten kan också användas som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Avelsfrågan om Weigela Nana Variegata är mycket aktuell. Många amatörodlare, i jakten på målet att göra busken till ett av elementen i deras gröna område, funderar på hur man gör. Busken kan förökas på två sätt, som naturligtvis är välkända för alla.

Det första alternativet är att odla från frön . Denna metod används i de flesta fall endast av yrkesverksamma i speciella plantskolor. Detta beror på att det är ganska svårt och kräver viss kunskap och tid. Allt du behöver göra är att köpa frön och så dem i en behållare utan förbehandling. Behållaren måste täckas med glas ovanpå för att bilda något liknande ett växthus och dess inneboende förhållanden.

Växten transplanteras i trädgårdsboxen först när stjälkarnas höjd har nått 7 centimeter. Först efter 2 år transplanteras "Nana variegata" till öppen mark till en permanent livsmiljö. Om du väljer denna förökningsmetod måste du vara extremt försiktig när du köper frön. Studera informationen från tillverkaren på originalförpackningen och ge företräde åt kända märken. Om du kan är det bäst att använda frön som skördats från blommande buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är att använda sticklingar . Ympningsmetoden kan endast användas med växter som är 3 år gamla. På en redan mogen buske måste du välja gröna skott. Skurna sticklingar läggs i en behållare med vatten i 3 timmar. Därefter måste du lägga till en tillväxtstimulator i samma burk och placera den i ett mörkt rum i 12 timmar. Efter denna tidsperiod måste kvistar planteras i en kruka förfylld med sand och torv. Du måste fördjupa skärningen till ett centimeter djup. Grytan måste täckas med folie. Vattning bör utföras 2 gånger om dagen.

Förutom ovanstående metoder använder de ibland också reproduktion genom skiktning … För att göra detta, med början av hösten, väljs den starkaste sidogrenen, som måste lutas till marken och fixeras. Ett litet snitt bör göras på den plats där skikten berör markytan. Det är täckt med jord och måste slå rot med tiden.

Denna metod är ganska lång - det är möjligt att koppla bort och transplantera skiktet först efter 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Om du bestämmer dig för att odla Weigela Nana Variegata på din tomt, måste du definitivt bekanta dig med reglerna för att plantera en växt, enligt vilken du kan uppnå maximalt resultat. Så följ instruktionerna.

  • Välj en plats - växten är inte särskilt kräsen om detta, men drag bör undvikas. Den södra sidan av platsen skulle vara perfekt.
  • Jordberedning - jorden ska vara lös och rik på humus. Syrlighet och alkalinivåer bör hållas till ett minimum.
  • Gräver en grop. Det ska inte vara litet, eftersom rotsystemet kommer att växa snabbt och det ska ha tillräckligt med utrymme. Djupet måste vara minst 65 centimeter.
  • Det är nödvändigt att förbereda en blandning bestående av sand, torv, jord och mineralgödsel.
  • Botten av gropen är täckt med ett lager fint grus eller spillror.
  • Därefter är det värt att lägga ett lager av den förberedda dräneringsblandningen och placera en planta i mitten.
  • Plantan är täckt med jord. Mulching och tampning utförs.

Planteringsfältet är mycket viktigt för att sköta växten ordentligt så att den anpassar sig till sin nya livsmiljö så snabbt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är inget svårt att ta hand om den blommande weigela "Nana variegata". Det viktigaste är att följa de grundläggande reglerna.

  1. Vattning . Växten är torktålig, det är bättre att torka den än att översvämma den. Det är inte nödvändigt att vattna busken ofta och rikligt. Under perioden när knoppar börjar bildas måste busken vattnas med mycket vatten. Vattnas sedan när de första blommorna dyker upp. Vattningen bör minskas i slutet av sommaren. Allt ovanstående är endast relevant när det inte regnar på sommaren. Om sommaren är regnig behöver växten inte vattnas alls.
  2. Toppdressing … Medan du följer alla regler för plantering och användning av speciellt mineralgödselmedel under de kommande 3 åren behöver busken inte ytterligare tillsatser. Om du verkligen vill mata, använd sedan ekologiskt. När du når 3 års ålder måste busken befruktas med superfosfater och organiska tillsatser.
  3. Lossning och mulching . Unga växter måste lossas nödvändigtvis och helst efter att vattning har utförts. Konstant lossning gör det möjligt att mätta växtens rotsystem med den mängd syre som krävs. Den första mulchen görs omedelbart efter plantering i öppen mark. Träbark används som mulch.
  4. Beskärning . Busken är väldigt vacker i sig, kronan sprider sig, den är inte speciellt formad. Allt som behövs är att utföra sanitär beskärning med vårens ankomst. Du måste beskära torra och döda skott. Efter den andra blomningen kan busken föryngras.
  5. Vintrar . Vinterhårdhet är en egenskap hos Nana variegat weigel. Men trots detta är det omöjligt att lämna växten i kylan utan skydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt förberedelse av en blomma för vintern består av följande steg:

  • vattna blomman väl;
  • spud;
  • samla alla grenar tillsammans och luta dem till marken;
  • vidare måste denna "struktur" täckas med ett speciellt material, till exempel burlap och täckt med snö.

Om alla vårdregler följs, kommer Weigela Nana Variegata att glädja ögat länge med sin vackra blomning.

Bild
Bild

Du kan titta närmare på weigela av denna sort ytterligare.

Rekommenderad: