Vilken Typ Av Jord Gillar Klematis? Landa I Sur Eller Alkalisk Jord? Jordkomposition. Surhetstolerans

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Typ Av Jord Gillar Klematis? Landa I Sur Eller Alkalisk Jord? Jordkomposition. Surhetstolerans

Video: Vilken Typ Av Jord Gillar Klematis? Landa I Sur Eller Alkalisk Jord? Jordkomposition. Surhetstolerans
Video: Perennarabatt med Bosse Rappne - Carro och Karin Hemmafixarna - program 6 2024, Maj
Vilken Typ Av Jord Gillar Klematis? Landa I Sur Eller Alkalisk Jord? Jordkomposition. Surhetstolerans
Vilken Typ Av Jord Gillar Klematis? Landa I Sur Eller Alkalisk Jord? Jordkomposition. Surhetstolerans
Anonim

För att odla klematis på din personliga tomt för att skapa en attraktiv landskapsdesign måste du jobba hårt. Denna växt är känd för sin nyckfullhet och finurliga när det gäller val av mark för plantering och odling . Idag kommer vi att prata bara om reglerna för att välja jord för klematis, om gödselmedel för det, och också ge användbara råd om vård och odling av denna nyckfulla, men mycket vackra växt.

Grundregler för markval

De flesta klematis kommer att kännas bra om du planterar dem inte i öppen mark, utan i en behållare, som kan föras in i rummet på vintern och sättas tillbaka på platsen med värmen. Om du väljer denna väg, kom ihåg att behållaren för plantering av clematis bör vara ganska stor (från 20 liter) . Eftersom clematis är en liana krävs installation av ett stöd för dess tillväxt och utveckling. Växten behöver en transplantation vart 3-4 år.

"Husdjur" i kruka rekommenderas att matas regelbundet, liksom att ge dem ofta vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Din klematis växer i en behållare eller i det öppna fältet - det spelar ingen roll, kraven för val av mark kommer att vara desamma. Låt oss ta reda på vilka.

  • Marken måste ha följande egenskaper: vara permeabel, lerig, alkalisk eller neutral. Det ska vara väl befruktat och lossat.
  • Det rekommenderas att förbereda jorden - minst 12 månader innan du planterar clematis. Under denna tid kommer jorden att ha tid att bosätta sig efter grävning och bli neutral (om det behövs och lämplig gödningsmedel applicerades).
  • Låt oss återigen komma ihåg om stöden - de är nödvändiga för lianas clematis. Deras höjd bör variera inom 2-2,5 meter. Stöden måste vara stabila och tillräckligt starka så att inte ens en stark vind kan slå dem.

Använd inte en vägg i en byggnad eller ett staket som stöd: i regel, nära sådana barriärer, är jorden torr, infertil och klematis kommer snabbt att förfalla och dö. Om du vill skapa en illusion av ett hus som är sammanflätat med blommor, lägg stöd cirka 30 centimeter från väggen. Observera att regnvatten som strömmar från taket inte får falla på anläggningen.

  • Clematis gillar inte rotöverhettning. Därför bör du inte ge upp en bra, tät mulch när du planterar dem i öppen mark och vid underhållsförfaranden i framtiden. Det rekommenderas också att plantera närliggande växter för att hjälpa till att skugga rötterna av klematis. Ringblommor är särskilt bra i detta avseende - de skapar inte bara en skugga med sina täta buskar, utan skrämmer också ner nematoden.
  • Avlastningen av jorden är också mycket viktig. Ju högre din webbplats är över havet, desto kortare blir växtsäsongen för klematis. Emellertid är den motsatta situationen inte alltför bra: i låglandet uppstår en ansamling av kalla luftmassor och klematis kan helt enkelt frysa där.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man lägga till i planteringshålet?

Så du har hittat en lämplig plats för att plantera din klematis, och det är dags att rota den. Gräva ett hål med en diameter på 60 cm och ett djup av 70 cm. För att rädda växterna från översvämning av grundvatten måste ett dräneringslager läggas i botten av hålet. Och här är vad du behöver för att somna där mer:

  • torv - 1/3;
  • mark hämtad från trädgården - 1/3;
  • humus - 1/3;
  • lite sand för att ge luftighet;
  • superfosfat.

Du kan ändra sammansättningen av det föreslagna gödningsmedlet baserat på egenskaperna hos din egen jord. Om ditt trädgårdsområde domineras av lera kan du krydda det med kompostblandning. Om det är sandsten, lägg till svart jord.

I närvaro av mycket sur jord bör den först behandlas med en lösning av kalk eller krita i en andel av 150-250 gram per 1 kvadratmeter.

Bild
Bild

Vilken mark rekommenderas inte?

Vi kom på vilken jordkomposition som är optimal för plantering av klematis. Låt oss nu tala om vilken typ av mark han inte gillar.

  • Syra, saltlösning, tunga och vattentäta jordar anses absolut olämpliga.
  • Om din webbplats har nära beläget grundvatten kommer detta också att vara en kontraindikation för avel av klematis. I det här fallet hjälper det antingen att landa i en bärbar behållare eller i en konstgjord häll som är cirka 100 cm hög.
  • Jordens surhetsgrad för plantering av klematis bör fluktuera inom 5, 5-6, 5 pH.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Därefter kommer vi att överväga nyanser av klematisvård så att den växer, blommar och glädjer dig med sin skönhet. Förresten, med korrekt hantering kan denna vinstock leva i cirka 25 år.

  • Först och främst, även innan du går till affären för att köpa klematis, bestämma var han ska "bo". Faktum är att han inte gillar att transplanteras ofta.
  • Du har valt en plats och det är dags att köpa en planta. Var försiktig: när du köper en växt som knappt har nått 10 centimeter i höjd kan du stöta på dess oförmåga. Även om en sådan klematis överlever blir det skröpligt och mer krävande att ta hand om än vanligt. Därför rekommenderas det att välja en grod på cirka 20 centimeter i höjd och med välutvecklade slutna gulaktiga rötter i mängden 5-6 bitar. Du bör se 2-3 skott med utvecklade blad och knoppar. Detta utseende av clematis motsvarar två eller tre års ålder.
  • Du kan plantera en växt både med höstens ankomst och på våren. Vårplantering är att föredra: vinstocken växer upp, stärks under sommaren och kommer att klara vinterkylan.
  • Vinstockens placering bör vara tillräckligt isolerad, skyddad från vinden. Till en början måste unga skott täckas med ovävt material, skuggade. För vintern måste klematis täckas så att den inte fryser.
  • Ibland händer det att en amatörträdgårdsmästare, som inte väntar på den våldsamma tillväxten av en nyligen planterad växt, bestämmer att det troligtvis valdes en olämplig plats för plantering och transplanterar vinstocken. Det finns dock ingen anledning att rusa: faktum är att under de första åren "kastar" klematis all sin styrka till att växa och stärka rötterna, så det ytliga grönskan verkar knappt.
  • Unga groddar kräver särskild vård under de första åren av livet. Dra ogräset runt dem, men var försiktig så att du inte skadar den känsliga rhizomen av clematis. Fäst skaftet på stödet. Om en stark vind har stigit, regnar det, eller omvänt, det har inte varit där på länge, och solen är "varm", täck plantorna med en lätt fiberduk. Och ännu mer att föredra skulle vara ett minidrivhus av en 5-liters plastflaska med en avskuren botten, vars lock du kan öppna och stänga vid behov.
  • Beskärning av klematis under de första åren av livet är förbjudet, eftersom växten måste växa och bli starkare. Detta gäller särskilt för växter planterade i marken under sensommaren och tidig höst. I allmänhet är allt som krävs av dig under denna period att vattna, mata och bearbeta vinstockarna från skadedjur.
  • Tidigare nämnde vi att för att undvika översvämningar med grundvatten är det nödvändigt att fylla dräneringsmassan i klematishålet. Det kan bildas av spillror, brutet tegel och grov sand. Dräneringslagret ska vara minst 15 centimeter tjockt.
  • På våren, för att mata din klematis och öka dess motståndskraft mot sjukdomar, kan du hälla den med följande blandning: späd 1 glas dolomitmjöl eller krossad krita i 5 liter rent vatten, tillsätt en matsked av preparatet som innehåller koppar.
  • Att matas med aska påverkar mycket klematis - de börjar blomma bättre, rötterna slutar ruttna och skadliga insekter kringgår växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta hand om dina gröna "husdjur": vattna, gödsla, skydda mot ogynnsamma klimatförhållanden och skadedjur - och sedan kommer de att dekorera landskapet i din trädgård i många år.

Rekommenderad: