Förökning Av Thuja Med Sticklingar På Våren: Sticklingar Hemma. Hur Rotar Man En Gren På Våren? Landar I öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Thuja Med Sticklingar På Våren: Sticklingar Hemma. Hur Rotar Man En Gren På Våren? Landar I öppen Mark

Video: Förökning Av Thuja Med Sticklingar På Våren: Sticklingar Hemma. Hur Rotar Man En Gren På Våren? Landar I öppen Mark
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Förökning Av Thuja Med Sticklingar På Våren: Sticklingar Hemma. Hur Rotar Man En Gren På Våren? Landar I öppen Mark
Förökning Av Thuja Med Sticklingar På Våren: Sticklingar Hemma. Hur Rotar Man En Gren På Våren? Landar I öppen Mark
Anonim

Thuja är en barrväxt av cypressfamiljen, som idag används aktivt för landskapsarkitektur, inte bara parker och torg, utan också privata hushållstomter. Hon fick sin popularitet på grund av hennes attraktiva utseende och lätthet. Thuja kan förökas på flera olika sätt, varav ett är vårsticklingar.

Bild
Bild

För- och nackdelar med vårsticklingar

Reproduktion av thuja på våren med avskurna grenar är inte det enda alternativet. Denna procedur kan utföras nästan när som helst på året. Det är dock denna period som anses vara den mest framgångsrika, eftersom på våren rotsystemet av sticklingar bildas mycket snabbare och är kraftfullare, starkare och friskare än när de rotar under andra årstider. Detta är det största pluset. Det finns flera andra fördelar med vårsticklingar.

  • Från och med april kommer grenarna att rota och utvecklas under de mest bekväma naturliga förhållandena. Detta ger dig möjlighet att växa ett riktigt starkt, kraftfullt och vackert träd.
  • Det är på våren som plantans aktiva vegetation börjar. Sapens rörelse i stammen och grenarna blir mer intensiv, och innehållet av näringsämnen i den är nästan lika med maxindikatorn. Därför är skotten för ympning vid denna tid starka och friska, och deras förlust kommer praktiskt taget inte att återspeglas på själva växten.
  • I början av vintern är vårsticklingar redan helt redo för transplantation till en skola - en speciell säng som de måste växa på under de närmaste åren. Detta innebär att vid starka kalla väder kommer thujagrenar att bli hårda och starka och lätt överleva den farliga säsongen.
Bild
Bild

Det finns inga signifikanta nackdelar med vårsticklingar av denna barrväxt. Den enda nackdelen är att du måste spendera mycket tid och ansträngning för att välja en riktigt frisk thuja, vars grenar kommer att bli nya träd i framtiden.

Förbereda grenar

Viktigt i ympningsproceduren är inte bara valet, utan också korrekt samling av grenar för ytterligare manipulationer. När du tar på dig detta arbete måste du komma ihåg följande funktioner.

  • Det är nödvändigt att bara ta grenar från toppen av växten. Sidoskott är inte lämpliga för framtida sticklingar.
  • Det är bättre att samla material under det andra decenniet i april. Modergrenen måste vara över tre år gammal och dess diameter måste vara minst 5 mm.
  • När grenen är klar rengörs dess nedre del 3-5 cm upp från nålarna och resterna av barken.
Bild
Bild

En viktig punkt är att du måste ympa för hand, det vill säga att grenen från moderstammen ska rivas av. Använd inte sax, knivar, beskärningssaxar eller andra skärverktyg. Det är nödvändigt att riva av på ett sådant sätt att lite bark återstår i slutet av skottet, den så kallade hälen. Det är dess närvaro som säkerställer en snabb bildning av rotsystemet vid skärningen.

Man bör komma ihåg att endast cirka 70% av allt insamlat material rotar ordentligt och sedan växer till en stark och vacker thuja. Därför bör sticklingar samlas in i större mängder än det krävs för att odla träd.

Bild
Bild

Rotmetoder

Hemma kan thuja -sticklingar rotas på flera sätt, de är alla enkla och prisvärda.

Att rota i en burk med vatten är det enklaste sättet . Det är bara nödvändigt att hälla rent vatten i behållaren och sänka plantans grenar till den så att deras nedre del täcks med vätska med 3-4 cm. Vattnet i burken bör bytas en gång i veckan, och för att desinficera det, tillsätt några kaliumpermanganatgranulat. Det är viktigt att se till att några av grenarna täckta med bark och nålar ligger ovanför ytan. Annars bildas inte rötterna och skärningen ruttnar helt enkelt.

Bild
Bild

Du kan också rota grenar i underlaget . För att göra detta måste du förbereda behållare cirka 10 cm djupa och cirka 5 cm breda. Volymen beror på hur många sticklingar du behöver plantera i en behållare. Det är bättre att använda färdig jord, men du kan också ta en blandning av lika delar svart jord, torv och flodsand. När du väljer det här alternativet för att klippa thuja hemma är det viktigt att se till att jorden inte torkar ut och att den totala luftfuktigheten inte sjunker under 65%.

Bild
Bild

Veken design gör att du kan utföra denna procedur så effektivt som möjligt . I genomsnitt rotar upp till 90% av alla sticklingar så småningom framgångsrikt. Du behöver två vanliga plastkoppar med en volym på 200-500 ml. Ett litet hål görs längst ner på ett. I vilken en tillräckligt tjock gasväv eller bandage veke sätts in. Ett dräneringsskikt hälls ovanpå och resten fylls med ett användbart underlag. Plantera en gren i varje behållare och täck den med ett andra glas ovanpå. Nu måste hela strukturen placeras på en behållare med vatten så att endast gasväven är i vattnet.

Bild
Bild

Det är inget svårt att rota thuja -sticklingar med egna händer. I genomsnitt, efter cirka 3-5 veckor, kommer varje gren att ha sitt eget rotsystem, då kan du redan börja utföra ytterligare manipulationer.

Öppen marktransplantation

När rötterna på sticklingarna börjar dyka upp i massor, då är det dags att sätta dem i skolan - en speciell trädgårdsbädd i det öppna fältet, där växterna kommer att växa under de kommande 2 eller 3 åren. Steg för steg bör denna operation utföras enligt följande:

  • det rätta valet av plats för bildandet av sängen är viktigt, det bör vara ett halvskuggat område utan nära närhet till ytan av grundvattnet;
  • jorden grävs upp och antingen torv i en volym av 10 kg per 1 kvadratmeter införs i den, eller något mineralgödsel;
  • det är nödvändigt att vattna de rotade sticklingarna rikligt, men om de rotade i en burk behöver du bara ta bort dem från behållaren;
  • små fördjupningar görs i skolan och sticklingar planteras i de resulterande groparna, strös med jord ovanpå till en höjd som är lika med den där nålarna och barken ursprungligen klipptes, avståndet mellan sticklingarna är 25-30 cm;
  • en ny passform måste spillas rikligt.
Bild
Bild

Inom två veckor kommer det att vara tydligt synligt vilka av de nya plantorna som har rotat sig och vilka som inte har gjort det. Om sticklingarna börjar vissna har färgen på deras nålar bleknat, sådana grenar måste helt enkelt tas bort från trädgården och lämna bara de starkaste och starkaste växterna i skolan.

Rätt vård

Att plantera thuja -sticklingar i en skola är ännu inte det sista steget, odlingen av plantor under mänsklig kontroll fortsätter vidare. Växtvård kommer att vara följande:

  • regelbunden vattning;
  • applicering av mineralgödsel en gång under lågsäsong;
  • den sista transplantationen från skolan till en permanent växtplats, när thujan fyller 2-3 år.
Bild
Bild

Den sista växtsorten för denna barrväxt bör vara i ett väl upplyst område i icke-träskig jord med en sur reaktion. Det bör komma ihåg att thuja tolererar grannskapet väl med nästan alla andra växter, men för normal tillväxt och utveckling måste den planteras på ett avstånd av minst 50 cm från dem. Under den varma årstiden är det nödvändigt att beskära trädet och forma det. Den slutliga formen beror mycket på sorten . Tui kan vara långsträckt, kolumnerat, till exempel "Brabant" eller sfäriskt, liknande buskar, till exempel "Tini Tim". Var noga med att mata växten i början av växtsäsongen. Och för vintern är thuja alltid täckt, nämligen dess rötter och nedre del. Det är bäst att använda antingen grangrenar eller ett speciellt fiberdukstäckmaterial.

Bild
Bild

Det är möjligt att odla thuja från sticklingar som samlats in på våren utan större krångel om du strikt följer alla beskrivna rekommendationer.

Rekommenderad: