Plantera Och Ta Hand Om Krysantemum (48 Bilder): Hur Man Odlar Krysantemum Utomhus I Trädgården Och Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Krysantemum (48 Bilder): Hur Man Odlar Krysantemum Utomhus I Trädgården Och Hemma?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Krysantemum (48 Bilder): Hur Man Odlar Krysantemum Utomhus I Trädgården Och Hemma?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Krysantemum (48 Bilder): Hur Man Odlar Krysantemum Utomhus I Trädgården Och Hemma?
Plantera Och Ta Hand Om Krysantemum (48 Bilder): Hur Man Odlar Krysantemum Utomhus I Trädgården Och Hemma?
Anonim

Krysantemum är mycket vackra blommor, kända för sina ljusa och varierade färger. De kan odlas inte bara på en personlig tomt, utan också i en kruka hemma. Krysantemum anses vara opretentiösa växter som kan liva upp alla miljöer. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på dessa underbara blommor och lära oss att plantera dem korrekt.

Bild
Bild

Granskning av verk och deras villkor

Många väljer levande växter för att dekorera sina hem. Det finns många vackra och levande färger som kan ge färg till alla inställningar. Krysantemum är erkända som en av de mest populära av dem. Dessa blommor är opretentiösa, men behöver fortfarande kompetent vård. Om du planerar att behålla denna växt på din webbplats eller plantera den i en kruka, bör du fråga om allt kommande arbete.

  • Plantera eller plantera om denna blomma rekommenderas under våren. Maj är perfekt för detta. Men det är viktigt att förbereda jorden för att plantera plantor i förväg - på hösten.
  • Det är tillåtet att plantera en växt på sommaren, i början. Den valda tidpunkten påverkar inte blommans tillväxt och hälsa på något sätt.
  • Om du plockade upp materialet för plantering bara på hösten, får de planteras i marken, men senast den 15 september. Denna regel måste följas så att växterna hinner rota innan frosten anländer.
  • Om materialet för plantering köptes i oktober eller i slutet av september, bör du inte plantera det i marken för ytterligare övervintring. Det är bäst att hålla plantorna i en varm källare. De ska inte tas bort därifrån förrän på vårsäsongen.
  • Från slutet av februari kan blomman flyttas till ett växthus och vattnas oftare. Skotten kommer att växa fram till mars, och efter det är det tillåtet att delta i sticklingar.
  • En redan odlad krysantemumbuske måste bildas på våren. För detta skärs långa skott. På våren kan du ta del av busken.
  • Tidig befruktning kommer att krävas. Under sommarsäsongen bör förband vara minst 3. För första gången förs de in till mitten av juni, andra gången - från andra decenniet i juli och den tredje - under perioden med aktiv blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man planterar krysantemum är det viktigt att tänka på vilken sort de tillhör. Skötselkrav kan variera från prov till prov. Innan du väljer en viss variation av dessa vackra blommor bör du lära dig mer om det, prata med erfarna odlare och studera relevant litteratur.

Grannskap i en rabatt med andra blommor

Delikata och ljusälskande krysantemum erkänns med rätta som en av de mest oförmögna grannarna. De kan komma överens med nästan alla dekorativa kulturer, utan att orsaka onödiga problem för blomsterodlare. Krysantemum kommer att avfärdas perfekt av den stiliga salvia, coleus, murgröna, stenväxt och till och med trädgårdsgräs - mot bakgrunden kommer blomman i fråga att se ännu ljusare och mer magnifik ut . Om du vill plantera en krysantemum bredvid starkt blommande växter, kan du plocka upp en spektakulär blomsterbädd och plantera både ettåriga och perenner i den: tusenskönor, asters, manadras, dahlior, delphiniums, calendula.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra lösning är att plantera olika krysantemum tillsammans. Om alla knoppar är mångfärgade, gnistrar rabatten med färger och kommer definitivt att bli en elegant dekoration av landskapsdesign.

Hur man planterar utomhus?

Det finns många olika sorter av krysantemum. Det finns regnbåge, frotté, ampel, kant, krypande, grönsaker, sfäriska, kinesiska, koreanska sorter. Dessutom är alla krysantemum uppdelade i korta, medelstora och höga arter. Efter att ha valt den vackraste växten för din webbplats måste du plantera den korrekt . Det är viktigt att hitta det perfekta området för att plantera denna spektakulära blomma. En vinn -vinn -plats - ett tillräckligt upplyst, soligt område. Dessa blommor behöver minst 3 timmar sol per dag. I skugga och halvskugga kommer dessa blommor också att växa, men det är osannolikt att de är stora. Det är inte ovanligt att blommans stjälkar vid sådana förhållanden sträcker sig för långt för att leta efter tillräckligt med solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att placera gatukrysanten som du planerar att plantera i ett lanthus, i ett lanthus eller i ett växthus i välbefruktad, bördig jord. Det ska finnas tillräckligt med fukt i den. Marken ska inte vara för fuktig och fuktig, annars kommer rötterna säkert att börja ruttna och groddarna dör . Krysantemum är inte lämpliga för torr torv eller sandig jord. Land som kännetecknas av en otillräcklig mineralkomposition, dåligt kvarhållande av fukt i sig, är inte alls lämpliga för dessa blommor. Som nämnts ovan bör det inte heller finnas någon stagnation av vätskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

De idealiska förutsättningarna för buskarnas tillväxt är lätt sandig lerjord, som stöds av humus och organiskt material. Det är lämpligt att se till att jorden dräneras.

Efter att ha hittat ett bra ställe att flytta det gröna husdjuret till öppen mark, måste du ta hand om beredningen av jorden . När den är viktad, lerig, krävs det att tillsätta lite sand, torv, humus. Det är tillåtet att mäta de komponenter som används i skopor. De måste tas i lika delar. Om jorden är ljus och sandig, måste du lägga till lerjord, humus och torvjord. Torvtyp jordar kommer att kräva stora förändringar - leror och humus måste införas här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingredienser som läggs till för att förbättra jordens kvalitet måste blandas ordentligt . Det bördiga jordlagret bör vara minst 40 cm. Det rekommenderas att plantera blommorna i fråga i trädgården en regnig eller grumlig dag. Det är bekvämare att landa i förberedda skyttegravar och inte i hål. Mellan dem måste du göra indrag på 0, 3-0, 5 m. För att plantade plantor ska rota så snart som möjligt måste de skjutas med en speciell lösning av "Kornevin".

Bild
Bild
Bild
Bild

När krysantemum planteras i öppen mark och vattnas, kommer det att bli nödvändigt att klämma dem . Detta kräver borttagning av tillväxtpunkten. Därefter är det bäst att täcka plantorna med ett lämpligt täckmaterial (lutrasil är lämpligt). Således kommer det att vara möjligt att bilda ett bekvämt mikroklimat som krävs av plantor för god rotning och tillväxt. När växten rotar sig på en ny plats och växer kan täckelementet tas bort.

Bild
Bild

Du kan plantera plantmaterial inte i skyttegravar, utan i hål. Detta görs så här:

  • i det valda området på platsen görs ett hål i förväg för plantering (30-40 cm djup);
  • vid behov förbereds dränering (en del av sanden hälls på botten);
  • en buske placeras i hålet, rötterna rätas noggrant;
  • sedan görs återfyllning med bördig jord och allt komprimeras väl så att rhizomerna kommer i kontakt med marken;
  • då blir det nödvändigt att skära busken med 1/3 eller till och med lämna en liten stubbe;
  • följt av riklig vattning;
  • det är nödvändigt att täcka allt med torv och humus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grytplanteringsregler

Många väljer att odla blommor hemma genom att plantera dem i krukor. Om du vill dekorera ditt hem med sådana "gröna husdjur", rekommenderas det att välja kompakta sorter - de växer inte för höga (till exempel "Crystal" eller "Mix") . Oftast köper folk populära sorter av indiska, kinesiska, mullbärs krysantemum för hemmet. Dessa sorter kännetecknas av rik och vacker blomning med ett stort antal brokiga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum planteras ofta i krukor genom att ta sticklingar från tidigare donerade blomsterbuketter. Detta är en av de populära metoderna. Du kan återuppliva en blekad blomma och ge den ett nytt liv . För att rota stammar måste du ta bort gamla blad, knoppar som har bleknat från dem. Vi måste uppdatera filialskivan. Därefter läggs stjälkarna i vatten med det tidigare nämnda Kornevin -botemedlet i flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar får placeras i en rymlig kruka efter att grenarna redan har släppt och gett rötter . Jordblandningen i behållaren måste lossas (du kan köpa den färdiga produkten på ett specialaffär). Flera sticklingar kan erhållas från en stam. Det är önskvärt att deras storlek inte överstiger 10 cm. Varje stjälk måste planteras i en separat kruka och sedan täckas med en glasburk - detta kommer att skapa en växthuseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje dag måste sticklingar i tankar luftas i 1-2 timmar . Om alla åtgärder var korrekta börjar rotningen av sticklingarna i den valda potten om ett par veckor. Därefter kan glasburkar tas bort på ett säkert sätt. Krukor med plantor rekommenderas inte att placeras på södra sidan, i fönsterbrädan. Överdriven värme och konstant aggressiv sol kommer att skada ett rums skönhet, precis planterad i en kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För krysantemum, oavsett typ och sort, är det viktigt att tillhandahålla kompetent och konstant vård. Denna kultur anses vara opretentiös, så trädgårdsmästare möter sällan allvarliga svårigheter att ta hand om den. Låt oss i detalj överväga vad vården av denna icke-nyckfulla växt bör vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Krysantemum älskar vatten, så underlaget där de växer ska alltid vara något fuktigt. Om vi pratar om inomhusblommor, så här under växtsäsongen är det nödvändigt att vattna minst 2 gånger i veckan . Övertorkning av jordkoma bör inte tillåtas. Vätskestagnation måste undvikas i sumpen. Om det är en kvav dag är det praktiskt att vattna blomman från en sprayflaska. Det rekommenderas att göra detta på morgonen eller på kvällen. Det är möjligt att inte återfukta krysantemum i värmen, men då torkar det ut och ser inte så attraktivt ut. Det finns torktåliga sorter, till exempel "Snegurochka", men de bör fortfarande inte utsättas för överdriven uttorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om blomman planteras i öppen mark kommer bevattningssystemet att vara följande:

  • i de tidiga tillväxtstadierna bör blommor vattnas cirka 1 gång i veckan;
  • det är viktigt att väta markens övre lager ordentligt;
  • på sommaren, när temperaturen stiger, kan vattning vara mer frekvent;
  • vid blomningstidpunkten i september bör vattning göras minst 3 gånger på 7 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara medveten om att riklig vattning endast är tillåten med en väldränerad bas.

Toppdressing

Krysantemum kräver ett brett spektrum av näringsämnen. Dessa inkluderar inte bara kväve, kalium och fosfor, utan också svavel, kalcium, magnesium. Komponenter som järn och mangan kommer också att behövas. Bor, koppar och zink i små volymer kommer att vara användbara. Experter rekommenderar starkt att mata växten i fråga med ett fullvärdigt gödselmedel i komplexet. De bästa formlerna är: NPK 5-10-10 eller NPK 5-10-5 . Om blommorna planterades i vår, räcker det med ett par förband per säsong. Om krysantemum planterades för ett eller två år sedan, måste de matas under sommarsäsongen och på hösten en gång i månaden.

Bild
Bild

Vuxna inomhusväxter måste befruktas med mineraler 1 gång på 1, 5 veckor. Var fjärde dag måste en mulleinlösning (1 del vatten och 1 del gödselmedel) tillsättas till jordblandningen där blomman växer. När knoppbildningen börjar stannar matningen.

Belysning

Krysantemum är kortdagarsväxter. De planteras inledningsvis så att kronbladen inte bränns av aggressivt solljus. Denna blomma är mycket ljusälskande, men ljuset ska spridas. Om krysantemum odlas hemma på en fönsterbräda, är det lämpligt att sätta krukan på västra eller östra sidan . På så sätt får hon rätt mängd ljus, men hon blir inte bränd. På gatan, i öppen mark, rekommenderas inte krysantemum att planteras i för mörka områden. Som nämnts ovan kommer blommor att utvecklas dåligt och långsamt under dessa förhållanden - de kommer inte att ha tillräckligt med solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

De flesta sorter av krysantemum tolererar inte frost bra. Naturligtvis finns det några exemplar som inte är så rädda för vintern (till exempel den koreanska sorten "Dubok"). Tänk på vad temperaturregimen ska vara för termofila krysantemum:

  • för snabb rotning av dessa växter bör temperaturen vara minst 15-18 grader, och de optimala indikatorerna för de flesta sorterna är 22-24 grader (föremål för skuggning från direkt sol);
  • växterna som grävts ut för förvaring måste tas bort till källaren, där temperaturen ska vara från 0 till 4 grader;
  • under kalla årstider, när utomhustemperaturen sjunker under 5 grader, behöver trädgårdskrysantemum ett gott skydd mot ek- eller grangrenar;
  • inomhusväxter känns bra vid en sommartemperatur på 20-25 grader och på hösten-i ett rum där det kan vara 15-18 grader;
  • på vintern kan inomhus krysantemum "leva" vid temperaturer från 3 till 8 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots sin anspråkslöshet är krysantemum mottagliga för vissa sjukdomar. De kan också bli ett mål för farliga skadedjur. Låt oss i detalj överväga vilka sjukdomar som oftast påverkar denna känsliga växt.

  • Verticillär vissnande . Svampen kommer först in i blommans rotsystem. Efter en tid blir bladen på den drabbade busken gula, skotten dör.
  • Mjöldagg . En farlig sjukdom som ofta drabbar många av de kulturer som är kända idag. Det är viktigt att identifiera det i tid. Sjukdomen manifesterar sig på följande sätt: på ytan av blad, stjälkar, knoppar som tillhör sjuka blommor visas en karakteristisk vitaktig blomma. Det är vanligtvis mycket synligt.
  • Rost . Krysantemum, drabbad av denna allvarliga sjukdom, har klorotiska fläckar i alla sina ovanjordiska områden. Efter en tid får de en brun färg. I detta fall kan gulning av bladen och gallring av skotten uppstå.
  • Grå röta . Bruna fläckar med suddiga kanter kan dyka upp på växten. Efter ett tag bildas en fluffig blomning på deras yta, vilket orsakar aktivt sönderfall.
Bild
Bild

Du kan bli av med sådana sjukdomar om du använder produkter som innehåller koppar. Så för att bekämpa gråröta och rost kommer kopparoxiklorid att vara en utmärkt lösning. Rost kan avlägsnas med kolloidalt svavel eller koppar-tvålemulsion. Bordeaux -blandningen är effektiv mot gråmögel och mjöldagg.

Den maximala skadan på krysantemum orsakas av nematoder. Om de bosatte sig på en dekorativ buske, bildas mosaikfläckar på bladen. Dessutom blir deras färg mörkare. Det kommer att vara möjligt att övervinna detta skadedjur endast genom förebyggande åtgärder. På hösten, under transplantation eller grävning av en växt, måste den behandlas med "fosfamid", och jorden ska strös med "Formalin ". Alla infekterade prover grävs upp och bränns.

Bild
Bild

Farligt för krysantemum och bladlöss. Den lever vanligtvis på den nedre halvan av blomknoppar och lövverk. Både vuxna insekter och larver tar saften från groddarna, vilket leder till en avmattning av dess tillväxt och blomning. När det inte finns för många bladlöss kan de helt enkelt förstöras tillsammans med de rivna bladen. Om det finns många skadedjur på växten, är det bättre att behandla busken med en lösning av Aktara eller Aktellik . En annan skadedjur som är farlig för krysantemum är ängbuggen. Denna parasit drar också ut alla juicer från växterna, vilket gör att knopparna slutar öppna och bladen blir färgade, mörknar och dör. För att läka busken måste den behandlas med en lösning av babyschampo (1 tsk för 2 hinkar vatten). För förebyggande behandling är det värt att använda "fosfamid".

Bild
Bild

Möjliga problem

När du odlar en vacker krysantemum måste du vara beredd på vissa problem. Här är några av dem.

  • Sjukdomar och parasiter . Vanliga krysantemumsjukdomar har listats ovan. För att säkerställa att sådana problem inte leder till att växter dör, måste de alltid övervakas noga. Blommornas skick bör alltid vara under odlarens kontroll. Vid de första "tipsen" om någon form av sjukdom är det nödvändigt att omedelbart påbörja dess eliminering.
  • Långsam tillväxt, små blommor . Om du märker att blomman växer för långsamt, och dess blommor är för små, kommer detta att vara en signal om att den inte har tillräckligt med solljus.
  • Torkning av blomman . Om de torkande bladen inte tas bort under blomningsperioden kan växten torka ut. Vi får inte glömma rätt vattning. Krysantemum älskar fukt, men inte överflödig fukt.
  • Ruttnande rötter . På grund av ett sådant problem kan växten dö. Detta orsakas vanligtvis av olämplig jord eller överdriven fukt i blomman.
Bild
Bild

Krysantemum kommer inte att skapa några problem om du bryr dig om det korrekt. Du måste noga överväga alla regler för odling av denna växt.

Tips

Om du planerar att plantera en så vacker och levande växt hemma eller på en tomt, du bör ta med dig några användbara tips och tricks för att odla den.

  • Chrysanthemum buskar, som odlades i ett växthus med lämplig teknik, måste också grävas upp på senhösten, som storblommiga eller hybridsorter.
  • Det är alltid nödvändigt att följa jordbrukstekniken för den beskrivna kulturen. Annars kan hela snår av krysantemum växa på platsen eller i rabatter, vilket dramatiskt ökar risken för svampsjukdomar.
  • På vintern kräver krysantemum särskild omsorg. Om den valda platsen på platsen är låg rekommenderas det att gräva ut spår-dräneringar nära rabatterna innan du skyddar växterna. En stor fara för krysantemum under vintersäsongen representeras av hög luftfuktighet, ett islager på bladblad och jordfrysning. Om flerlagersskydd används måste de tas bort i tid på våren.
  • Genom att utföra manipulationer med sådana färger måste du vara så försiktig och försiktig som möjligt. Det är viktigt att inte skada blommans rötter. Annars kanske det inte slår rot i stället och helt enkelt dör.
  • Om du vill få stora övre blommor bör du tillgripa ett sådant förfarande som att nypa. För att göra detta måste du tunna ut krysantemumknopparna på sidorna.
  • Vid matning av krysantemum är det viktigt att se till att gödsellösningar aldrig faller på blommans bladplattor och inte leder till brännskador. Du kan vattna växten uteslutande vid roten.
  • Bränt mullein och kycklingavfall är bra toppdressing, men odlare måste vara mycket försiktiga - det är bättre att inte mata blomman lite än att bränna den med överflödigt gödselmedel.
  • Var noga med att se till att krysantemum inte växer över med ogräs. De måste tas bort i tid.
  • Om du planterar flera krysantembuskar på en gång, är det absolut nödvändigt att lämna ett avstånd på cirka 30-50 cm mellan dem. Vi får inte glömma att denna kultur vanligtvis växer mycket.
  • Om du växer långa, storblommiga blommor på din webbplats måste de vid en viss tidpunkt knytas till pinnar. Om detta inte görs kommer växter på stora höjder helt enkelt att gå sönder eller falla omkull.
  • För att vattna de övervägda blommorna är det bäst att använda antingen stående vatten eller regnvatten. Efter varje vattning är det lämpligt att lossa växterna så att det inte bildas en torr jordskorpan.
  • Det är ingen idé att isolera storblommiga exemplar, eftersom de inte kan lämnas för övervintring i det öppna fältet. De måste grävas upp och flyttas till en separat köttlagring fram till våren.

Rekommenderad: