Hur Och Hur Man Matar Liljor Före Blomningen? Matningsregler I Juni Och Våren. Hur Befruktas Med Aska?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Man Matar Liljor Före Blomningen? Matningsregler I Juni Och Våren. Hur Befruktas Med Aska?

Video: Hur Och Hur Man Matar Liljor Före Blomningen? Matningsregler I Juni Och Våren. Hur Befruktas Med Aska?
Video: Varför rotar inte krysantemumsticklingar på hösten? Vad vill dom? 2024, Maj
Hur Och Hur Man Matar Liljor Före Blomningen? Matningsregler I Juni Och Våren. Hur Befruktas Med Aska?
Hur Och Hur Man Matar Liljor Före Blomningen? Matningsregler I Juni Och Våren. Hur Befruktas Med Aska?
Anonim

Lily är en otroligt vacker blomma som på grund av sin uthållighet är efterfrågad bland både amatörer och professionella odlare. Hon kallas trädgårdens hertiginna, hon fyller rabatten med doft och en viss charm, gör den lyxig.

Ju mer populär liljan blir, desto fler frågor uppstår om dess odling. En av de mest relevanta är detta: hur och vad man ska mata liljan före blomningen, så att dess knoppar är stora, frodiga och glädjande för ögat så länge som möjligt. Detta är vad vi kommer att prata om i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad är toppdressing till för?

Absolut alla växter behöver korrekt och aktuell matning. Lily är inte alltför krävande att ta hand om, men befruktning är av stor vikt för henne . Detta beror på att växten förbrukar många näringsämnen under växtsäsongen, utan vilken dess fortsatta normala tillväxt och utveckling är omöjlig. Befruktning måste behandlas mycket seriöst och ansvarsfullt.

Att mata liljor på våren före blomningen gör det möjligt:

  • ackumulera organiskt material;
  • påskynda tillväxten;
  • blommar länge;
  • mer aktivt bekämpa skadedjur och sjukdomar.
Bild
Bild

Förekomsten av ytterligare organiska ämnen i jorden bidrar till den fulla utvecklingen av glödlampan, som i sin tur ansvarar för grönska, knoppbildning och blomman.

Gödsel stärker också rotsystemet väl.

Var noga med att ange dem om:

  • växten har transplanterats;
  • mörka eller gula fläckar började dyka upp på bladen;
  • curling, torkning och fallande av blad noteras.

Så snart manifestationerna av olika sjukdomar blir märkbara på liljorna, måste matning ske omedelbart.

Bild
Bild

Vilka gödningsmedel kan du använda?

För att din lilja ska växa bra och blomma vackert måste du vara medveten om vilka förband som kan användas och vilka som inte är välkomna.

Mineralgödselmedel som rekommenderas av experter

  • Ammoniumnitrat och urea . Dessa ämnen innehåller en stor mängd kväve, vilket har en gynnsam effekt på växttillväxten och hälsan hos unga skott. Dessa mineraltillsatser bidrar också till att klorofyll uppträder på liljebladet och ackumulering av användbara organiska ämnen. För att befrukta en växt med ämnen måste de antingen lösas i vatten enligt instruktionerna eller helt enkelt placeras i granulärt tillstånd i jorden.
  • Superfosfater . De ger växten styrka i kampen mot parasiter och skadliga mikroorganismer, gör liljan mer motståndskraftig mot ogynnsamma väderförhållanden. Superfosfater införs uteslutande i torrt tillstånd i jorden under grävning.
  • Kaliumsulfat . Trädgårdsmästare rekommenderar att du applicerar detta gödningsmedel om du planterar om en växt - det hjälper liljan att slå rot på en ny plats snabbare.
  • Nitroammofoska … Detta ämne anses vara universellt, eftersom det innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du för utfodring har valt exakt mineraltillskott som är berikade med kväve, kalium och fosfor, var noga med att följa instruktionerna och observera proportionerna, annars finns det risk för att skada växten.

Organiskt gödningsmedel anses vara ganska effektivt. Trädgårdsmästare använder i vissa fall:

  • gödsel eller lövhumus (företrädesvis ruttnat);
  • fågelspillning;
  • torvmark.
Bild
Bild

Dessa gödningsmedel måste appliceras på marken där växten är avsedd att planteras

Innan du börjar mata blommor och bestämmer vilken typ av tillsatser du behöver ta reda på exakt vilken typ och sort liljan tillhör. Faktum är att vissa tillsatser kan vara kontraindicerade i vissa sorter.

Förutom användbara som positivt påverkar tillväxten och utvecklingen av växten, finns det sådana som är strängt förbjudna att använda som gödningsmedel för liljor. Du kan inte befrukta liljan med färsk humus och kompost, ämnen som är avsedda för sprutning. Saken är att tillsatserna som kommer på bladen framkallar brännskador, torkar ut, och det är möjligt att blomman så småningom kan dö.

Alla tillägg måste köpas från specialiserade försäljningsställen, kontrollera utgångsdatum och kvalitetscertifikat . Observera också om bruksanvisning ingår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av folkmedicin

Mycket ofta föredrar trädgårdsmästare att inte använda färdiggjorda gödningsmedel, utan tillverkade på egen hand med hjälp av kända recept. Om du inte har ovanstående organiska eller mineraltillskott tillgängliga, kan du använda följande folkmedicin:

  • lökskal tappas i marken, det förhindrar uppkomsten av sjukdomar, skadedjur, stärker plantans rotsystem och främjar vacker blomning;
  • vitlök kan användas för att förhindra svampsjukdomar;
  • för att rota sticklingar och unga skott rekommenderas att använda aloejuice;
  • att använda skalet av citron, apelsin och mandarin är bra för blommans tillväxt och utseende;
  • äggskal är ett välkänt förråd av näringsämnen;
  • träaska är en mycket populär och välkänd typ av tillsats, som innehåller mycket fosfor, kalium, magnesium, järn, svavel, zink och kalcium.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är de flesta av dessa gödningsmedel hemma ofarliga, men låt dig inte bli alltför upptagen av dem. Sådant gödningsmedel kan appliceras högst en gång i veckan.

Hur befruktas rätt?

Det är viktigt att inte bara applicera rätt gödselmedel speciellt avsedda för liljan, utan också att observera regimen. Varje säsong kräver sin egen matning.

Följande regler rekommenderas av erfarna blomsterhandlare

  1. De första gödningsmedlen appliceras omedelbart under planteringen av blomman på våren. I det här fallet är jordens skick av stor betydelse - om det är bördig och väl utvilad kan du klara dig utan tillsatser. Annars måste färsk gödsel (cirka 8 kilo per 1 m²) eller träaska i mängden 100 gram per 1 m² läggas till jorden. Du kan också applicera mineralgödselmedel: före plantering är rik på kalium, kväve och fosfor väl lämpade.
  2. Liljor behöver kvävetillskott, vilket främjar utvecklingen av växtens markdel och riklig blomning. Som den första toppdressingen används ammoniumnitrat - cirka 2 matskedar per 1 m². Du kan också mata med urea - förbered bara en lösning av 10 liter vatten och 1 matsked av läkemedlet. Det hälls i marken.
  3. Det är mycket viktigt att mata liljan i slutet av maj-början av juni innan blomningen, när de första knopparna precis börjar bildas. Under denna period behöver blomman kväve, fosfat och kalium. Kosttillskott med en sådan komposition bildar en full och vacker knopp. Nästa sommar dressing bör göras under perioden med snabb blomning. Blomman måste vara nöjd med komplexa gödningsmedel och mikroelement. Experter rekommenderar också att du använder träaska.
  4. För att liljan ska blomma rikligt och länge är det lämpligt att mata den med Azophos eller nitroammophos på sommaren. Dessa ämnen måste blötläggas i vatten i en andel av 2 matskedar per 10 liter vatten.
  5. På hösten, när växten redan har blommat, måste den också matas och därmed förberedas för vintern. Glödlampan är fylld med näringsämnen som hjälper den att klara frost. Med ankomsten av senhösten täcks jorden med kompost.
Bild
Bild

Några fler tips kommer säkert att vara till nytta för liljefans som odlar dessa underbara blommor med kärlek och särskild omsorg

  • För att förhindra att liljan fryser med frostens ankomst måste jorden runt den isoleras. För att göra detta, använd fallna löv eller humus. Innan du planterar en lilja och lägger till mineraltillskott, är det lämpligt att bekanta dig med jordens skick. Om surhetsindexet är högt måste det minskas före befruktning. Detta kan göras med slaked lime.
  • Det är nödvändigt att applicera gödselmedel på jorden för att mata liljor endast när lufttemperaturen inte är lägre än + 8C °.
  • När du väljer ett gödningsmedel ska du också noggrant studera dess sammansättning. Det finns vissa tillägg för varje säsong.

Om du följer alla ovanstående regler för vård och matning kommer liljorna att vara starka, friska, rikt och vackert blommande. Dessa vackra växter kommer att kunna glädja ögat länge, dekorera rabatter, trädgårdar, komplettera landskapsdesign

Rekommenderad: