Hortensia För Moskva -regionen (66 Bilder): Sorter Av Hortensia Panikulerar, Klättrar Och Andra Arter, Planterings- Och Vårdregler

Innehållsförteckning:

Video: Hortensia För Moskva -regionen (66 Bilder): Sorter Av Hortensia Panikulerar, Klättrar Och Andra Arter, Planterings- Och Vårdregler

Video: Hortensia För Moskva -regionen (66 Bilder): Sorter Av Hortensia Panikulerar, Klättrar Och Andra Arter, Planterings- Och Vårdregler
Video: 16 Hardy Hydrangea Varieties 🌿💜// Garden Answer 2024, April
Hortensia För Moskva -regionen (66 Bilder): Sorter Av Hortensia Panikulerar, Klättrar Och Andra Arter, Planterings- Och Vårdregler
Hortensia För Moskva -regionen (66 Bilder): Sorter Av Hortensia Panikulerar, Klättrar Och Andra Arter, Planterings- Och Vårdregler
Anonim

En av de vackraste och mest underhållsrika växterna som kombinerar nåd, prakt, blomningstid och olika sorter är hortensia. Varje trädgårdsmästare kommer att uppskatta blomningens skönhet och de olika blomställningarna hos denna fantastiska blomma. Trädgårdsmästare och blomsterhandlare i Moskva och Moskva -regionen är inget undantag. Med hjälp av kunskap kommer de att kunna välja bland alla kända arter som är mest lämpade för Moskva -regionens territorium.

Bild
Bild

Lämplig art

Det finns ett otroligt stort antal typer av hortensior: träd, serrat, bredbladiga, panikulerade, klättring och andra. Men tyvärr, på grund av de ogynnsamma vinterförhållandena i Moskva -regionen kan inte alla odlas utomhus, och de måste täckas under vinterperioden … Annars kan växten dö. Flera typer anses vara de bästa för Moskva -regionen.

Bild
Bild

Paniculata

För att skilja panikulär hortensia från dess andra representanter, du måste vara uppmärksam på några tecken.

  • Växtens blomställningar liknar formen av en panicle, som i sin tur består av ett stort antal små blommor. Blommor är indelade i 2 typer: vackra karga blommor och inte så ljusa, men fruktiga.
  • Paniklarnas längd når 25 cm, ibland ännu mer.
  • Panikernas form och deras "fluffighet" är olika för alla sorter. Ju mer karga blommor på grenarna, desto mer magnifik, vacker, rikare och mer ovanlig växten ser ut.

De flesta typer av panicle hortensia ändrar färgen på blomställningarna under blomningstiden. Så på våren kan du observera kronbladens rena vita färg, på sommaren - känslig rosa, grågrön och på hösten - upp till körsbär. Nästan alla typer av blommor avger en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Åldern på en buske kan nå 60 år, förutsatt att den växer på samma plats. Hortensian växer cirka 30 cm varje år . Innan du planterar paniculate hortensia rekommenderas att du först studerar beskrivningen av växten, sortens egenskaper och vårdens egenskaper. Det finns två sätt att odla hortensior: växten bildas som en buske med flera stammar eller som ett vanligt träd. För att förhindra att plantan växer för hög måste den beskäras. Då kommer det att ha formen av en frodig "keps" och kommer att förbli på nivån 1, 5-2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredblad (storbladig)

Denna art föddes i Europa, särskilt i Frankrike, och själva växten kommer från Japan. Den bredbladiga hortensia, en gång i en gynnsam miljö, kan växa till storleken på en stor, spridande buske. Den har sina egna egenskaper, tack vare vilken du kan känna igen den.

  • Bladen är stora, äggrunda, i motsatt ordning.
  • Växten anses vara dekorativ, eftersom färgen på bladen ändras flera gånger under säsongen. På våren och sommaren får de nyanser från ljusgrönt till djupt grönt, och på hösten blir de röda.
  • Den blommar i stora blommor på upp till 20 cm i diameter, storleken på varje blomma är cirka 3 cm i diameter. Färgen är mestadels rosa, men nyare sorter kan vara vita eller blåa.
  • Blomningstoppen inträffar i juli, men i slutet av det smuler blommorna inte, utan förblir till nästa säsong, medan de blir gröna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare ansågs storbladig hortensia som en krukväxt och odlades i krukor. Men tack vare framsteg inom avelssorter har nya frostbeständiga arter dykt upp.

Denna växt har en annan överraskande skillnad: med blommornas färg kan du bestämma jordens surhetsgrad. Så, den rosa färgen på blomställningarna indikerar en låg alkalinitet i jorden, och blå eller blå anses vara en indikator på jordens ökade surhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klättrande

Denna typ av hortensia kallas också petiolat, lockig eller klättrande hortensia. Till skillnad från panikulära eller bredbladiga, i trädgårdarna i Moskva-regionen är det inte särskilt vanligt . Utåt påminner det om en lång liana, besatt med sköldkörtelbrickor med blommor. Den växer både vertikalt, fäster sig vid eventuella oegentligheter och sprider sig horisontellt längs ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

På höjden kan hortensia liana sträcka sig upp till 25 m . Den blommar med vackra, ganska stora blomställningar, når 20 cm i diameter, olika i blomningstid. Blommor som är vita eller bleka krämiga med en rosa nyans utstrålar en behaglig doft. Blomningen sker i juni eller juli. Växtens lövverk är väldigt olika, det kan vara grönt och mörkgrönt och ljusgrönt och med vita vener.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala platsen för den bekväma existensen av klättringshortensia är i områden som är välbelysta av solljus. Men samtidigt, i skuggan, mår hon också bra. Trots sin lianaliknande form är växten en buske. Klättringshortensia älskar måttligt fuktig jord, men tolererar inte stillastående vatten väl . Det är bäst att föröka det genom skiktning, även om frön eller sticklingar också är möjliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

När du väljer en hortensia -sort måste du vara uppmärksam på ett sådant kriterium som motståndskraft mot det ogynnsamma klimatet i Moskva -regionen på vintern. Det är möjligt att peka ut de mest populära snabbt växande sorterna i Moskva-regionen.

Pinky Winky - Detta är en mängd hortensia som når 2 m i höjd med färgade koniska blomställningar. Färgen är lila rosa vid basen och vit i slutet. Blomningsperioden varar från augusti till oktober. Växten kan klassificeras som frostbeständig, men det kommer inte vara överflödigt att täcka den för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spöke - en hög representant med storblommiga blomställningar som når 40 cm i diameter. Det kan hänföras till vinterhärdiga sorter, tolererar Moskvas frost bra även utan skydd. Fantomblommor i början av blomningssäsongen har en ljusrosa nyans, men i slutet blir de till en lila färg. Blomningsperioden varar från augusti till oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa diamant erkänd som en av de finaste sorterna. Under blomningsperioden ändras blommans färg flera gånger: på våren är de vita, på sommaren blir de rosa och på hösten får de en rödfärgad färg. För övervintring är det bättre att täcka unga buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kyushu når en höjd av 3 m. Kyushu har blomställningar pekade i form av pyramider med bleka blommor, blommar från juli till slutet av oktober. De utstrålar en delikat doft som lockar bin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamond Rouge - en av de mest ovanliga representanterna för hortensia, vars särdrag är en förändring i färgen inte bara av blomställningar utan också av lövverk. Blad med djupgrön färg blir gradvis orange. Blommorna är vita i början av säsongen, men i september får de en rosa färg. Höjden på denna hortensia når 1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limelight når en höjd av 1 m, i sällsynta fall 2 m, har en kepsliknande form. Blomställningarna är tätt täckta med blommor, som fortfarande är grönaktiga i början av säsongen, men blir rosa i slutet av säsongen. Limelight föredrar varma förhållanden, så det är bättre att plantera det i ett soligt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bobo avser tidigt blommande växter. Detta är en lågväxande hortensia, dess höjd är högst 0,8 m. Blomställningarnas färg beror på blomningstiden och är vit, citron och rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en hortensia -sort kan en oerfaren trädgårdsmästare vara förvirrad. Därför rekommenderas det att börja med de mest opretentiösa representanterna. Dessa inkluderar några sorter av panikulära arter.

Grandiflora - ägare av stora paniklar med en diameter på 30 cm, vars färg är vit i början av blomningssäsongen, rosa i slutet av sommaren och grönröd på hösten. Blomningsperioden varar från andra halvan av juni till oktober. Grandiflora når 2 m i höjd, älskar fuktig jord och lider inte av brist på solljus. Unga plantor kommer inte att glädja sig direkt med knoppar, de behöver tid för att stärka rötterna. Först vid 4-5 års livslängd kommer växten att ge sina första blomställningar. Vuxna representanter för sorten är vinterhärdiga, eftersom skotten blir träiga och täckta med bark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tardiva avser senblommande sorter. Med rätt vård kan den växa upp till 3 m. Tardiva tolererar säkert vintern på grund av tidig täckning av den grenade delen med bark. Blomningen börjar i andra halvan av augusti, kronbladets färg är krämig och ändras så småningom till rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

isbjörn - en sort som fått sitt namn för sin extraordinära frostbeständighet och snövitblommor. Växten blommar till frost och tål temperaturer ner till -35 ° C. Isbjörnen är anspråkslös i sin livsmiljö: den tål vattentäppning, skuggning och förorenad luft. Buskens höjd når 1,7 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pastellgrön -frostbeständig hortensia (upp till -30 ° C). Liten snygg buske når 1,2 m i höjd. Under blomningssäsongen ändras kronbladets färg upprepade gånger från vita och krämiga nyanser till grönt och rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Du kan köpa plantor av hortensia i specialaffärer. Först måste du bestämma valet av en sort, eftersom det slutliga resultatet beror på detta.

Ett av urvalskriterierna är markens läge, förhållanden och kvalitet. För trädgårdstomter i Moskva-regionen kommer panikulära, bredbladiga och klättrande blommor att vara det bästa alternativet.

Bild
Bild

Frostresistenta växtsorter växer bra i denna klimatzon

Panikera utsikten anpassar sig väl till klimatförhållandena i Moskva -regionen. Växten rekommenderas att köpas med ett slutet rotsystem och planteras i trädgården på senvåren. Därför måste du noggrant undersöka rötterna när du köper. Friska rötter kommer att vara starka, mögelfria och jorden måttligt fuktig. En bra planta kommer att ha flera starka skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om valet föll på klättring hortensia då är det viktigt att veta att han inte gillar transplantationer. Därför måste du besluta om valet av permanent "bostadsort" för växten innan du köper. En frisk planta kommer att ha ett välutvecklat rotsystem. Klättrande hortensia rötter växer mer horisontellt än på djupet. Följaktligen bör landningshålen vara grunda, men tillräckligt breda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredbladig hortensia tillhör den termofila arten, därför kommer det att kräva ytterligare vård. Unga plantor bör inte odlas direkt på det öppna fältet, eftersom en för känslig växt inte kommer att överleva vinterkylan. Blomman rekommenderas att köpas i krukor och förvaras inomhus som en krukväxt i flera år. Efter 2-3 år kan hortensian tas ut till ett område som är skyddat från den starka solen och drag och lämna för sommaren för att anpassa sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Hortensior är ett utmärkt köp för trädgårdsmästare. För att denna växt ska trivas med frodig blomning måste du följa flera regler.

  • Hortensia rotar sig bra i leror, så det rekommenderas att plantera det i en sådan jord;
  • Konstant riklig jordfuktighet krävs under torrperioden.
  • Växten älskar bra belysning, men tolererar inte direkt starkt solljus (när du väljer en plats för plantering är denna faktor viktig att ta hänsyn till).
  • Hortense gillar inte utkast, det bör skyddas från detta fenomen.
  • Varje vår är det nödvändigt att beskära växten: gamla och trasiga grenar skärs av. På hösten måste du ta bort bleka blomställningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Under den varma säsongen måste trädgårdsmästare i Moskva -regionen ta mer hand om hortensia: spraya regelbundet den gröna delen med vatten och vattna jorden runt rotsystemet jämnt. Under säsongen utförs utfodring med organiska gödningsmedel, liksom lösningar av nitrofos och superfosfat . Med jämna mellanrum måste du beskära torra och sjuka grenar. Tack vare detta får växten en snygg frodig krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensiautbredning utförs på tre sätt: sticklingar, frön och skiktning . Om odlingen utförs med frön, kommer detta att kräva en stor jordkruka där fröna planteras på hösten. Med systematisk jordfuktning kommer skott att gro efter ett tag. På våren används unga skott som sticklingar och planteras under en skuren plastflaska. Inom en månad vattnas växten, den rotar sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur övervintrar de?

Efter att hortensian har kastat bort allt lövverk måste dess grenar bindas upp och buskens bas måste täckas med mulch för vintern. Mullningsskiktet skyddar växtens rotsystem från kylan. För att en ung hortensia säkert ska kunna uthärda vintern och hålla knopparna på unga skott måste den förses med ytterligare skydd . Det är viktigt att utföra denna procedur innan frost börjar, annars kan även 5 ° frost förstöra omogna skott.

Skydda en anläggning för övervintring börjar med installationen av en trälåda eller annan lämplig anordning på vilken buskens grenar kan läggas snyggt. Sedan är växten helt täckt med grangrenar eller fiberdukstäckningsmaterial och fixeras med rep från alla sidor.

Om den är skyddad på rätt sätt tål hortensia temperaturer ner till -40 °. Små buskar kan övervintra säkert om de är helt täckta med jord och täckta med grangrenar ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men de beskrivna metoderna för skydd är inte lämpliga för vuxna och höga buskar med styva grenar … Därför uppförs strukturer för dem i ett vertikalt arrangemang: i en cirkel runt en grupp buskar drivs insatserna i marken, till vilka växterna är fixerade med rep. Ovanpå dem är de inslagna med ett täckmaterial och täckta med en film eller takmaterial. Tidigare har basen på varje buske mults. Med åren stärks rotsystemet i hortensia och grenarna blir träiga. Således blir växten frostbeständig och behöver inte längre ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på användning i landskapsdesign

Hortensiaens imponerande utseende lockar uppmärksamhet inte bara för amatörträdgårdsmästare utan också för proffs inom landskapsdesign. Frodig grönska och eleganta blommor ger trädgården ett fantastiskt utseende. Hortensia kombineras med de flesta blommande och dekorativa lövväxter.

Bild
Bild

En enda låg buske kommer att se bra ut bredvid en bänk. Och ett antal höga sorter av hortensia kommer att dekorera vägen till trädgården. Landskapsdesigners använder olika alternativ för webbdesign: häck, enkelplantering, trädgårdsgrändramar, flerskiktade kompositioner i kombination med andra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utmärkt företag av hortensior kan vara liljor, azaleaer, rosor, spireas . Tidigt blommande höga sorter av hortensia hos grannar är idealiska syrenbuskar. Området med barrträd på platsen kommer att vara fördelaktigt, eftersom nålens doft skrämmer bort skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hösten kommer asters och dahlior att vara de bästa följeslagarna . Kombinationen av hortensia och bergenia, värdar och astilba kommer att dekorera reservoarens strand. Lågväxande hortensiabuskar kan planteras i samma rabatt med pelargoner och prydnadsgräs. Om hortensiabuskar ser ensamma ut, kan deras företag spädas med trädpioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du dekorerar en tomt med kompositioner av termofila sorter av hortensia och andra blommor är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos angränsande växter och växtarter som, liksom hortensia, behöver uppvärmning under vintersäsongen.

Rekommenderad: