Hur Matar Man Hortensia I Juni? Typer Av Toppdressing Före Blomning. Hur Befruktas Det Om Det Inte Växer?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Hortensia I Juni? Typer Av Toppdressing Före Blomning. Hur Befruktas Det Om Det Inte Växer?

Video: Hur Matar Man Hortensia I Juni? Typer Av Toppdressing Före Blomning. Hur Befruktas Det Om Det Inte Växer?
Video: How to Fertilize a Hydrangea Plant || Many types of Fertilizer for Hydrangea with Some Care Tips 2024, Maj
Hur Matar Man Hortensia I Juni? Typer Av Toppdressing Före Blomning. Hur Befruktas Det Om Det Inte Växer?
Hur Matar Man Hortensia I Juni? Typer Av Toppdressing Före Blomning. Hur Befruktas Det Om Det Inte Växer?
Anonim

Hortensia är en ljus och frodig växt som odlas inte bara i trädgårdsförhållanden, utan ofta hemma som en inomhusväxt. Bland ett brett urval av sorter kan alla trädgårdsmästare och amatörer själva välja den som kommer att glädjas åt blomningen varje sommar.

För att växten verkligen ska bli en dekoration av trädgården, bör den skötas ordentligt och ägna särskild uppmärksamhet åt utfodring . Därefter kommer vi att titta närmare på varför växterna måste matas och när är den bästa tiden att göra det, samt lära oss tips från professionella trädgårdsmästare i denna fråga.

Bild
Bild

Vad är gödningsmedel till för?

Korrekt och regelbunden utfodring har den bästa effekten inte bara på växtens hälsa som helhet utan också på dess utseende. Med gödselmedel får hortensian alla nödvändiga näringsämnen, vilket resulterar i att den utvecklas snabbare och blommar rikligare i framtiden. En stark och frisk buske, som har tillräckligt med näring och vitaminer, är känd för att vara mindre mottaglig för sjukdomar och angrepp av skadedjur, och den tål också bättre övervintring i det öppna fältet.

Utan ordentlig dressing kommer växten med tiden inte att kunna blomstra rejält och länge . Med brist på näringsämnen börjar det blekna och blommorna blir små och tråkiga. Detta beror på det faktum att hortensior har vuxit på ett ställe i flera år, så att jorden kan tömmas.

Det är känt att hortensia, beroende på jordens surhet och gödningsmedel i den, kan ändra nyanser av dess färger. Därför, genom att införa vissa tillsatser i jorden, är det möjligt att uppnå inte bara blomkålens hallonton utan även en unik blå.

Bild
Bild

Vad matas de med?

För hortensiasäsongen matas upp till 4 gånger:

  • den första utfodringen görs med tina, det vill säga på våren;
  • den andra och tredje - på sommaren;
  • den senare utförs på hösten före övervintring.

Beroende på plantans tillstånd kan mängden förband reduceras eller ökas. Trädgårdsmästare applicerar särskilt aktivt gödningsmedel på sommaren, i juni, så att hortensior blommar för fullt.

Som toppdressing blandas ofta flera gödningsmedel. Till exempel den komplexa och miljövänliga kompositionen Agricola och mineralet Nitrofoska som innehåller kalium, kväve och fosfor. Blandad 1 tsk av varje gödselmedel per 10 liter sedimenterat vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom färdiga preparat kan du också lägga till enskilda ämnen baserat på plantans skick och önskade resultat. Låt oss överväga makro- och mikroelement separat.

  • Kväve används för att aktivera skotttillväxt och för att bygga upp riklig grön massa. Du bör dock vara försiktig med detta element, om det är i överskott, kommer växten att ge all sin styrka till lövverket, men blomningen blir mycket knapp.
  • Fosfor tillsätts för en lång och kraftig blomning av hortensior, samt för att förbättra rotsystemet.
  • Kalium används främst på våren och sommaren för bildandet av blomknoppar.
  • Magnesium låter dig få en ljus nyans av blomställningar, och detta element har en positiv effekt på blomningens överflöd under hela säsongen.
  • Järn behövs för att förhindra kloros, som hortensior är mycket benägna att. Denna sjukdom är inte dödlig, men med det blir bladen väldigt gula och minskar i storlek, och blomställningarna kan också torka ut.

Varje element i utfodring är mycket viktigt, men du ska inte vara nitisk, det ska finnas en balans i allt, eftersom en överflöd eller brist på något som regel leder till växtsjukdomar. Efter att ha fått alla nödvändiga näringsämnen och rätt vård kommer hortensia att bli resistent mot ett antal sjukdomar och temperaturförändringar, och det kommer inte att vara rädd för brist och överskott av fukt på lång sikt.

Dessutom kan hortensia med rätt vård växa på ett ställe i mer än 30 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

För att mata hortensiabusken rekommenderas att man gör ett litet spår från början av växtstammen, där de nödvändiga ämnena kommer att introduceras i framtiden. Efter befruktningen ska spåret strös med kompost, torv eller humus. Detta kommer att fungera som en slags mulch, vilket också kommer att ha en fördelaktig effekt på plantans tillstånd.

Det är lämpligt att applicera gödningsmedel efter vattning av växten, eftersom jorden måste vara fuktig. Så befruktningen kommer att absorberas snabbare, och växten kommer att kunna ta emot mer näring och användbara element. Vattning behövs inte bara om det var regnigt väder. Det är bäst att mata hortensior tidigt på morgonen eller på kvällen, efter solnedgången. Men om vädret är grumligt, kan denna procedur utföras på dagtid.

Både på våren och sommaren kan torra förband utföras, som införs i spåret . De är inte mindre effektiva än gödsellösningar. Flytande dressing rekommenderas om växten saknar ett specifikt spårelement. Både de och andra typer av gödningsmedel är nödvändiga, du kan inte bara använda en av dem. De korrekta proportionerna ska beräknas enligt instruktionerna för läkemedlet som kommer att introduceras.

Bild
Bild

Från mineralförband kan du använda nitrat och karbamid. Saltpeter per hink vatten används vanligtvis inte mer än 30 gram och urea - 15-20 gram per 10 liter. Från ekologisk används ofta kycklinggödsel eller gödsel i förhållandet 1 till 20 med vatten, liksom ofta nässelinfusioner.

Från färdiga produkter kan du rekommendera:

  • flytande komplexgödselmedel för trädgårdsväxter "Kristalon";
  • Agricola;
  • "Bona Forte" - denna produkt används för att erhålla den blå färgen på hortensiablomställningar.

Om hortensior växer i alkalisk jord, absorberar de näringsämnen mycket dåligt, och därför rekommenderas att surgöra sådan jord. Från folkmedicin för dessa ändamål kan du använda aska eller äppelcidervinäger utspädd i vatten (10 ml ättika per 1 liter vatten). Ju surare jorden är, desto lättare blir det att ändra färgen på hortensiorna, det vill säga i surare jord, buskarna kommer att njuta av lila eller blå blomställningar, och i alkaliska blir de ljusrosa, vita eller crimson.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips om trädgårdsskötsel

För att odla en hälsosam växt, det rekommenderas att följa råd från experter.

  • Om alla nödvändiga gödningsmedel från början infördes i hålet innan plantan planterades, rekommenderas det inte att mata hortensian under de kommande tre åren efter transplantationen. Om den första vårmatningen inte genomförs, är det i juni mycket viktigt att tillsätta lite kväve till gödselmedlet.
  • Innan nödvändigt gödselmedel appliceras bör jorden vattnas några timmar innan, och ännu bättre en dag så att jorden inte blir för våt.
  • För att ändra färgen på hortensior är det tillräckligt att välja lämplig toppdressing för dem och sura jorden ordentligt.
  • Hortensior är mycket förtjusta i att vattna; i genomsnitt bör cirka 20-25 liter vatten per vecka spenderas på en vuxen växt.

Om gula löv eller hål visas på dem kan det bero på att insekter ser ut. För att bli av med dem kan du använda en vattenlösning med tillsats av tvätttvål, samt en infusion av vitlök. Om växten växer mycket dåligt eller inte växer alls, och det inte finns några tecken på insektsangrepp, är det troligt att gödningsmedlet ska bytas, kanske hortensian är sjuk av brist eller tvärtom från en överflöd av element.

För riklig och frodig blomning räcker inte en sommarfodring för växten, glöm inte att befrukta hortensior på våren, såväl som på hösten eller sensommaren.

Rekommenderad: