Gödsling Av äppelträd På Våren: Hur Man Matar Dem För En Bra Skörd? Gödsling Med Mineralgödsel Före Blomning. Hur Befruktas Unga Och Gamla Träd?

Innehållsförteckning:

Video: Gödsling Av äppelträd På Våren: Hur Man Matar Dem För En Bra Skörd? Gödsling Med Mineralgödsel Före Blomning. Hur Befruktas Unga Och Gamla Träd?

Video: Gödsling Av äppelträd På Våren: Hur Man Matar Dem För En Bra Skörd? Gödsling Med Mineralgödsel Före Blomning. Hur Befruktas Unga Och Gamla Träd?
Video: Desert Gardening Basics: How to Fertilize Citrus Trees 2024, April
Gödsling Av äppelträd På Våren: Hur Man Matar Dem För En Bra Skörd? Gödsling Med Mineralgödsel Före Blomning. Hur Befruktas Unga Och Gamla Träd?
Gödsling Av äppelträd På Våren: Hur Man Matar Dem För En Bra Skörd? Gödsling Med Mineralgödsel Före Blomning. Hur Befruktas Unga Och Gamla Träd?
Anonim

Om mer än 3-5 år har gått sedan äppelträdet har planterats och jorden på platsen är dålig krävs vårdressing. De näringsämnen som introduceras under plantering räcker inte längre. Hur och hur man matar - du måste veta allt om att gödsla äppelträd på våren, om du vill få rikliga skördar även på en plats med överansträngd jord.

Bild
Bild

Vad kan du bidra med?

Alla gödningsmedel är indelade i två grupper

  1. Organisk: gödsel, kycklingspillning, torv, aska, benmjöl, silt, kompost.
  2. Mineral: kalium, kväve (den mest kända är karbamid eller karbamid), fosforsyra. Detta inkluderar också komplexa mineralblandningar: ammoniumnitrat, ammoniumsulfat, industriella kompositioner "Factorial", "Ideal", "Fertility", speciellt utformade för att få äppelträdet att bära frukt bättre.

Ekologiska är mer miljövänliga, innehåller ett komplex av användbara ämnen, kräver inte alltför strikt dosering, därför används de oftare i personliga dotterplaner för att öka avkastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De förs under äppelträden först på hösten. Mineralgödsel behövs på våren och sommaren.

Enligt matningsmetoden finns det rot och blad. Rötterna förs in i välskuren jord för att inte bränna rötterna . Kronan sprutas med näringslösningar endast på kvällen, i avsaknad av solens brännande strålar.

För att unga träd ska växa bra matas de med fosforgödsel . På våren gör du 2-3 kaliumfosforförband. Resten är i augusti.

Kvävegödsel kommer att krävas under 2-3 år av livet. De tas in helt på våren.

Bild
Bild

Införandet av kvävegödselmedel under äppelträdet under andra halvan av sommaren rekommenderas inte - det förvärrar trädens vinterhårdhet.

Normerna för spårämnen ges i tabellen

Äppelträdets ålder
Kväve, g / kvm m Kalium, g / kvm. m Fosfor, g / kvm m

2-4: e året

75 70 125

5-6: e, 8: e året

140 125 210

9-10: e år och äldre

Karbamid eller karbamid. Det mest populära kvävegödselmedlet för stora skördar. Innehåller upp till 46,2% kväve. Plus gödselmedel - det löser sig perfekt i vatten, men tvättas inte ut i markens nedre lager på länge. Verkar mjukare än ammoniumnitrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på alternativen för kvävehaltig rotförband

  1. " Ammoniumsulfat ". Innehåller 21-22% kväve, 24% svavel, natrium - 8%. Fördelar: komplex sammansättning, lämplig för att stimulera tillväxt, förbättrar grödans smak.
  2. " Ammoniumnitrat " -26-34% kväve, 3-14% svavel. Fördelar: det löser sig bra, visar sig bra på kalla vårjordar.
  3. Kalciumnitrat . Innehåller 13-16% kväve och 19% kalcium. Fördelar: neutraliserar jordens surhet, neutraliserar överskott av järn eller mangan.

Viktig! Överskott av kväve i jorden leder till att grödan blir brunare. Äpplen ligger inte bra, ruttnar snabbt. Överskott av kalium stör kalciumabsorptionen. Frukterna blir glasiga eller blir spröda. Att hålla kvaliteten minskar också kraftigt.

Bild
Bild

Matningssteg

Vårmatning ska vara inskriven i det allmänna schemat, före hösten. Planen kan vara så här:

  1. 10 mars till 15 april - den första gödslingen med mineralgödsel.
  2. Slutet av juni - applicering av gödningsmedel till stamcirkeln.
  3. Augusti sept - den första appliceringen av gödningsmedel till jorden.
  4. september oktober - rotmatning med ämnen som förbättrar motståndskraften mot kallt väder.

Det är nödvändigt att se till att den totala mängden gödselmedel för säsongen inte överstiger normen som anges i tabellen ovan.

Det skulle vara ännu mer korrekt att analysera jordens sammansättning för att anpassa hastigheten till dina data.

Bild
Bild

Du kan avgöra bristen på specifika element genom följande kriterier:

  1. Lågt kväve: blekt krossade blad, snabb gulning, små frukter vid skörd.
  2. Brist på magnesium: ljusgröna fläckar på bladen, nekros vid kanterna, snabbt lövfall.
  3. Lite fosfor: onaturligt grönt bladverk, dålig skörd, hackad frukt.
  4. Kaliumbrist: blåaktigt lövverk, som torkar på hösten, men inte faller av grenarna. Frukterna blir mindre.
  5. Litet järn: bleka blad, senare uttorkning till bruna skorpa.
  6. Brist på zink: små löv samlade i en rosett.
  7. Brist på koppar: mörka fläckar på bladen, dålig trädtillväxt.
  8. Kalciumbrist: glasiga eller spröda frukter. Överdrivet intag av magnesium och kalium kan leda till brist på kalcium.
Bild
Bild

Innan knopppaus

Fram till denna tidpunkt kan trädgårdsmästaren befrukta äppelträden genom att applicera toppdressing under rötterna. Det finns inget löv ännu, sprutning för närings skull är inte meningsfullt. Alternativen är:

  1. Direkt efter vintern införs humus i matjorden - 5 hinkar per 1 träd. Metoden passar bäst för unga plantor.
  2. Urea - 500-600 g per träd.
  3. Ammoniumnitrat - 30-40 g per träd.

Det är bättre att befrukta gamla träd med mineraler snarare än organiskt material - deras rötter är redan för djupa. Men att gräva det översta lagret av jord med bördig jord kommer inte heller att vara överflödigt.

För din information. Sprutning före knoppbrott kan utföras med en lösning av kopparsulfat 0, 05-0, 10%eller med en lösning av järnsulfat med en hastighet av 5 g pulver per 10 liter vatten.

Detta kommer att skydda äppelträdet från svamp- och infektionssjukdomar.

Bild
Bild

När löven dyker upp

Från 10 till 15 april, när bladen redan har dykt upp, kan du spraya med mikronäringsgödselmedel. Lösningsalternativ:

  1. Magnesiumsulfat - 1% lösning (med brist på magnesium).
  2. Zinksulfat - 300 g per 10 liter vatten.
  3. Mangansulfat - 0,1-0,5%.
  4. "Kemira Lux" - 20 g per 10 liter.

Du kan också spraya med urea - lösa upp 50 g urea i 10 liter vatten. Upprepa var 10: e dag.

Det är bekvämt att kombinera denna metod för ureaapplicering med behandling av träd från skadedjur.

Bild
Bild

Innan du använder någon lösning är det bättre att testa den på 1 gren . Om något efter en dag har förändrats måste du förbereda en svagare lösning. Spraya försiktigt, försök att bearbeta alla grenar och båda sidor av bladen. Vid torrt väder, använd en svagare lösning än vid vått väder. Men det är bättre att spruta med gödningsmedel i vått väder - de absorberas bättre. Om det regnar inom 6 timmar efter sprutning måste det upprepas.

Om förra året gula löv med röda ådror hittades på äppelträd, blev träden mer känsliga för frost, och skörden "dekorerades" med grova, korkliknande områden - växterna har inte tillräckligt med bor. I detta fall utförs en speciell bladdressing på våren. Så snart bladen börjar blomma väljer de en bekväm kväll och träden sprutas med en lösning av 10-20 g borsyra per 10 liter vatten . Upprepa efter 1 vecka.

Viktigt: sprutning ersätter inte rotförband, utan kompletterar dem bara.

Bild
Bild

Under spirande

Under den spirande perioden, före blomningen, kan du använda följande alternativ för rotförband:

  1. Urea. Lös upp 300 g i 10 liter.
  2. Slam. Antingen 5 liter gödsel eller 2 liter kycklinggödsel för 10 liter vatten.
  3. Fosfat-kaliumgödselmedel. 100 g superfosfat + 60 g kalium - för 10 liter vatten.
Bild
Bild

Det är användbart att mata omedelbart efter bildandet av äggstockar, när frukterna just börjat växa, om det av någon anledning inte var möjligt att mata äppelträden tidigare:

  1. 5-7 dagar efter blomningen kan äppelträd sprutas med en karbamidlösning (20 g per 10 l). Upprepa efter 25-30 dagar. Fram till början av juli ska äppelträd inte längre befruktas med kväve.
  2. Kvävegödsling kan kompletteras med lövkomplexgödsel som innehåller fosfor och kalium, till exempel märket AgroMaster.
Bild
Bild

Rekommendationer

Rotförband appliceras på olika sätt

  1. Tidigt på våren, runt träd upp till 3 år, sprids en torr blandning över markytan, lossas med en kratta. Det är viktigt att applicera torrt gödselmedel runt omkretsen av hela kronan.
  2. Växter äldre än 3 år har djupare rötter. För gödningsmedel grävs spår i stammcirkelns område, upp till 40 cm djup, och toppdressingen sprids. För att göra lösningar grävs 2-3 hål med ett djup av 50 cm.

Flytande gödningsmedel appliceras endast i torrt väder, torra löser sig på egen hand under påverkan av regn.

Bild
Bild

Befruktning av äppelträd på våren i Ural utförs under det sista decenniet i april, i mittfältet och Moskva -regionen lite tidigare, i Leningrad -regionen lite senare.

Du bör fokusera på början av växtsäsongen, som kan variera från år till år.

Huvudregeln för kompetent utfodring är att inte överdriva . Överskott av kväve framkallar överdriven tillväxt av unga skott och förvärrar plantornas vinterhårdhet, överskott av fosfor kommer att leda till för tidig mognad av frukter, minska antalet. Överdrivna mängder kalium i sig är inte farliga för äppelträd, men försämrar absorptionen av kalcium och magnesium, vilket kommer att påverka äpplens kvalitet negativt. Utfodringsschemat bör också utvecklas individuellt. Det är tillåtet att utföra 3-4 rotförband per säsong och upp till 4-5 sprayer.

Rekommenderad: