Plantera Och Ta Hand Om Hortensia (38 Bilder): Hur Man Sköter Hortensia Utomhus I Trädgården? Hur Man Planterar Och Odlar Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hortensia (38 Bilder): Hur Man Sköter Hortensia Utomhus I Trädgården? Hur Man Planterar Och Odlar Det Hemma?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hortensia (38 Bilder): Hur Man Sköter Hortensia Utomhus I Trädgården? Hur Man Planterar Och Odlar Det Hemma?
Video: Plantera hortensia - Jürgen Smit tipsar var och hur du planterar trädgårdshortensian 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Hortensia (38 Bilder): Hur Man Sköter Hortensia Utomhus I Trädgården? Hur Man Planterar Och Odlar Det Hemma?
Plantera Och Ta Hand Om Hortensia (38 Bilder): Hur Man Sköter Hortensia Utomhus I Trädgården? Hur Man Planterar Och Odlar Det Hemma?
Anonim

Hortensia är inte mindre populär växt än pelargon, ros eller tulpan. Men du måste visa flit och noggrannhet för att få ett bra resultat när du odlar det. Det är dags att ta reda på exakt hur man gör detta.

Bild
Bild

Växer hemma

Till att börja med är det värt att överväga hur hortensior odlas på balkongen. Denna växt har använts som en inomhuskultur sedan 1700 -talet . Växande på balkongen underlättas av bildandet av en kompakt buske. Bladen är vackra och stora. Med rätt vård kan hortensia växa upp till 1 m.

Varje buske har 1-7 blomställningar. Samtidigt ställer växten höga krav på både odlingsförhållanden och vård. Den minsta avvikelsen från vårdreglerna skapar omedelbart många problem. Den största svårigheten är märkligt nog att upprätthålla en strikt cyklisk utveckling av krukväxter. Vi måste noggrant övervaka knopparnas vikning och hur vinterförhållandena är.

Under vilofasen kommer växten att kasta sitt lövverk . Belysningen ska vara exakt densamma som i trädgården. Det är bättre om hortensia placeras på en plats skyddad från direkt solljus. Samtidigt ska det vara mycket ljus.

Inomhuskulturen är också i stort behov av frisk luft och svalka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

Men så bra som hortensia är i sig, odlas den vanligtvis tillsammans med andra grödor. Ormbunkar är ett logiskt tillskott för henne . Tillsammans med dem kommer en exotisk gäst att avslöja hela sitt djup och låta "spela" i kontraster. Du kan skapa ensembler med olika element och en mängd estetiskt innehåll.

Ganska ofta odlas värdar tillsammans med hortensior. Gemensam odling av hortensior med rosor, med andra stora blommor och skelettgrödor utövas också. Fleråriga grödor kombineras med hortensior både i rabatter och i rabatter, och helt enkelt i växter planterade av en grupp i trädgården.

Markskyddsväxter avsedda för våt mark kan också planteras med hortensior . Bland dem finns murgröna och periwinkle. För mer variation rekommenderas det att ibland använda den sega och pachisandra. Om det finns intresse för låga perenner är en mjuk manschett det bästa valet. Dess ljusa gröna grönska, prakt av en buske som ser ut som ett moln, ger en "glans" till växtkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badan visar sig vara en skarp och till och med oväntad "följeslagare" av hortensia. Bladen på denna växt är helt enkelt enorma. Ömheten i dess blomning kommer också att vara en attraktiv egenskap. Denna externa kombination är särskilt bra på hösten.

Du kan också dekorera en komposition med hortensior med spannmål. Genom att kombinera dessa växter uppnår de ett modernt utseende för trädgårdsutrymmet. Klyftorna mellan stora färger fylls i:

  • hirs;
  • miscanthus;
  • reed phalaris;
  • haonechloa.
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan duo ser så attraktiv ut att det är omöjligt att se bort från den. Men du kan också överväga idén om kompositioner med deltagande av vitblommiga grödor. Astilba kommer att tillföra prakt, anemoner ser skakande ut, fysostegier skapar en oväntad effekt. Det finns dock inget behov av att begränsas till bara vitt. Det är helt acceptabelt att använda andra nyanser och färger.

Älskare av blå kompositioner bör använda akonit. Andra populära alternativ som passar bra med hortensia är:

  • rogersia;
  • krokus;
  • iris;
  • dagslilja;
  • volzhanka;
  • euonymus;
  • buske cinquefoil;
  • buxbom.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats på platsen

Det är bättre att plantera hortensia på våren. Samtidigt väljer de det ögonblick då jorden redan har tinat, gått bort från vinterstyvhet och knopparna ännu inte börjat blomma. Men du kan plantera hortensia första höstmånaden. Var noga med att ta hänsyn till egenskaperna hos en viss sort. Beroende på det utvecklas kulturen bättre helt eller delvis.

Plantering i solen kan hämma plantans normala utveckling . Samtidigt noteras en minskning av blomställningens storlek. Vissa typer av hortensior är lämpliga för odling i öppna, soldränkta områden. Men du kommer definitivt att behöva vattna dem mer aktivt. Under det första året efter plantering måste hortensia skyddas inte bara från starkt solljus, utan också från hård vind.

Att plantera nära träd är olämpligt, eftersom de kommer att ta för mycket vatten från blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett separat ämne är plantering av hortensior i subtropen, till exempel på Krim. Det finns inget behov av att skydda kulturen från solen. En lätt skuggning räcker till exempel med ett lusthus eller ett staket. Men storbladiga former behöver djupare skugga på grund av den varma sommaren. Detta måste beaktas vid planering av planteringar i landet, annars kommer du inte att kunna se hur växten blommar.

En annan nyans är förknippad med skillnaden i växtformer . Storblommig hortensia planteras både enskilt och i grupper. Växten behöver solljus, men skuggning krävs mitt på dagen. Plantorna bör vara minst 1 m från varandra.

Exakt samma bör vara tillvägagångssättet för buske flerårig hortensia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Men att bara välja en plats för att plantera en gröda är inte tillräckligt. Efter att ha bestämt platsen för planteringsgropen för hortensia på platsen, är det nödvändigt att grundligt tömma och fukta marken. Den optimala planteringsblandningen inkluderar:

  • lummigt land;
  • humus;
  • tvättad flodsand;
  • krossad torv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förhållandet mellan dessa delar är 2: 2: 1: 1. Kalk kan inte tillsättas. Den optimala indikatorn för syra-basbalansen är 5 enheter. Vårplantering rekommenderas i de norra delarna av Ryssland . Men för blomodlare i Kuban, Krim och andra södra regioner är det bättre att börja arbeta under hösten.

Det rekommenderas att göra en planteringsgrop 0,4 m bred, med ett djup av 0,4 till 0,5 m. Vid plantering måste dimensionerna på rotkomplexet beaktas. Ibland, på grund av dess stora storlek, är det nödvändigt att öka storleken på gropen . Det måste också komma ihåg att rötterna förgrenar sig mycket starkt.

En låg hög bildas av jordblandningen. Sedan lägger de försiktigt en planta på den och rätter ut rötterna. De måste fyllas upp och utan att fördjupa rothalsarna. Det maximala djupet är 0,02-0,03 m. Om det är djupare kan den underjordiska delen av anläggningen ruttna. Marken nära stammen töms ordentligt.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du uppnå framgång med att odla din gröda.

Bild
Bild

Landning

I det öppna fältet

Som redan nämnts är det lämpligt att plantera plantor efter köp i trädgården tidigt på våren eller med början av hösten. Ett avstånd på mindre än 1 m från varandra kan ha en skadlig effekt på växter. Ett separat ämne är odling av hortensior på en stam. Detta tillvägagångssätt är acceptabelt för avel:

  • storbladig;
  • få panik;
  • trädsorter.

Det krävs inte alls för att fördjupa standardkulturen. Det kommer garanterat att få en slät stam och ljusa, frodiga blomställningar. En ytterligare fördel är dess motståndskraft mot svåra vinterförhållanden. Endast under mycket hårda årstider kommer ytterligare skydd att krävas.

Det är standardhortensia som bör föredras för design av kompositioner i japansk anda.

Bild
Bild

Proceduren är ganska enkel:

  • en insats av trä eller metall är begravd i jorden;
  • fäst en växt på den på flera ställen;
  • nyp skotten två gånger på sommaren;
  • väntar på bildandet av ett fullvärdigt träd inom 7-8 år (det kan inte fungera tidigare).

För en normal plantering av hortensior rekommenderas att tillsätta 0,05 kg mineralsammansättning till jordblandningen. Om möjligt är det bättre att lämna blandningen i gropen innan du går i land i 15-30 dagar. Med tillräcklig rikedom och fruktsamhet i landet kan du landa omedelbart. Rötterna tappas så att de pressas ordentligt och inte hamnar i ett tomrum. Omedelbart efter plantering vattnas busken aktivt; för att behålla fukt, strö över bark, sågspån och krossad torv används.

Bild
Bild

I en kruka

För hortensia i kruka är endast sur jord lämplig. Det rekommenderas vanligtvis att använda substrat på hyllan för azaleaer, barrträd eller citrusfrukter. Även storbladiga hortensior kan odlas i krukor. Vissa blomsterodlare förbereder jordblandningen på egen hand med:

  • barrkullar;
  • krossat torv;
  • jord från trädgården.
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Även om hortensia måste vattnas ganska aktivt, är det ibland en verklig uppenbarelse för nybörjare att överflödigt vatten kan skada kulturen. Under normala förhållanden spenderas cirka 10-15 liter vatten på varje buske. Du måste bevattna hortensian en gång i veckan. Frekvensen för vattning ökar om det uppstår torka. Jordbrukstekniken för denna anläggning möjliggör användning av endast mjukt, tidigare sedimenterat eller uppsamlat regnvatten.

Runt hortensierna lossnar jorden nödvändigtvis till ett djup av 0,07-0,1 m . Men kulturen kan vattnas inte bara med rent vatten, utan också med lösningar av användbara ämnen. En gång var 10-15 dag tillsätts citronsyra till vätskan för att upprätthålla den nödvändiga nivån av syra-basbalans.

Oxalsyra används som substitut (under samma förhållanden).

Bild
Bild
Bild
Bild

Används ofta för att lämna och kaliumpermanganat för att:

  • bibehålla pH med minimal ansträngning;
  • undertrycka utvecklingen av patologiska svampar;
  • öka skottets styrka;
  • aktivera bokmärket för blomstjälkar och växa fler knoppar.

Koncentrationen av kaliumpermanganat bör inte vara för hög. När blandningen är färgad till en ljus crimson nyans, i stället för att färga kronbladen, kommer den att bränna delar av växten. Det är absolut nödvändigt att kontrollera om kristallerna är helt upplösta. En oupplöst partikel räcker för en allvarlig kemisk förbränning av grödan.

Dessutom använder vissa bönder äppelcidervinäger eller alun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

När tiden för hortensia knoppar närmar sig utförs befruktning med kaliumsulfat blandat med superfosfat. De tar 0,03 respektive 0,05 kg per 10 liter vatten. Ett alternativ är att använda komplexa mineralblandningar . De används i strikt överensstämmelse med tillverkarens instruktioner. På sommaren matas panicle hortensia med aska eller benmjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är omöjligt att odla denna gröda utan kosmetisk och hälsoförbättrande beskärning. Kronan bildas genom att korta skotten med 1 stark knopp. Rötterna måste täckas med mulch. Under höstens första tredjedel skärs onödigt svaga grenar av. Detta gör att resten av växten kan få styrka inför starten av den nya säsongen.

Om grenarna fryser efter slutet av det kalla vädret måste de klippas av innan saften börjar röra sig . Ta bort alla delar utom friskt trä. I mitten av sommaren skärs de utvecklade grenarna av, vilket bara lämnar den lägre tillväxten. Senare måste du snabbt bli av med torkade och försämrade skott. Om sorten blommar på förra årets grenar, i juli är det nödvändigt att klippa ut skotten med 4 löv som har slutat blomma - då kan du förvänta dig nya blomknoppar i augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompostering

Du behöver bara ta noggrant bearbetad mulch för hortensia. Bäst av allt är den som är gjord med egna händer. Från fabriksformuleringar är det bättre att använda krossad barkmassa. På förpackningen bör du leta efter referenser till kompostering eller sterilisering. Sur kompost ger dina växter en rosa färg och alkalisk mulch ger dina växter en blå färg.

En bra sur mulch är kaffesump . Ett alkaliskt alternativ anses vara finhackad eller på annat sätt hackad bark. Men effektiviteten av att laka ut marken med en sådan tillsats är låg. Du kommer definitivt att behöva använda speciellt gödningsmedel.

Om du bara behöver behålla pH -värdet på samma nivå kan mulchgolv användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare några finesser:

  • att förbättra utseendet på mulchgolv hjälper till att täcka det med organiskt material (till exempel sågspån);
  • oorganisk mulch är bättre för att dekorera en trädgård;
  • det rekommenderas att täcka på våren;
  • mulching på vintern är opraktiskt;
  • Innan du lägger mulchen måste hortensia ogräs och vattnas väl;
  • varje år måste du använda en ny portion mulch.
Bild
Bild

Sjukdomsprevention

Torr svartning av hortensia (bildning av bruna fläckar och ytterligare vissning av bladen) kan förhindras genom att stå vattnet i cirka 24 timmar innan vattning och täcker växterna från solen. " Våt" svartning (blötläggning och mörkning av löv) uppstår på grund av:

  • plötsliga temperaturförändringar;
  • vindar och drag;
  • för intensiv bevattning;
  • överdriven jordtäthet, dess ogenomtränglighet för luft.

För att hortensian inte ska bli sjuk av kloros måste du mätta jorden med järn. Om detta inte hjälper krävs användning av järn i en speciell, lätt absorberad form. Det finns inget specifikt förebyggande av svamp och andra infektionssjukdomar. Det är bara nödvändigt att ta väl hand om hortensia och stödja dess normala utveckling. För att förhindra spridning av infektioner till nya växter, hjälper specifik behandling av de drabbade exemplaren.

Bild
Bild

När kan man vänta sig blomning?

Ibland oroar trädgårdsmästare sig för att hortensian inte blommar eller tappar snabbt vissnande knoppar. Lövväxter som råder i centrala Ryssland blommar från början av sommaren. De avslutar sin frodiga säsong i slutet av hösten, strax före de tidiga frostarna. Blommar för länge är ofta förknippat med för mycket nyans och beskärningsfel. Det kan också antas att njurarna skadades på grund av det dåliga vädret; ätstörningar är fortfarande möjliga.

En blomma som är överfodrad med organiskt material kommer att ta för lång tid att bilda knoppar . Det är mycket mer korrekt att underfoder honom lite. För att blomningen ska ske vid normala tider måste kväve läggas i jorden endast på våren. Och då ska det inte bli för mycket. Året när blomningen börjar bestäms inte bara av jordens sammansättning, utan också av belysningsintensiteten och den systematiska bevattningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Treliknande och panikulära sorter tål stark frost bra. Även om de är skadade kommer de snabbt att återhämta sig under våren. Himalaya hortensia är ännu mer motståndskraftig. Men storbladiga grödor är inte tillräckligt resistenta, som ekbladssorter. När det gäller petioled hortensia, är det inte nödvändigt att täcka det på hösten, om inte vintern är medvetet svår.

När kallt väder närmar sig minskar de omedelbart och snabbt vattningen och minskar den smidigt till noll . Kulturen är skyddad från regnet, bara så att rötterna inte ruttnar. Lignifiering av skott uppnås genom aktiv utfodring med kaliumfosforpreparat (utan kväve!). När svår frost kommer, skärs det kvarvarande lövverket och blomställningarna för hand.

När de skyddar sig för vintern tar de hand om både skyddet av blomknoppar och att busken inte ruttnar.

Rekommenderad: