Vilken Typ Av Mark Behövs För Zamiokulkas? Vilken Färdig Primer är Bäst För Dollarträdet? Hur Förbereder Jag Jorden För Transplantation Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Typ Av Mark Behövs För Zamiokulkas? Vilken Färdig Primer är Bäst För Dollarträdet? Hur Förbereder Jag Jorden För Transplantation Hemma?

Video: Vilken Typ Av Mark Behövs För Zamiokulkas? Vilken Färdig Primer är Bäst För Dollarträdet? Hur Förbereder Jag Jorden För Transplantation Hemma?
Video: Repot a CACTUS (Without Getting Pricked) — Ep. 196 2024, April
Vilken Typ Av Mark Behövs För Zamiokulkas? Vilken Färdig Primer är Bäst För Dollarträdet? Hur Förbereder Jag Jorden För Transplantation Hemma?
Vilken Typ Av Mark Behövs För Zamiokulkas? Vilken Färdig Primer är Bäst För Dollarträdet? Hur Förbereder Jag Jorden För Transplantation Hemma?
Anonim

Idag finns det många hemväxter av de mest olika i form och storlek. Några av arterna är bara kända för en smal cirkel av blomsterodlare, medan andra tvärtom är populära och älskade av många. En av dessa kända växter är zamioculcas eller, som det också kallas, dollarsträdet.

Bild
Bild

Transplantationsfunktioner

Växten introducerades för Ryssland i mitten av 90-talet av förra seklet och tillhör familjen araceae, som bara äger en art, Zamioculcas zamiifolia eller zamioculcas zamielistny. En växt som är opretentiös i naturen, kännetecknad av tjocka stjälkar och ganska vackra löv, som påminner om formen på en palm, har sina egna egenskaper vid transplantation.

Tänk på vad de är, hur ofta växten behöver transplanteras och vilka faktorer som påverkar transplantationen

Först och främst måste du komma ihåg en "gyllene" regel: du köpte en zamioculcas - inte transplantera den direkt, ge den tid att anpassa sig till miljön.

Bäst av allt, i detta fall är ett rum isolerat från andra hemblommor lämpligt. Tvingad karantän är en garanti för tidig upptäckt, och därför kommer behandling av sjukdomar, dessutom kommer en sådan försiktighetsåtgärd att skydda friska växter från infektion. Det räcker att tåla zamioculcas efter köp isolerat i 12-14 dagar.

Bild
Bild

Det verkar som att det inte finns något behov av att transplantera, eftersom det belastar växten. Underlaget där blomman levereras till butikerna är dock inte sämre, det är bara speciellt, och för tillväxt och utveckling måste växten fortfarande transplanteras.

De flesta krukväxter kommer från olika delar av världen, och zamiokulkas är inget undantag . Den levererade växten har varit på gång ganska länge, och leverantörerna, för att bevara rotsystemet i rätt form för vidare utveckling, planterar det i ett speciellt underlag. Denna jord är endast avsedd för transport, men är helt olämplig för långsiktig tillväxt av "dollarträdet". Dessutom, med ytterligare tillväxt, växer rotsystemet in i behållarens hål, och med en ökning av dess volym blir det ganska svårt att ta bort zamioculcas från potten utan att skada rötterna.

Att döma av frekvensen av transplantationer, så finns det regler . Omplantering eller omlastning är nödvändig för växten på grund av den intensiva tillväxten av rhizomen. Ju större rotsystemet blir, desto mer plats behöver det i potten.

Unga exemplar behöver en årlig transplantation, och för vuxna växter med en långsammare tillväxt av rotsystemet krävs transplantation en gång vart 3-4 år. Den bästa tiden att flytta växten till en ny kruka är våren (mars, april).

Bild
Bild

Storleken på den nya krukan ska vara flera centimeter större än den tidigare behållaren. Valet av form såväl som krukans material beror på dina preferenser. Plastbehållare är lätta och en vuxen växt har ett ganska starkt rotsystem, vilket kan leda till vältning . Men samtidigt är det lättare att transplantera både unga och mogna exemplar från plastbehållare, eftersom plast är flexibel, vilket innebär att sannolikheten för rotskador minimeras vid flytt.

Tekniken för omlastning eller transplantation av zamiokulkas är enkel, det viktigaste är att följa reglerna och utföra proceduren långsamt. För att ta bort växten måste du försiktigt vända den tillsammans med behållaren åt sidan. Om behållaren är av plast och växten har växt mycket måste du klippa väggen på flera ställen för att ta bort den. Om krukan är gjord av keramik, kan växten tas bort genom att knacka på väggarna samtidigt som den apikala delen dras framåt.

De extraherade zamiokulkasna rengörs från underlaget, försiktigt rullar klumpen och undersöker dess rotsystem . Ruttna och kraftigt igenvuxna områden avlägsnas genom att klippa av och sedan bearbetas med kol på rätt ställen. Botten av den valda behållaren är täckt med ett lager av expanderad lera och strös med jord.

Den förberedda växten planteras i en större kruka på ett sådant sätt att den övre delen av roten stiger över ytan med minst 1-1,5 cm, och själva växten är strikt i mitten. Håll zamiokulkas vid den övre delen, täck de återstående hålrummen med jord och tampa den lätt.

Bild
Bild

Jordkomposition

En vild art av zamiokulkas växer i Afrika, där den steniga sandiga jorden. Därför bör jorden för plantering ha så nära sammansättningen som möjligt av det naturliga underlaget. Zamiokulkas kraftfulla rotsystem är ett knölsystem, tack vare vilket växten inte behöver fukt på länge , vatten ackumuleras i knölar. Täta leriga jordar behåller fukt under lång tid, vilket inte bidrar till växtens utveckling, utan bara leder till sönderfall av rotsystemet. Därför behöver växten för god utveckling ljusa, lösa substrat, vars konsistens bidrar till luftens penetration till rötterna.

Jordens sammansättning måste nödvändigtvis innehålla sand, expanderad lera, kol och lite torvmark. Var och en av komponenterna har sitt eget syfte.

Sanden gör underlaget löst och luftigt, så att rotsystemet kan växa djupt utan hinder.

Det bästa alternativet är grov flodsand.

Bild
Bild

Miljövänlig expanderad lera, gjord av lera och skiffer, klarar sig bra med anläggningens dräneringssystem. På grund av sin porositet absorberar den inte bara snabbt fukt utan behåller den också länge och bidrar därigenom till reglering av vattenbalansen i zamiokulkas.

Kol- och torvmossa (sphagnum) skyddar växten perfekt mot sjukdomar som orsakas av bakterier. Mossa, som är en naturlig svamp i sin struktur, främjar luftcirkulationen.

Vermikulit, som läggs till substratet som en extra komponent, förhindrar tillväxt av olika typer av mögel och fungerar också som dränering på grund av dess förmåga att hålla kvar vatten.

Perlit är också bra dränering . Dessa vita stenar, inte värre än expanderad lera, behåller fukt i sig själva och det översta lagret av substratet täckt med dem är pålitligt skyddat från att torka ut.

Bild
Bild

Färdig jord för zamiokulkas är alltid till salu. De nödvändiga komponenterna finns i jorden i rätt proportioner.

Hur väljer man?

Att välja lämplig jord för en växt är ganska enkelt om du vet vilka komponenter som ska vara i dess sammansättning. De mest acceptabla alternativen för zamiokulkas är jordar märkta "för succulenter", liksom substrat som används för att plantera kaktusar.

När du köper färdig jord måste du först och främst vara uppmärksam på sammansättningen . Den bör lista alla komponenter som är nödvändiga för zamiokulkas i kvantitativa termer eller i procent i förhållande till den totala massan. När du väljer en jord måste du vara uppmärksam på datumet för förpackningen och dess utgångsdatum. Under visuell inspektion bör det inte finnas några mögelfilmer på ytan, och vid palpering av förpackningen ska det inte finnas några sugrör.

Fertila färdiga ämnen är mycket bekvämt . Du behöver inte själv beräkna den erforderliga volymen; tillverkaren anger dessa uppgifter på förpackningen. Det är inte nödvändigt att köpa ett stort paket, som regel tillverkar tillverkare substrat i olika förpackningar. Förutom de nödvändiga komponenterna finns gödselmedel i den färdiga jorden i erforderliga doser, det finns inget behov av att köpa ytterligare gödsel.

Bild
Bild

Hur förbereder jag jorden hemma?

Det färdiga underlaget är naturligtvis inte dåligt och sparar tid, men du kan förbereda jorden för zamiokulkas med egna händer, det viktigaste är att blanda alla komponenter i lika delar.

Det finns minst tre typer av blandningar, vars sammansättning beror på komponenterna som införs:

  • i det första alternativet, för att få ett näringsrikt underlag, behöver du löv-, torv- och torvjord samt siktad sand (1: 1: 1: 1);
  • i det andra alternativet måste du blanda lite olika ingredienser, medan du lämnar förhållandet i lika stora proportioner - torvmark blandas med sand, expanderad lera och fint grus;
  • i den tredje versionen blandas en del av spadtaget och en del av lövmarken med en liknande andel sand och vermikulit.

Substratet som förbereds hemma måste steriliseras för att döda bakterier, svamp- och insektsporer. Metoden för sterilisering beror på dina möjligheter och preferenser. Någon mer som mikrovågsmetoden, där sterilisering krävs för att ställa in medeleffekten och sedan hålla blandningen i cirka 20 minuter. För vissa är det lättare att använda ugnen genom att placera blandningen där i 90 minuter och förinställa uppvärmningstemperaturen till 150C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Zamioculcas är en växt, men opretentiös, men kräver fortfarande ordentlig vård. Faktorer som belysning, temperatur, mineraltillskott och vattning påverkar tillväxt, övergripande utveckling och reproduktionskapacitet.

För plantans gynnsamma utveckling under vår-sommarperioden är det tillräckligt att vattna den en gång i veckan. På vintern är det möjligt en gång i månaden, vattnet ska vara varmt och lugnt.

Antalet vattningar beror direkt på omgivningstemperaturen. Vid temperaturer över + 25C, när luften blir för torr, kan du spraya eller torka av plantans löv.

Bild
Bild

Belysningen ska inte vara för ljus, en plats skuggad något från solen på fönsterbrädan eller bredvid fönstret kommer att ge honom en helt bekväm tillvaro. Om det finns en loggia kan den på sommaren ställas ut där, men inte i ett utkast.

Det är bättre att mata zamiokulkas endast under perioden med aktiv tillväxt, nämligen: under vår-sommarperioden . På vintern är det meningslöst att utföra proceduren - växten absorberar inte matningen väl. Dosen av mineralgödsel bör följas strikt, annars kan en bränning av rotsystemet inte undvikas.

Om växten påverkas av olika insekter, till exempel bladlöss, spindelmider, skalinsekter, skynda inte att kasta ut den, försök att behandla sina grenar med speciella insekticida preparat. En tobaks-tvålösning med tillsats av alkohol hjälper mot fästingar, och bladlöss kan avlägsnas med sulfatspray.

Kom ihåg att du bara behöver bearbeta stjälkarna och bladen, utan att det påverkar substratet, och efter proceduren, var noga med att tvätta bort de återstående kemikalierna från växten.

Växten reproducerar på tre sätt . Den mest tillgängliga för nybörjare är separationen av knölar med efterföljande transplantation. De svårare inkluderar förökning med ett blad och sticklingar. De skärs och förvaras i ett öppet utrymme, lite lättare delar behandlas med stimulanser som driver växten till intensiv utveckling och planteras i marken, tidigare täckt med film eller glas. Efter fyra månader visas en knöl, och efter sex månader visas löv.

Rekommenderad: