Evergreen Boxwood (42 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Vintergröna Buxusbusken, Skydd Av Växten För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Evergreen Boxwood (42 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Vintergröna Buxusbusken, Skydd Av Växten För Vintern

Video: Evergreen Boxwood (42 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Vintergröna Buxusbusken, Skydd Av Växten För Vintern
Video: How to grow Wintergreen Boxwood (Evergreen Shrub with Compact Habit) 2024, Maj
Evergreen Boxwood (42 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Vintergröna Buxusbusken, Skydd Av Växten För Vintern
Evergreen Boxwood (42 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Den Vintergröna Buxusbusken, Skydd Av Växten För Vintern
Anonim

Boxwood anses vara en av de vackraste vintergröna prydnadsbuskar, som är kända för sin eleganta och täta krona, som är lätt att forma. På grund av dess dekorativa kvaliteter används denna växt i stor utsträckning i landskapsdesign för design av intressanta kompositioner i form av "levande" staket, originalkanter och gräsmattor. Dessutom är busken absolut kravlös att ta hand om, så även en oerfaren trädgårdsmästare kan plantera och odla den.

Bild
Bild

Särdrag

Evergreen boxwood (på latin Buxus sempervirens) är en buske som tillhör familjen Boxwood. Namnet "buksus" i översättning från latin betyder "tätt". Buxus representeras av mer än 100 arter, som alla har sin egen beskrivning . Denna växt finns både i Europa, Asien, Medelhavet och i västra Indien. Hemma planteras växten inte bara i behållare, utan också i öppna trädgårdsområden, som ursprungligen dekorerar rabatter eller gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Boxwood anses vara en giftig växt, dess lövverk är särskilt farligt för människors hälsa . Trots detta gynnar busken också och producerar aktiva ämnen som fytoncider, som renar luften väl. Eftersom buskens lövverk och bark innehåller många tanniner, hartser och alkaloider används det ofta inom folkmedicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från andra vintergröna buskar har buxus glänsande lövverk och en otroligt tät krona.

Boxwoodens löv är täta, motsatta, nästan runda . Växtens grenar sticker ut, raka och grovt löviga. Blommorna samlas i axillära blomställningar, de är unsexuella, små och utstrålar en behaglig doft. På hösten dyker frukter upp på buskarna i form av en trälastad låda, som spricker under mognaden och bläckfärgade frön rinner ut ur den. Boxwood är en bra honungsväxt, den tål beskärningsförfarandet mycket bra, så det är ofta valt att dekorera både stora och små trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna buske älskar att växa i områden med lös, bördig jord. Den växer ganska långsamt och når en höjd av 12 m, i genomsnitt är tillväxten per år från 5 till 6 cm. Det finns också "jättar" i naturen, som växer i höjd upp till 15 meter eller mer . Livslängden för en växt kan variera, allt beror på växtförhållandena. I naturen finns en registrerad långlever, som är 500 år gammal. Trädgårdsmästare föredrar att plantera buxbom, inte bara på grund av dess höga dekorativa prestanda, utan också för att det kännetecknas av frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera buxbom är inte särskilt svårt, det enda är att du måste välja rätt tid för det, vilket bestäms beroende på buskens ålder. Unga växter bör planteras på hösten och buskar som är mer än 3 år gamla , - när som helst på året (utom vintern), eftersom de är mindre nyckfulla. När det gäller valet av planteringsmaterial måste du föredra plantor med stora gröna blad. Förekomsten av gult lövverk indikerar en sjukdom hos växten, och efter plantering kan en sådan buske snabbt dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bogserbåtar är det nödvändigt att välja områden med neutral mark, det är önskvärt att det är löst och innehåller minst ett minimum av grundläggande näringsämnen. Förutom, buskar växer bättre i skuggade områden, så det rekommenderas inte att plantera dem i öppna utrymmen … Solens ljusa strålar kommer snabbt att skada lövbladslöven. När platsen är vald måste du förbereda platsen och gräva grunda hål på 30-35 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En handfull jord tas från varje planteringshål, det fuktas med vatten och lakmuspapper appliceras för att bestämma jordens surhetsgrad.

Några dagar före den planerade planteringen av en ung planta bör den vattnas väl. Detta kommer att göra det lättare att ta bort det från behållaren med en intakt jordklump. Många erfarna trädgårdsmästare sänker en buske som tas ur en behållare med rötterna i vatten ytterligare en dag till. Följ sedan dessa steg:

  • ett tunt lager av perlitdränering är täckt i botten av gropen;
  • rötterna på en ung planta rätas noggrant och placeras i ett säte, varefter de är täckta med jord, för att undvika utseende av lufthålor;
  • jorden i det fyllda hålet komprimeras med händer och vattnas med vatten (för en buske 20 cm hög krävs inte mer än 3 liter vatten).
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avstigning måste du kontrollera att bagageutrymmet är placerat strikt vertikalt. Runt det bör dessutom bildas en jordaxel upp till 30 cm hög, detta hjälper till att undvika att vatten sprids under vattning.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Även om det inte är svårt att ta hand om en stilig buxbom hemma, behöver den fortfarande lite uppmärksamhet. Växten bör regelbundet rengöras från smuts och damm, bilda en krona och gödsla i tid . Om allt är gjort korrekt kommer du definitivt att kunna odla en underbar växt, som kommer att bli huvuddekorationen på trädgårdstomten.

Bild
Bild

Vattning

Under en varm sommar kräver växten frekvent vattning, och för att navigera när de måste utföras kontrollerar de jorden, förhindrar att den torkar helt och bildar sprickor och jordskorpor på jordens yta. När det gäller de växtarter som är dvärg och odlas i badkar eller blomkrukor, bör de vattnas varje dag . För bevattning rekommenderas endast regn eller tidigare sedimenterat vatten. För att hålla vattnet i hålet görs en liten jordaxel runt den när man planterar en planta, som måste uppdateras regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det efter att ha planterat en ung buske inte har regnat på mer än en vecka, bör riklig vattning utföras, annars dör växten.

Toppdressing

Den första introduktionen av näringsämnen måste utföras 30 dagar efter plantering av en ung planta i öppen mark. Marken under växten är också mulched och täcker den med ett litet lager torv . Du kan dessutom mata buxbom på sommaren, på hösten appliceras säsongens sista fosfor- eller kaliumhaltiga gödningsmedel och jorden grävs upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att förhindra att buxbom förlorar sitt vackra utseende måste det beskäras regelbundet. Detta görs vanligtvis på våren. Buskar kan formas på olika sätt, oftast skapar de sådana klassiska former som bollar, långsträckta kottar och kuber. Vissa trädgårdsmästare föredrar att odla buxus i form av ett standardträd, när de lämnar bara en bästa skott i mitten och skär alla andra stammar under roten . Den största fördelen med buxbom är att det räcker med att skapa sin form en gång, då behöver den bara uppdateras, och eftersom busken växer långsamt måste detta göras extremt sällan. Korrigerande beskärning innebär att endast unga växter avlägsnas; gammalt virke måste rengöras om busken helt tappat sin form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av buskar tolererar perfekt en frisyr, så det kan göras en gång i månaden. Det är viktigt att notera att det finns en funktion - ju oftare busken skärs, desto oftare måste den matas med mikroelement och vattnas.

Hur skyddar man för vintern?

Boxwood, efter att ha sänkt temperaturregimen i miljön till -10 C, måste täckas efter att busken har knutits till stödet. Skydd bör göras med ett fiberduk eller helt enkelt binda växten med grangrenar. Om buxbom är moget kan du dessutom vitkalka stammen med kalk och sedan bara knyta kronan . Om en häck eller en horisontell kant bildas av buxbom i trädgården, kräver hela den dekorativa kompositionen ett skydd - den är helt täckt med flera lager av säckväv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att knyta unga buskar med grangrenar och noggrant täcka sina stammar . Det är förbjudet att använda torrt lövverk som ett skyddande skydd, eftersom det på vintern, med hög luftfuktighet, kommer att börja ruttna och provocera utseende av olika svampsjukdomar. På våren bör ett sådant skydd tas bort omedelbart, eftersom plantan snabbt kan torka ut under växthusförhållanden. Det rekommenderas att göra detta på en grumlig eller regnig dag, det är möjligt på kvällen och lämnar bara ett lager av skydd - det kommer att skugga växten ytterligare från de första ljusa solstrålarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Boxwood, som alla andra vintergröna buskar, förökas vanligtvis vegetativt, med vissa trädgårdsmästare som också använder fröförökning. Det enda är att den sista typen av reproduktion är problematisk, eftersom växten snabbt kan förlora sin dekorativa effekt. Därför rekommenderar experter att utföra den mest populära avelsmetoden hemma - ympning, som utförs enligt följande:

  • först gör de skörd av starka, unga, ännu inte brunklade skott, genom att välja exemplar upp till 15 cm långa;
  • skott skärs försiktigt snett, tar bort blad från botten med 1/3, sedan blötläggs de i 24 timmar i en speciell lösning som stimulerar rotväxt;
  • därefter sköljs sticklingarna med vatten och börjar planteras i ett förberett område, som bör bestå av bördig jord med tillsats av sand, humus eller kompost;
  • skott är begravda i marken upp till lövverket och täckta med en plastflaska med en skuren botten för skydd;
  • planterade sticklingar ska vattnas dagligen (spruta vatten med en spray), först avlägsna skyddslocket.
Bild
Bild

Efter 4 veckor börjar de första rötterna att dyka upp på sticklingarna, och efter 60 dagar kommer de att ha ett fullvärdigt rotsystem, varefter plastflaskan ska tas bort.

På detta sätt kan busken förökas både tidigt på våren och senhösten . I det senare fallet planteras sticklingarna inte i öppen mark, utan i speciella behållare eller krukor, eftersom växtens rötter inte kommer att hinna växa sig starkare och slå rot innan den kalla vintern börjar och i öppen mark kan de dö. Sådana sticklingar förs in i ett varmt rum, där de lämnas till våren, varefter de transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan vanlig spridningstyp är användningen av skiktning. För att göra detta, på våren, lutar buskens skott försiktigt till marken och begravs in. På sommaren måste de matas med kaliumgödsel och vattnas samtidigt som moderplantan. Efter fullständig rotning separeras plantorna och planteras på en permanent plats.

Sjukdomar och skadedjur

Även om buxbom är resistent mot olika sjukdomar och insekter, kan det fortfarande invaderas av buxbomgal, som lägger sina ägg på senvåren på unga skott av växten. Larverna som kläckts från ägg äter i unga blad och livnär sig på dem, och i början av maj förvandlas de till glupska insekter. Om dessa skadedjur inte märks i tid, kan växten dö, dess löv börjar torka och falla av. Som en förebyggande åtgärd för att bekämpa buxbomgallmyggen utförs sprutning med droger som Tagor, Aktara, Fufanon och Karbofos . Som regel räcker det inte med en behandling, därför rekommenderas det att upprepa sprutningen efter 10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan farlig skadedjur av prydnadsbuskar är spindelmiten, som vanligtvis förekommer i torrt väder. Det måste bekämpas med samma droger som med boxwood gall midge.

Mycket skada görs på buxbom och mal . En larv av denna insekt kan äta ett stort blad på 4 timmar. Utseendet på denna oinbjudna gäst indikeras av en förändring i lövets färg, dessutom larver larverna omedelbart hela busken med lösa spindelnät, vilket leder till att den snabbt vissnar och torkar. Om du inte startar kampen mot insekten i tid, kan den bosätta sig på andra prydnadsväxter placerade bredvid buxbom.

Bild
Bild

Om bladen på busken har blivit klibbiga och en vit blomning har dykt upp på ytan, indikerar detta att en lövbockloppa har satt sig på växten. Boxwood börjar tappa sitt dekorativa utseende och dör till slut. För att förhindra detta, växten måste regelbundet behandlas med "Confidor" och upprepad sprutning var 2-3: e vecka … När det gäller sjukdomar, lider buxbom vanligtvis av skottnekros, vilket manifesteras av utseendet av gula fläckar på lövverket och döden av stammarnas spetsar. Du kan rädda busken genom att behandla den med fungicider. Om inga åtgärder vidtas kan växten också infektera cancer, där alla drabbade områden måste tas bort och täcka friska områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket sällan lider buxbom av rost, det går vanligtvis till buskar från rosor och träd. För att förhindra detta rekommenderas att plantera växten bort från sådana grödor. Grenarna som drabbats av denna sjukdom måste tas bort och själva växten måste besprutas med preparat som innehåller koppar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt nederlaget för unga skott av svampen Volutella buxi, där deras spetsar torkar ut . Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att ta bort gamla grenar och rengöra sjuka, dessutom spruta växten med fungicider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Boxwood är en av de vackraste prydnadsväxterna, som trivs med sin grönska och ovanligt täta krona året runt. På grund av att denna buske är vintergrön kan den användas i stor utsträckning i landskapsdesign, efter att ha gett växten önskad form. Vanligtvis väljs buxbom för bildandet av gränser, levande staket . Den kan också användas som en enda dekoration för gräsmattor; för detta planteras klätterväxter nära den. Som ett resultat erhålls originella skulpturella kompositioner.

Bild
Bild

För att dekorera stora trädgårdstomter skärs buxbom på ett sådant sätt att volymetriska geometriska former erhålls . - Buskar i form av bisarra pyramider, bollar och kuber är särskilt populära i landskapsdesign. Du kan också plantera dem i olika mönster och skapa labyrinter. Denna vintergröna växt dekorerar bra och rabatter, gräsmattor, dess mörkgröna krona passar bra med ljusa perenner.

Rekommenderad: