Förökning Av Hortensia Med Sticklingar: Hur Man Gör Sticklingar På Sommaren Och Våren? Hur Rotar Man Det Korrekt? Hur Växer Man Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Hortensia Med Sticklingar: Hur Man Gör Sticklingar På Sommaren Och Våren? Hur Rotar Man Det Korrekt? Hur Växer Man Hemma?

Video: Förökning Av Hortensia Med Sticklingar: Hur Man Gör Sticklingar På Sommaren Och Våren? Hur Rotar Man Det Korrekt? Hur Växer Man Hemma?
Video: Aloe vera - skötsel förökning sticklingar användning - hur gör man 2024, Maj
Förökning Av Hortensia Med Sticklingar: Hur Man Gör Sticklingar På Sommaren Och Våren? Hur Rotar Man Det Korrekt? Hur Växer Man Hemma?
Förökning Av Hortensia Med Sticklingar: Hur Man Gör Sticklingar På Sommaren Och Våren? Hur Rotar Man Det Korrekt? Hur Växer Man Hemma?
Anonim

Under blomningen anses hortensior vara de vackraste prydnadsbuskar, så inte bara erfarna trädgårdsmästare, utan också amatörblomstrare odlar om att ha dem i trädgården. Denna växt kan förökas på olika sätt, men sticklingar är särskilt populära. Denna metod är perfekt för uppfödning och odling av många sorter av buskar, eftersom den ger bra resultat och inte orsakar onödiga problem för sommarboende.

Särdrag

Skärning anses vara den mest populära och utbredda förökningsmetoden för många träd och prydnadsbuskar, därför används den ofta när man odlar hortensior på egen hand hemma. Det enda är att när man väljer en liknande förökningsteknik måste trädgårdsmästaren ta hänsyn till plantens sortegenskaper och sticklingarnas förmåga att rota snabbt . Denna metod är baserad på stjälkens naturliga förmåga att bilda äventyrliga rötter. Eftersom denna förmåga i varje sort av hortensior uttrycks i olika grad, rekommenderar experter att välja unga buskar för ympning som har en hög rotförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet av äventyrliga rötter på sticklingarna sker med bildandet av callus, så en reaktion på skada manifesterar sig . Det ger unga sticklingar förmågan att motstå ogynnsamma miljöförhållanden och ökar motståndet mot infektionssjukdomar. Callus uttrycks särskilt väl i hortensia sorter som är svåra att rota.

Stekarnas popularitet förklaras av det faktum att med rätt skötselvård kan du enkelt få en växt med höga dekorativa egenskaper, helt upprepa egenskaperna hos förälderbusken.

Till skillnad från andra växter har hortensia den högsta groningstakten för sticklingar, på grund av vilken även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera denna typ av reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i förökningen av hortensior är att under förökning på detta sätt är det viktigt att ta hänsyn till dess sortegenskaper. Så, panicle hortensia är mer motståndskraftig mot frost och endast gamla skott bör användas för dess förökning med sticklingar, detta kommer också att bidra till att aktivera buskens blomningsprocess. Den bredbladiga hortensian skiljer sig inte bara i knopparnas färg - de är vanligtvis rosa eller blå . - men också av att det är bäst att välja unga skott för sticklingar. Om du skär av kraftfulla gamla skott kommer det att bli för få blommor på busken. Därför är det viktigt att ta hänsyn till detta för att inte bara odla växten ordentligt på detta sätt, utan också förlora sitt dekorativa utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Förökning av alla sorter av hortensia genom sticklingar kan utföras året runt, medan det är viktigt att observera vissa datum, som direkt beror på plantmaterialets egenskaper. Många erfarna blomsterodlare föredrar att odla denna skönhet i slutet av maj, juni och juli . Detta beror på det faktum att sommarsticklingar ger ett högt engraftment- och rotresultat. Om du utför denna procedur på hösten måste du använda ett material där det finns knoppstockar. Sådana sticklingar anpassar sig bäst till en ny planteringsplats och fler rötter bildas på dem, dessutom kan blommornas äggstock mogna, vilket ger en bra färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under våren

Enligt många erfarna trädgårdsmästare är våren den lämpligaste tiden för att klippa hortensior. Det bör börja runt mars, tills saften börjar röra sig runt växten. För vårsticklingar måste du använda lignifierade stjälkar, som vanligtvis växer på förra årets buskar.

Som praktiken visar ger vårsticklingar växten en dubbel fördel - busken multiplicerar samtidigt och får en vacker form.

Bild
Bild

Det säregna med sådana sticklingar är att grenar skärs av för det och hålls i vatten i 5 dagar, sedan delas de upp i flera delar och lämnar 3-5 knoppar på var och en av dem. Det resulterande planteringsmaterialet placeras i en tidigare beredd behållare med fuktig och lös jord . Röta i detta fall sker i genomsnitt på en och en halv månad. Under rotningen måste sticklingarna skötas ordentligt, för detta måste de ständigt vattnas, sprutas med vatten och ventileras regelbundet.

Bild
Bild

Sommar

Sommarsticklingar anses också vara utbredda och traditionella. På sommaren fyller växten knopparna, vilket har en gynnsam effekt på reproduktionen. För sticklingar väljs vanligtvis perioden från mitten av juni till den 15 juli . Detta beror på det faktum att hortensian bevarar knopparna vid en sådan tidpunkt, och dess skott har ännu inte hunnit bli grova. Till skillnad från vårsticklingar kan du i det här fallet inte klippa av skott från gamla buskar. De måste först föryngras och se till att vänta på bildandet av ung tillväxt.

För sommarsticklingar rekommenderas att välja sticklingar i sidled och inte använda försvagade stjälkar som växer i den skuggade nedre delen av busken för förökning. Deras vitalitet är låg och ger minimala resultat.

Eftersom det är varmt på sommaren måste planteringsmaterial skördas på morgonen eller på kvällen efter riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Reproduktion av hortensior på hösten anses vara prisvärd och effektiv. Tack vare denna teknik kan flera unga plantor fås från moderplantan samtidigt . För höststicklingar bör vedstammar användas. När det gäller tidpunkten är den optimala tiden för avel september, det är bäst att börja avla efter den 15 september.

För att sticklingarna snabbt ska slå rot, slå rot och vara redo att stå emot vinterkylan måste de vara noggrant förberedda.

Det är lämpligt att välja årliga skott från vilka sticklingar upp till 10 cm långa skärs . Bladen som växer underifrån tas också bort. Du behöver bara lämna de två översta bladen och ett par knoppar. Sticklingar som klipps på hösten rekommenderas att planteras både i vanlig bördig jord och i beredd jord bestående av torv och sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av planteringsmaterial

Det kommer inte att vara svårt att odla en hortensia på egen hand hemma, det enda är att det är viktigt att ta hänsyn till några av nyanserna när man förökar, planterar och sköter det.

Bild
Bild

Innan sticklingar planteras på platsen i öppen mark måste de väljas noggrant och förberedas, med beaktande av följande kriterier

  • Barkskick . Grenarna som hinner träiga släpper långsamt rötterna. Därför är det bäst att ge företräde åt unga skott som snabbt ger både knoppar och rötter.
  • Platsen för sticklingar . De skott som ligger vid buskens rötter kan slå rot tre gånger snabbare, vilket inte kan sägas om sidostammarna. Dessutom är basskotten mycket resistenta mot sjukdomar. Det rekommenderas att göra ämnen från stjälkarna som växte från buskens skuggade sida, de rotar sig bättre.
  • Bladens skick . Grenar med små löv kan rota sig snabbt, så stora löv bör skäras i hälften. Det är viktigt att bladen är gröna, inte gula och torra.
  • Buskens ålder och utseende . Planteringsmaterial kan bara tas från en frisk och vacker växt som inte är mer än 10 år gammal. I detta fall bör skottens ålder inte överstiga ett år. För en sådan reproduktionsmetod är stjälkar från 15 till 29 cm långa, upp till 7 cm tjocka utmärkta. De bör ha korta internoder, väldefinierade knoppar (minst 4).

Om du tar hänsyn till ovanstående kriterier kommer du definitivt att kunna odla en vacker och hälsosam växt hemma. Det enda är att det kommer att sakta ner tillväxten under det första året, men samtidigt kommer det att hinna bli behagligt med en underbar färg från slutet av april.

Bild
Bild

Bearbetar och rotar

Innan du planterar skärningen i marken måste du inte bara välja rätt, utan också förbereda den.

Bild
Bild

Några dagar före de planerade sticklingarna måste busken mörkas och täcka den från solen med en ogenomtränglig trasa. I skuggan ska hortensian stå i minst 3-4 dagar, då kommer det att vara möjligt att börja klippa sticklingarna direkt med enbart desinficerade trädgårdsredskap. Välj sticklingar med 3-4 knoppar, gör ett noggrant snett snitt och placera dem omedelbart i speciella lösningar som stimulerar bildandet av rötter ("Cyclops", "Epin") . Om det inte finns någon lösning, hålls sticklingarna helt enkelt i vatten, och de skurna områdena strös med något tillväxtstimulerande medel. Detta gör att de snabbt kan bilda rötter och senare slå rot utan problem.

Bild
Bild

För att ge stjälkarna flexibilitet och desinficera dem, sprayas de dessutom med en svag lösning av kaliumpermanganat . Därefter måste du rota sticklingarna i vatten eller plantera dem i ett underlag. Dessutom är det första alternativet mycket enklare och mer effektivt, eftersom fukt är en idealisk miljö för bildning och tillväxt av rötter. I en transparent behållare är det också mycket mer bekvämt att observera processen för bildandet av rotsystemet.

Eftersom vatten inte är ett näringsmedium för växter måste flytande fungicider och speciella tillväxtstimulerande medel tillsättas.

För att rota sticklingar i vatten, följ dessa steg:

  • bered i förväg en näringslösning bestående av kanelpulver och vatten (för 200 ml vätska behöver du 1 msk. l. av blandningen);
  • förbered en behållare, som är väl lämpad för behållare (kolvar) med ogenomskinliga väggar (rötterna hakar snabbare i dem);
  • placera sticklingarna i en behållare och sänk dem till 1/6 av den totala längden (det rekommenderas att inte sänka mer än 2-3 sticklingar i ett kärl).
Bild
Bild

Under rotningen kan vattnet i kärlet inte ändras, och när fukten avdunstar kan du bara tillsätta en filtrerad varm lösning . Samtidigt är det värt att uppmärksamma det faktum att sticklingar som samlats in på sommaren placeras på plattformarna från solsidan och sticklingarna skärs på hösten - på skuggade platser. För att undvika rotförfall är det nödvändigt att regelbundet lufta lösningen.

Så snart de unga rötterna når en längd på 2 till 5 cm måste de planteras i öppen mark, vilket föredrar områden med lite sur jord.

Bild
Bild

Förberedelse för plantering i marken

Så snart sticklingarna har startat sina första rötter kan de planteras säkert, men innan det bör jorden förberedas. Oftast bereds en jordblandning för plantering av hortensior, som bör bestå i lika stora andelar av flodsand och vermikulit, fin flodsand, torv, trädgårdsjord och perlit. Det kommer inte vara överflödigt att tillsätta 1 g citronsyra. Landning utförs först i speciella landningsboxar, på vars botten du måste lägga ut ullrep, observera ett steg på 5 cm mellan dem . Ändarna på dessa rep doppas i fat med vatten, och själva lådorna är täckta med jordsubstrat, tack vare detta förblir jorden ständigt fuktig och rötterna kommer inte att ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar måste placeras i lådor med 10-15 cm mellanrum, med en landningsvinkel på 45 grader . Planteringen måste utföras på ett sådant sätt att snittet kommer in i jorden med 2-3 cm. Därefter placeras planteringsbehållaren på ett väl upplyst öppet område och bevattning övervakas regelbundet. Först rekommenderas att vattna sticklingarna med sedimenterat vatten; det är bäst att spraya.

Dessutom ska behållaren täckas med en transparent plastpåse eller glaskolv. De resulterande mini-växthusen måste ventileras regelbundet. När det gäller vattning utförs det cirka 2 gånger i veckan.

Om avstigning sker på sommaren kan behållarna tas ut i trädgården, där det finns frisk luft; det enda som är viktigt är att se till att lufttemperaturen inte överstiger +18 C på natten och +25 C under dagen.

Bild
Bild

Om alla odlingsvillkor är uppfyllda kommer de första bladen att dyka upp på sticklingarna om en månad, varefter skyddet kan tas bort . Sedan transplanteras växten, efter eget gottfinnande, antingen i en stor kruka eller planteras i trädgården. Nästa år kommer den unga busken att blomma och njuta av sin skönhet.

Rekommenderad: