Jord För Hortensia: Hur Man Surgör Jorden? Vilken Typ Av Mark Gillar Han? Hur Vattnar Man Jorden Med Citronsyra? Proportioner

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Hortensia: Hur Man Surgör Jorden? Vilken Typ Av Mark Gillar Han? Hur Vattnar Man Jorden Med Citronsyra? Proportioner

Video: Jord För Hortensia: Hur Man Surgör Jorden? Vilken Typ Av Mark Gillar Han? Hur Vattnar Man Jorden Med Citronsyra? Proportioner
Video: Plantera hortensia - Jürgen Smit tipsar var och hur du planterar trädgårdshortensian 2024, Maj
Jord För Hortensia: Hur Man Surgör Jorden? Vilken Typ Av Mark Gillar Han? Hur Vattnar Man Jorden Med Citronsyra? Proportioner
Jord För Hortensia: Hur Man Surgör Jorden? Vilken Typ Av Mark Gillar Han? Hur Vattnar Man Jorden Med Citronsyra? Proportioner
Anonim

En växt som en hortensia har ett vackert utseende, men dess skönhet beror direkt på tillståndet i jorden där kulturen växer. Om du ska odla det här trädet eller busken i din trädgård måste du veta vilken jordkomposition som är lämplig för det.

Markkrav

Framgången för hortensiaodling och dess frodiga blomning är nära relaterad till valet av en plats för plantering. Förutom att det måste vara lugnt och soligt är jordens sammansättning extremt viktig.

Växten älskar en ganska bördig, lös, väldränerande jord, men den växer och blommar bra på sandiga, leriga och leriga jordar och torvmossar, föredrar en liten surhet. Därför lägger erfarna trädgårdsmästare ofta nålar till näringssubstratet för plantering, och blandar också den förberedda jorden med ruttnat lövströ.

De viktigaste kraven för jorden för hortensia:

  • näringssammansättning;
  • brist på stillastående fukt;
  • god luftgenomsläpplighet för jorden, vilket gör att rötterna kan ta emot en tillräcklig mängd syre;
  • för olika växtsorter krävs en jord med låg eller medelhög surhet, helst inom ett pH -område på 5, 5.
Bild
Bild
Bild
Bild

På rätt syranivå ser en trädgårdshortensia frisk ut och blommar i en mängd olika blues, blues och lila.

När kompositionen ändras mot en minskning av syrakoncentrationen, och detta inträffar i en kulturs liv som tar den för tillväxt, utveckling, blomning, blir kronbladen rosa, får sedan en lila ton och den gröna löv förlorar sitt djup och ljusstyrka och blir gradvis blekt.

Nybörjare bör studera hur en växt ser ut vid olika surhetsgrader för att kunna befrukta och oxidera jorden i tid:

  • blommor blir lila vid 4 ph;
  • blå kronblad indikerar ett värde på 4, 5;
  • om koncentrationen varierar från 4, 8 till 5, 5 - färgen är rosa och blå;
  • djuprosa nyans observeras vid 6, 3-6, 5 ph;
  • ljusrosa och ljusrosa färg är typisk för 7 ph och högre;
  • vid neutrala värden är kronbladens färg vanligtvis vit eller blåaktig, men detta gäller inte de blommor på hortensior som inte har naturliga pigment och alltid förblir snövit.

När du observerar dessa förändringar kan du förstå att det är dags att försura jorden under busken eller trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemhortensia behöver också en näringsrik jord, främst lerig och med en högre surhet. Innan du planterar en växt måste ett dräneringsskikt läggas på behållarens botten, och delen nära skaftet mullas på samma sätt som i en trädgårdskultur . Inomhus buskar, liknande gatan, reagerar på en minskning av surheten med flerfärgade blommor, så du måste ständigt mata och försura deras jord.

Hur gör man rätt komposition?

Marken för inomhus- och trädgårdsväxter kan skilja sig, dessutom måste du välja rätt sammansättning för olika sorter av hortensia. Till exempel är trädliknande grödor mer opretentiösa för markens kvalitet, de kan växa och blomma anmärkningsvärt på leriga jordar, det viktigaste är att det optimalt tillåter vatten och luft att passera igenom, och detta kräver ett dräneringsskikt.

Särskilt, en art som hortensia kan växa även med en liten mängd kalk i marken, medan för andra sorter kan detta orsaka sjukdom … Mest av allt är lösa kompositioner med en surhet på högst 6, 5 enheter lämpliga för träiga sorter, men humus från de fallna nålarna av tall, lärk eller gran måste läggas till dem.

För storbladiga hortensior måste du välja en plats bredvid barrträd som enbär, thuja och ljungväxter. Jordblandningen för dessa sorter bör innehålla torv, torv och lövmark, sand och humus.

Panicle hortensior älskar leriga kompositioner, och för deras plantering används som regel lika delar barrkompost, torv och brun skogsmark. Men de behöver också konstgjord försurning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att överväga alla dessa punkter samtidigt när en gatahortensia planteras, du måste noggrant förbereda marken för plantering:

  • det måste grävas tillräckligt djupt och berikas med en torvblandning, humus och mineraltillsatser;
  • lägg ett lager grus, expanderad lera och sand på botten av hålet;
  • näringssubstratet bör bestå av grov sand, lera och svart jord i kombination med torvjord;
  • det är nödvändigt att plantera växten efter att jorden har surgjorts med speciella preparat, vinägerlösning eller ammoniumsulfat;
  • det är viktigt att täcka ytan på närstammzonen efter plantering med kompost eller torv - detta kommer att behålla vatten och förhindra uttorkning.

Konstant försurning när grödan växer är viktigt, liksom befruktning under hela växtsäsongen. Det bästa alternativet är att lägga till användbara spårämnen och organiska ämnen i jorden varannan vecka.

Bild
Bild

Hur kan du försura jorden?

Det är möjligt att få jordens sammansättning till önskad surhetskoncentration med hjälp av material som sågspån, bark, hög torv och fallna löv, men det finns inte tillräckligt med naturlig syra i dem, därför kommer svavelsyralösningar att krävas.

För att försura jorden för hortensior hemma, rekommenderas att förbereda försurat vatten och vattna växten med det. Men eftersom kranvattnets sammansättning kan innehålla alkalier och inte alltid är lämplig, måste du först bestämma nivån på dess surhet och vid behov tillsätta vissa medel till den.

  • En elektrolyt som innehåller lite svavelsyra och nickelsulfat. Endast 1 ml av detta ämne behövs för 10 liter. Denna volym räcker för att vattna en hortensia. Dessutom är det tillåtet att tillsätta ammoniumnitrat till lösningen.
  • En gång i månaden, för att bibehålla den optimala syranivån, används citronsyra - 1 tesked pulver tas för 12 liter.
  • Oxalsyra är också lämplig för försurning, som måste spädas i en mängd av 1,5 tsk. 10 liter.
  • Kaliumnitrat (kaliumnitrat) är också en lämplig surgörare för hortensia, tagen i en andel av 40 g per 10 liter vätska.
  • Ett annat alternativ är äppelsyra, ättika 9%, tas i en volym av 100 g per 10 liter, men det senare är oönskat för oxidation, eftersom dess effekt är kortlivad och markens mikroflora störs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa fördelar har ett sådant medel som natriumsuccinat (bärnstenssyra), med vilket du inte bara kan öka surheten:

  • läkemedlet stimulerar utvecklingen av hortensia rötter;
  • ökar plantans motståndskraft mot sjukdomar och attacker av skadliga insekter;
  • produkten är säker för alla delar av kulturen;
  • hjälper till att aktivera syntesen av klorofyll;
  • ackumuleras inte i mark och växter.

När det gäller den betydande nackdelen med denna komposition - försurning av jorden, är detta minus för hortensia en fördel. Dessutom anses natriumsuccinat vara oumbärlig för sjukdomar i olika trädgårdsodlingar, inklusive hortensia. Det bidrar till den snabba förnyelsen av växten och dess återhämtning när den utsätts för ogynnsamma faktorer.

Kemikalier som ökar surheten - svavel, järnsulfat. Kaliumaluminiumsulfat används i form av alun (20-40 g) för att ge kronbladen en ovanlig färg.

Bild
Bild

Hur surgör man rätt?

För att försyra jorden optimalt bör du vägledas av de fastställda reglerna för detta förfarande.

Du måste börja med en analys av jordens sammansättning. Detta görs på våren innan hortensia planteras:

  • användning av en kemisk mätare med hjälp av reagenser;
  • en speciell enhet med en sensor som är placerad i marken;
  • med lackmuspapper, när surheten känns igen av en testremsa.

Du kan applicera ett jordtest i form av tabletter placerade i en behållare med jord upplöst i vatten. Dessutom är det populära sättet att mäta också lämpligt - att hälla vinäger över jorden. Om jorden börjar skumma, bubbla och fräsa, är miljön alkalisk och når pH 7 eller mer.

Bild
Bild

Lös och lätt jord är lättare att surgöra. Det räcker med att lägga till en blandning av organiska gödningsmedel till den, inklusive:

  • surt torv med hög syra på 3, 5-4, 5 enheter;
  • mogen kompost från fallna ekblad, som inte bara kan oxidera jorden, utan också berika den med humiska ämnen och mineraler;
  • naturliga råvaror - nålar av gran, tall, gran och gräsrått sågspån;
  • flerårig flerårig sphagnumossa, som bland annat kommer att fungera som dränering.

Dessa ämnen försurar jorden under lång tid när den bryts ner och samtidigt gör den mer bördig, vilket naturligtvis är viktigt för en blomningskultur.

Denna metod är dock inte lämplig om du snabbt behöver öka surhetsgraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tung jord, mestadels lera, kräver oxidation med ganska starka kemikalier. Den mest effektiva bland dem.

  • Finfördelat kolloidalt svavel . Det höjer surhetsindikatorerna avsevärt (med 2, 5 enheter), för detta räcker det med introduktion av 1 kg per 10 kvadratmeter. m mark. Svavel tas in under djupgrävning (15 cm djup) på hösten, och resultatet kan förväntas om ett år eller lite tidigare.
  • Järnsulfat - ett mjukare botemedel som verkar mycket snabbare. Efter 30 dagar kan du oxidera jorden med 1,0 enheter om du bearbetar 10 kvm. m, tillsats av 0,5 kg ämne.
  • Andra mineraloxider kan oxidera jorden med en liten syrabrist - detta är kaliumsulfat, som används på hösten, ammoniumnitrat - ett kväveinnehållande tillsats, som används på våren, och ammoniumsulfat, vilket är relevant när man gräver jorden på hösten. Kaliumaluminiumsulfat tillsätts en gång var 2-3: e vecka.

Surt vatten används för bevattning, men du måste använda det, noggrant observera proportionerna vid tillverkning av olika lösningar och vattna jorden en gång var 15: e dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Normalisering av jordkompositionen är en viktig förutsättning för tillväxt och blomning av hortensior, därför måste denna indikator bibehållas på samma nivå med de metoder som är bäst lämpade för varje sort.

Rekommenderad: